Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w/w vs p/w

Plgbde

Recommended Posts

Dziekuje:) pan Silesia albo nie zrozumial o co mi chodzilo albo nie chcial zrozumiec.

A wiec taka 16ke nie mozemy porownywac z 8 czy nawet 11ka D, co mialo miejsce wczesniej.

Zarazem jezeli i tak jest tansza to moze sie okazac atrakcyjna oferta.

:)

a skąd kolega wie jaka spr. jest w 8 czy 11 D

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wlasnie, panowie czy wode uzytkowa przy ujemnych temperaturach grzejecie tez do 35 oC czy grzalka? stala moc nie tylko przy niizszych temp zewnetrznych ale i wyzszych zasilania umozliwia zylowac na maksa tania taryfe, choc przy stawkach G12w grzanie grzalka cwu zawsze bedzie tansze od grzania pompa w drogiej (przykladowo 0,82 vs 0,24 - lodz teren + duon)- zadna pompa- czy to gruntowa czy p-w nie zagrzeje wody do 50-55 stopni z copem lepszym od copa weekendowego - 3,42 (za wyjatkiem kilku chwil upalnych)

ale do grzania wody nie potrzeba 9kw dlatego zwykła 230V z mocą 5kw przy-15/55 też sobie radzi - po to te zwykłe maja 55 na zasilaniu żeby grzać cwu co prawda cop 1,5 ale to nie 1 no i te -15 to też nie non stop

Pan mkm silesia będzie palił głupa, cały czas odpowiada ale nie na zadane pytania... Nie umie nawiązać konstruktywnej rozmowy, wszystko zawsze tak obróci żeby było po jego myśli. Żal mi troche jego klientów bo wmówi im dziecko do brzucha a oni mu za to zapłacą...

Kolego przeczytaj sobie jak ty nawiązujesz dialogi doskonale dogadał by się z tobą kolega pyxis głupy itd.

Pan mkm silesia będzie palił głupa, cały czas odpowiada ale nie na zadane pytania... Nie umie nawiązać konstruktywnej rozmowy, wszystko zawsze tak obróci żeby było po jego myśli. Żal mi troche jego klientów bo wmówi im dziecko do brzucha a oni mu za to zapłacą...

A tak w ogóle co ci się nie zgadza gdzieś podałem cop inny niż np. niezależne badania czy tylko jesteś niedouczony z chłodnictwa i nie ogarniasz czegoś na wyższym poziomie technicznym niż lodówka czy pompa gruntowa ? Bo że jesteś z branży to już napisałeś.

Panowie, wiele stron dyskusji, ale meritum trochę uciekło.

Pytający ma dylemat co zrobić i czy "warto" zrezygnować z tradycyjnej pompy ciepła g/w na rzecz popmpy p/w. Różnica w cenie instalacji jest znaczna, a potrafi być to nawet kilka tys.

Ja podpiąłem się pod ten temat, bo też trafiła do mnie oferta na pompę p/w. Tym większy mam dylemat, że jestem "umówiony" już z wihajstrem na to, że zrobi kotłownię u mnie.

Gość Arturo72

Pytający ma dylemat co zrobić i czy "warto" zrezygnować z tradycyjnej pompy ciepła g/w na rzecz popmpy p/w. Różnica w cenie instalacji jest znaczna, a potrafi być to nawet kilka tys.

Ja podpiąłem się pod ten temat, bo też trafiła do mnie oferta na pompę p/w. Tym większy mam dylemat, że jestem "umówiony" już z wihajstrem na to, że zrobi kotłownię u mnie.

Jeśli różnica między g-w a p-w nie przekracza 5tys.zł to zakładać gruntową,jeśli przekracza to nawet głowy sobie nie zawracać gruntową.

W domach z dużym zapotrzebowaniem na ciepło,w domach z niskim zapotrzebowaniem ten stosunek wynosi znacznie mniej,wg mnie 2-3tys.zł.

Edytowane przez Arturo72

Odpowiedź jest bardzo prosta, a decyzja należy wyłącznie do Ciebie.

Po pierwsze rozważasz polską garażówkę z odwiertami w cenie 38tys. netto (czyli 41tys. brutto) vs pompa PW. I teraz jeżeli wybierzesz D11kW to wyjdzie Ci to de fakto nieznacznie taniej w zakupie i trochę drożej w eksploatacji (200-500zł rocznie), jeżeli weźmiesz D8kW to wyjdzie 15000zł taniej w zakupie, ale moim zdaniem znacznie drożej w eksploatacji, bo będzie jechać na grzałkach, do tego możesz zmarznąć - jest po prostu za słaba. Możesz też wybrać tego oszukańczego P, który jednak nie oszukuje klientów, a co najwyżej konkurencję, produkując bardzo dobra pompę w niskiej cenie;) W przypadku P również będziesz miał 15tys. zł mniejszy koszt inwestycji vs garażówka i koszty eksploatacji wyższe o te 200-500zł rocznie, czyli okres zwrotu na poziomie 40 lat.

Kolejna kwestia. Musisz zdać sobie sprawę, że garażówka za 40tysi z odwiertami to nie markowa pompa GW. Widziałeś niezależne badania. Przy garażówce COP wynosi jak u Pyxisa 3,6 w punkcie pracy B0/W35, natomiast markowe maja w tym punkcie od 4,3 do 4,8. Wynika z tego, że o ile markowa pompa może osiągnąć średnioroczną sprawność SCOP na poziomie dużo większym niż markowa PW to ta garażówka już nie i choćby Pysis mówił Ci, ze jest inaczej i kreatywnie zaklinał rzeczywistość to i tak tego nie zmieni;) Jej sprawność owszem będzie większa, ale nie o rząd wielkości i w dużej mierze będzie zależeć od pogody - przy takiej zimie jak miniona będzie nawet na równi.

Pozdrawiam i życzę dokonania mądrego wyboru, a przede wszystkim takiego którego Ty nie będziesz żałował, bo to Twój dom i Twoje życie. Nawet jak wybierzesz markową gruntówkę za 60tys.;) - przecież to też dla ludzi i ludzie to kupują i są zadowoleni z wyboru:).

Jeśli różnica między g-w a p-w nie przekracza 5tys.zł to zakładać gruntową,jeśli przekracza to nawet głowy sobie nie zawracać gruntową.

Nisko sobie cenisz spokoj. :)

Ja mysle, ze warto policzyc i porownac, ale ROWNORZEDNE oferty i wtedy wybrac. Jesli mamy prespektywe oszczednosci nawet w okresie nastu lat, to ja bym sie na taka inwestycje jak gruntowka zdecydowal, bo moze sie okazac, ze po tych nastu latach do PW bedziesz musial sporo doinwestowac na przeglady, czyszczenia i (nie daj Boze) naprawy. To juz sa takie urzadzenia, gdzie serwisant prezyjedzie i nie powie, ze sie stycznik podwiesil, tylko, ze wymieniamy plyte z elektronika za 2 tys zl. Zeby obliczenia nie byly obarczone wielkim optymizmem, trzeba tez zalozyc, zepompa PW po tych 15-17 latach bedzie do wymiany.

Edytowane przez Pyxis

Przy garażówce COP wynosi jak u Pyxisa 3,6 w punkcie pracy B0/W35, natomiast markowe maja w tym punkcie od 4,3 do 4,8.

Map, nie pisz bzdur prosze. Jak bierzemy wspolczynnik do obliczen, to "powietrzaki" z trudem zgadzaja sie na SPF=4 bo zawyzony, a Ty pod 5tke podchodzisz.

Prezentowalem tu strone z wizualizacjami pomp ciepla uzytkownikow z Niemiec i Beneluxu. Oni raczej nie maja garazowek a tam SPF (SCOP) oscylowal wokol 4,1 (+-0,2) i to nie bylo na pewno dla B0W35, bo to sa warunki dla instalacji dobranych bardzo "na styk" i co tu duzo mowic - zle wykonanych. SPF=4,8 w realnym domu to jest FANTAZJA, niezaleznie, ile na pompe wydasz i jak firmowa nalepke bedzie miala, chba, ze zrobisz sobie instalacje na studniach. :)

Map, nie pisz bzdur prosze. Jak bierzemy wspolczynnik do obliczen, to "powietrzaki" z trudem zgadzaja sie na SPF=4 bo zawyzony, a Ty pod 5tke podchodzisz.

Prezentowalem tu strone z wizualizacjami pomp ciepla uzytkownikow z Niemiec i Beneluxu. Oni raczej nie maja garazowek a tam SPF (SCOP) oscylowal wokol 4,1 (+-0,2) i to nie bylo na pewno dla B0W35, bo to sa warunki dla instalacji dobranych bardzo "na styk" i co tu duzo mowic - zle wykonanych. SPF=4,8 w realnym domu to jest FANTAZJA, niezaleznie, ile na pompe wydasz i jak firmowa nalepke bedzie miala, chba, ze zrobisz sobie instalacje na studniach. :)

Ja nie mówię o SPF'ie tylko o COP'ach podawanych w tych niezależnych badaniach. Nie wiem jaki będzie SPF dla danej gruntówki, ale widzę, że są PCi gruntowe, które w punkcie pracy B0/W35 maja COP 4,8, podczas gdy Twoja 3,6 - jak to się przełoży realnie na SPF nie wiem, bo to zależy od wielu czynników, ale na pewno nie jest bez znaczenia (bo chyba 27 kroków inwertera nie masz:rolleyes:)

http://www.iv.pl/images/96812379157402190949.jpg

Mam do was pytanie, czy te pompy takie niby 9kw a tak naprawdę to 16kw czy one nie wysiądą szybciej przez taki myk, tak z ciekawości pytam bo gdyby tak samochodem zrobić no to nie bardzo by wyszło tak myslę

Moim zdaniem jest zupełnie odwrotnie, gdyż to tak samo jak porównasz do spokojnej jazdy samochodem o silniku dużej pojemności. Przy małej pojemności musisz samochód piłować i obciążać silnik znacznie bardziej niż przy dużej pojemności dla osiągnięcia tego samego efektu.

Moim zdaniem jest zupełnie odwrotnie, gdyż to tak samo jak porównasz do spokojnej jazdy samochodem o silniku dużej pojemności. Przy małej pojemności musisz samochód piłować i obciążać silnik znacznie bardziej niż przy dużej pojemności dla osiągnięcia tego samego efektu.

Piłować, nie piłować - nie ważne. Ważne co pompa niesie ze sobą dla usera. Nie muszę, ba - nawet nie chcę - znać bebechów. Ot, jak w samochodzie - uniosę maskę i popatrze na silnik. Nawet ocenę wydam - ładny duży, nawalili rurek, cholera - nie wymienię żarówki. :-)

wracając do Panasa - rozmawiałem własnie z lokalnym przedstawicielem (nazwa firmy do sprawdzenia b. łatwo) i wygląda to tak:

9kW T-CAP 1. fazowy - 20 130 netto

9kW T-CAP 3. fazowy - 24 800 netto

ceny katalogowe, pewnie można ponegocjowac.

Do tego:

"dedykowany" zbiornik Galmet z węzownicą 250l - 3 600 netto (kat.)

Do tego:

bufora na 200 l.- 1 500 netto (kat.)

Do tego

montaż - ok. 2500-3000 netto

Do tego:

"zalecana przez wszystkich producentów pomp ciepła" stacja uzdatniania wody - 1 900 netto

Do tego:

urchomienie - 500 netto

Takie rzeczy jak doprowadzenie siły 400W do kotłowni pomijam. Nie wiem, czy Daikin jest 3 fazowy i musi też mieć siłę - tego nie wiem.

Cudzysłowia to zapisane sformułowania obce.

Cenowo wcale tak różowo nie wychodzi. Jasne, to większość ceny katalogowe, ale ile daliby rabatu? Z 15% na urządzenia?

Tak, ale kiedy masz duże auto z duży motorem a dasz mało paliwa by było taniej to będzie mulić itd

Ja nie mówię o SPF'ie tylko o COP'ach podawanych w tych niezależnych badaniach. Nie wiem jaki będzie SPF dla danej gruntówki, ale widzę, że są PCi gruntowe, które w punkcie pracy B0/W35 maja COP 4,8, podczas gdy Twoja 3,6 - jak to się przełoży realnie na SPF nie wiem, bo to zależy od wielu czynników, ale na pewno nie jest bez znaczenia (bo chyba 27 kroków inwertera nie masz:rolleyes:)

Ten facet od mojej pompy na bank podal tam SPF a nie COP. Widzialem u niego stanowisko pomiarowe jak ogladalem u niego pompy przed zakupem i licznik elektryczny mierzyl energie na cala pompe. Zainteresowalem sie tym, bo mial tak przeprogramowany licznik 3f, ze pokazywal tez aktualnie pobierana moc, a nie tylko kWh.

Wielokrotnie tu wspominalem, ze ludzie uzywaja tego zamiennie, bo wiekszosc klientow mniej wiecej wie co to COP, ale SPFa to juz nie kojarzy. Sprawa uczciwosci sprzedawcy/instalatora jest juz to, czym "nakarmi" klienta. Ja wole, zeby mnie karmili SPFem, bo to jest przelozenie na moj prtfel. COP to wartosc toretyczna.

Gość tymczasowy19

Kolejna kwestia. Musisz zdać sobie sprawę, że garażówka za 40tysi z odwiertami to nie markowa pompa GW. Widziałeś niezależne badania. Przy garażówce COP wynosi jak u Pyxisa 3,6 w punkcie pracy B0/W35, natomiast markowe maja w tym punkcie od 4,3 do 4,8. .

rozbawiłeś mnie....