mkm silesia 24.06.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 panowie po co opierać się na katalogach zakłamanych producentów i instalatorów jeżeli mamy do dyspozycji niezależne badaniahttp://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/publikationen/energie_ee_waermepumpe_liste_ab_2013.pdfdodam że P ze starymi pompami obiegowymi no i trzeba dobrze gz zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.06.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 panowie po co opierać się na katalogach zakłamanych producentów i instalatorów jeżeli mamy do dyspozycji niezależne badania http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/publikationen/energie_ee_waermepumpe_liste_ab_2013.pdf dodam że P ze starymi pompami obiegowymi no i trzeba dobrze gz zrobić Przestań kopać leżącego;) A co z 27 krokiem invertera, polskim menu i dwustopniową grzałką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.06.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 no właśnie tak to chciałem ująć z przymrużeniem oka chodź teraz mam kłopot bo się dowiaduję że jak zaleję płynem to kiszka będą straty, na wymienniku dodatkowym też będą, nic tylko tracę psia kość, jeszcze z 10tyś i dojdę to ceny D A to monoblok, czy o co chodzi? Bo jak monoblok, to gratuluję pomysłu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 24.06.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Przestań kopać leżącego;) A co z 27 krokiem invertera, polskim menu i dwustopniową grzałką ja akurat uważam D za dobre rozwiązanie pod względem jakości cena i kontakt z "daikin polska" to już moja inna subiektywna ocena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.06.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Ja bym sie kierowal ta nizsza wartoscia aby byc on the safe side... Potem mozna sie zastanowic czy ktos dobiera PC az tak na styk.... W PL ponoc trzeba przewymiarowac bo sa II taryfy No dla mnie 2kW to nie jest na styk. Po to liczy się OZC do miejsc po przecinku, żeby sobie odpowiednie źródło dobrać. Oczywiście zakładamy jakiś margines błędu, ale 2kW to już jest 20%, a jak jeszcze w OZC będzie 10-15% pomyłki to już się robi nieciekawie:) O zgrozo z niezależnych badań zamieszczonych przez silesie wynika, że on i tych mniejszych wartości nie jest w stanie osiągnąć skoro już przy +2st ma 8,56kW, a to już nie fajnie gdy sprzedawca deklaruje Ci, że ona ma peak ponad 10, a tu się okazuje, że peak ma i owszem ale z grzałeczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.06.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 ja akurat uważam D za dobre rozwiązanie pod względem jakości cena i kontakt z "daikin polska" to już moja inna subiektywna ocena Ja też uważam, że to dobra pompa, może nieco za droga. Ale ponieważ zostałem bezpodstawnie zaatakowany przez sprzedawcę D, to próbuję się bronić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 24.06.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Jeżeli prawdą jest to co pisze Klarnet to jest to pompa na poziomie Atlantica Tri Duo 11kW, która bez montażu kosztuje ponad 30tys. Te ceny to w Polsce. W Estonii- http://www.hemeltron.ee/soojuspumbad-ohksoojuspumbad-ohk-vesi-soojuspumbad-maasoojuspumbad/ohk-vesi-soojuspumbad/fujitsu-waterstage/fujitsu-high-power-25-c-seeria , 11kw bez zasobnika kosztuje 4680 euro z ichnim 20-procentowym Vatem. Edytowane 24 Czerwca 2014 przez simluc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 24.06.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Ja też uważam, że to dobra pompa, może nieco za droga. Ale ponieważ zostałem bezpodstawnie zaatakowany przez sprzedawcę D, to próbuję się bronić Powiedz mi skąd byś brał pompy jak by nie ci straszni zakłamani sprzedawcy może prosto z fabryki ale czy fabryka chce się zajmować detalem, gwarancja, montażem? Swoja drogą taki sprzedawca to taki prawie samobójca sprzedaje coś i daje na to gwarancję a tak naprawdę podobno wie że to jest coś nie za dobre i sam się chyba prosi żeby dokładać do interesu bo to on udziela gwarancji i pewnie zrobi sobie złą opinie na lokalnym rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 24.06.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Te ceny to w Polsce. W Estonii- http://www.hemeltron.ee/soojuspumbad-ohksoojuspumbad-ohk-vesi-soojuspumbad-maasoojuspumbad/ohk-vesi-soojuspumbad/fujitsu-waterstage/fujitsu-high-power-25-c-seeria , 11kw kosztuje 4680 euro z ichnim 20-procentowym Vatem. A jakie w BRD z ich 19% vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 24.06.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 A nie lepiej dołożyć 10tys. do lepszej izolacji budynku, lepszych okien i kupić Panasonica Aquarea 5kW Monoblock za 12tys. netto ? [ jest tez i monoblock Samsunga, 6,85kW przy 2/35 i 4,56 kW przy -20/35 w UK za 1830 funtow + sterownik 380 funtow - http://www.urban-energy.co.uk/air-source-heat-pump-distributor/samsung-heat-pumps/product/164-rc090mhxea-samsung-ehs-monobloc-heat-pump-9kw. Czyli razem za 2200 funtow z 20-procentowym Vatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 24.06.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Fajnie, fajnie. Tylko, że 31 + VAT za Dikina to jest razem z montażem. 7kW gruntowka za 27 tys zl brutto bez zbiornika CWU- wiecej: http://www.ghs-polska.pl/ekonomiczna-instalacja-co.html Edytowane 24 Czerwca 2014 przez simluc dodalem zalacznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 24.06.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Odnies sie do pytania o ta peak value ktora podales. Peak value nie obejmuje defrostow- clarnet to wie tylko udaje greka. Masakra. Pewnie wielu sie zdziwi (jak Magnolia swego czasu), ze jego pompa ma przerwy w pracy ponizej 6 stopni C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.06.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 7kW gruntowka za 27 tys zl brutto bez zbiornika CWU- wiecej: http://www.ghs-polska.pl/ekonomiczna-instalacja-co.html No fajnie, fajnie tylko my mówimy o domu ponad dwa razy większym, więc i odwiertu przybędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.06.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 A przed nami kolejne mecze To w nastepnej przerwie odpowiesz? Czy dac sobie spokoj z dopytka? Tylko wtedy trzeba Cie bedzie wrzucic do odpowiedniego "worka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.06.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 jest tez i monoblock Samsunga, 6,85kW przy 2/35 i 4,56 kW przy -20/35 w UK za 1830 funtow + sterownik 380 funtow - http://www.urban-energy.co.uk/air-source-heat-pump-distributor/samsung-heat-pumps/product/164-rc090mhxea-samsung-ehs-monobloc-heat-pump-9kw. Czyli razem za 2200 funtow z 20-procentowym Vatem. I co w tym Samsungu takiego rewelacyjnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.06.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 To w nastepnej przerwie odpowiesz? Czy dac sobie spokoj z dopytka? Tylko wtedy trzeba Cie bedzie wrzucic do odpowiedniego "worka". clarnet pisze artykuły do czasopisma, to na krótkie pytanie powinien umieć konkretnie i rzetelnie odpowiedzieć.... ...no chyba że to akurat taki peak futbolowy jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.06.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Sugerujesz, ze razem z Silesia stara sie "kreowac rzeczywistosc"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 24.06.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Tak rzeczywistość jest taka że nie potrafisz znaleźć wpisu (mojego) gdzie niby twierdzę że pw jest sprawniejsza od gwale za to wszyscy pamiętają twoje kreatywne podejście do ogrzewanej powierzchni i cop pompy gdzie nawet producent podawał inną rzeczywistość w dtr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 24.06.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Już o tym było na forum kilka razy i już ze 2 lata temu.Peak to maksymalna moc od startu do rozpoczęcia cyklu odszraniania i pobór w tym czasie (maksymalny jaki może pobrać pompa), a zintegrowane - do zakończenia odszraniania. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.06.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Już o tym było na forum kilka razy i już ze 2 lata temu. Peak to maksymalna moc od startu do rozpoczęcia cyklu odszraniania i pobór w tym czasie (maksymalny jaki może pobrać pompa), a zintegrowane - do zakończenia odszraniania. I tyle. Ale jak sie to ma do praktycznych parametrow pompy. Czy user ma policzyc sobie te 8kW do grzania domu, czy te 10kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts