Barth3z 19.06.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Ciiii... o bo jak się Pyxis dowie to zejdzie na zawał Musi się liczyć z postępem technologicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.06.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Ciiii... o bo jak się Pyxis dowie to zejdzie na zawał Koledze od mitingow też może zaszkodzić bo ten 18kw przy -15 też ma coś koło 5kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.06.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Nie chcialo mi sie otwozyc. To jest cena za Jednostke zewnetrzna i wewnetrzna? Dpojdzie zbiornik CWU rozumiem? Tak. Coś mi się źle link wkleiło. Tutaj poprawny: http://www.medalaircon.co.uk/resources/UK+A5+AQUAREA+PRICE+LIST+14.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plgbde 22.06.2014 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Nie może być łatwo. Znajomy jak kupował dom od dewelopera to brał pompę pow Toshiba, inny ma Daikina. Zauważyłem, że deweloperzy budujący osiedla domów na sprzedaż montują tyko powietrzne - tutaj rozumiem ze wynika to z racji małych działek i niższych kosztów dla deweloperów. Inny znajomy twierdzi, że jak powietrzna to tylko Daikina, reszta ma być kiepskiej jakości. Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.06.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Nie może być łatwo. Znajomy jak kupował dom od dewelopera to brał pompę pow Toshiba, inny ma Daikina. Zauważyłem, że deweloperzy budujący osiedla domów na sprzedaż montują tyko powietrzne - tutaj rozumiem ze wynika to z racji małych działek i niższych kosztów dla deweloperów. Inny znajomy twierdzi, że jak powietrzna to tylko Daikina, reszta ma być kiepskiej jakości. Masakra. A u mnie na wiosce budują na bogato - z gruntówkami:D http://www.iv.pl/images/60376009098273655690.jpg A Twój znajomy nie ma racji:no: Daikin to z pewnością dobra pompa, ale wiele innych w niczym jej nie ustępuje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plgbde 22.06.2014 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 A u mnie na wiosce budują na bogato - z gruntówkami:D http://www.iv.pl/images/60376009098273655690.jpg A Twój znajomy nie ma racji:no: Daikin to z pewnością dobra pompa, ale wiele innych w niczym jej nie ustępuje;) No faktycznie na bogato. Wyczytałem na forum, że przy dużych domach pompa powietrzna nie obsłuży co i cwu. Mój ma więcej niż 200 metrów powierzchni użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 22.06.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 jak nie obsluzy jak niektorzy tym grzeja poniemieckie bunkry, gdzie sa kaloryfery i dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.06.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Wyczytałem na forum, że przy dużych domach pompa powietrzna nie obsłuży co i cwu. Mój ma więcej niż 200 metrów powierzchni użytkowej. Zapewne wyczytałeś to na wątkach ekogroszkowych,gdzie inwestorzy delikatnie rzecz mówiąc "nie nadążają za nowoczesnością" Powietrzne pompy są różnej mocy,5,6,7,8,9,10,12,16kW także zależnie od obciążenia cieplnego domu dobierasz sobie moc grzewczą pompy. Wiadomo,że pompka 5kW może mieć problem z 200m2 ale 10 czy 12kW takiego problemu mieć nie będzie. Problemem może być sam inwestor,który w większości,a wszyscy w ekogroszkach,nie ma pojęcia jakie jego dom posiada obciążenie cieplne a bez tego nie można dobrać najbardziej optymalnego systemu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 22.06.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 jak masz 200 metrow to kup kociol na ekogroszek, 25kW i jedziesz bedzie to optymalny dobor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.06.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 jak masz 200 metrow to kup kociol na ekogroszek, 25kW i jedziesz bedzie to optymalny dobor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 22.06.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Po co ta zlosliwosc? Sa ponoc 7kW z obsluga przez internet. to nie zlosliwosc, tylko fakty. wejdz do dzialu ekogroszkowcow. poza tym znajomi cyz rodzina co wybudowali tak wlasnie robili. damy 25 kW i bedzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.06.2014 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Musi się liczyć z postępem technologicznym. Raczej z coraz wieksza "kreatywnoscia" dzialu marketingu. Dla portfela liczy sie SPF, a nie COP wyciagniety z folderu. Sa instalatorzy ktorzy beda zerowali na niewiedzy klienteli i udowadniali, ze pompa PW jest tansza w instalacji, a przy tym tez swietnie nadaje sie do grzania w tanim prdzie,jest tansza w eksploatacji i trwalsza od gruntowki. Do tego praktycznie bezglosna i wody z defrostow oraz lodowiska pod pompa praktycznie niema. Jak juz jakims "cudem" sa te nieszczesne defrosty (ciekawe czy je zaliczyli do tego COP i czy doliczyli tez grzale karteru, opory skraplacza wraz z pompa obiegowa GZ oraz kabel grzejny na odprowadzenie skroplin), to dzialaja na korzysc (sic!) sprawnosci urzadzenia. Tak, tak, to wybitny umysl instalatorski jakim jest Silesia takie teorie wymysla i pociska klienteli. Kwestia otwarta pozostaje, ilu sie na to nabierze. Plgbde: Gruntowa polska garazowke mozesz z poziomym DZ zrobic ponizej 30tys przy wlasnym zaangazowaniu (tylko w sprawy organizacyjne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.06.