Pyxis 29.06.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Bardzo mozliwe... ale nie bedzie to twoja PC Na pocieszenie dodam, ze Twoja tez nie. Bo przeciez Twoja PW to ze 30-40 lat jeszcze pociagnie... dom sie zawali a pompa zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.06.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Ale jak juz przytoczyles moja to podaj SPF, SCOP czy co tam chcesz dla Twojej gdyby miala zapewnic CO 45-65*C. Na pewno nie masz dluzszego "siusiaka".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 30.06.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Z ową szóstką chętnie bym powalczył, jest technicznie do zrobienia Istnieją już takie sprężarki i czynniki, które to umożliwiają? Tak sobie myślę, że dla popularnej, przykładowej ZH... pracującej na R407C, która ma COP=5,30 przy 0/35 (parowanie/skraplanie), chyba nie będzie łatwo przekroczyć COP=5 dla B0/W35? Oczywiście dla samej sprężarki i zakładając, że ktoś zaszaleje z powierzchnią wymienników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.06.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Istnieją już takie sprężarki i czynniki, które to umożliwiają? Źle to zabrzmiało, miałem na myśli parametry instalacji. COP=6,0 jest do osiągnięcia dla instalacji (ogrzewanie, nie CWU), nie myślałem tu akurat o parametrach 0/35. Przepraszam za zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 01.07.2014 02:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Jaki jest sens zamawiania takiej taryfy ? Żeby mieć "COP"a 3,42 dla CWU chcesz dopłacać 30gr do każdego kWh na pracy innych sprzętów w pierwszej taryfie ? pisalem o g12w (g12 tez w rocznym rozrachunku wychodzi taniej,ale jest to trudniejsze do uzyskania), stawki 0,82/0,24 obowiazuja w strefie Lodz teren (pge dystrybucja + duon), w tym rejonie w g11 kWh kosztuje 0,59 nie 0,52. G12W to dla przypomnienia: nocna/tania taryfa to cale soboty i niedziele (48h) + 10h w dni robocze od 22 do 6 i 2 godziny popoludniowe, reszta dni roboczych, czyli 14h to droga. Zakladajac wariant najbardziej niekorzystny, tzn, ze w dni robocze korzystasz w 100% z drogiej taryfy (czyli idziesz spac zawsze przed 22, nigdy nie korzystasz z okienka 2-godzinnego po południu, oraz zawsze wstajesz po 6 rano) to w weekendy i tak masz zawsze tania. Srednia (z 1 tygodnia ) za 1kWh wyjdzie - 5 dni po 0,82 i 2 dni po 0,24 przez 7 dni = 0,655 zl za 1kWh- czyli wiecej od 0,59 zl o 6,5 grosza. Urzadzenia chodzace non stop- lodowka, rekuperator beda pracowac po 0,48 zl / za 1 kWh- taniej o 11 groszy od G11. Zatem koszty kWh tzw bytowego zrownuja sie bez jakielkowiej zmiany trybu zycia. a jesli bedziesz chodzil w tygodniu w okolicach polnocy oraz ktos z domownikow bedzie korzystal z okienka popoludniowego, do tego pralke i zmywarke zaprogramujesz na okienko popoludniowe (by w nocy niepotrzebnie nie halasowac) - to obnizysz owe 0,655 do 53-57 groszy- co juz bedzie mniej niz z G11. Po cholere ci g11? w g12w - masz bytowe rowne badz nizsze od G11 (dowod wyzej), do tego dostajesz drobny bonus na co i cwu w postaci 1 kWh po 0,24 zl. Przy pompie ciepla ze sprawnoscia 3 - za 1 kWh zaplacisz o s i e m groszy na CO i CWU. Osiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 01.07.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Asolt, masz moją oficjalną zgodę. Tylko usuń moje namiary z nagłówka w podsumowaniu. Asolt, kolega odezwał się? Czy tylko popisał na FM i zamilkł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 01.07.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Asolt, kolega odezwał się? Czy tylko popisał na FM i zamilkł? Nie zamilkl. Tylko nie wiem czy tu mam walic w wyliczenia asolta, czy na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 01.07.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Nie zamilkl. Tylko nie wiem czy tu mam walic w wyliczenia asolta, czy na priv O co chodzi z "walić w wyliczenia asolta" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 01.07.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 torpedowac, podwazac, wytykac bledy, etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 01.07.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 torpedowac, podwazac, wytykac bledy, etc Myślę, że publicznie. Skoro wyszedł temat w ogólnej dyskusji - to tutaj proponuję dokończyć. W kwestii formalnej "to moje" wyniki i jeste bardzo ciekawy Twojego "walenia" w te wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.07.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) pisalem o g12w (g12 tez w rocznym rozrachunku wychodzi taniej,ale jest to trudniejsze do uzyskania), stawki 0,82/0,24 obowiazuja w strefie Lodz teren (pge dystrybucja + duon), w tym rejonie w g11 kWh kosztuje 0,59 nie 0,52. G12W to dla przypomnienia: nocna/tania taryfa to cale soboty i niedziele (48h) + 10h w dni robocze od 22 do 6 i 2 godziny popoludniowe, reszta dni roboczych, czyli 14h to droga. Zakladajac wariant najbardziej niekorzystny, tzn, ze w dni robocze korzystasz w 100% z drogiej taryfy (czyli idziesz spac zawsze przed 22, nigdy nie korzystasz z okienka 2-godzinnego po południu, oraz zawsze wstajesz po 6 rano) to w weekendy i tak masz zawsze tania. Srednia (z 1 tygodnia ) za 1kWh wyjdzie - 5 dni po 0,82 i 2 dni po 0,24 przez 7 dni = 0,655 zl za 1kWh- czyli wiecej od 0,59 zl o 6,5 grosza. Urzadzenia chodzace non stop- lodowka, rekuperator beda pracowac po 0,48 zl / za 1 kWh- taniej o 11 groszy od G11. Zatem koszty kWh tzw bytowego zrownuja sie bez jakielkowiej zmiany trybu zycia. a jesli bedziesz chodzil w tygodniu w okolicach polnocy oraz ktos z domownikow bedzie korzystal z okienka popoludniowego, do tego pralke i zmywarke zaprogramujesz na okienko popoludniowe (by w nocy niepotrzebnie nie halasowac) - to obnizysz owe 0,655 do 53-57 groszy- co juz bedzie mniej niz z G11. Po cholere ci g11? w g12w - masz bytowe rowne badz nizsze od G11 (dowod wyzej), do tego dostajesz drobny bonus na co i cwu w postaci 1 kWh po 0,24 zl. Przy pompie ciepla ze sprawnoscia 3 - za 1 kWh zaplacisz o s i e m groszy na CO i CWU. Osiem... Ty nie masz nic innego do roboty o 4:18 rano ? Aaaa, druga taryfa po 24 gr A tak poważnie, to rzeczywiście w weekend nadrabiasz różnicę względem G11. Jakoś to pominąłem w wyważaniu. Chyba dlatego, że w moim rejonie nie ma w ogóle taryfy weekendowej ... Rzeczywiście, jeśli dobrze to rozłożysz, np. płytę indukcyjną będziesz załaczał w drugiej taryfie, albo przejdziesz na gazówkę to można dużo zaoszczędzić Gdzie można poczytać o tej super ofercie duona ? Edytowane 2 Lipca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.07.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Rzeczywiście, jeśli dobrze to rozłożysz, np. płytę indukcyjną będziesz załaczał w drugiej taryfie, albo przejdziesz na gazówkę to można dużo zaoszczędzić Po co piszesz takie niedorzecznosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.07.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Po co piszesz takie niedorzecznosci? albo jadł tylko w weekendy. W tygodniu tylko suchy prowiant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.07.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Ty nie masz nic innego do roboty o 4:18 rano ? Aaaa, druga taryfa po 24 gr A tak poważnie, to rzeczywiście w weekend nadrabiasz różnicę względem G11. Jakoś to pominąłem w wyważaniu. Chyba dlatego, że w moim rejonie nie ma w ogóle taryfy weekendowej ... Rzeczywiście, jeśli dobrze to rozłożysz, np. płytę indukcyjną będziesz załaczał w drugiej taryfie, albo przejdziesz na gazówkę to można dużo zaoszczędzić Gdzie można poczytać o tej super ofercie duona ? na stronie Duona . w moim przypadku (G12, od września przełączam się na Duon) zyskuję na stawce nocnej 11 gr i tracę na dziennej 12 gr w stosunku do oferty Tauron, ale w nocnej zużyję pewnie dwa razy więcej energii ogrzewając dom i CWU grzałkami. do tego dochodzi trochę wyższa stawka stała (o 4,3 zł miesięcznie). przy pompie ciepła oferta Duona może już tak dobrze nie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 05.07.2014 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Ty nie masz nic innego do roboty o 4:18 rano ? Aaaa, druga taryfa po 24 gr A tak poważnie, to rzeczywiście w weekend nadrabiasz różnicę względem G11. Jakoś to pominąłem w wyważaniu. Chyba dlatego, że w moim rejonie nie ma w ogóle taryfy weekendowej ... Rzeczywiście, jeśli dobrze to rozłożysz, np. płytę indukcyjną będziesz załaczał w drugiej taryfie, albo przejdziesz na gazówkę to można dużo zaoszczędzić Gdzie można poczytać o tej super ofercie duona ? W g12w nie musisz w ogole planowac niczego w dni robocze, bo jak sam wspomniales jest weekend. Indukcje odpalasz kiedy chcesz - bez znaczenia- i tak dzieki weekendowi zblizysz sie do stawki przy G11. Oczywiscie, jak zawsze, jest jedno ale. W weekendy musisz byc w domu. I musisz korzystac z urzadzen wszelakich z rowna intensywnoscia co w dni robocze. Lecz gdy w weekendy nigdy nie ma cie, bos singiel, lub gdy zawsze z rodzina wyjezdzasz poza dom - wtedy nic innego nie zostaje jak zwrocic sie z pytaniem- jak zyc? ps.znow post wczesna pora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.07.2014 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 (edytowane) .. Nawet ostatnio hydrauli udowadnia że pompa powietrzna jest tańsza w eksploatacji od gruntowej .) Nie udowadniał tylko udowodnił. Udowodnił w jakim zakresie temperatur może być tańsza w eksploatacji . Wynika to z nadwyżki mocy i taniego prądu. Nie udowadniał ,że jest tańsza w eksploatacji od gruntowej. Nadal podtrzymuję ,że koszty eksploatacji pw/pg są jak 4/3. I proszę nie wmawiać innym głupot tylko przeczytać ze zrozumieniem. Teraz w moim nowym domu montuję powietrzną.I jestem przekonany ,że to dobry wybór. Edytowane 5 Lipca 2014 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 05.07.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 na stronie Duona . w moim przypadku (G12, od września przełączam się na Duon) zyskuję na stawce nocnej 11 gr i tracę na dziennej 12 gr w stosunku do oferty Tauron, ale w nocnej zużyję pewnie dwa razy więcej energii ogrzewając dom i CWU grzałkami. do tego dochodzi trochę wyższa stawka stała (o 4,3 zł miesięcznie). przy pompie ciepła oferta Duona może już tak dobrze nie wyglądać nie zapominaj, ze od pazdziernika wchodzi u nas taryfa G12W (czy jakas inna nazwa - nie wiem), która wprowadzi tania energię w cały weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.07.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Nie udowadniał tylko udowodnił. [...] Nie udowadniał ,że jest tańsza w eksploatacji od gruntowej. Moze sie zdecyduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.07.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Teraz w moim nowym domu montuję powietrzną.I jestem przekonany ,że to dobry wybór. Zdecydowanie. Technologia spowodowała, że gruntowe dolne źródło jest nieporozumieniem. Przecież, by czynnik zamienił się w parę odbierając ciepło z otoczenia nie trzeba podnosić temperatury dolnego źródła a można obniżyć ciśnienie. Sprężarka i tak jest w układzie. Szwedzkie pompy w/w można już kupić po 4000zł http://www.abatronic.pl/pompy-ciepla/dc-inverter-woda-woda/42-ahp-12dcg na wyprzedażach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.07.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 (...)gruntowe dolne źródło jest nieporozumieniem. "paczpan" - czego się dowiedzieć można... Ciekawe. Przecież, by czynnik zamienił się w parę odbierając ciepło z otoczenia nie trzeba podnosić temperatury dolnego źródła a można obniżyć ciśnienie. To jakaś nowość??? Tak to działa od samego początku i w dalszym ciągu im większa różnica temperatury DZ-GZ tym mniejsza efektywność. Szwedzkie pompy w/w można już kupić po 4000zł Zwłaszcza określenie "szwedzkie" jest tu interesujące! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts