Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w/w vs p/w

Plgbde

Recommended Posts

Te akurat modele różnią się wielkością wymiennika a że przyjęło się że "nazwa zawiera" moc przy +7 to tak się "nazywają " tylko od razu zaznaczę że chyba nikt nie dobiera w/g tego " kryterium nazwy " ( mam nadzieję )

Także t cap można dobrać do instalki z niskim zasilaniem ale dużym obciążeniem.

Pie......nie - przyjęło się że nazwa zawiera moc.... Napisz wprost - marketingowe wprowadzanie w błąd nieświadomego klienta.

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te akurat modele różnią się wielkością wymiennika a że przyjęło się że "nazwa zawiera" moc przy +7 to tak się "nazywają " tylko od razu zaznaczę że chyba nikt nie dobiera w/g tego " kryterium nazwy " ( mam nadzieję )

Także t cap można dobrać do instalki z niskim zasilaniem ale dużym obciążeniem.

Czyli po chłopsku, chodzi o to że jednofazowa ma jeden wiatrak, a trójfazowa 2 wiatraki, czyli 2 x większy wymiennik?

Pie......nie - przyjęło się że nazwa zawiera moc.... Napisz wprost - marketingowe wprowadzanie w błąd nieświadomego klienta.

Marketingowym wprowadzeniem w błąd klienta byłoby gdyby pompa miała zaniżone parametry niż powinna, tu jest odwrotnie;) czyli co najwyższej można to zakwalifikować jako marketingowe wprowadzenie błąd konkurencji:)

tak sie nazywa....

Przy +7 1 fazowa oddaje 9kW, przy -7*C juz 5,9kW taka sama 9kW tylko 3 fazowa PC przy +7*C oddaje 9kW i przy -7*C nadal 9kW

Prosze jako instalator , wytlumacz mi to.

Czy poprzez roznice w wymienniku?

No nto inaczej... 9kW T-CAP oddaje 9kW przy -7 jak i -15*C....ale ma ponoc sprezarke 16kW.

Zwykly P 9kW oddaje 9kW przy 7 jak i -7*C ... przy -15*C juz "tylko" 8,3kW... a wiec tylko 700W mniej od tak naprawde 16kW T-CAP

to jaka sprezarke ma zwykly P 9kW tracac zaledwie 700W do -15*C?

Na to pytanie silesia akurat odpowiedział. Chodzi o temp zasilania. Spójrz jeszcze raz w tabele T-Cap i zwróć uwagę, że T-Cap ma 9kW nawet przy zasilaniu +55st, podczas gdy zwykły P trójfazowy ma już w tych warunkach tylko 6,7 - to już jest różnica.

tak sie nazywa....

Przy +7 1 fazowa oddaje 9kW, przy -7*C juz 5,9kW taka sama 9kW tylko 3 fazowa PC przy +7*C oddaje 9kW i przy -7*C nadal 9kW

Prosze jako instalator , wytlumacz mi to.

Czy poprzez roznice w wymienniku?

No nto inaczej... 9kW T-CAP oddaje 9kW przy -7 jak i -15*C....ale ma ponoc sprezarke 16kW.

Zwykly P 9kW oddaje 9kW przy 7 jak i -7*C ... przy -15*C juz "tylko" 8,3kW... a wiec tylko 700W mniej od tak naprawde 16kW T-CAP

to jaka sprezarke ma zwykly P 9kW tracac zaledwie 700W do -15*C?

A jak juz odpowiadasz to prosze podaj czy wartosci podane przez P sa Peak czy Integrated i zawieraja defrosty.

Mam tu przepisać podręcznik z chłodnictwa? Chyba to nic nie da bez " praktyki "

Parametry w/g EN tylko D podaje dwie tabele nie wiem po co

2h,które będą wykorzystane głównie na cwu.

Nie przesadzaj. U mnie zasobnik CWu 300l grzany jest w dzien max 30 min. U Ciebie moze to byc 45min max. Przy takim przewymiarowaniu pompy jak sugeruje map to faktycznie ta godzina nawet na CO w dzien spokojnie pozwoli utrzeymac bardzo ladnie komfort. Posadzka to zuwazy i Ty tez.

T cap jest do instalacji gdzie potrzeba więcej niż 35oC na zasilaniu.

Niemieckie badania dotyczą starych modeli nowe mają oszczedniejsze pompy obiegowe

Przeciez badania wg nowej EN dotycza tylko oporow skraplacza, wiec jakie znaczenie ma dla wynikow oszczedna pompa? Zamiast 5W bierze 3W?

Ale mozna juz klientowi powiedziec, ze "poprawili" i jest "lepiej".:)

NSpójrz jeszcze raz w tabele T-Cap i zwróć uwagę, że T-Cap ma 9kW nawet przy zasilaniu +55st, podczas gdy zwykły P trójfazowy ma już w tych warunkach tylko 6,7 - to już jest różnica.

Co z tego, "ze ma"? Jak zalczy grzalki to i 90*C utrzyma 9kW, ale z COP=1. Nie o to chodzi w zabawie z pompa ciepla.

Przeciez badania wg nowej EN dotycza tylko oporow skraplacza, wiec jakie znaczenie ma dla wynikow oszczedna pompa? Zamiast 5W bierze 3W?

Ale mozna juz klientowi powiedziec, ze "poprawili" i jest "lepiej".:)

Tą normę wprowadzono aby nie można było podawać np. cop tylko spr. bez pomp gz dz w przypadku pw wentylatorów, pompy gz, odszraniania itd. czyli zawiera całość.

A że ktoś oprócz tego jeszcze podaje inne dane to co ja na to mogę.

Obejdzie sie bez sarkazmow. jak nie umiesz wytlumaczyc to po prostu tak napisz.

9kW zwykly P oddaje plaska moc 9kW do -7*C .... 9.0kW... co nie sugeruje ze uwzglednione sa defrosty.

Nie ma zadnego spadku mocy gdy inne PC to maja..... jezeli ten fenomen jest opisany w podreczniku to prosze przytocz, postaram sie zrozumiec.

Taki samo nie podales czy sprezarka w "normalnym" P to 9kW czy de facto mocniejsza.

"Parametry w/g EN tylko D podaje dwie tabele..." znowu nie odpowiedziales na pytanie tylko napisales ... no wlasnie co?

Bo okazuje sie ze nie tylko D... a np. S tak tez podaje i zaznacza ze obydwie sa wedlug EN.

Takze jako instalator prosze abys potwierdzil czy dane P uwzgledniaja defrosty. Jak nie wiesz, wystarczy powiedziec a nie

stosowac taktyke TB.

[ATTACH=CONFIG]267452[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]267455[/ATTACH]

Nr EN sprawdź.

Jako instalator rozpoczynając współpracę z P zadałem także te pytania ( jako instalator oczywiście w celu lepszego oszukiwania klientów ) uzyskałem potwierdzenie że są podane parametry zgodnie z normą a ona wymaga ujęcie nawet sterownika

Hm... a wiec nie mozna sobie ot tak porownywac PC bazujac tylko na mocy.

8kW D trzeba porownac z 9kW P ale jednofazowym...

A moze 9kW P z 11kW D....

Jak widzisz nie otrzymamy odpowiedzi co sprawia ze oddana moc jest plaska od +7*C do -7*C... a moze i -10*C gdyz dopiero przy -15*C jest 8,3kW

Nie dowiemy sie takze czy tabele P zawieraja defrosty... ;)

Moc jest stała ale spada cop czyli nic za darmo

Tą normę wprowadzono aby nie można było podawać np. cop tylko spr. bez pomp gz dz w przypadku pw wentylatorów, pompy gz, odszraniania itd. czyli zawiera całość.

A że ktoś oprócz tego jeszcze podaje inne dane to co ja na to mogę.

To poczytaj sobie dokladnie co ujmuje ta nowa norma odnosnie obiegowki GZ.