Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w/w vs p/w

Plgbde

Recommended Posts

Poczekaj, poczekaj. Nie może być prosto.

Panas nie będzie tańszy od tego Daikina - przynajmniej nie znacząco.

Zakup Panas - to na Allegro 20 tys. + montaż + zbiornik na CWU.

Zakup Daikina to 26,75 tys. brottu (25 netto).

Ile wyjdzie Panasonic mniej? Myślę, że porównywalnie.

Myślę, że Panas wyjdzie porównywalnie, może ciutke taniej. Nie zaszkodzi Ci wysłać zapytanie ofertowe to będziesz wiedział. W Toruniu chyba nawet jest przedstawiciel Panasa, więc masz blisko.

Musisz zdawać sobie sprawę, że ten Daikin "obsłuży" Twój dom jedynie do temp -7 na zewnątrz - poniżej będzie jechał non stop na grzałce, podczas gdy Panas w ogóle jej nie załączy, przy -15st ma prawie 2x więcej mocy niż ten Daikin 8kW.

To jest ta różnica, ale decyzja należy do Ciebie:)

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niemcy podali ze SCOP dla daikina to 2,7, dla panasonica to 2,5 lub 2,6 (nie pamietam dokładnie), mnie jako uzytkownika mniej interesuja COP dla poszczegolnych punktów pracy a bardziej srednioroczny COP

To tym razem ja poproszę o Te badania.

Jeżeli jakieś urządzenie ma wyższy COP w każdym punkcie pracy (dużo wyższy) to jakim cudem może mieć niższy SCOP?:o

Myślę, że Panas wyjdzie porównywalnie, może ciutke taniej. Nie zaszkodzi Ci wysłać zapytanie ofertowe to będziesz wiedział. W Toruniu chyba nawet jest przedstawiciel Panasa, więc masz blisko.

Musisz zdawać sobie sprawę, że ten Daikin "obsłuży" Twój dom jedynie do temp -7 na zewnątrz - poniżej będzie jechał non stop na grzałce, podczas gdy Panas w ogóle jej nie załączy, przy -15st ma prawie 2x więcej mocy niż ten Daikin 8kW.

To jest ta różnica, ale decyzja należy do Ciebie:)

Skad wiesz jakie jest obciazenie cieplne domu lapeno przy -7 oC i jaki jest COP Daikina przy tej termperaturze?

Skad wiesz jakie jest obciazenie cieplne domu lapeno przy -7 oC i jaki jest COP Daikina przy tej termperaturze?

COP nie ma tu nic do rzeczy. Wg tabeli Daikin 8kW dla A-7/W35 ma 6,4kW, a dla A-15/W35 - 4,8kW. Obciążenia domu lapeno nie znam, ale te 5-6kW wydaje się mało na 260m2, albo bardzo na styk.

Myslisz ze wiecej stopni Invertera ( plynniejsza modulacja ) nie wplywa na sprawnosc?

Myślę, że wpływa. Dlatego chętnie poznał bym te badania, w których porównywany jest SCOP. Na razie ich nie widziałem, więc oceniam po tym co widzę.

Poza tym Clarnet pochwalił się, ze D ma 27stopni, ale nie powiedział ile ma P;) - może 26? - ja nie wiem:confused:

Map , już o tym pisałem . Te tabele dotyczą obciążenia 100% kiedy cop jest najniższy.

8-ka przy mocy nominalnej 7,4 kw i parametrach 7/35 ma cop 4,45

Ale maksymalna moc z tabeli dla 7/35 to ponad 10 kw i wtedy cop wynosi 3,94

P po prostu obciął charakterystykę i podał to co jest wygodne. Zauważ ze niezależnie od temp zewn ciagle jest ta sama moc grzewcza jak przy +7

Porównywanie tych tabel nie ma sensu.

Osobiscie bym wybral 11kW dla tak duzego domu.

A ja osobiście bym wybrał P 9kW zwykły (nie T-Cap), który jest dużo tańszy i ma lepsze moce i COP'y od tej 11;)

To sa niezalezne badania z symulacja faktycznychj warunkow ( patrz to co jak zalonczylem ) czy zestawienie COP dla roznych wartosci wedlug EN14511?

Poczytaj co to za badania, bo u mnie słabo z niemieckim;)

http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/publikationen/energie_ee_waermepumpe_liste_ab_2013.pdf

Map , już o tym pisałem . Te tabele dotyczą obciążenia 100% kiedy cop jest najniższy.

P po prostu obciął charakterystykę i podał to co jest wygodne. Zauważ ze niezależnie od temp zewn ciagle jest ta sama moc grzewcza jak przy +7

No OK, tylko dlaczego w badaniach niezależnych - przeprowadzonych przez niemów to wygląda jeszcze gorzej, niż w tych "zakłamanych" przez Panasonic - zapłacili im, czy co?

http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/publikationen/energie_ee_waermepumpe_liste_ab_2013.pdf

Gość Arturo72

Lapeno, wszystko przed Tobą, ucz się pilnie i wybieraj mądrze. Lepsza pompa odrobinę przewymiarowana, niż za mała. Jak chcesz grzać w II taryfie, to dobrze to przemyśl i rozmawiaj z mądrymi, bo inaczej wtopa Cię czeka.

Absolutnie nie.

Pompa nie na 100% obciążenia może być lepszym rozwiązaniem niż przewymiarowana.

Ja grzeje w G11 i wtopy nie zaliczylem.

Obciążenia domu lapeno nie znam, ale te 5-6kW wydaje się mało na 260m2, albo bardzo na styk.

Co to znaczy 5-6 kW na styk, wg obliczen to 6450 W, z mojej praktyki i danych z ogrzewanych juz domów dla których obliczenia wykonywałem wynika ze projektowe obciązaenie cieplne zawsze jest przeszacowane. Dla temp obliczeniowej ta wartosc jest obliczona z naddatkiem. Nie masz czego kwestionowac i poddawac w wątpliwosc. Gwarantuje ze to obciązenie nie bedzie wieksze niz obliczyłem (oczywiscie po spełnieniu wszystkich warunków do obliczen i wygrzaniu domu (od 2-3 sezonu grzewczego).

Mi poklazuje ze 8kW ma pokrycie 95%... 11kW jest zas ciut "za duza" ale pokryje zapotrzebowanie w 100%

SCOP 3,2 dla 11kW i 2,9 dla 8kW

Dla II taryf 0,35:- i 0,7:- PLN roczny koszt 2137:-

Wstawię dwa wykresy który dostałem w ramach raporty z tego programu.

Dla słabszej pompy:

ERLQ008.jpg

Dla mocniejszej pompy:

ERLQ011.jpg

Wychodzi, że mocniejsza jest trochę na wyrost, słabsza będzie na styk.

Różnica w kasie to prawie 6 tys. - kawał pieniążka.

Co to znaczy 5-6 kW na styk, wg obliczen to 6450 W, z mojej praktyki i danych z ogrzewanych juz domów dla których obliczenia wykonywałem wynika ze projektowe obciązaenie cieplne zawsze jest przeszacowane. Dla temp obliczeniowej ta wartosc jest obliczona z naddatkiem. Nie masz czego kwestionowac i poddawac w wątpliwosc. Gwarantuje ze to obciązenie nie bedzie wieksze niz obliczyłem (oczywiscie po spełnieniu wszystkich warunków do obliczen i wygrzaniu domu (od 2-3 sezonu grzewczego).

Nie poddaje w wątpliwość Twoich obliczeń - po prostu ich nie znałem, więc zgadywałem. Teraz wiem, że jest to 6,5kW - pewnie liczone dla -18st, bo chyba w tej strefie leży Toruń.

Czyli przy -18st Daikin będzie miał moc ok 4kW (bo dla -20 jest 3,7), a to oznacza, że resztę pobierze z grzałeczki.

Ja nie jestem zwolennikiem przewymiarowania pomp, ale dla mnie na styk oznacza żeby moc pompy pokryła obliczeniowe zapotrzebowanie - wtedy mamy pewność, że raczej nie zmarzniemy, bo w Toruniu równie dobrze może być i -25st - i co wtedy? A i jak sam piszesz w pierwszym sezonie może być inaczej.

Konkludując, moim zdaniem Daikin 8kW jest za słaby dla tego domu i ja bym wziął coś mocniejszego, ale decyzja należy do lapeno.

Ja nie napisalem ze P jest zla PC... i dotyczczas jego cena wplywala bardzo na "atrakcyjnosc".

9kW T-CAP jest pierwotnie mocniejsza PC ograniczona elektronicznie aby moc przedstawic plaskie oddanie max mocy 9kW az do -15*C.

A wiec 11kW D mozna sobie nazwac 9kW i tez odda prawie 9kW przy -15*C.

Varme - ja Tobie cały czas tłumaczę, że mi nie chodzi o T-Cap:no: T-Cap będzie w cenie D i będzie za mocny do jego domu

Ja cały czas porównuję D11kW do zwykłego P 9kW serii F w wersji 3-fazy. I to ten zwykły P ma lepsze parametry od mocniejszego D i jest tańszy zarówno od 8-mki jak i 11-tki D.

A 26000:- za 8kW D nie jest juz zla cena... i nie odbiegajaca baaardzo od P bo to juz w komplecie ze zbiornikiem CWU 260L SS.

Różnica ceny nie będzie duża, ale D8kW przy -15 odda 4,6kW, a P - 8,3kW. Jest różnica?

P po prostu obciął charakterystykę i podał to co jest wygodne.
Zauważ ze niezależnie od temp zewn ciagle jest ta sama moc grzewcza jak przy +7

witam

zgadza się - poza tym słowami:

P po prostu obciął charakterystykę i podał to co jest wygodne.

sugerujesz, że miał złe intencje lub oszukuje :)

ad zgadza się - jak się coś porównuje to trzeba wiedzieć co się porównuje

8-kę Daikna należy zestawić z pompą ciepła Panasonica serii C lub F o mocy 7kW lub co najwyżej 1-fazową 9kW ale już nie z pompą ciepła serii C lub F 3-fazową o mocy 9kW lub T-Cap 9kW!!!

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973

ad zgadza się - jak się coś porównuje to trzeba wiedzieć co się porównuje

8-kę Daikna należy zestawić z pompą ciepła Panasonica serii C lub F o mocy 7kW lub co najwyżej 9kW ale nie T-Cap 9kW!!!

pozdrawiam

Pozwolę sobie dodać, że jeśli z 9kW to tylko w wersji 1-fazowej, bo 3-fazowa jest również nieporównywalna z D8kW - jak już to z D11kW.