Pyxis 23.06.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 być może i przepowiednie TB zaczną się sprawdzać Chyba te, ze mechanizm dzialania WG nie jest zwiazany z sila grawitacji. Zawsze mozna policzyc a la bananowy Liwko 50W/m odwiertu i zrobic ich 120m a nie 200m (zakladam pompe 8kW "na styk"). Wyjdzie za odwierty 9600,- Zasobnik CWU za 2200,- kupilem. Co prawda Galmet, ale dziala. Za montaz WSZYSTKICH instalacji hydraulicznych w domu (podlogowka, kanaliza, woda, polaczenie rozdzielczy i napelnienie DZ, podlaczenie pompy ciepla, rozlozenie rur odkurzacza) zaplacilem hydrrze 5000 zl do reki. Chyba malo, skoro instalacja PW to 4000 zl. Mozemy tak sie do jutra licytowac i niewiele w sumie to wniesie. Ja tylko staram sie zasiac ziarenko niepewnosci. Te PW to taki wspaniale i gruntowek nikt myslacy nie kupuje. Nie wszyscy gruntowcy to idioci z grubym portfelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 23.06.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 No to nawet biorąc 8-mkę. Garażówka 8kW - 15tys. zł Odwierty do domu o PU>200m2 - pewnie 200mb (zgaduje), czyli 200x80zł = 16000zł Zbiornik CWU - 3000zł Instalacja - 4000zł Razem wychodzi 38000 brutto - co się nawet zgadza bo Plebge podawał cenę netto za 11kW Czyli różnica pomiędzy Panasem, który przy -15st ma 8,3kW, a garażówką, która ma 8kW zawsze wynosi 13tys. zł. Sorry, ale ja nie widzę sensu tak przepłacać. Nie wiem też co będzie za 20lat - być może zarówno ja, jak i Ty będziemy mieli już zupełnie inne źródło ogrzewania? Świat idzie naprzód i trudno jest przewidzieć jakie systemy wtedy będą na topie - być może i przepowiednie TB zaczną się sprawdzać Mam pytanko, te klimakonwektory co zakładałeś to tak zamiast starych grzejników? trzeba było rurki przerabiać, czy tak jeden zdejmuje drugi zakładam, przykręcam i git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.06.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Mozemy tak sie do jutra licytowac i niewiele w sumie to wniesie. Ja tylko staram sie zasiac ziarenko niepewnosci. Te PW to taki wspaniale i gruntowek nikt myslacy nie kupuje. Nie wszyscy gruntowcy to idioci z grubym portfelem. I ja tak nie uważam:) W Twoich konkretnych warunkach zrobiłeś optymalną instalacje i pewnie sam na Twoim miejscu taka bym zrobił. Ale jest to składowa wielu czynników, które złożyły się na pozytywny efekt, jak np: wiedza, warunki gruntowe, niespecjalnie zaizolowany dom, dostępność polskiej firmy na lokalnym rynku, itp. Plebge natomiast pisze, że w grę wchodzą jedynie odwierty, a do tego ma dom o zapotrzebowaniu 32kWh/m2/rok (to pewnie 2x mniej niż Twój;)) - i w takich warunkach PW będzie się po prostu opłacać, bo zyski z GW nie zniosą się w sensownym terminie - i tyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.06.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 No te odwierty "przeszkadzaja", zeby czarno na bialym pokazac, dlaczego instalujac GW bedzie mial jednego strupa na glowie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.06.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Mam pytanko, te klimakonwektory co zakładałeś to tak zamiast starych grzejników? trzeba było rurki przerabiać, czy tak jeden zdejmuje drugi zakładam, przykręcam i git Zależy jak masz zainstalowane grzejniki. Klimakonwektory (te moje Purmo Vido) maja przyłącza z lewego boku, grzejniki u mnie przyłącze miały od spodu z prawej strony, więc trzeba było pociągnąć rurki miedziane, ale to prosta hydrauliczna robota i nie wymaga żadnego kucia, bo klimakonwektor ma miejsce na ta instalację. http://www.iv.pl/images/64131493594815150592.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 23.06.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Zależy jak masz zainstalowane grzejniki. Klimakonwektory (te moje Purmo Vido) maja przyłącza z lewego boku, grzejniki u mnie przyłącze miały od spodu z prawej strony, więc trzeba było pociągnąć rurki miedziane, ale to prosta hydrauliczna robota i nie wymaga żadnego kucia, bo klimakonwektor ma miejsce na ta instalację. http://www.iv.pl/images/64131493594815150592.jpg No ja mam właśnie zwykły grzejnik, dwie rurki z prawej strony, a jakoś nie mogę tego nigdzie w sklepie zobaczyć na żywo i zmierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.06.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 No ja mam właśnie zwykły grzejnik, dwie rurki z prawej strony, a jakoś nie mogę tego nigdzie w sklepie zobaczyć na żywo i zmierzyć No to właśnie widzisz:) Tak to wygląda. Po założeniu obudowy niczego nie widać A długość rurek będzie też zależeć od wielkości klimakonwektora - ten na zdjęciu to akurat kolos - 140cm:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 23.06.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 No to właśnie widzisz:) Tak to wygląda. Po założeniu obudowy niczego nie widać A długość rurek będzie też zależeć od wielkości klimakonwektora - ten na zdjęciu to akurat kolos - 140cm:D Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.06.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 No to właśnie widzisz:) Tak to wygląda. Po założeniu obudowy niczego nie widać A długość rurek będzie też zależeć od wielkości klimakonwektora - ten na zdjęciu to akurat kolos - 140cm:D Slono zaplaciles za bledy "wieku mlodzienczego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.06.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Slono zaplaciles za bledy "wieku mlodzienczego". Wlasne zadowolenie jest bezcenne i nie podlegajace dyskusji map78 z tego co pamietam domu nie budowal... ( chyba ze mi sie pomylilo ) Nie budowałem. Kupiłem i do tego niechcący z sąsiadem:D Klimakonwektor jest zdecydowanie za duży - przewymiarowany o jakieś 50%, ale dzięki temu pracuje niemalże wyłącznie na pierwszym biegu, czyli cichutko. Zaoszczędziłem na odwiertach to i poszalałem przy klimakonwektorach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.06.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 I masz klimatyzacje w tym samym urzadzeniu, bez potrzeby kupowania protez grzejacych co chlodza To prawda. Dlatego w sumie jestem zadowolony, bo w moim konkretnym przypadku te klimakonwektory są lepszym rozwiązaniem niż byłaby tam podłogówka. Faktem jet, że podłogówka zapewnia akumulację i stabilną temperaturę, ale akurat u mnie nie jest to tak potrzebne jak klimatyzacja. Poddasze używamy wyłącznie nocą, więc szybko i tanio jest tam stworzyć komfortowe warunki do spania zarówno zimą jak i latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 23.06.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Chodzi o to, że ten Daikin jest mocniejszy tylko z nazwy.................. Czyżbyś map78 miał jakiś kompleks na punkcie swojej pompy??? Tak na marginesie - Altherma 11kW o której mowa, przy parametrach -15/35 ma moc maks. 10,24 kW do tego 27 kroków modulacji mocy invertera - wiesz ile kroków ma twoja? ) Wiesz skąd się wzięła charakterystyka mocowa twojej pompy? Wiesz czemu jest płaska? Masz płynną modulację przepływu na pompie obiegowej, która utrzymuje stałą dt czy zwykłą 3-biegówkę? Masz dwie krzywe grzewcze i dwie krzywe chłodzenia? Nawet nastawę cwu można wybrać pogodowo w Althermie A jaki masz spadek mocy przy długości instalacji powyżej 7,5m? Bo w Althermie 11-ce ta zmiana przy instalacji 7,5-50mb wynosi ...2,3% U ciebie chyba z 20% przy długości 7,5-30mb Masz polskie menu w sterowniku? Masz modulacje zasilania przy pracy z funkcją termostatu pokojowego czy po prostu zwykłego off'a pompy ciepła? Masz pomiar elektroniczny przepływu? Czy taki czujnik przepływu switch-flow jaki był w Althermach A i B 3 lata temu. Masz cichszy agregat? Masz dwustopniową grzałkę z możliwością konfiguracji 0-3-6-9kW? Masz wpływ serwisowy na parametry defrostu? Jaką masz stratę dobową zasobnika cwu? Można by tak jeszcze pisać Pyxis palnął o stracie mocy do 6kW przy -15, a ty powtarzasz. Chwal swoją pompę. Jak najbardziej. Naprawdę cieszę się, że jesteś zadowolony. Ale nie krytykuj proszę innych, jak nie wiele o nich wiesz pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.06.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Czyżbyś map78 miał jakiś kompleks na punkcie swojej pompy??? Tak na marginesie - Altherma 11kW o której mowa, przy parametrach -15/35 ma moc maks. 10,24 kW ...... ...... Pyxis palnął o stracie mocy do 6kW przy -15, a ty powtarzasz. Chwal swoją pompę. Jak najbardziej. Naprawdę cieszę się, że jesteś zadowolony. Ale nie krytykuj proszę innych, jak nie wiele o nich wiesz pzdr Nie potrzebnie się podniecasz i rozpisujesz;) Faktycznie myślałem, że Pyxis sprawdził co to za pompa i zasugerowałem się tym co napisał i w żadnym razie nie miałem zamiaru obrażać produktu, który sprzedajesz. Po prostu wiele jest na rynku pomp również Daikin'a, które mimo oznaczenia 11,12 czy nawet 14kW dysponują niższą mocą niż 9kW T-Cap i obaj dobrze wiemy dlaczego;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.06.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Tak na marginesie - Altherma 11kW o której mowa, przy parametrach -15/35 ma moc maks. 10,24 kW Rzuc linkiem do specyfikacji gdzie to bedzie wyraznie widac. Super bylby jakies wykres moc/temp.zew. dla tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 24.06.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Ja muszę / chcę mieć odwiert pionowy fachowcem nie jestem, ale wydaje mi się że nieporozumieniem jest porównywanie najstabilniejszego źródła ciepła pierwotnego dla PC GW z najmniej stabilnym (jedynym dostępnym) dla PC PW. Ja przy porównywaniu kosztów (zarówno inwestycji jak i eksploatacji) jak już to brałbym kalkulację z poziomym DZ - które i tak będzie znacząco stabilniejsze od powietrza. Swoją drogą ciekawi mnie fakt produkcji urządzeń, które największą efektywność mają w okresie, gdy są najmniej potrzebne, a tak chyba jest z PC PW Wydajność pomp PW w ostatnich latach z tego co czytałem znacznie się poprawiła m.in. za sprawą zaawansowanej elektroniki i nie wiem dlaczego ale na myśl przychodzi mi porównanie do silnika diesla - gdzie wraz ze wzrostem skomplikowania sterowania rosła wydajność przy tym samym zużyciu paliwa, ale koszty eksploatacji rosły, tfu rosną znacznie bardziej. (1,9D vs 2,0 HDi od PSA, czy 2,0D vs 2,0TDCi od Forda i inne). Prostota konstrukcji wraz z zadowalającymi parametrami jest gwarantem długoletniej bezproblemowej eksploatacji. Nie wszystko co nowe, świecące, pachnące jest lepsze od konstrukcji sprawdzanych latami przez rzesze użytkowników. Ale to tylko przemyślenia laika użytkownika. Każdy musi dojść do własnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.06.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) fachowcem nie jestem, ale wydaje mi się że nieporozumieniem jest porównywanie najstabilniejszego źródła ciepła pierwotnego dla PC GW z najmniej stabilnym (jedynym dostępnym) dla PC PW. Ja przy porównywaniu kosztów (zarówno inwestycji jak i eksploatacji) jak już to brałbym kalkulację z poziomym DZ - które i tak będzie znacząco stabilniejsze od powietrza. Swoją drogą ciekawi mnie fakt produkcji urządzeń, które największą efektywność mają w okresie, gdy są najmniej potrzebne, a tak chyba jest z PC PW . Ale co z tego wynika ? Dosłownie nic ponieważ inwestorzy wybierający powietrzną wiedzą o tym i raczej wliczaja przy kalkulacji kosztów do porównań. Moja pompa z niestabilnym DZ zużyła na ogrzewanie w tym sezonie 1900kWh. Ile w takim razie zuzyla by pompa że stabilnym DZ ? Policzmy,1900*2,5=4750kWh/3,5=1357kWh-1900kWh=542kWh A więc pompa ze stabilnym DZ zuzylaby max.542kWh mniej. Ile w PLN kosztuje 542kWh ? ok.200zł za sezon grzewczy. Gdzie jest sens instalacji pompy ze stabilnym DZ conajmniej 10tys.zł droższej ? Nie ma sensu gdyż 10000zł/200zł=50 lat zanim pompa ze stabilnym DZ będzie przynosiła zyski. Przy porównaniu ze zuzyciem wyliczonym w OZC sądzę,że COP powietrznej wyniósł min.3 ale do obliczeń wziąłem 2,5. Wg OZC powinienem zuzyc na ogrzewanie 5000kWh a w tym sezonie zużycie byłoby większe. Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.06.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Dosłownie nic ponieważ inwestorzy wybierający powietrzną wiedzą o tym i raczej wliczaja przy kalkulacji kosztów do porównań. I tu sie mylisz. Wiekszosc nie ma zielonego pojecia o roznicah GW/PW poza tym, ze do PW nie trzeba robic DZ i dlatego jest "lepsza". BTW: Ty masz domek 118m2 a "kolega pytajacy" cos kolo 270m2 jesli mnie pamiec nie myli. Zrob dla swojego domu takie porownanie zwrotu odnosnie pompy PW i czystego pradu i policz lata "zwrotu". Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 24.06.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 I tu sie mylisz. Wiekszosc nie ma zielonego pojecia o roznicah GW/PW poza tym, ze do PW nie trzeba robic DZ i dlatego jest "lepsza". BTW: Ty masz domek 118m2 a "kolega pytajacy" cos kolo 270m2 jesli mnie pamiec nie myli. Zrob dla swojego domu takie porownanie zwrotu odnosnie pompy PW i czystego pradu i policz lata "zwrotu". 260 m2 po podłodze jeżeli już / 230 użytkowej. Chciałbym tylko zauważyć, że ja planuję swój dom sprzedać za 20 lat - dzieci pójdą w świat (przynajmniej będę ja z całą mocą i siłą wypychał na swoje) i dla dwójki osób w wieku ok. lat 60 tak duży dom to psu na budę. Jak przyjdzie czas, to sprzeda się i dom i wtedy: - albo mniejsza buda (parterówka) max 100 m2 z jakimś małym ogórdkiem - albo mieszkanie w bloku (może nawet wynajęte). Przyjmij więc proszę do rozważań u mnie okres 20 lat użytkowania domu. Następni właściciele i tak zrobią wszystko po swojemu (kto wiem, może będą już wtedy przydomowe reaktory atomowe?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.06.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 BTW: Ty masz domek 118m2 a "kolega pytajacy" cos kolo 270m2 jesli mnie pamiec nie myli. Zrob dla swojego domu takie porownanie zwrotu odnosnie pompy PW i czystego pradu i policz lata "zwrotu". Dom 270m2 czyli ok.2,5 raza większy czyli nie 200zł tylko 500zł za sezon czyli 10000/500=20 lat czyli gruntowa dopiero po 20 latach zacznie być zyskowna w stosunku do powietrznej. Do porównania PW z prądem dochodzi cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.06.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Abstrahujac zupenie od realnosci Twoich planow przenosin do bloku na 60te urodziny (konmi Ci z tego domu nie wyciagna ) to nawet jesli bedziesz ten plan realizowal, to pewnie bedziesz akurat tuz po wymianie tej pompy PW na nowa. Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Pyxis Ort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts