Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w/w vs p/w

Plgbde

Recommended Posts

Cos pejoratywnie sie wypowiadasz o polskich wytworcach.Sadzisz, ze totalnie nie majac marktingu nie mozna sobie wyrobic marki? Pyxis, Liwko i inni potwierdzaja zuzyciem dobra jakosc tych pomp. Dzialaja, grzeja, a jak sie cos spirdzieli to szybko sa w stanie - producent czy instalator - problem odnalezc. O czym tez na forum bylo.

I ci wytworcy nie sa od wczoraj.

A gdzie ja napisałem, że one są złe:confused: Twierdzę jedynie, że nie można ich porównać do markowych GW o znacznie wyższych parametrach, bo SPF wyższy o 1-1,5 to chyba nie w kij dmuchał:confused:

Poza tym równie wielu użytkowników PW potwierdza niskim zużyciem, że ich pompy działają, a jakoś Pyxis and company nie bardzo w to wierzą - to działa w dwie strony;)

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w G12w nie zmiesci sie z co w taniej. I to nie tylko dotyczy. -15oC ale i wyzszych , wszystko zalezy czy dobierajacy pompe nie zapomnial o dodaniu mocy na CWU. Tej mocy nie powinno dodawac sie normowo tylko powinna ona uwzgledniac preferencje mieszkancow - deszczownica/przeplyw/czas pod prysznicem, wanna, etc.

Tutaj nie chodziło o konkretny dobór pompy a jedynie o spadek mocy przy produkcji cwu w niskich temp. zew.

swiat nie sklada sie z dwoch producentow- daikina i panasa- powinienes zrobic wyceny u innych instalatorow takze, z zastrzezeniem- ze chcesz by pompa miala taka to i taka moc grzewcza przy -15oC. a jaka to moc? sam ustal - ale najpierw zweryfikuj obciazenie/zuzycie roczne - wg mnie wyliczenia sa zwalone , o czym pisalem wyzej.

a inni producenci pomp p-w to: kolejnosc przypadkowa

wolf - takie fajne i ciche ufa

lg thermia

hitachi yutaki

mitsubishi (ale tu u nas ceny kosmiczne)

atlantic

fujitsu waterstage

samsung

dimplex

LG sobie daruj

Atlantic = Fujitsu = General

Dimplex split = Panasonic = i chyba Wolf też ale nie jestem pewien

Twierdzę jedynie, że nie można ich porównać do markowych GW o znacznie wyższych parametrach, bo SPF wyższy o 1-1,5 to chyba nie w kij dmuchał:confused:

Skąd masz taką wiedzę?

I dlaczego generalizujesz??? ;)

Fakt, większość "garażowych" producentów konkuruje wyłącznie ceną. A w takim przypadku TRZEBA odchudzić zestaw aby to się jakoś zapinało ekonomicznie. Wtedy rzeczywiście mogą tak niskie efektywności wychodzić. Szacunek że niektórzy podają oficjalnie te wartości, przynajmniej nikt nie będzie mógł czuć się oszukany czy "zbajerowany".

Nawet jeśli COP=3,6 @0/35 to i tak rzeczywisty jest wyższy bo rzadko spotyka się temp. zasilania dolnego źródła 0*C czy niżej. Bardzo rzadko.

Nie mówiąc o SPF, który będzie znacznie wyższy.

BTW:

Widziałeś przynajmniej dwie gruntowe "markowe" pompy ciepła wewnątrz???

Widziałeś jakieś pompy "garażowe" wewnątrz?

Potrafisz je porównać od strony technicznej, doboru komponentów czy jakości wykonania?

Masz jakieś doświadczenia praktyczne w dziedzinie urządzeń chłodniczych że tak łatwo oceniasz?

jak rozumiem dom znakomicie ocieplony bez wentylacji mechanicznej z rekuperacja? wymiana pol kubatury domu na godzine? kto tak wentyluje? i jakim sposobem przy tak koszmarnie duzej wentylacji wyszlo 8349 kWh na caly rok? jakis cud , ze przy wentylacji grawitacyjnej wyszedl dom energooszczedny. ktos sie pierd........ w obliczeniach - stad zapewne obciazenie 6,45 kW stoi obok smiesznie niskiego zuzycia - skorygujcie albo obciazenie , albo roczne zapotrzebowanie, no i te wymiane nieszczesna.

Jak rozumiem jestes audytorem z duzym stażem i zapewne wiele obliczen wykonałes. Zawsze warto posluchac bardziej doswiadczonego. Skad wiesz czy do obliczeń uzględniono wg czy wm z odzyskiem? Dla tego budynku przyjęto wm z odzyskiem o sprawnosci max 85%.

Wymiana normowa dla tego budynku to 1,0. Mam swiadomosc ze normy troche odstają od rzeczywistosci, ale są obowiązujące do obliczen. Jezeli chcesz to mozesz do swoich obliczeń stosować własne normy, dopoki sie pod obliczeniami nie podpiszesz to przyjmować rózne parametry, gdy jednak bierzesz za nie odpowiedzialnosc to obliczenia ozc muszą byc wykonane zgodnie z normami i rozporzedzeniami. To nie podlega zadnej dyskusji. Innę rzeczą jest sprawdzalnosc i wiarygodnosc tych obliczeń, tak sie dziwnie składa ze pomimo zawyzonych norm zapotrzebowanie w moich obliczeniach jest niedoszacowane w zakresie od 0d o10%. Z kolei projektowe obciązenie cieplne jest zawsze przeszacowane w zakresie 20-25%.

Jezeli zechcesz skorygować te obliczenia zapytam kol. lapeno czy mogę przesłac Tobie plik zródłowy z obliczeniami i jezeli bedzie taka zgoda to poprawiaj i koryguj.

Juz mnie wysyłano na tym forum do urzędu pracu z powodu całkowitej nieznajomosci metodologii obliczeń ozc, ale do tej pory nie miałem zadnej reklamacji związanej z

błednymi obliczeniami, niemniej kazdą uzasadnioną krytykę przyjmuję z pokorą.

Edytowane przez asolt

ale w takim razie PW przez większość sezonu pracuje na parametrze A2/W30, gdzie ma sprawność 3,9..

Blad w rozumowaniu. Ty z pompy PW musisz wycisnac tym wiecej energii, im jest zimniej na zewnatrz i im ona ma mniejsza sprawnosc (COP). W pompie GW nie ma tak. Tam warunki zewnetrzne nie wplywaja na sprawnosc urzadzenia, bo jest stabilne DZ.

Hm... tania nie jest ale faktycznie fajna... no i ta modulacja mocy 2,5-13kW :) Nie korzysta z grzalek....odda 65*C ( a wiec nawet kaloryfery )

W S znalazlem za ca 30000:- PLN

Mysle ze nie, ta G/W jest ich pierwsza.... HT byla ponoc zrobiona jakby z mysla o przyszlej G/W....

Nie jeden producent ma P/W i G/W w ofercie... a i P/P lub/i "Exhaust Air Heat Pump "

Hybryda z gazem wyszla pewnie "z powinnosci", gdyz poloczyli sie, czy tam nabyli udzial, w firmie ROTEX ktora ma ta technologie.

( Ale to moje rozmyslenia)

Zarazem PC D sa sprzedawane takze pod ich nazwa.

Wypuszczaja nowe, inowacyjne PC P/P ( poczytaj o (Ururu Sarara) na R32. W 2012 faktycznie odswiezyli sterowniki i ulepszyli swoje LT.

Nie wiem na ile ta hybryda sie sprawdzi... pomysl niby OK, ale wymaga 2 instalacji, przyloncze gazu... oplaty stale etc.

na koniec dnia nie wiem czy warto mieszac... gdy srednie temp to 0-(-5)*C w wiekszosci kraju.

witam

hybryda pompy ciepła z gazem - to żadna nowość

tutaj dominatorem jest nie kto inny jak Panasonic

w Japonii ze względu na specyfikę ich "sieci energetycznych", "problemów" z przydziałami prądu (fajnie brzmi słowo: przydziały) - od lat szeroko montowane są w ogromnych ilościach, w Polsce też ich jest już trochę, nie są to ogromne ilości, można nawet powiedzieć jednostki - bo wiadomo polski rynek pomp ciepła w Polsce jest jeszcze b. płytki (b. mocno rośnie tylko rynek pomp do grzania c.w.u. oraz pomp powietrze - woda, pompy gruntowe w stagnacji), tak że sprzedaż kilkunastu, czy kilkudziesięciu (?) sztuk to już coś

http://gramwzielone.pl/dom-energooszczedny/9455/portpc-w-2013-roku-polski-rynek-pomp-ciepla-wzrosl-o-20

niektórzy piszą, że Panasonic to klimatyzatory (to prawda - jako pierwszy na świecie jeszcze w latach 50 ubiegłego wieku stworzył klimatyzator do użytku domowego - wcześniejsze były ogromnych rozmiarów) i dopiero ostatnio zaczął robić pompy ciepła - na szkoleniu i to nie Panasonica podawane były dane o rynku pomp ciepła - i o dziwo Panasonic był w czołówce (o ile dobrze pamiętam to nawet na czele), produkuje pompy ciepła powietrze-woda już od 1973 roku (zapamiętałem, bo to moja data urodzin) dla wielu nie do uwierzenia...

jest wielu dobrych producentów pomp ciepła, są tu w Polsce dobrze znane marki: Atlantic - Fujitsu, Daikin, Panasonic - każdy podchodzi do tematu pomp ciepła trochę inaczej - inne rozwiązania

w Daikinie b. podoba mi się interfejs - sterowanie, b. duża modulacja sprężarki - nie podoba mi się cena i obsługa w Daikin Polska (kontakt)

w Atlantiku podoba mi ię wygląd :) (dla wielu klientów to b. ważne), bufor !!! w samej pompie ciepła - nie podobają mi się trochę niższe od konkurencji sprawności

w Panasonicu podoba mi się b. cena i "sprawy techniczne", o których pisze MKM SILESIA :) , za to nie podoba mi się i to b. interfejs - sterownik tylko w wersji angielskojęzycznej !!!

pozdrawiam

Gość Arturo72
Tylko w obszarze liczb urojonych raczej. ;)

Ok,no to liczby nie urojone a z życia wzięte :)

Zużycie za ogrzewanie sezon grzewczy 2013/2014 to 1900kWh.

Pytanie,ile zużyłbym energii gdybym miał nie powietrzną a gruntową ?

Ok,no to liczby nie urojone a z życia wzięte :)

Zużycie za ogrzewanie sezon grzewczy 2013/2014 to 1900kWh.

Pytanie,ile zużyłbym energii gdybym miał nie powietrzną a gruntową ?

Dlatego wlasnie pisze, ze liczby urojone, bo nie odnosnie Twojego domu toczy sie dyskusja, tylko 2,5x wiekszego. U Ciebie nawet jak bys kable zalozyl, to by sie okazalo, ze pompa PW nie ma racji bytu, bo sie zwroci po 17-18 latach i to przy zalozeniu, ze masz ja zalozona tanio, bo po znajomosci z pieknym Mikusiem. :)

Jak rozumiem jestes audytorem z duzym stażem i zapewne wiele obliczen wykonałes. Zawsze warto posluchac bardziej doswiadczonego. Skad wiesz czy do obliczeń uzględniono wg czy wm z odzyskiem? Dla tego budynku przyjęto wm z odzyskiem o sprawnosci max 85%.

Wymiana normowa dla tego budynku to 1,0. Mam swiadomosc ze normy troche odstają od rzeczywistosci, ale są obowiązujące do obliczen. Jezeli chcesz to mozesz do swoich obliczeń stosować własne normy, dopoki sie pod obliczeniami nie podpiszesz to przyjmować rózne parametry, gdy jednak bierzesz za nie odpowiedzialnosc to obliczenia ozc muszą byc wykonane zgodnie z normami i rozporzedzeniami. To nie podlega zadnej dyskusji. Innę rzeczą jest sprawdzalnosc i wiarygodnosc tych obliczeń, tak sie dziwnie składa ze pomimo zawyzonych norm zapotrzebowanie w moich obliczeniach jest niedoszacowane w zakresie od 0d o10%. Z kolei projektowe obciązenie cieplne jest zawsze przeszacowane w zakresie 20-25%.

Jezeli zechcesz skorygować te obliczenia zapytam kol. lapeno czy mogę przesłac Tobie plik zródłowy z obliczeniami i jezeli bedzie taka zgoda to poprawiaj i koryguj.

Juz mnie wysyłano na tym forum do urzędu pracu z powodu całkowitej nieznajomosci metodologii obliczeń ozc, ale do tej pory nie miałem zadnej reklamacji związanej z

błednymi obliczeniami, niemniej kazdą uzasadnioną krytykę przyjmuję z pokorą.

witam

żałosne jest jak niektóre osoby - niestety jest ich na forum wiele - piszą na temat rzeczy, o których nie mają zielonego pojęcia

i jeszcze próbują przekonywać innych w swoich twierdzeniach

pozdrawiam

Tez nie jestem fachowcem w dziedzinie... i wiem tylko to co czytam :)

A wiec jakiego SPF mozemy sie tu spodziewac...przy Pyxisowym +4*C majac takie przy DZ 0*C

[ATTACH=CONFIG]267595[/ATTACH]

Podjarales sie to tabelka i napisem "EN" a ta norma dotyczy badania i charakterystyki przy częściowym obciążeniu. Tak mozna sobie porownywac pompy inwertorowe miedzy soba jesli juz. Ale jakies cyferki sa, to mozna zacytowac. Klarnet dal dobry przyklad, to inni ida w jego slady.

Pompa 13kW ktora bierze 3-6kW mocy ma COP =4,3 do 2,1. Czym tu sie podniecac? :)

Pozostaje czekac na ruch kol. Simluca jako weryfikatora tych obliczeń.

Najlepszym i jedynym PEWNYM weryfikatorem jest CZAS. Niestety nie można go cofnąć...

Uniwersalne: "gdybym miał tamte lata i obecną wiedzę"

:D

BTW: Ja osobiście zawsze podchodzę z rezerwą do wartości obliczonych. Raz się przejechałem na papierowym OZC i trochę mnie to kosztowało (choć mogłem się wykpić ale wziąłem na klatę)....

Mietka Szcześniaka znasz? Znasz. Nie moje klimaty, ale w jednej piosence śpiewa: "dokładnej sumy niedokładnych danych..." -ot co.

Gość Arturo72

BTW: Ja osobiście zawsze podchodzę z rezerwą do wartości obliczonych.

Dokładnie tak jest,każde teoretyczne wyliczenia są jedynie teoretyczne,nie mniej dają pogląd na przybliżone wartości w rzeczywistości i nie sądzę,żeby bardzo mocno odbiegały od rzeczywistości.

Nie sądzę,żeby ktoś traktował wyliczenia z dokładnością po przecinku i przenosił je na życie.

Najlepszym i jedynym PEWNYM weryfikatorem jest CZAS. Niestety nie można go cofnąć...

Uniwersalne: "gdybym miał tamte lata i obecną wiedzę"

:D

BTW: Ja osobiście zawsze podchodzę z rezerwą do wartości obliczonych. Raz się przejechałem na papierowym OZC i trochę mnie to kosztowało (choć mogłem się wykpić ale wziąłem na klatę)....

Mietka Szcześniaka znasz? Znasz. Nie moje klimaty, ale w jednej piosence śpiewa: "dokładnej sumy niedokładnych danych..." -ot co.

Nie mowisz chyba o moich obliczeniach, na klatę zawsze je biorę, ale pod warunkiem zastosowania takich przegród jakie uzyłem do obliczeń. Za niedokładnosci wykonawcze nie odpowiadam, trudno abym odpowiadał, ale są one czesciowo kompensowane przez wysoką wymianę.

Ale masz rację ja tez podchodzę z rezewą do obliczen tyle ze cudzych, do swoich nie mam zadnych ale.