mar1973 29.06.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Witam, Czy można wykorzystać nieużywany pion kominowy z kotłowni do podłączenia do niego powietrza wywiewanego z rekuperatora. Komin był zbudowany do odprowadzenia spalin z pieca gazowego. Ponieważ nie dociągnięto do działki gazu, musiałem zamontować pompę ciepła (dlatego pion kominowy jest niewykorzystany). Dodam, że pozostałe dwa piony w tym kominie służą do wentylacji garażu i kotłowni. Czy można zatem bez problemu zastosować takie rozwiązanie. witam można ważne, żeby był tylko odpowiedni przekrój pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 17.06.2015 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Witam,Wyjście z reku mam fi 180. Moje pytanie, czy poprawnie będzie jak zredukuje od razu nawiew i wywiew na fi 160 do skrzynek rozdzielczych? Czy nie będzie za duży spręż? Wyrzut będzie miał fi 180. Czerpnia może mieć fi 200 na samym wlocie ze 25 cm rury, a potem redukcja na fi 180?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.06.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Tego nie wiem, bo nie policzyłem.Zobacz tu:https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_ci%C4%85g%C5%82o%C5%9Bci_strugiLicz tak, aby nie przekroczyć 5m/sek dla wydatku max bo będzie szumiało. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 18.06.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Dzięki za naprowadzenie i znalazłem taką stronkę "Jak obliczyć średnicę rury wentylacyjnej?" http://www.klimatysatory.pl/wentylacja/jak-obliczyc-srednice-rury-wentylacyjnej Będę miał Brinka 400m3, to na maxa jak ustawie to wyjdzie mi, że będę miał prędkość 5,5 m/s przy rurze 160 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 04.09.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 (edytowane) Pomóżcie, nawiew jednak mi huczy! Zrobiłem system na PeFlexach. Reku Brink excellent 400 Wyjście z reku fi 180 (1,5m) i przejście na fi 160 (4m) do skrzynki rozprężnej na sztywnej spiro. (1 kolanko 90 stopni i dwa kolanka 45 stopni). Połączenie do reku fi 200 spiro-ocieplnone-elastyczne 0,5 metra. Głośno jest już przy 150m3 a na wyciągu cichutko.. Wyciąg bardzo podobnie poprowadziłem tylko, że jest o 1 m dłuższy i ma jedne kolanko 90 stopni więcej. Czemu akurat nawiew jest głośny? Mam 2 metry rury elastycznej ocieplonej fi200. Zamienić przy reku sztywną 180 na 1,5m 200 elastycznej, czy może 0,5m od skrzynki rozprężnej wyciąć 2m 160 i wstawić elastyczną? Jak myślicie pomoże coś taki tłumik? Czy pogorszy? jeśli będzie przejście ze 180 na 160, potem na 200, a potem znów na 160? Edytowane 4 Września 2015 przez Lisciok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 W gładkich kanałach powietrze rozprężając się hałasuje, tak działają wszelkie tuby wuwuzele i instrumenty dęte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.09.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 W gładkich kanałach powietrze rozprężając się hałasuje, tak działają wszelkie tuby wuwuzele i instrumenty dęteNie powtarzaj tych kłamstw Brzęczkowski, bo znowu dostaniesz bana. Nie rozumiesz tego to się nie wypowiadaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.09.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Pomóżcie, nawiew jednak mi huczy! Zrobiłem system na PeFlexach. Reku Brink excellent 400 Wyjście z reku fi 180 (1,5m) i przejście na fi 160 (4m) do skrzynki rozprężnej na sztywnej spiro. (1 kolanko 90 stopni i dwa kolanka 45 stopni). Połączenie do reku fi 200 spiro-ocieplnone-elastyczne 0,5 metra. Głośno jest już przy 150m3 a na wyciągu cichutko.. Wyciąg bardzo podobnie poprowadziłem tylko, że jest o 1 m dłuższy i ma jedne kolanko 90 stopni więcej. Czemu akurat nawiew jest głośny? Mam 2 metry rury elastycznej ocieplonej fi200. Zamienić przy reku sztywną 180 na 1,5m 200 elastycznej, czy może 0,5m od skrzynki rozprężnej wyciąć 2m 160 i wstawić elastyczną? Jak myślicie pomoże coś taki tłumik? Czy pogorszy? jeśli będzie przejście ze 180 na 160, potem na 200, a potem znów na 160?Nie wiadomo czemu huczy więc trudno powiedzieć gdzie wpiąć tłumik. Może nieść się dźwięk od wentylatora wtedy tłumik jak najbliżej niego, może, w przekroju kanału być jakaś przeszkoda, która powoduje hałas. Jeżeli możesz demontuj po kawałku i sprawdzaj czy jeszcze coś słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.09.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Jest hałas i hałas...Bardziej szum czy bardziej brzęczenie? Jednostka napędzająca całość, w której jest wentylator, drga.Musi drgać.Te drgania albo przenoszą się na obudowę, albo nie.W dobrych konstrukcjach - nie.Obudowa może rezonować a ten rezonans niesie się po rurach tym lepiej im są gładsze. Wtedy odcinek fleksa pomiędzy instalacją a napędem zmniejsza ten efekt. Może być tak, że struga napotyka na jakiś "zadzior" na rurze i gwiżdże, śwista.Wtedy trzeba go znaleźć i usunąć. Mogą wystąpić obie te przyczyny naraz... Trzeba przystawić "ucho muzyka" do jakiegoś anemostatu i posłuchać JAK hałasuje.Będzie wiadomo czego i gdzie szukać. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 05.09.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Do skrzynek rozdzielczych są spiro sztywne, potem to już elastyczne termokontrol. Na niższych obrotach słychać tylko szum na wysokich słychać i centrale.. W każdym anemistacie podobny dźwięk.Zadziory usuwałem, ale łącząc spiro stosowalem nity, czy to jest przyczyną? Opory w instalacji raczej są małe bo przy wietrznym dniu, przy wyłączonym rekuperatorze czuć jak wieje przy anemostacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 05.09.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Znacznie ciszej się zrobiło jak wyrzuciłem rurę fi 180 1,5 m od strony rekuperatora i wsadziłem elastyczną fi 200 dwu metrową pofalowaną. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apos 06.09.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 A czy masz w swojej instalacji na odcinkach z rur spiro założone tłumiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 08.09.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 A czy masz w swojej instalacji na odcinkach z rur spiro założone tłumiki? Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 05.11.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 U mnie niestety wyszło jak wyszło. Zamiast oryginalnej wyrzutni z systemu który mam zaprojektowany, będę miał rurę sztywną gładką, zakończoną wywietrzakiem stalowym.. Wyrzut przez dach płaski. https://lh3.googleusercontent.com/YSVU_z_No0YxOihxCG5ryOlAc0Ubx7v5txj237418VUg8b9h6Tkq4NvEbBt-Sfh2muYnhwdxAQ=w1280-h1024-no No i w związku z tym pytanie czy odcinek rury powyżej dachu trzeba izolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts