Pyxis 25.06.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Pisalem tylko, zebys bezkrytycznie nie wierzyl temu, co pisza w ulotkach, bo byles rozentuzjazmowany copami na poziomie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.06.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 No jak silesia to i bufor będzie obowiązkowo;) Pozdrawiam Przeciez silesia nie lowi klientow na forum. Zarzekala sie zaba blota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.06.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Pisalem tylko, zebys bezkrytycznie nie wierzyl temu, co pisza w ulotkach, bo byles rozentuzjazmowany copami na poziomie 5 Dalej jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 25.06.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 No jak silesia to i bufor będzie obowiązkowo;) Pozdrawiam[/quote na moje zyczenie nie bedzie bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.06.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 No jak silesia to i bufor będzie obowiązkowo;) Pozdrawiam[/quote na moje zyczenie nie bedzie bufora O Boże:eek: I tej klasy instalator się na to zgodził Jak to? Przecież jest w cenniku:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.06.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Masz jakies niezalezne testy to tez chetnie poczytam Byly testy "zywych" instalacji u userow, ale cos stronka nie dziala. To jest wynik miarodajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.06.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 na moje zyczenie nie bedzie bufora Chyba mu reke musiales wykrecic. Uwazaj, zeby nie przestawil w serwisie pompy na czestsze defrosty, bo to wg niego bardzo korzystne dla Twoich rachunkow za prad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.06.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Ale mnie interesuja dane producenta Masz tabelke? No i Norme testu Nie, nie mam i nigdy nie szukalem takich danych. Pewnie jest tego w sieci sporo. Cenisz wyzej teoretyczne testowe parametry od tych praktycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.06.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 (edytowane) Nie, nie mam i nigdy nie szukalem takich danych. Pewnie jest tego w sieci sporo. Raczej nie ma w ogóle. Badane są tylko pompy, które spełniają podstawowy warunek normy EN-14511, czyli dla G/W jest to COP minimum 4,3 dla B0/W35. Twoja z tego co się orientuje nie spełnia tego warunku, wiec jest po prostu niezgodna z tą normą - to i nikt jej nie bada. http://www.iv.pl/images/89305077389586035785.jpg Edytowane 25 Czerwca 2014 przez map78 dodano załącznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.06.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Raczej nie ma w ogóle. Badane są tylko pompy, które spełniają podstawowy warunek normy EN-14511, czyli dla G/W jest to COP minimum 4,3 dla B0/W35. Twoja z tego co się orientuje nie spełnia tego warunku, wiec jest po prostu niezgodna z tą normą - to i nikt jej nie bada. A to chodzilo o moja pompe? Myslalem, ze o GW ogolnie. Skoro dobre pompy GW maja COP minimum 4,3 (te bardzo dobre i markowe pewnie z 4,8 do 5,0), to dlaczego tu do obliczen jest brany COP=4 i to po wielkich krzykach? Moja to jest produkt garazowy. Nikt sie z nia nie piescil testujac i zbierajac fantastyczne dane do folderow reklamowych, ale daj Boze, zeby wszystkie te testowane pompy ogrzewaly takie domy jak moj za taka kase. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.06.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Skoro dobre pompy GW maja COP minimum 4,3 (te bardzo dobre i markowe pewnie z 4,8 do 5,0), to dlaczego tu do obliczen jest brany COP=4 i to po wielkich krzykach? Bo tu porównujemy właśnie garażówki, które zazwyczaj wychodzą do 10tys zł drożej od markowych PW. Ich COP=4 też jest naciągany, bo uwzględniając CWU pewnie będzie niższy. Gdyby porównać do Nibe, Alpha, czy Dimplex z odwiertami to za to można kupić dwie markowe PW, wiec i porównanie nie ma sensu, bo choć COP będzie wyższy to okres zwrotu przekroczy długość życia - i człowieka i pomp;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.06.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Bo tu porównujemy właśnie garażówki, które zazwyczaj wychodzą do 10tys zł drożej od markowych PW. Ich COP=4 też jest naciągany, bo uwzględniając CWU pewnie będzie niższy. Gdyby porównać do Nibe, Alpha, czy Dimplex z odwiertami to za to można kupić dwie markowe PW, wiec i porównanie nie ma sensu, bo choć COP będzie wyższy to okres zwrotu przekroczy długość życia - i człowieka i pomp;) Nie liczymy tego COP dla CWU, bo w tabelkach dla PW nie ma tez CWU, wiec nie fantazjuj map. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.06.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 A nie masz... to na jakiej podstawie wybrales PC? Na podstawie ceny? Nigdy sie nie interesowales na tyle wlasna PC? czy po prostu nie bylo czym sie interesowac? Widzisz, gruntowa mozna barac w ciemno - zwlaszcza za tak kase. Sprawdzilem tylko na jakich podzespolach robiona a ze wiedzialem, ze firma sklada pompy od nastu lat, to jakos obaw nie mialem. Ale nad PW bym sie na pewno ostro glowil, bo tu mozna latwo wdepnac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.06.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 A mi się trafiła garażowa PG z cop +2/+35 cop 2,2 tanio oddam.Też firma z tradycjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.06.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 (edytowane) markowe PC P/W to dzis COP okolo 5. Dlaczego nie 7 ? Jak juz zmyslac, to na calego. Te dane jakos nie powalaja... COP oscyluje w granicach 3,5-3,6... ( a i tak wierzymy na slowo tego co sklada ) Czyzby Cie razilo, ze ktos z producentow napisal prawde? Wolal bys, zeby nazmyslal? Za duzo czytasz o pompach PW chyba. Moja pompa ma w specyfikacji 12,6kW (B0W35) .Pobor mocy ma przy CO z parametrami jakie sa u mnie typowo, czyli B4W30 w granicach 3,2kW. Mysle, ze przy tych parametrach DZ i GZ ona ma COP (SPF) realny na poziomie 4, czyli jej moc jest minimum w granicach 12,8kW. B4W30 to duuuuzo lepsze warunki niz B0W35, dla ktorych robi sie testy (u mnie pompy obiegowe dzialaja na III biegach, czyli biora 180W+210W). Oczywiscie, zeby to pomierzyc musial bym instalowac cieplomierz, ale to technicznie u mnie trudne i do tego w gre wchodzi tylko ultradzwiekowy 1". Innego nie zaloze. Edytowane 25 Czerwca 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 25.06.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Dlaczego nie 7 ? Jak juz zmyslac, to na calego. Czyzby Cie razilo, ze ktos z producentow napisal prawde? Wolal bys, zeby nazmyslal? Za duzo czytasz o pompach PW chyba. Moja pompa ma w specyfikacji 12,6kW (B0W35) .Pobor mocy ma przy CO z parametrami jakie sa u mnie typowo, czyli B4W30 w granicach 3,2kW. Mysle, ze przy tych parametrach DZ i GZ ona ma COP (SPF) realny na poziomie 4, czyli jej moc jest minimum w granicach 12,8kW. B4W30 to duuuuzo lepsze warunki niz B0W35, dla ktorych robi sie testy (u mnie pompy obiegowe dzialaja na III biegach, czyli biora 180W+210W). Oczywiscie, zeby to pomierzyc musial bym instalowac cieplomierz, ale to technicznie u mnie trudne i do tego w gre wchodzi tylko ultradzwiekowy 1". Innego nie zaloze. Czesc , jak zwykle,, sratatata" masz typowo B4W30 ? Cuda panie cuda opowiadasz.... Zainstaluj co trzeba, pomierz i wtedy to bedzie cos realnego. Ja mysle ze mam COP(SPF) realny 4,5 i fajnie sie z tym czuje:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.06.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Ja mysle [...] Chyba jestes zbyt wielkim optymista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.06.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Jak widzisz Tobie taka PC pasuje...z DZ4 i GZ30, innym nie musi... Jak najbardziej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 25.06.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Chyba jestes zbyt wielkim optymista. Jak juz zmyslac to na calego, czyemu nie 4,5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 25.06.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Podrasowales ostatnio instalacje Pc ? B4W30 !!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts