Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w/w vs p/w

Plgbde

Recommended Posts

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli porównując ceny brutto różnica przy drogim i bardzo porządnym Daikinie, a polska garażówką wyniesie jakieś 10tys. zł.

Załóż nawet bardzo optymistycznie, że SPF dla Twojej garażówki będzie 4, a dla Daikina 3 i przyjmij sobie średnią cenę za prąd niech będzie 0,4zł.

7360kWh / 4 x 0,4 = 736zł

7360kWh / 3 x 0,4 = 982zł

czyli kupując o 10tys. zł droższą pompę zaoszczędzisz 245zł rocznie:D Brawo!

Ale po 20 latach trzeba Daikina wymenić na nowego bo się popsuje. :rolleyes:

czyli kupując o 10tys. zł droższą pompę zaoszczędzisz 245zł rocznie:D Brawo!

Niech jeszcze dopyta ile kosztuje "przeglad" tej pompy PW, bo go robic powinien (nie tylko ze wzgledu na gwarancje). Okaze sie, ze trzeba jeszcze 3-4 stowki rocznie doliczyc do ronicy. CZy tez ma odprowadzenie wody z pod pompy. :)

Teraz co do ceny pradu. Czy cena tego Daikina obejmuje przewymiarowanie do grzania w tanim pradzie? Jak w sasiednim watku ladnie liczylisny, to zeby wyrobic sie z grzaniem w 100% w tanim pradzie musisz pompe PW kupic prawie o 2x wiekszej nominalnej mocy. Nie wiem jak jest w yej kalkulacji kosztowej.

Loperno: Jakie dobrali Ci moce tych pomp? Ile ma gruntowa a ile PW?

Niech jeszcze dopyta ile kosztuje "przeglad" tej pompy PW, bo go robic powinien (nie tylko ze wzgledu na gwarancje). Okaze sie, ze trzeba jeszcze 3-4 stowki rocznie doliczyc do ronicy. CZy tez ma odprowadzenie wody z pod pompy. :)

Teraz co do ceny pradu. Czy cena tego Daikina obejmuje przewymiarowanie do grzania w tanim pradzie? Jak w sasiednim watku ladnie liczylisny, to zeby wyrobic sie z grzaniem w 100% w tanim pradzie musisz pompe PW kupic prawie o 2x wiekszej nominalnej mocy. Nie wiem jak jest w yej kalkulacji kosztowej.

Loperno: Jakie dobrali Ci moce tych pomp? Ile ma gruntowa a ile PW?

Nie wiem, czy obejmuje przewymiarowanie - na DAIKINA dostałem taki sprzęt:

ERLQ011CAW1 + EHVH16S26C9W-9WN. W kat. jest napisane, że jedn. zewn. ma nominalną moc grzewczą 10,3 kW.

Na polską pompę - moc grzewcza 11 kW.

Cena przeglądu zależy również od tego jaka pompę kupisz, gdzie kupisz i kto ci ja zainstaluje. Ty kupiłeś polska pompę od sprzedawcy w swojej miejscowości i twierdzisz, że nie wymaga ona przeglądu. OK, ale to nie znaczy, że każda polska nie wymaga, że już o markowych nie wspomnę. To jest po prostu Twój indywidualny przypadek. Ja akurat mam tak samo. Instalator, który u mnie montował pokazał mi na czym polega przegląd;) i umówiliśmy się, że będę go robił samemu, bo on w przeciwieństwie do silesii nie ma czasu na drobnicę:D

No i w tym wątku okazało się, że to przewymiarowanie jest konieczne jedynie przy bardzo już ujemnych temperaturach. Możesz policzyć, że prąd przez to wyjdzie o 10gr drożej;), ale to wciąż nie będzie powód żeby przepłacić 10tys lub więcej. Pozostaje jedynie faktycznie mieć nadzieję, że ta PW się całkowicie rozleci po 20l, a gruntówka będzie niezniszczalna:D

Ale po 20 latach trzeba Daikina wymenić na nowego bo się popsuje. :rolleyes:

Pokaz mi takie badania, w których jest określone, że PW wytrzyma 20lat, a GW np 40. Nie ma takich:no: PW i GW zasadniczo składają się z takich samych elementów - różnicą jest jedynie umieszczenie sprężarki na zewnątrz i bardziej skomplikowana elektronika w przypadku inwertera PW.

Nie wiem, czy obejmuje przewymiarowanie - na DAIKINA dostałem taki sprzęt:

ERLQ011CAW1 + EHVH16S26C9W-9WN. W kat. jest napisane, że jedn. zewn. ma nominalną moc grzewczą 10,3 kW.

Na polską pompę - moc grzewcza 11 kW.

No to pompa PW ma katalogowa moc grzewcza 10,3kW przy temperaturze powietrza +7*C. Przy -10*C ma pewnie kolo 8kW a przy -15*C pewnie laduje w okolicy ..... 6kW.

Gruntowka ma 11kW przy temperaturze glikolu 0*C. Majac poprawnie dobrane odwierty bedziesz zawsze ponad ta granica. Pewnie w okolicy +3*C w lutowym dolku. Nie wazne czy we dnie, czy zinma noca gdy prad najtanszy.

Zeby to byly porownywalne urzadzenia pod wzgledem mocy, to niech Ci przesla cene pompy PW o mocy 15-16kW. Wtedy porownaj.

No i w tym wątku okazało się, że to przewymiarowanie jest konieczne jedynie przy bardzo już ujemnych temperaturach. Możesz policzyć, że prąd przez to wyjdzie o 10gr drożej;), ale to wciąż nie będzie powód żeby przepłacić 10tys lub więcej. Pozostaje jedynie faktycznie mieć nadzieję, że ta PW się całkowicie rozleci po 20l, a gruntówka będzie niezniszczalna:D

No to juz roznica rosnie do 436 zl/rok na pradzie. Do tego licz jakis tani przeglad za 300zl i nasz 730zl rocznie roznicy. W ciagu 13 lat sie te 10000 zniweluja na zero, a po tym czasie pompa PW to juz bedzie raczej miala blizej niz dalej. ;)

Zreszta to akademicka dyskusja, bo poronujemy raczej dwa rone urzadznia. Porownujemy 11kW (BoW35) gruntowke i 10,3kW (A7W35) pompe PW. Faktyczna moc tej PW mniejsza o 40% od gruntowej, to i cena nizsza. :)

Ile dales za swoja pompe z instalacja?

No to pompa PW ma katalogowa moc grzewcza 10,3kW przy temperaturze powietrza +7*C. Przy -10*C ma pewnie kolo 8kW a przy -15*C pewnie laduje w okolicy ..... 6kW.

Gruntowka ma 11kW przy temperaturze glikolu 0*C. Majac poprawnie dobrane odwierty bedziesz zawsze ponad ta granica. Pewnie w okolicy +3*C w lutowym dolku. Nie wazne czy we dnie, czy zinma noca gdy prad najtanszy.

Zeby to byly porownywalne urzadzenia pod wzgledem mocy, to niech Ci przesla cene pompy PW o mocy 15-16kW. Wtedy porownaj.

Ok, OK.

Może się mylę, ale można chyba policzyć "statystycznie" ile dni w roku Daikin 10,3 załączy dodatkową grzałkę, a ile dni pojedzie na tym, co ma w standardzie.

Masz stala moc 9kW do -15*C Myslisz ze potrzebuje mocniejsza? 12kW to 3000 wiecej.

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-t-cap-9kw-model-2014-i4341358826.html

Dlaczego porownujecie jedna z drozszych markowych PC P/W z najtansza markowa gruntowa?

Jaka msza srednia temperature zewnetrzna w sezonie grzewczym w swojej okolicy?

Mozemy tez najtansza Polska z odwiertami porownac z ta Chinska za 1500$

Co pragniemy udowodnic....?

Tak gruntowe sa najlepszejsze, najtrwalsze, niepsujace sie i nie wymagajace przegladow.... juz dawno zostalo to stwierdzone:popcorn:

Też czytałem o tym Panasonicu 9kW T-cap. Wydaje się jeszcze lepszą opcją od Daikina, tylko skąd ta różnica w cenie.

20 tys. + VAT 12% (usiłuję policzyć ile sam sprzęt by kosztował - taki mały myk w aukcji).

Daikin niby silniejszy 1,3 kW to więcej o jakieś 8 tys. za bebechy.

Z parametrów katalogowych wychodzi, że to gorsze rozwiązanie - skoro ma większe straty na mocy przy ujemnych temperaturach. Płaci się za markę?

Ok, OK.

Może się mylę, ale można chyba policzyć "statystycznie" ile dni w roku Daikin 10,3 załączy dodatkową grzałkę, a ile dni pojedzie na tym, co ma w standardzie.

Mozna probowac to szacowac. Jak nastawiasz sie na grzanie w tanim pradzie pompa PW, to nie licz na SPF z sezonu grzewczego =3, a taki radosnie jest brany do obliczen kosztow. :)

Jesli bedzie pracowal z mniejsza moca, to bedzie musial pracowac dluzej. Moze tez zabraknac taniego pradu w mrozniejsze dni. To wszystko robi dodatkowe koszty ktore przy takiej jednodzialaniowej kalkulacji zupelnie sie pomija. Przy pompe GW masz z tym swiety spokoj.

Poczekaj, ale umówmy się co do jednego.

Daikin to tania pompa P/W czy też markowa, jedna z droższych?

To chyba cos posrodku.

Zastanow sie, czy chcial bys miec najtansza garazowa pompe PW? :)

No to juz roznica rosnie do 436 zl/rok na pradzie. Do tego licz jakis tani przeglad za 300zl i nasz 730zl rocznie roznicy. W ciagu 13 lat sie te 10000 zniweluja na zero, a po tym czasie pompa PW to juz bedzie raczej miala blizej niz dalej. ;)

Zreszta to akademicka dyskusja, bo...

Rzeczywiście akademicka, bo okazuje się, że tej zimy u mnie wyszło troszkę mniej kWh niż u Ciebie:rolleyes: Zobaczymy co będzie dalej jak zawitają syberyjskie mrozy. Za przegląd nie płaciłem, lodowiska nie mam, hałasu nie słyszę - cuda na kiju:D

Ile dales za swoja pompe z instalacja?

U mnie nie można na to patrzeć w ten sposób, bo płaciłem kompleksowo za cała modernizację. Na fakturze mam cenę za pompę 24500zł, ale wspominałem już, że jest to najwyższy model (3f, z chłodzeniem i sterowaniem przez internet) - najtańszy o identycznych parametrach grzewczych kosztował poniżej 20tys. zł.

Za "montaż" płaciłem 6000zł, ale to z kolei obejmowało również likwidacje ekogrocha, przeróbkę instalacji oraz montaż klimakonwektorów.

Też czytałem o tym Panasonicu 9kW T-cap. Wydaje się jeszcze lepszą opcją od Daikina, tylko skąd ta różnica w cenie.

20 tys. + VAT 12% (usiłuję policzyć ile sam sprzęt by kosztował - taki mały myk w aukcji).

Daikin niby silniejszy 1,3 kW to więcej o jakieś 8 tys. za bebechy.

Z parametrów katalogowych wychodzi, że to gorsze rozwiązanie - skoro ma większe straty na mocy przy ujemnych temperaturach. Płaci się za markę?

Chodzi o to, że ten Daikin jest mocniejszy tylko z nazwy. Tak na prawdę przy PW patrzy się na moc przy temp mocno minusowych. Jeżeli instalator dobrał Ci takiego Daikina, który przy -15st ma 6kW, to u Ciebie spokojnie poradziłby sobie Panas zwykły 9KW, 3-fazy, który przy -15st ma moc grzewczą 8,3kW, a kosztuje koło 18tys. zł, więc razem z zasobnikiem i instalacją powinieneś go nabyć za 25tys. zł brutto - do Swoich 38tys. netto za garażówke będziesz miał na prawdę daleko.

Chodzi o to, że ten Daikin jest mocniejszy tylko z nazwy. Tak na prawdę przy PW patrzy się na moc przy temp mocno minusowych. Jeżeli instalator dobrał Ci takiego Daikina, który przy -15st ma 6kW, to u Ciebie spokojnie poradziłby sobie Panas zwykły 9KW, 3-fazy, który przy -15st ma moc grzewczą 8,3kW, a kosztuje koło 18tys. zł, więc razem z zasobnikiem i instalacją powinieneś go nabyć za 25tys. zł brutto - do Swoich 38tys. netto za garażówke będziesz miał na prawdę daleko.

To niech nie liczy gruntowki 11kW a wezmie do rachunkow 8kW. :)

To niech nie liczy gruntowki 11kW a wezmie do rachunkow 8kW. :)

No to nawet biorąc 8-mkę.

Garażówka 8kW - 15tys. zł

Odwierty do domu o PU>200m2 - pewnie 200mb (zgaduje), czyli 200x80zł = 16000zł

Zbiornik CWU - 3000zł

Instalacja - 4000zł

Razem wychodzi 38000 brutto - co się nawet zgadza bo Plebge podawał cenę netto za 11kW

Czyli różnica pomiędzy Panasem, który przy -15st ma 8,3kW, a garażówką, która ma 8kW zawsze wynosi 13tys. zł.

Sorry, ale ja nie widzę sensu tak przepłacać. Nie wiem też co będzie za 20lat - być może zarówno ja, jak i Ty będziemy mieli już zupełnie inne źródło ogrzewania? Świat idzie naprzód i trudno jest przewidzieć jakie systemy wtedy będą na topie - być może i przepowiednie TB zaczną się sprawdzać;)