Gość tymczasowy19 27.06.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Widze, ze z postu na post SPF mojej pompy maleje. Wpisujesz sie swietnie w rzetelnosc prezentowania danych a la PW. Pyxis, ja ci się dziwię...że ci się jeszcze chce....widzę że jesteś ostatnim albo jednym z ostatnich któremu się chce masz gruntówke z SPF=3,6 ale nic nie poradzisz na to, że te PW to teraz takie doskonałe robia, że mają SPF=5 nie przeskoczysz tego, tak piszą w folderach, tak piszą na forach, oni nie mogą się przecież wszyscy mylić, prawda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.06.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Caly czas sie ludze, ze jak bede dlugo tlumaczyl, to ktos w koncu zrozumie. Wiem, ze to tylko moja naiwnosc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.06.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Ten facet od mojej pompy na bank podal tam SPF a nie COP. Widzialem u niego stanowisko pomiarowe jak ogladalem u niego pompy przed zakupem i licznik elektryczny mierzyl energie na cala pompe. Zainteresowalem sie tym, bo mial tak przeprogramowany licznik 3f, ze pokazywal tez aktualnie pobierana moc, a nie tylko kWh. Wielokrotnie tu wspominalem, ze ludzie uzywaja tego zamiennie, bo wiekszosc klientow mniej wiecej wie co to COP, ale SPFa to juz nie kojarzy. Sprawa uczciwosci sprzedawcy/instalatora jest juz to, czym "nakarmi" klienta. Ja wole, zeby mnie karmili SPFem, bo to jest przelozenie na moj prtfel. COP to wartosc toretyczna. Mam nadzieję, że wiesz co to SPF:confused: I że nie podaje się go dla punktu pracy. A ten na stronie Ekontech jest właśnie podany dla B0/W35 i jest to nic więcej jak COP, który w tym wypadku wynosi 12 / 3,3 = 3,64 (czy z pompami DZ i GZ i jakimi? tego nie wiemy) http://www.iv.pl/images/38887828017039713604.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.06.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Prosilem juz abys podal srednia temperature podczas trwania twojego sezonu w II taryfie.... masz? Albo przynajmniej srednia z sezonu. Nie mam zielonego pojecia. Alez nie maleje.... wszystko jest tu http://ekontech.pl/?page_id=15 Tam dla pomy 12kW jest 3,3kW poboru mocy. 12/3,3=3,64. Czegos nie roumiem, czy Ty (jako "powietrzak") cos krecisz Varme? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.06.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Mam nadzieję, że wiesz co to SPF:confused: I że nie podaje się go dla punktu pracy. A ten na stronie Ekontech jest właśnie podany dla B0/W35 i jest to nic więcej jak COP, który w tym wypadku wynosi 12 / 3,3 = 3,64 (czy z pompami DZ i GZ i jakimi? tego nie wiemy) Nie dogadamy sie widze. Jak nie wiemy, skoro pobor mocy elektrycznej jest dla calego urzadzenia, dla pomy o danym typie. Jesli bedziesz mial caly sezon B0W35 to SPF wyniesie 3,64. Czego nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.06.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Ale to dane przez nikogo nie potwierdzone, zadnych norm , zadnych testow.. No to po co sie nimi podpierasz? Moze te pompy wg "norm" maja SPF=5, tak jak PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.06.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Nie dogadamy sie widze. Jak nie wiemy, skoro pobor mocy elektrycznej jest dla calego urzadzenia, dla pomy o danym typie. Jesli bedziesz mial caly sezon B0W35 to SPF wyniesie 3,64. Czego nie rozumiesz? Ależ ja doskonale rozumiem o co Ci chodzi:) Nie rozumiem tylko dlaczego Twoja logika określanie SPF ma zastosowanie tylko przy pompie gruntowej:confused: Określasz SPF Swojej pompy =4 bazując na tym, że przez większość sezonu pracuje ona na parametrze B4/W30 - OK, ale w takim razie PW przez większość sezonu pracuje na parametrze A2/W30, gdzie ma sprawność 3,9. Dlatego twierdze, że Twoja pompa, mimo że gruntowa nie osiąga rocznie dużo większej sprawności niż markowa PW (co doskonale widać, gdy porównamy nasze zużycia). Co innego gdy porównamy np do Dimplexa, który ma COP 4,8 przy B0/W35, więc idąc dalej Twoją logiką jego SPF będzie powyżej 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.06.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Pyxis, ja ci się dziwię...że ci się jeszcze chce....widzę że jesteś ostatnim albo jednym z ostatnich któremu się chce masz gruntówke z SPF=3,6 ale nic nie poradzisz na to, że te PW to teraz takie doskonałe robia, że mają SPF=5 nie przeskoczysz tego, tak piszą w folderach, tak piszą na forach, oni nie mogą się przecież wszyscy mylić, prawda?? Nawet jak pw miałaby 2,5 a gw 5 to i tak nic by nie zmieniło tego,że gruntowa droższa od powietrznej pow.5tys.zł staje się nie ekonomiczną inwestycją. Ja kupując pw przyjąłem właśnie 2,5,po sezonie wiem,że jest więcej ale o ile to nie interesuje mnie to zbytnio. Edytowane 27 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 27.06.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 mam wrażenie że mineliście się z powołaniem - powinniście być kaznodziejami, niosącymi kaganek oświaty.Nie neguję zalet pc p-w, ale co poniektóre wasze wypowiedzi trącą fanatyzmem...momentami coś mi to przypomina.....bawcie się dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.06.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 mam wrażenie że mineliście się z powołaniem - powinniście być kaznodziejami, niosącymi kaganek oświaty. Nie neguję zalet pc p-w, ale co poniektóre wasze wypowiedzi trącą fanatyzmem...momentami coś mi to przypomina..... bawcie się dobrze Po prostu matematyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.06.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 mam wrażenie że mineliście się z powołaniem - powinniście być kaznodziejami, niosącymi kaganek oświaty. Nie neguję zalet pc p-w, ale co poniektóre wasze wypowiedzi trącą fanatyzmem...momentami coś mi to przypomina..... bawcie się dobrze Ale one nie maja żadnych zalet:no: Są jedynie dużo tańsze w zakupie i trochę droższe w eksploatacji przy uzyskaniu identycznego efektu końcowego. Kwestia określenia stosunku tego "dużo" do tego "trochę" - każdy musi zdecydować sam co się jemu bardziej opłaci opłaci i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.06.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 To i tak jej jeszcze troche brakuje. [ATTACH=CONFIG]267587[/ATTACH] No wygląda to rewelacyjnie, ale domyślam się, że i cena jest adekwatna;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 27.06.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Kolega pyxis znów straszy ceną przeglądu dla jasności to kwota ok 120zł netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 27.06.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Z OZC Asolta mam tak: Wyniki obliczeń sezonowego zapotrzebowania na energię wg PN-EN ISO 13790 Stacja meteorologiczna: Toruń Sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 366,9 m3/h Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 30,06 GJ/rok Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 8349 kWh/rok Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 262 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 713,6 m3 Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 114,8 MJ/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 31,9 kWh/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 42,1 MJ/(m3·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 11,7 kWh/(m3·rok) jak rozumiem dom znakomicie ocieplony bez wentylacji mechanicznej z rekuperacja? wymiana pol kubatury domu na godzine? kto tak wentyluje? i jakim sposobem przy tak koszmarnie duzej wentylacji wyszlo 8349 kWh na caly rok? jakis cud , ze przy wentylacji grawitacyjnej wyszedl dom energooszczedny. ktos sie pierd........ w obliczeniach - stad zapewne obciazenie 6,45 kW stoi obok smiesznie niskiego zuzycia - skorygujcie albo obciazenie , albo roczne zapotrzebowanie, no i te wymiane nieszczesna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.06.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 ca 35000:- No do tego odwierty i bez 50tysi nie podchodź Ale parametry faktycznie fajne:yes: Tak sobie myślałem w kontekście naszych ostatnich dyskusji, czy Daikin nie odpuścił właśnie trochę PW na rzecz innych technologii. Bo widzę, że niedawno wprowadził tą gruntówkę inverterową, a ostatnio jakąś tam hybrydę z gazem,a z PW trochę cisza, ostatnie bodajże 2012r:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 27.06.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Kolega pyxis znów straszy ceną przeglądu dla jasności to kwota ok 120zł netto jestes rzecznikiem wszystkich instalatorow czy piszesz we wlasnym imieniu? by przekaz byl jasny powinienes pisac- przy pompach p-w przeglady sa raczej wymagane- jednak nie sa to wysokie kwoty- ja np biore za to 120 zl netto, dodajac najlepiej - bez wzgledu na producenta pompy- a jesli jest on rozny to o tym wspomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 27.06.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 ...wracając do Panasa.... swiat nie sklada sie z dwoch producentow- daikina i panasa- powinienes zrobic wyceny u innych instalatorow takze, z zastrzezeniem- ze chcesz by pompa miala taka to i taka moc grzewcza przy -15oC. a jaka to moc? sam ustal - ale najpierw zweryfikuj obciazenie/zuzycie roczne - wg mnie wyliczenia sa zwalone , o czym pisalem wyzej. a inni producenci pomp p-w to: kolejnosc przypadkowa wolf - takie fajne i ciche ufa lg thermia hitachi yutaki mitsubishi (ale tu u nas ceny kosmiczne) atlantic fujitsu waterstage samsung dimplex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.06.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Nie wiem na ile ta hybryda sie sprawdzi... pomysl niby OK, ale wymaga 2 instalacji, przyloncze gazu... oplaty stale etc.na koniec dnia nie wiem czy warto mieszac... gdy srednie temp to 0-(-5)*C w wiekszosci kraju. Nikt normalny raczej tego do nowego domu nie kupi. Jak już to celują tu w klientów, którzy mają gaz i przyłącze, a chcieliby zmodernizować, przejść na PCi choć ich dom nie bardzo się do tego nadaje np słaba izolacja, kalafiory - wtedy widzę w tym sens, ale dublowanie instalacji w nowo-budowanym domu, czy chociażby starym do którego gaz trzeba by specjalnie dociągnąć jakoś do mnie nie przemawia:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 27.06.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Odpowiedź jest bardzo prosta, a decyzja należy wyłącznie do Ciebie. Po pierwsze rozważasz polską garażówkę ... Cos pejoratywnie sie wypowiadasz o polskich wytworcach.Sadzisz, ze totalnie nie majac marktingu nie mozna sobie wyrobic marki? Pyxis, Liwko i inni potwierdzaja zuzyciem dobra jakosc tych pomp. Dzialaja, grzeja, a jak sie cos spirdzieli to szybko sa w stanie - producent czy instalator - problem odnalezc. O czym tez na forum bylo. I ci wytworcy nie sa od wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 27.06.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 ale do grzania wody nie potrzeba 9kw dlatego zwykła 230V z mocą 5kw przy-15/55 też sobie radzi - po to te zwykłe maja 55 na zasilaniu żeby grzać cwu co prawda cop 1,5 ale to nie 1 no i te -15 to też nie non stop w G12w nie zmiesci sie z co w taniej. I to nie tylko dotyczy. -15oC ale i wyzszych , wszystko zalezy czy dobierajacy pompe nie zapomnial o dodaniu mocy na CWU. Tej mocy nie powinno dodawac sie normowo tylko powinna ona uwzgledniac preferencje mieszkancow - deszczownica/przeplyw/czas pod prysznicem, wanna, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts