Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w/w vs p/w

Plgbde

Recommended Posts

Dom 270m2 czyli ok.2,5 raza większy czyli nie 200zł tylko 500zł za sezon czyli 10000/500=20 lat czyli gruntowa dopiero po 20 latach zacznie być zyskowna w stosunku do powietrznej.

Do porównania PW z prądem dochodzi cwu.

Czyli sam widzisz, ze w perspektywie uzytkownia pompy PW ktory kolega zaklada nie bedzie w plecki kosztowo. Robimy oczywiscie ciche zalozenie, ze prad nie bedzie drozal w tym okresie.

Czy naprawde sadzisz, ze pompy ciepla, a zwlaszcza te powietrzne tak mocno wyzylowane i pracujace w tak ciezkich warunkach sa "weczne"?

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy naprawde sadzisz, ze pompy ciepla, a zwlaszcza te powietrzne tak mocno wyzylowane i pracujace w tak ciezkich warunkach sa "weczne"?

Daj namiary na badania potwierdzające Twoje tezy. Prawdopodobieństwo zepsucia się jest podobne do markowych GW, które napakowane są nie mniejszą ilością elektroniki. U Ciebie może być mniejsze, bo tam elektroniki nie ma prawie w ogóle;) Co do sprężarki pracującej na zewnątrz to zgłoś się do mnie jak będziesz nad morzem - pokaże Ci 40 letnie sprężarki nurkowe lub do narzędzi hydraulicznych pracujące na otwartych pokładach w warunkach wilgoci, zasolenia, wiatru i mrozu - ciągle działają:yes: Poza tym sprężarka to nie wszystko i zawsze można wymienić - do Panasa to koszt <2tys.zł.

Nie musze miec badan, wystarczytroszke wyobrazni, chociaz ktos tu juz pisal, ze "wiesio" deklaruje zywotnosc swoich pamp na 17 lat.

Pocztaj sobie dlaczego w pompach PW stosuje sie np. grzalki karteru. O elektronice pracujacej 20 lat pod golym niebem nawet nie wspomne, chociaz nasz kochany Silesia twierdzil, ze na awarie podatna jest bardziej ta ktora ma sie wewnatrz domu. Ta na zewnatrz (a szczegonie ta w jego pompach) jest niezniszczalna. :D

Pompa PW to jednak mocno podrasowany samochod wyscigowy. Gruntowka to bardziej dlugodystansowy diesel.

A nie lepiej dołożyć 10tys. do lepszej izolacji budynku, lepszych okien i kupić Panasonica Aquarea 5kW Monoblock za 12tys. netto ?

aquarea5kWmonoblock.jpg

Parametry pracy tej pompki (COP dla konkretnych temperatur):

aquarea5kwCOP.jpg

Zauważcie, że ta pompa gwarantuje moc 5kW nawet przy -15, czyli to taki mniejszy T-CAP, ale o znacznie lepszych parametrach.

Eksploatacja tej pompki będzie tak tania, że nawet drugiej taryfy nie ma sensu odpalać.

Kolejne zalety to takie, że grzejesz wtedy kiedy potrzeba, a nie w nocy, gdzie lepiej obniżać temp. a nie zwiększać. Po drugie pozostały sprzęt pracuje na prądzie o ok. 10 gr tańszym, a to też nie jest brane pod uwagę.

PS. Średnia temp. w okresie grzewczym dla rejonu Pyxisa to ok +3 - +4oC.

PS2. Opłaca się budować budynki energooszczędne.

A nie lepiej dołożyć 10tys. do lepszej izolacji budynku, lepszych okien i kupić Panasonica Aquarea 5kW Monoblock za 12tys. netto ?

[ATTACH=CONFIG]267035[/ATTACH]

Parametry pracy tej pompki (COP dla konkretnych temperatur):

[ATTACH=CONFIG]267034[/ATTACH]

Zauważcie, że ta pompa gwarantuje moc 5kW nawet przy -15, czyli to taki mniejszy T-CAP, ale o znacznie lepszych parametrach.

Eksploatacja tej pompki będzie tak tania, że nawet drugiej taryfy nie ma sensu odpalać.

Kolejne zalety to takie, że grzejesz wtedy kiedy potrzeba, a nie w nocy, gdzie lepiej obniżać temp. a nie zwiększać. Po drugie pozostały sprzęt pracuje na prądzie o ok. 10 gr tańszym, a to też nie jest brane pod uwagę.

PS. Średnia temp. w okresie grzewczym dla rejonu Pyxisa to ok +3 - +4oC.

PS2. Opłaca się budować budynki energooszczędne.

Dobra, tylko że jak już pisałem - miałem liczone OZC dla różnych parametrów izlacyjnych.

Dla tego co planuję zrobić, OZC wyszło na poziomie:

31,9 kWh/(m2·rok) - czyli 32 x 230 = 7 360 kWh / rok.

Dla projektu w parametrach wyjściowych miałem zapotrzebowanie prawie 12 kWh.

Co jeszcze mogę dać lepszego w izolacji od tego co mam zaplanowane:

- okna VETREX V90+ (trzy szyby, U szyby 0,5, okna całego różnie - ok. 0,75-0,80)

- SOLBET 600 24 cm, na to styro 20 cm

- podłoga - nie robiłem płyty fundamentowej, ma być styro 20 cm + wylewka betonowa

- zaizolowane ściany kolankowe styropianem 5 cm przed przemarzaniem

- ocieplenie dachu - pewnie wełna z 35 cm

No to gdzie mogę dołożyć te 10 tys. w izolacji, żeby mógł zejść z OZC do poziomu 20 kWh / m2 - żebym mógł kupić Panasa o mocy 5kW. No i jeszcze CWU dla rodziny 2+2.

Nie musze miec badan, wystarczytroszke wyobrazni, chociaz ktos tu juz pisal, ze "wiesio" deklaruje zywotnosc swoich pamp na 17 lat.

Pocztaj sobie dlaczego w pompach PW stosuje sie np. grzalki karteru. O elektronice pracujacej 20 lat pod golym niebem nawet nie wspomne, chociaz nasz kochany Silesia twierdzil, ze na awarie podatna jest bardziej ta ktora ma sie wewnatrz domu. Ta na zewnatrz (a szczegonie ta w jego pompach) jest niezniszczalna. :D

Pompa PW to jednak mocno podrasowany samochod wyscigowy. Gruntowka to bardziej dlugodystansowy diesel.

Trochę wyobraźni mam, ale jak pisałem też i trochę doświadczenia z sprężarkami pracującymi na zewnątrz i to w znacznie niekorzystniejszych warunkach.

Wieżę, że te zastosowane w pompach PW również zostały do tego odpowiednio przygotowane, dlatego miedzy innymi wyposażono je w grzałkę karteru.

W jednostce zewnętrznej nie ma żadnej elektroniki - co najwyżej prosta automatyka - całe sterowanie realizowane jest przez hydrobox (chyba, że mówimy o monobloku).

Porównując do samochodów to zgodzę się, że prosty diesel np jak w mercedesie beczce był znacznie trwalszy, mniej awaryjny, itd od współczesnych comon rail z turbiną, itp. Jednak sprowadzając to na płaszczyznę pomp ciepła - jaką masz gwarancje, że Twoja PCi to ten niezniszczalny mercedes beczka, a nie produkowany w tym samym okresie Polonez?:D

Dobra, tylko że jak już pisałem - miałem liczone OZC dla różnych parametrów izlacyjnych.

Dla tego co planuję zrobić, OZC wyszło na poziomie:

31,9 kWh/(m2·rok) - czyli 32 x 230 = 7 360 kWh / rok.

Dla projektu w parametrach wyjściowych miałem zapotrzebowanie prawie 12 kWh.

Co jeszcze mogę dać lepszego w izolacji od tego co mam zaplanowane:

- okna VETREX V90+ (trzy szyby, U szyby 0,5, okna całego różnie - ok. 0,75-0,80)

- SOLBET 600 24 cm, na to styro 20 cm

- podłoga - nie robiłem płyty fundamentowej, ma być styro 20 cm + wylewka betonowa

- zaizolowane ściany kolankowe styropianem 5 cm przed przemarzaniem

- ocieplenie dachu - pewnie wełna z 35 cm

No to gdzie mogę dołożyć te 10 tys. w izolacji, żeby mógł zejść z OZC do poziomu 20 kWh / m2 - żebym mógł kupić Panasa o mocy 5kW. No i jeszcze CWU dla rodziny 2+2.

Zapotrzebowanie na ciepło to nie to samo co obciążenie cieplne. Jakie masz obciążenie cieplne ?

Dla domu 230m2 ciężko będzie tego Panasa wcisnąć ...

Z tą 5kW to nie przesadzaj. Poza tym to monoblok, więc będziesz musiał zastosować dodatkowy wymiennik, albo obieg glikolu w domu - a to niebezpieczne.

No i ona wcale nie kosztuje 12tys. a ponad 17tys. przynajmniej katalogowo.

http://www.iv.pl/images/52806491362756406821.jpg

Moim zdaniem u Ciebie najlepiej się sprawdzi zwykła 9-tka, 3-fazowa (bo ta mono to 1-faza). Przy -15 na zewnątrz i +35 na zasilaniu ma moc 8,3kW, a kosztuje katalogowo 20tys. zł.

Ten Daikin, który Ci proponowano będzie jeszcze mocniejszy, ale i też sporo droższy. Policz OZC, jeśli okaże się, że 8kW będzie wystarczające to lepszej opcji wydajność/cena raczej nie znajdziesz.

Oczywiscie w pewnych granicach. Jesli to byloby tak ekonomicznie korzystne w pelnym zakresie, to byla by cala masa domow pasywnych. Ludzie potrafia liczyc. :)

Właśnie okazuje się, że większość nie potrafi.

Nie wiem czy ktokolwiek zdaje sobie sprawę z tego, że dołożenie izolacji to nie tylko oszczędność na rachunkach lecz oszczędność na zakupie źródła ciepła a także na klimatyzacji w lecie.

Z tą 5kW to nie przesadzaj. Poza tym to monoblok, więc będziesz musiał zastosować dodatkowy wymiennik, albo obieg glikolu w domu - a to niebezpieczne.

No i ona wcale nie kosztuje 12tys. a ponad 17tys. przynajmniej katalogowo.

http://www.iv.pl/images/52806491362756406821.jpg

Moim zdaniem u Ciebie najlepiej się sprawdzi zwykła 9-tka, 3-fazowa (bo ta mono to 1-faza). Przy -15 na zewnątrz i +35 na zasilaniu ma moc 8,3kW, a kosztuje katalogowo 20tys. zł.

Ten Daikin, który Ci proponowano będzie jeszcze mocniejszy, ale i też sporo droższy. Policz OZC, jeśli okaże się, że 8kW będzie wystarczające to lepszej opcji wydajność/cena raczej nie znajdziesz.

Dla Lapeno ten 5kW napewno nie da rady. Lepiej niech celuje w 9 T-CAP.

Co do ceny ... W UK można kupić poniżej 11tys. zł netto (na zdjęciu który wklejałem jest podana cena). Dlaczego u Polsce tak kroją ?! Tym bardziej, gdzie zarabiamy ok. 5x mniej / godz. od Brytyjczyków ...

Co do ceny ... W UK można kupić poniżej 11tys. zł netto (na zdjęciu który wklejałem jest podana cena). Dlaczego u Polsce tak kroją ?! Tym bardziej, gdzie zarabiamy ok. 5x mniej / godz. od Brytyjczyków ...

To są ceny katalogowe. Podlegają sporej negocjacji. Moja katalogowo kosztowała 27500zł netto, a zapłaciłem 24500zł brutto, więc to spora różnica. W przypadku tego monobloka 5kW pewnie, aż tak by się nie dało, bo to nowość 2014, ale za te 15tys brutto pewnie by poszła;) a to już blisko do UK.

Przeciez ma wyliczone, co da powtórne liczenie tego samego?

Dokładnie tak, co mam policzyć raz jeszcze.

Asolt, już Ci nie pisałem żebyś aktualizował te OZC - ale do okien dołożyłem ciepły montaż oraz podkład podparapetowy. Nie wiem, na ile to wpłynie na Twoje obliczenia - może z kilka kWh byłoby mniej.

To są ceny katalogowe. Podlegają sporej negocjacji. Moja katalogowo kosztowała 27500zł netto, a zapłaciłem 24500zł brutto, więc to spora różnica. W przypadku tego monobloka 5kW pewnie, aż tak by się nie dało, bo to nowość 2014, ale za te 15tys brutto pewnie by poszła;) a to już blisko do UK.

Fajnie, fajnie.

Tylko, że 31 + VAT za Dikina to jest razem z montażem.

Przy Panasonicu musizz mieć osobno zasobnik - to trzeba doliczyć do kosztów. Galmet taki jak Twój to na alle widzę za 2,3 tys. złotych.

Co więcej - sama pompa + montaż. Był tu link na allegro, gdzie ktoś dawał 20 tys. - ale to było że wezmę jeszcze montaż. Jak patrzyłem na tego oferenta to nie wydawał się nazbyt wiarygodnym sprzedawcą na allegro - plusiki miał nabite sprzedaż jakiś ściemniaczy na ścianę.

Fajnie, fajnie.

Tylko, że 31 + VAT za Dikina to jest razem z montażem.

Jeżeli cena za tego Daikina jest razem z montażem i to brutto, to jest to bardzo tanio. Poproś o dane katalogowe tej pompy, wykresy mocy, wydajności, itp.

Jeżeli prawdą jest to co pisze Klarnet to jest to pompa na poziomie Atlantica Tri Duo 11kW, która bez montażu kosztuje ponad 30tys.

Ta którą ja ci polecam realnie będzie kosztować wraz z montażem i zbiornikiem CWU około 25-26tys. zł. Więc i tak trochę do przodu byś był. No i zbiornik liczę 300l, gdzie Daikin chyba ma 175l, ale tego nie jestem pewien, a nie chcę znowu Klarneta denerwować;)