Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w/w vs p/w

Plgbde

Recommended Posts

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przeciez przechodzisz na G12. Teraz dopiero przekonasz sie naocznie, dlaczego te 30% wiecej mocy oplaca sie przy tanim pradzie. :)

On się o tym nie przekona, bo ma pompę przewymiarowaną o 250% (9kW przy szczytowym zapotrzebowaniu 3,5kW). Po prostu zapłaci sporo mniej, bo będzie się mieścił 100% w taniej (jak dobrze ustawi sterowanie).

Gość Arturo72
Przeciez przechodzisz na G12. Teraz dopiero przekonasz sie naocznie, dlaczego te 30% wiecej mocy oplaca sie przy tanim pradzie. :)

I dlatego też będę miał porównanie nie tylko zużycia ale też ogólnego funkcjonowania w domu i jak ma się grzanie tylko w nocy do utrzymania jednakowej temperatury całą dobę jak dotychczas.

Podasz konkretny model P 9kW ktory nadal odda 8,3kW przy -15*C ? Czy chodzi ci o 3 fazowe w tych tabelach?

To po co T-CAP w ofercie? dla 700W?

jakos dziwnie 3 fazowe maja podane te same wartosci co T-CAP....

Bo ty patrzysz na jakieś ulotki sprzedawcy. Tu masz oficjalne tabele Panasonic dotyczące modelu WH-SDF09C3E8

http://www.iv.pl/images/58438483981681103948.jpg

A jeśli te są zakłamane to proszę niezależne niemieckie, gdzie są COP,y kolejno dla -7st, 2st, 10st i moc oddawana przy A2/W35

http://www.iv.pl/images/04076919487634933153.jpg

T-CAP 9 kW do ok 4-4,5 kW

D 8kW do ok 1,8 kW

Z tego co ja się orientuje to T-Cap schodzi do 3,5kW, ale nawet i tak jest różnica, dlatego cały czas mówię, że T-Cap będzie za mocny do domu lapeno - on się nadaje właśnie do takich durszlaków jak mój, a i u mnie zdarza się mu taktowanie.

katalog Panasonica na 2014-2015 ma inne dane? :o

Varme podaj link do tego katalogu, którym się podpierasz, bo Twoje wstawki są nieczytelne.

Jezeli te "niezalezne " niemieckie testy sie pokrywaja w 100% z danymi P... to myslisz ze sa to niezalezne testy czy tylko zestawienia danych producentow?

Właśnie chodzi o to,że się nie pokrywają, tylko wg badań niemieckich są jeszcze lepsze niż podaje P - w przeciwieństwie niestety do D.

Myślisz, że chcieliby faworyzować P z pośród dziesiątek przebadanych modeli?

Jednofazowa ma przy -7*C juz tylko 5.9 ( z 9kW 9 a 3 fazowa nadal 9kW...)

To ile ma 1 fazowa przy -15*C i skad wynika ta roznica....

Bo tak jak pisalem... dane dla T-CAP a 3 fazy "zwyklej" sa takie same....przynajmniej do -7*C

Dlaczego?

W T-CAP nie ma roznicy pomiedzy pomiedzy 1 lub 3 fazy... i dane dla 3 faz "normalnej" sa takie same jak dla T-CAP....

Nie wiem, nie znam się na tym. Wiem tylko, że 1-fazowa 9-tka ma jeden wiatrak, a 3-fazowa 2 wiatraki. Poza tym jednofazową 9-tkę można kupić za 14-15tys. zł, a 3-fazy od 18tys.

T-Cap to zupełnie inna bajka, bo one wszystkie maja sprężarki 16kW ograniczone elektronicznie - dlatego nie ma różnic.

Ale dane dla T-CAP i 3 fazowej "normalnej sa identyczne!

Tak jak ci pisałem. Zarówno 1 jak 3 fazowa T-Cap posiada sprężarkę 16kW. Jest to olbrzymi zapas mocy dl "zrobienia" pompy 9kW - dlatego P udało się wysterować je elektronicznie tak, że wyglądają tak samo. Oczywistym jest, że 1-fazowa jest bardziej odciążona niż 3 fazowa, ale to inna sprawa.

Zwróć uwagę na T-Cap'y 12kW - one tez mają sprężarkę 16kW, ale tu już nie udało się tego tak wyrównać i 1-fazowa ma delikatnie gorsze parametry niż 3-fazowa.

Varme

Sprawdziłem w nowym katalogu. Wszystko się zgadza, tylko teraz ta pompa ma oznaczenie SDC09F3E8, co oznacza, że jest dostępna tylko w wersji ogrzewanie + chłodzenie i z nowym sterownikiem. Jednofazowa ma oznaczenie SDC09F3E5.

http://www.iv.pl/images/33045060716724988259.jpg

To jest zestawienie. Jak zjedziesz na sam dół katalogu to masz pełne tabele dla każdej jednostki.

PS. COP ponad 5 przy -7st dla jednofazowej to oczywiście pomyłka;)

Edytowane przez map78
dodano PS

I 1 fazowa ma praktycznie polowe mocy 3 fazowej....?

A teraz porownaj dokladnie ta tabele co zalonczyles ( jednostki 3 fazowej) z T-CAP... oddawane moce, COP etc...

T-Cap powstal dla 700W wiecej?

Dlaczego dane sa identyczne.. gdy T-CAP ma pierwotnie 16kW jednostke.

Tabele kończą się na -15st. Rzeczywistość nie:no: T-Cap ma gwarantowane 9kW do -20st, podczas gdy zwykła 9-tka pewnie będzie mieć wtedy 7kW. Poza tym nie znam się na polityce P, ale to na pewno nie jest pomyłka, bo ten model pompy występuje we wszystkich katalogach od 2011 roku i jego dane zasadniczo się nie zmieniają.

PS. Mój dom wg OZC przy -16st potrzebuje 8,6kW, dlatego ja bym takiej pompy do siebie nie dobrał, bo jest za słaba, a T-Cap w sam raz:) Jak widzisz i te 700W może zrobić różnicę:D

mamy pewnosc ze P nie stosuje mocniejszych sprezarek anizeli podaje w parametrach PC?

Tego nie wiemy. P jest producentem sprężarek do swoich pomp, więc różne rzeczy są możliwe:yes: Natomiast dopóki ten model P jest tańszy od D8kW i Atlantica 10kW, czyli swoich bezpośrednich konkurentów, to klienta pewnie mało to obchodzi, jak to jest zrobione;)

Osobiście stawiam, że jest tam sprężarka 12kW - ale to spekulacje.

PS Nowe monobloki P są jeszcze ciekawsze - wzrasta im moc wraz ze spadkiem temp:) i to w dodatku 1-fazowe. Pod spodem masz ch-ki dla 5 i 6kW

http://www.iv.pl/images/15284519271786436535.jpg

Te akurat modele różnią się wielkością wymiennika a że przyjęło się że "nazwa zawiera" moc przy +7 to tak się "nazywają " tylko od razu zaznaczę że chyba nikt nie dobiera w/g tego " kryterium nazwy " ( mam nadzieję )

Także t cap można dobrać do instalki z niskim zasilaniem ale dużym obciążeniem.