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Czy zwrocenie uwagi na roznice to jest od razu "bezgraniczna krytyka"? Czy to moja wina, ze pompa PW ma wady ktorych nie maja pompy gruntowe? Cos za cos. Nie robisz DZ, ale wiaza sie z tym pewne niekorzystne zjawiska. Warto, zeby inwestor byl ich swiadom i je akceptowal. Zamiatanie tego pod dywan nie jest dobra metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.06.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Jedyna zalete chyba kazdy zna. To nierobienie DZ. "Liste" zalet w zasadzie mozna tym zamknac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 23.06.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Jedyna zalete chyba kazdy zna. To nierobienie DZ. "Liste" zalet w zasadzie mozna tym zamknac. Zalety P/W - przy założeniu "markowych" rozwiązań a nie garażowych to na pewno P/W będzie tańsza w inwestycji. Coś jeszcze? Wady P/W - wymiana po 20 latach pompy (nie doczytałem, czy jednostkow wew. czy zewnętrznej) - mniejsza "wydajność" - większe rachunki za prąd (o ile to pewnie kwestia indywidualna), ale różnica zawsze będzie in minus - .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 23.06.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Raczej z coraz wieksza "kreatywnoscia" dzialu marketingu. Dla portfela liczy sie SPF, a nie COP wyciagniety z folderu. Szukałem o SPF, COP, SCOP i innych. Zacytuję: "Pojawia nam się więc kolejny współczynnik. Otrzymamy SPF, czyli Seasonal Perfomance Factor. Tym razem jest to współczynnik MIERZONY, ale mówi nam tylko o naszej konkretnej instalacji, w konkretnym sezonie grzewczym i przy konkretnych warunkach eksploatacji, tj. nastawach, trybach pracy, określonej ilości cwu o konkretnej temperaturze. SPF mówi to co mówi, lub inaczej mówi TYLKO tyle ile mówi. I nic więcej. Nie możemy go wykorzystać do porównań z inną pompą, ulotką, producentem czy budynkiem, bo jest on przypisany tylko do naszego domu. Oczywiście miło jest się nim pochwalić, ale to nie znaczy wcale, że mamy lepszą pompę." Źródło: http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/copy-scopy-spfy-czyli-oczekiwania-i-realia/ No tak. Co osoba to inne stanowisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 23.06.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 ale to wszystko fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 23.06.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 było tak, można nic nie robić bo zrobią to za nas ale trzeba zapłacić,a teraz ludzie chcą nic nie robić niech się to jakoś zadzieje i nie chcą za to zapłacić to jakaś szopka, macie nowe fajne domy ogrzewane za marny grosz i zamiast służyć innym konstruktywną radą to wy się czubicie kto ma taniej i kto ma więcej za mniej, fajnie że jest takie coś jak pompa ciepłą, fajnie że coraz więcej ludzi na to stać, nie każdy ma luźne 60 tyś. co innego 20-30, można to na raty czy jakoś i można się cieszyć ciepłem, zamiast w piwnicy przy piecu to kobietę po tyłku klepać i fajnie tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 23.06.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Policz porownujac 2, najtansze markowe PC P/W vs G/W wraz z DZ, zaloz 15 lat uzytkowania i dom 40kWh/m2 ... a wiec jakies 6000kWh/rok dla 150m2 domu. Koszt instalacji i zakres prac. Srednie roczne temperatury w Polsce to ca 6-10*C Akurat mam zbliżone założenia odnośnie domu co autor wątku. Dom 230 m3 użytkowej, 260 po podłodze. Koszty samej podłogówki będą takie same bez względu na to jaka będzie pompa. Kotłownia plus DZ - tu jest różnica. Brałem kilka różnych ofert i mam tak: - najtańsza oferta "markowa" na pompie DIMPLEX to 56 tys. netto - polska produkcja - 38 tys. netto Ja muszę / chcę mieć odwiert pionowy i powyższe oferty zawierają ich wykonanie. Dla porównania pompa P/W wspomniany DAIKIN to też będzie 31 tys. brutto. OZC wyszło mi 31,9 kWh/(m2·rok) - czyli 32 x 230 = 7 360 kWh / rok. Edytowane 23 Czerwca 2014 przez Lapeno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.06.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 - najtańsza oferta "markowa" na pompie DIMPLEX to 56 tys. netto - polska produkcja - 38 tys. netto Ja muszę / chcę mieć odwiert pionowy i powyższe oferty zawierają ich wykonanie. Dla porównania pompa P/W wspomniany DAIKIN to też będzie 31 tys. brutto. OZC wyszło mi 31,9 kWh/(m2·rok) - czyli 32 x 230 = 7 360 kWh / rok. Czyli porównując ceny brutto różnica przy drogim i bardzo porządnym Daikinie, a polska garażówką wyniesie jakieś 10tys. zł. Załóż nawet bardzo optymistycznie, że SPF dla Twojej garażówki będzie 4, a dla Daikina 3 i przyjmij sobie średnią cenę za prąd niech będzie 0,4zł. 7360kWh / 4 x 0,4 = 736zł 7360kWh / 3 x 0,4 = 982zł czyli kupując o 10tys. zł droższą pompę zaoszczędzisz 245zł rocznie:D Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts