Lapeno 24.06.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Raz piszesz brutto raz netto. Ile w końcu ? I zastanów się nad daikinem LT 8kW. Taki zestaw 8kW jest znacznie tańszy od 11kW. Jak dobrze poszukasz to będziesz 6-8tys. do przodu. Przepraszam za zamieszanie. Dostałem ofertę na 31 tys. NETTO + VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.06.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Przepraszam za zamieszanie. Dostałem ofertę na 31 tys. NETTO + VAT. Czyli licząc nawet ten VAT 8% możesz zaoszczędzić około 8tys. zł wybierając Panasa. Sprawdź tylko w OZC jakiej mocy źródła ciepła potrzebujesz. Wartość będzie podana w W lub kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.06.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Przepraszam za zamieszanie. Dostałem ofertę na 31 tys. NETTO + VAT. No to co niektorzy musza tu jeszcze skorygowac swoje optymistyczne wyliczenia wzgledam ronicy cen z PW/GW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.06.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 [ATTACH=CONFIG]267044[/ATTACH] Tabela dla D LT 14-16kW Inegrated , uwzglednia defrost, pompki obiegowe i takie tam jak dobrze pamietam. Jest jeszcze tabela "Peak" values... wartosci ( w tym COP ) sa trozszke wyzsze ( maxymalne ) Nie spotkalem sie aby inny producent podawal taka tabele... a Peak value dla 11kW przy -15*C i 35*C na zasilaniu to 10,24kW i pobor pradu 4,49. Ale maksymalna wydajnosc grzewcza tej pompy dla -15*C to 8,67kW z COPem pnizej 2. Wg tabelki ktora podales. Czy ja cos zle czytam? Mozna podac energie eksplozji takiej pompy. Bedzie pewnie jesze wiecej kW, ale ja bym wolal realne parametry ktore moze utrzymac, a nie "marketingowy belkocik". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.06.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Nie wiem ile dni, ale chodzi mi o sama wartosc. Widze, ze taki dane dzialaja jak plachta na byka. Chodzi mi co zonacza ta Peak value ktora podpieral sie Klarnet? Jaki jest praktyczny sens tej wartosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.06.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Ale mi chodzi o praktyczny sens tego parametru ktory byl cytowany, bo wydaje mi sie, ze to wlasnie jest "marketingowy belkocik". Skoro producent podaje HC dla -15*C na poziomie 8,67kW, to chyba tego parametru nalezy sie trzymac, a nie dodawac do tego prawie 2kW, bo tez gdzies producent baknal o takiej wartosci. Dlatego chce poznac co ona w praktyce oznacza (peak value). PS. Warto tez dodac, ze COP=1,97, bo potencjalny user pomysli, ze tez 4,67 jak jest w folderze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.06.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Nie wiem ile dni, ale chodzi mi o sama wartosc. Widze, ze taki dane dzialaja jak plachta na byka. Chodzi mi co zonacza ta Peak value ktora podpieral sie Klarnet? Jaki jest praktyczny sens tej wartosci? No ja tez nie bardzo kumam o co chodzi:confused: Skoro w tabeli jest 8 z hakiem dla -15st, to co włączasz jakieś turbo i masz ponad 10:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.06.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Nie... zadne turbo... po prostu tabela uwzglednia fakt ze PC pobiera prad przez np 6h ale nie grzeje te 6h... wystepuja defrosty. I jak sie nie myle uwzglednia tez fakt ze pompki obiegowe etc tez konsumuja prad. Ale gdy sprawdzisz np oddawana moc bez uwzglednienia defrostu to jest w stanie oddac >10kW. Moze zle tlumacze... clarnet zrobilby to lepiej... Ale w skrocie to tak ze D podaje mniej kolorowe dane bardziej urealnione a np. P podaje te optymalne bez uwzglednienia pewnych zeczy... i na papierze wyglada fajnie. Takze aby porownac PC trzeba porownywac na tych samych zasadach. I mysle ze dlatego Clarnet podal ta wartosc. A reszta wymienionych zeczy rozumiem pominieta Varme z tego co się orientuje to obecnie nie wolno podawać danych nie uwzględniających defrostów i pracy pomp obiegowych. Są przepisy które to regulują. Poza tym widać, że są one uwzględnione również w P choćby po tym jak drastycznie spada COP w okolicach 0st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.06.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Nie wiem... jezeli tak mowisz to moze tak jest. Sa podawane Normy testow... ale w takim razie czym sie rozni Peak czy Integrated od PC P nie wiem... Mozesz zawsze spytac P czy ich tabela uwzglednia defrosty czy np. tylko pompy obiegowe. W P moze drastycznie spada COP bo jest de facto mocniejsza PC anizeli te 9 czy 12kW i "utrzymuje" ta moc. do -15*C Ja piszę o zwykłej 9-tce, nie o T-Cap. Sprawdziłem w katalogu Panasa, że wszystkie wartości podane są w oparciu o normę EN 14511, czyli tą samą co ta tabela integreted, którą podałeś, więc pewnie uwzględnia to samo co i tam. Jeżeli tak jest to oznaczałoby, że zwykły Panas 9kW (nie T-Cap) dysponuje znacznie wyższym COP'em od tego Daikina, ponieważ dla A-15W35 ma moc 8,3 i COP=2,55. No ale jak nam Klarnet napisał ma za to inne zalety, jak 27 kroków inwertera i polskie menu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 24.06.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 A pierwsza tabela peak jest w opraciu o inną normę ??? A co tam pod tabelką w katalogu P pisze małym drukiem? btw te dane i tabele dla małej, dużej czy ht są u mnie na blogu już ze 2 lata pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.06.