Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w/w vs p/w

Plgbde

Recommended Posts

Witam,

To mój pierwszy post tutaj, dlatego chcę się od razu przywitać i zadać pytanie.

Do nowobudowanego domu jako ogrzewanie przewiduję pompę ciepła. Ogrzewanie ma być realizowane poprzez podłogówkę na parterze i piętrze. Grzejników nie przewiduję.

Dom ma ok. 200 m2 powierzchni użytkowej. Liczono mi zapotrzebowanie na CO + CWU – wychodzi ok. 11,5KW.

Zacząłem orientować się w kosztach instalacji zasilania dolnego i kotłowni.

Wychodziło to ok. 55 tys. brutto za odwierty + kotłownia (pompa z zasobnikiem). Proponowano mi różne pompy (NIBE, itp. itd.) – cena mniej więcej oscylowała w tych granicach.

Kolega mnie jednak mocno namawia na pompę powietrze / woda. Sprawdzić można. Dostałem właśnie ofertę i tutaj firma zapronowala rozwiązanie oparte na pompie Daikim Altherma ERLQ011CAW1 + EHVH16S26C9W. Nie chodzi jednak o samą jednostkę, ale różnicę w cenie.

Kotłownia oparta na w/w pompie ma nie kosztować ok. 35 tys. brutto. Różnica w koszcie jest znacza.

Pytanie – czy różnica ta nie wynika z racji „gorszego” rozwiązania jaką jest pompa p/w? Nie wiem – stabilność grzania, skoki zapotrzebowania w p/w przy bardzo niskich temperaturach?

20 tys. brutto to fura kaski, za którą mogę sfinansować wentylację mechaniczną z rekuperacją i jeszcze zostanie na hydraulika.

Warto / niewarto?

Edytowane przez Plgbde

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moze na początek warto zainwestować w izolację, projektowe obciazenie cieplne twojego domu na poziomie ok 10,5 kW jest stosunkowo wysokie, a nawet za wysokie jak na ten budynek. Wyglada na to ze zastowałes symboliczne grubosci izolacji. To popraw w pierwszej kolejinosci, straty spadną, mozna zastosowac pompe o mniejszej mocy a przez to tanszej, koszty ogrzewania spadną.

Plgbde napisał:

Pytanie – czy różnica ta nie wynika z racji „gorszego” rozwiązania jaką jest pompa p/w? Nie wiem – stabilność grzania, skoki zapotrzebowania w p/w przy bardzo niskich temperaturach?

20 tys. brutto to fura kaski, za którą mogę sfinansować wentylację mechaniczną z rekuperacją i jeszcze zostanie na hydraulika.

Warto / niewarto?

Było o tym wielokrotnie na forum, ale się powtórzę.

Pompa powietrzna posiada gorszą sprawność w skali roku (SCOP) przez co jej użytkowanie będzie droższe. O ile droższe? można śmiało przyjąć, że w Twoim przypadku zamknie się to w kwocie do 500zł rocznie. Różnica w cenie zatem zwróci Ci się już po 40latach:D

map78 napisał:

Pompa powietrzna posiada gorszą sprawność w skali roku (SCOP) przez co jej użytkowanie będzie droższe. O ile droższe? można śmiało przyjąć, że w Twoim przypadku zamknie się to w kwocie do 500zł rocznie. Różnica w cenie zatem zwróci Ci się już po 40latach:D

To brzmi obiecująco. Plan jest taki, że jak dzieciaki wyfruną z gniazda, to i będziemy starali się sprzedać dom - po co dla dwójki podstarzałych osób takie powierzchnie do sprzątania :-) Będzie to na pewno krótszy okres niż 40 lat. :-)

Odnośnie samej pompy - dostałem PW w którym kolega wskazuje, że są lepsze pompy niż ta w/w Daikina. Chodzi o stabilność "mocy" ze względu na zewnętrzną temperaturę.

No i najważniejsze - żona zagroziła, że mnie wywali z domu, jeżeli jednostka zewnętrzna będzie głośno pracowała. Tam są wiatraki - nie huczy to?

Plgbde napisał:
To brzmi obiecująco. Plan jest taki, że jak dzieciaki wyfruną z gniazda, to i będziemy starali się sprzedać dom - po co dla dwójki podstarzałych osób takie powierzchnie do sprzątania :-) Będzie to na pewno krótszy okres niż 40 lat. :-)

Odnośnie samej pompy - dostałem PW w którym kolega wskazuje, że są lepsze pompy niż ta w/w Daikina. Chodzi o stabilność "mocy" ze względu na zewnętrzną temperaturę.

No i najważniejsze - żona zagroziła, że mnie wywali z domu, jeżeli jednostka zewnętrzna będzie głośno pracowała. Tam są wiatraki - nie huczy to?

Tania chińszczyzna huczy.

P np ma funkcję cichej pracy ale na zmniejszonej wydajności czyli do użycia przez 9 miesięcy oprócz zimy ale bez tej funkcji jest cichy co ktoś już tu potwierdzał

Plgbde napisał:

Daikin to bardzo dobry wybór. Ja mogę polecić Panasonic, a i wiele dobrego pisze się o Atlantic. Jak pompa będzie dobrze dobrana to mocy jej nie zabraknie bez względu na firmę.

Plgbde napisał:

Jak powiesisz na ścianie sypialni to pewnie będziesz słyszał. U mnie wisi na ścianie kotłowni, około 6-7m od okien sypialni i jeszcze w życiu jej nie słyszałem. Największy hałas generuje w duże mrozy, a w tedy raczej się kawki na tarasie nie pije;)

Plgbde napisał:

to akurat był u mnie powód decyzji o gruntowej PC

kuzyn ma PC p/w Altherma - siedząc u niego w salonie słyszę jak wiatraki huczą - a są wyciągnięte 5 m od ścian domu, ale pewnie jestem przewrażliwiony

sąsiad ma jakiegoś LG (tak twierdzi) - 17 m od mojej posesji - jak stoję na werandzie - to ja w ziemie słysze wyraźnie

jak otworze okno od strony sąsiada - słysze wyraźnie

jak w dzień od ogrodu - nie słyszę

ale w nocy jak stoję od strony ogrodu - to też ją słyszę

moja zona twierdzi że słyszy i marudzi że ona w takim hałasie nie zaśnie - ale ona to zegarki po domu zbniera i zanosi do zamknietego pokoju po drugiej stronie domu :p

ps. ja mogę spać w każdych warunkach, więc jako taki dźwięk mi nie przeszkadza :p

Dziękuję za odpowiedzi.

Nie wiem, czy technologia wymaga montowania wymiennika w konkretnej odległości od kotłowni - w każdym razie ściana kotłowni "leży" pomiędzy oknami od salonu a pokoju gościnnego. Ściana ma 2,5 metra szerokości.

Myślę, że przy zamkniętych oknach nie będzie słychać (Vetrex V90+), okna sypialni mam od szczyty - tylko kwestia okien dachowych od tej samej strony.

Värmepumpsägare napisał:
Najlepiej samemu u kogos posluchac i miec wlasne zdanie.

Nam nie przeszkadza wogole.

Za oknem sypialni nie trzeba montowac jednostki zewnetrznej.

A moc nie wiem jak dobrana... CO i CWU? PC i tak nie grzeje jednego i drugiego w tym samym czasie.

Wazne aby moc byla dobrana pod katem zapotrzebowania domu przy najzimniejszych temp w danej lokalizacji i oddawanej mocy PC.

:)

Co i CWU. OZC liczone dla różnych wariantów ocieplenia. Od 12 do 7,5. Rekuperacja ma być bez względu na to, jaka będzie pompa.

Värmepumpsägare napisał:
Nie musisz miec jednostki wewnetrznej blisko zewnetrznej. Dla zyklego klimatyzatora jest to nie rzadko 15m .

Może ją wywalę w róg działki - byłoby jakieś 14 metrów od rogu domu.

Kusicie "szatany" strasznie. :-))

Värmepumpsägare napisał:
[ATTACH=CONFIG]266122[/ATTACH]

Nie chcialo mi sie do tamtego posta zalonczyc.

30m ;) Postaw u sasiada :)

No i to jest kapitalna koncepcja. Wstawię od strony mojego ulubionego sąsiada - normalnie po złości.

Z tego wyczytałem, to trzeba małą kapiliczkę postawić, bo musiałbym osłonić od wiatru (mam notoryczne wiatry z południa na północ.

PS,

Wyobrażacie sobie, że ulubiony sąsiad nie wyraził zgody na poprowadzenie w granicy płotu? Rozumiem, że nie chciał się dołożyć, ale jego "żona" powiedziała, że nie chce płotu w granicy. No to mamy przesunięte na min - niech tylko dupek spróbuje się do naszego płotu doczepić.

Jeszcze mu wystawię wentylatory - akurat jest na północ od nas.

Dodatkowo od tej strony będę miał wywietrznik od kanalizacji. :-))

Plgbde napisał:
Co i CWU. OZC liczone dla różnych wariantów ocieplenia. Od 12 do 7,5. Rekuperacja ma być bez względu na to, jaka będzie pompa.

Może ją wywalę w róg działki - byłoby jakieś 14 metrów od rogu domu.

Kusicie "szatany" strasznie. :-))

witam

proponuję podjedź do kogoś kto ma daną albo podobną pompę ciepła i posłuchaj jak pracuje

jeżeli nie masz takiej możliwości to spytaj kogoś kto taką pompę ma - ostatnio np. GALL 86 zamontował i jego możesz spytać

najczęściej o głośności pomp ciepła typu split piszą Ci co ich nie mają, a czasami pewnie ich nie widzieli na oczy

B. WAŻNA UWAGA!!! wydajność oraz sprawność pomp ciepła typu split zależy od długości przewodów chłodniczych

w raz ze wzrostem ich długości wydajność oraz sprawność spadają!!!

dla pewnej pompy ciepła o mocy nominalnej 12kW dla długości orurowania do 10m wydajność jest ~stała, a przy 20m należy skorygować wydajność pompy współczynnikiem 0,83!!!

dla innej pompy o mocy nominalnej 14kW dla długości orurowania do 7m wydajność jest ~stała, a przy 10m należy skorygować wydajność pompy współczynnikiem 0,91!!! , a przy 20m należy skorygować wydajność pompy współczynnikiem 0,87!!!

pozdrawiam

map78 napisał:

Było ale się powtórzę - skąd ta informacja o 40 latach?

Jak ma być realnie, to uwzględnij wymianę pompy powietrznej na nową gdzieś w połowie tego okresu (Viesio np. mówi o żywotności 17 lat) i wtedy skalkuluj "oszczędności" przy pompie PW, że tak powiem "globalnie" a nie tylko wyrywkowo.

Dla okresu 10 lat na pewno powietrzna wyjdzie taniej i to wielu instalatorów powietrznych pomp wykorzystuje, zgodnie z zasadą że wszystko można udowodnić... Nawet ostatnio hydrauli udowadnia że pompa powietrzna jest tańsza w eksploatacji od gruntowej :D

Normalnie cuda, nie dość że tańsza w eksploatacji to jeszcze tańsza w zakupie (choć nie wiem czy te 35k za powietrzną to tanio, bywa że drożej od gruntowej...)

wihajster napisał:

Jak ma być realnie, to uwzględnij wymianę pompy powietrznej na nową gdzieś w połowie tego okresu (Viesio np. mówi o żywotności 17 lat) i wtedy skalkuluj "oszczędności" przy pompie PW, że tak powiem "globalnie" a nie tylko wyrywkowo.

Dla okresu 10 lat na pewno powietrzna wyjdzie taniej i to wielu instalatorów powietrznych pomp wykorzystuje, zgodnie z zasadą że wszystko można udowodnić... Nawet ostatnio hydrauli udowadnia że pompa powietrzna jest tańsza w eksploatacji od gruntowej :D

Normalnie cuda, nie dość że tańsza w eksploatacji to jeszcze tańsza w zakupie (choć nie wiem czy te 35k za powietrzną to tanio, bywa że drożej od gruntowej...)

Cześć Piotr.

Czytam sobie ten wątek i naszło mnie pytanko.

Skoro pompa powietrze / woda ma żywotność ok. 20 lat, to jak wygląda sprawa przy gruntowej?

Odwierty są na zawsze (nie wiem, chyba że się rozszczelni), ale maszyneria w kotłowni?

wihajster napisał:

40lat wynika z prostego działania 20000tys. zł. / 500zł, gdzie 20000zł to różnica w cenie miedzy PCi PW, a GW podana przez pytającego a 500zł to proste wyliczenie różnicy w cenie eksploatacji przy założeniu durszlakowatego zużycia 15000kWh/rok i różnicy SCOP=1 na korzyść GW oczywiście;)

Póki co nie znane są mi żadne dane jakoby PCi PW miała się rozsypać po 10-15latach, a GW pracować do końca świata i jeden dzień dłużej. Zasadniczo składają się z tych samych elementów, więc podobnie narażone są na zepsucie. Fakt, że sprężarka w PW umieszczona jest na zewnątrz nie ma tu wielkiego znaczenia - w swojej pracy miałem do czynienia ze sprężarkami 40 letnimi montowanymi na pokładzie statków, czyli w ekstremalnie niekorzystnych warunkach i jakoś działały. Poza tym kto wie co będzie za 20l? może pompa ciepła będzie już wtedy zabytkiem muzealnym? Sorry ale ja nie widzę sensu inwestować w coś z tak długim okresem zwrotu:eek:

Lapeno napisał:
Cześć Piotr.

Czytam sobie ten wątek i naszło mnie pytanko.

Skoro pompa powietrze / woda ma żywotność ok. 20 lat, to jak wygląda sprawa przy gruntowej?

Odwierty są na zawsze (nie wiem, chyba że się rozszczelni), ale maszyneria w kotłowni?

Jak się coś psuje to przeważnie drobiazgi, coś z elektryki (softstart, czujnik kolejności faz, czasami stycznik). Główne elementy jak wymienniki w pompie ciepła są ze stali nierdzewnej i w normalnych warunkach nie do zniszczenia. Chyba że w systemie woda-woda ustanie przepływ dolnego źródła i nie zadziała automatyka, w glikolowej znacznie trudniej rozszczelnić parownik.

Nawet jak padnie kiedyś sprężarka to po wymianie system działa z nie gorszą sprawnością. Ja "u siebie" jeszcze Copelanda nie wymieniałem, a niektóre pracują w bardzo ciężkich warunkach 24h na dobę przez cały rok, nie licząc kilku dni dni przerwy w święta.

Skraplacz może się zabrudzić w niekorzystnych warunkach, ale to dotyczy też powietrznych.

wihajster napisał:

Musisz zatem zweryfikować swoje informację o tą pompkę:

Panasonic Aquarea 5kW monoblock (WH-MDC05F3E5). Parametry:

A7/W35: 5 kW - COP 5,08

A2/W35: 4,8 kW - COP 3,75

A-7/W35: 4,5 kW - COP 2,98

A-15/W35 5 kW - COP 2,56

A chłodzenie:

A35/W7: 4,5 kW

EER przy 35 °C (A35/W7): 3,33

"Niezależnie od pogody monoblok 5 kW zawsze osiąga maksymalną wydajność, nawet przy temperaturze zewnętrznej -20°C"

Cena katalogowa (http://www.medalaircon.co.uk/resources/UK+A5+AQUAREA+PRICE+LIST+14.pdf 2112 funtów x 5,15zł = 10 876 netto.

map78 napisał:
różnicy SCOP=1 na korzyść GW oczywiście;)

Czyżby ? :)

Edytowane przez Barth3z