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Przecietny czlowiek kupujacy PC umie czytac. Dane sa podane dla kilku parametrow. A uczciwy instalator go tez o tym fakcie poinformuje. Spalanie twojego samochodu masz podane dla kazdego warunku czy tego idealnego w standardowym trybie testowym? Ludzie nie potrafia przeczytac instrukcji ekspresu do kawy o parametrach pomp ni wspominajac nawet. Wikszosc nie zna nawet zasady dzialania pewnie. Uczciwy instalator - to oksymoron jakis chyba. Trafi sie jedn na 10ciu, albo rzadziej. Bedzie pociskal, zeby tylko sprzedac. Mamy tyle przykladow na forum, ze powinienes miec na to szersze spojerzenie. Moj samochod tyle pali, ile wychodzi z podzielenia ilosc litrow "do pelna" od ostatniego taknkowania podzielone przez ilosc przejechanych km. Naprawde malo mnie interesowalo co tam pisza w folderach producenci. Autko z Dieslem 2l ktory wazy prawie 2t nie moze palic na 5,5l/100km, bo nie zawsze jest po plaskim, na autostradzie, z wiatrem i pomalutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 24.06.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 witam oj widzę, że Panasonic podbiera Ci klientów gdyby tylko Daikin obniżył ceny... pozdrawiam A pierwsza tabela peak jest w opraciu o inną normę ??? A co tam pod tabelką w katalogu P pisze małym drukiem? btw te dane i tabele dla małej, dużej czy ht są u mnie na blogu już ze 2 lata pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.06.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 A pierwsza tabela peak jest w opraciu o inną normę ??? A co tam pod tabelką w katalogu P pisze małym drukiem? btw te dane i tabele dla małej, dużej czy ht są u mnie na blogu już ze 2 lata pzdr. Odnies sie do pytania o ta peak value ktora podales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.06.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 A pierwsza tabela peak jest w opraciu o inną normę ??? A co tam pod tabelką w katalogu P pisze małym drukiem? btw te dane i tabele dla małej, dużej czy ht są u mnie na blogu już ze 2 lata pzdr. Żeby nie było: http://www.iv.pl/images/79350186643343724906.jpg Za to w katalogu Pansonica jest pełna tabela mocy i COP dla każdego urządzenia, włącznie z ch-ką pompy obiegowej i zależności przepływu. A w katalogu Daikin zero, nic, null:) Dlaczego:confused: Widocznie nie ma się czym chwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 24.06.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 A o co chodzi Ci z tym EXT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.06.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Jakbysmy nie obracali to sa to w sumie tylko "suche" dane. Dane producenta, ale czasami PC sa poddawane "niezaleznym" testom. Najbardziej mnie rozbawiają dopiski tego typu co podaje Panasonic: "Dane wyłącznie orientacyjne niegwarantowane". Wklejone przez map78 w poście #144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 24.06.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 ja mam dane dla EXT12EVI-N, 14 i 25, one mają różne cop-y dla tych samych temperatur-15w35 ma odpowiednio: 2.53 ; 2.45 ; 2.52 kw/h:3.09 ; 4.05 ; 6.77 wydaje mi się że słowne potyczki o takie dane są pozbawione sensu, te tabelki służą raczej jako orientacja, no i w sumie to się zorientowałem że mam najgorszą bo 14:( głupia ta tabelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.06.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 [ATTACH=CONFIG]267096[/ATTACH] Tu tez.... a co jezeli D przedstawia tabele Integrated a P juz nie? dla A-15W35 ma moc 8,3 i COP=2,55. D w takim razie ma przy A-15W35 10,24kW i COP 2,28 ale przy oddaniu 2 kW wiecej.... a jaka charakterystyke maja przy 75% obciazeniu... tak jak clarnet wspomnial, ile stopni modulacji ma Inverter P? http://www.sp.se/en/index/services/heatpump/standards_methods_heatpumps/Sidor/default.aspx#14511 http://www.ehpa.org/ehpa-quality-label/testing-regulations/ Bo i o 2kW jest mocniejsza (pamiętaj, że porównujesz 9P do 11D) Natomiast nadal nie wiadomo o co chodzi z peak i integrated. Ja jako klient chciałbym wiedzieć jasno, czy moja PCi odda 8, czy 10kW w danych warunkach, bo to są wartości kluczowe na podstawie których dobiera się źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 24.06.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 no właśnie tak to chciałem ująć z przymrużeniem okachodź teraz mam kłopot bo się dowiaduję że jak zaleję płynem to kiszka będą straty, na wymienniku dodatkowym też będą, nic tylko tracę psia kość,jeszcze z 10tyś i dojdę to ceny D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 24.06.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Ale był mecz, co nie do ostatniej sekundy,,,,,, Nie ważna ta czy inna pompa. Każdy chwali swoje. Chodzi o to, że niektórzy na tym forum, dzień bez krytyki innego rozwiązania niż swoje własne uważają za stracony, A nie daj Boże ktoś kupił rozwiązanie z wyższej półki niż jego - wtedy kwitowany jest powiedzeniem "kto bogatemu zabroni" albo "jeleń - dał się wydoić". I tak w kółko. Fajnie jest jak ktoś cieszy się tym co ma i poleca to innemu. Bo to wartościowa informacja. Od źródła. Gorzej jak przy tym musi się taką krytyką podbudować. A przed nami kolejne mecze pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts