Sylw. 17.06.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Moi drodzy, to mój pierwszy post i z taką pewną nieśmiałością zwracam się do Was o pomoc w aranżacji kuchni o powierzchni 7,50 m2. Z planu , który otrzymałam od dewelopera wynika, że kuchnia ma szerokość 2,40 m a długość 3,17m. Chciałabym aby w kuchni znalazło się miejsce na: a) zlewozmywak dwukomorowy ( aby stał obok zmywarki) b) zmywarkę do naczyń, c)pralkę w zabudowie d) kuchenkę elektryczną ( która była by najbliżej prawego dolnego rogu kuchni, gdyż tam ma gdzieś być pion) e) dużą , prostokątną lodówkę f) stół no i wiadomo blaty robocze, szafki. Chciałabym aby miejsce pod oknem, gdzie ma być grzejnik było zabudowane. I nie chcę ingerować w rozmieszczenie ścian działowych. Nie chodzi mi o kolor szafek, styl kuchni. Na razie sama aranżacja gdzie co powinno stać aby było funkcjonalnie, wygodnie. Nie mam wyobraźni przestrzennej, jestem beztalencie. Byłabym wdzięczna za rysunki, grafiki, szczytem marzeń jest postać 3D. Jako załącznik wysyłam rzut kuchni jaki otrzymałam od dewelopera. serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie rady, sugestie, pomysły. Edytowane 17 Czerwca 2014 przez Sylw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 18.06.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 http://images64.fotosik.pl/1089/3bf407bd5b04881f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 18.06.2014 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Serdecznie dziękuję Kinka za Twój pomysł czas poświęcony Nie mam doświadczenia z umywalką pod oknem, jak w takiej sytuacji otworzyć okno do jego mycia? W jakiej odległości od pralki ( aby można było swobodnie ją otworzyć) powinien stać stół?Patrząc na Twoją aranżację to nad lodówką mają być otwory wentylacyjne, nie wiem - bo jestem zielona jak szczypiorek na wiosnę- czy to nie będzie przeszkadzało. Kinka jeśli masz jakiś inny pomysł niż ten, który zaproponowałaś to poproszę o jego udostępnienie. A może ktoś forumowiczów ma podobną kuchnię jak moja i pochwali się nią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 18.06.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Kupuje się baterię podokienną składaną i bez problemu można otworzyć okno.http://bi.gazeta.pl/im/1a/c4/b8/z12108826Q,Skladana-bateria-kuchenna-Hansgrohe--Posiadacze-zlewozmywakow.jpgMożesz tez umieścić zlew w narożniku.Na poprzednim rzucie stoliczek ma 70x110cm,na swobodne odsunięcie krzesła potrzeba ok 65-70cm.http://images64.fotosik.pl/1090/ee3db5e1b5d8a735.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 18.06.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 ja tu sobie dumałam a Kinka już robotę skończyła Ale aby robota nie poszła na marne możecie wziąć pod uwagę moje ustawienie. http://images61.fotosik.pl/1089/48fa579eb44242e6gen.jpg http://images61.fotosik.pl/1089/864268853266b8d5gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 18.06.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Serdecznie dziękuję Kinka za Twój pomysł czas poświęcony Nie mam doświadczenia z umywalką pod oknem, jak w takiej sytuacji otworzyć okno do jego mycia? W jakiej odległości od pralki ( aby można było swobodnie ją otworzyć) powinien stać stół? Patrząc na Twoją aranżację to nad lodówką mają być otwory wentylacyjne, nie wiem - bo jestem zielona jak szczypiorek na wiosnę- czy to nie będzie przeszkadzało. Kinka jeśli masz jakiś inny pomysł niż ten, który zaproponowałaś to poproszę o jego udostępnienie. A może ktoś forumowiczów ma podobną kuchnię jak moja i pochwali się nią? ja jeśli mogę swoje trzy grosze. W tym układzie co zaproponowała Kinka bateria wypada dokładnie na środku okna. W takim przypadku okno otwiera się bez baterii podokiennej. Te baterie podokienne to już jest ostateczność. Zwykle kosztują one majątek :/ Nie wiem dokładnie, bo ten wymiar jest zamazany, ale na planie podana jest wysokość parapetu, chyba hp=100. Pod skrzydłem okiennym chyba zmieści się nawet zwyczajna bateria zlewozmywakowa, ale musiałabym się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 18.06.2014 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Dziękuję za wszelkie porady i sugestie. Baska przy oknie mam zapis na planie hp=90. Pozwolę sobie być uparciuchem i uprzeć się przy zlewozmywaku dwukomorowym. Czy w Twojej propozycji Baska zlewozmywak dwukomorowy nie wchodzi w grę?Jestem skłonna zmienić szerokość drzwi z 90 cm na 80 cm-takie rozwiązanie wydłużyłoby ścianę znajdującą się na prawo od drzwi, jeżeli to było by opłacalne., korzystne. A mogę prosić o aranżację kuchni, w której zagospodarowana byłaby ściana na prawo do wejścia do drzwi ( np w słupku byłby na dole zmywarka, nad nią piekarnik) a potem sama płyta indukcyjna(bez dolnego piekarnika, tylko pod nią szuflady) i pod oknem stół? Czy jest to funkcjonalne? Czy wg Was najlepszym rozwiązaniem jest takie aby ściana na prawo od wejścia była pusta, niezagospodarowana? Edytowane 18 Czerwca 2014 przez Sylw. błędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 18.06.2014 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 I jeszcze jedno. Tak patrzę na ten plan mojej kuchni i nie wiem czy dobrze wnioskuję co do okna. Odnoszę wrażenie, że jest ono jednoskrzydłowe, gdyż jest na nim wrysowana linia, którą umieszczam na obrazku, Tę linię trochę poprowadziłam za bardzo ku drzwiom, ale biegnie ona na skos. Jeżeli te okno jest jednoskrzydłowe to trzeba czy trzeba by pomyśleć o innym rozwiązaniu aranżacyjnym kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 19.06.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 I jeszcze jedno. Tak patrzę na ten plan mojej kuchni i nie wiem czy dobrze wnioskuję co do okna. Odnoszę wrażenie, że jest ono jednoskrzydłowe, gdyż jest na nim wrysowana linia, którą umieszczam na obrazku, Tę linię trochę poprowadziłam za bardzo ku drzwiom, ale biegnie ona na skos. Jeżeli te okno jest jednoskrzydłowe to trzeba czy trzeba by pomyśleć o innym rozwiązaniu aranżacyjnym kuchni? Jeśli brać pod uwagę szafkę zlewozmywakową w narożniku prostym ty nic nie trzeba zmieniać, bo bateria jest poza oknem. Wejdzie też zlewozmywak dwukomorowy tylko ta druga komora będzie mniej dostępna. Zlewozmywaków jest tyle do wyboru, że na pewno coś się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 19.06.2014 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Zależy mi bardzo na zlewozmywaku dwukomorowym, ponieważ przez długi czas w miejsce na zmywarkę będzie puste. Nie wyobrażam sobie myć naczyń w zlewie jednokomorowym. I mam nadzieję, że jednak te okno będzie jednoskrzydłowe. Zatem chyba najlepsza była by opcja gdy blat roboczy jest pod oknem, a zlewozmywak gdzie indziej. Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 19.06.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Dziękuję za wszelkie porady i sugestie. Baska przy oknie mam zapis na planie hp=90. Pozwolę sobie być uparciuchem i uprzeć się przy zlewozmywaku dwukomorowym. Czy w Twojej propozycji Baska zlewozmywak dwukomorowy nie wchodzi w grę?Jestem skłonna zmienić szerokość drzwi z 90 cm na 80 cm-takie rozwiązanie wydłużyłoby ścianę znajdującą się na prawo od drzwi, jeżeli to było by opłacalne., korzystne. A mogę prosić o aranżację kuchni, w której zagospodarowana byłaby ściana na prawo do wejścia do drzwi ( np w słupku byłby na dole zmywarka, nad nią piekarnik) a potem sama płyta indukcyjna(bez dolnego piekarnika, tylko pod nią szuflady) i pod oknem stół? Czy jest to funkcjonalne? Czy wg Was najlepszym rozwiązaniem jest takie aby ściana na prawo od wejścia była pusta, niezagospodarowana? Zmiana szerokości drzwi nic nie da, bo aby zabudować w słupkach tak jak myślisz musi być 3 x 60 cm. U Ciebie tyle nie ma. Zrobiłam co mogłam Jeśli chcesz piekarnik w zabudowie wysokiej a pod płytą szuflady to przy tym wymiarze ściany to proponuję zabudować go tak. Jednak taką kuchnię zrobi Ci tylko firma od zabudowy na wymiar. Zlewozmywak 1,5 komory. Jeśli chcesz na razie miec szafkę zamiast zmywarki a potem wykorzystać front pamiętaj o tym aby zastosować takie uchwyty aby zamontowane były po środku ( szafka będzie się otwierać na lewo lub prawo, zmywarka do dołu) i że zmywarka wstawiana jest pomiędzy korpusy innych szafek i tak naprawdę zabudowa zmywarki to front i cokół. Starą szafkę będziesz mogła wyrzucić, nie wstawisz w nię zmywarki. http://images65.fotosik.pl/1094/20b589e436670c22m.jpg http://images63.fotosik.pl/1091/d6605ad5dcebe8a7m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 19.06.2014 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Baska dziękuję Ci. Mam prośbę czy ten Twój rysunek i fotografię możesz umieścić ponownie, ale większe? Bo niewiele widzę, nie chcą się powiększyć. Czy dobrze zrozumiałam , że nie da się zrobić szafki na przyszłość pod zmywarkę? Oczywiście liczę się z tym, że meble kuchenne będą na wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 19.06.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Baska dziękuję Ci. Mam prośbę czy ten Twój rysunek i fotografię możesz umieścić ponownie, ale większe? Bo niewiele widzę, nie chcą się powiększyć. Czy dobrze zrozumiałam , że nie da się zrobić szafki na przyszłość pod zmywarkę? Oczywiście liczę się z tym, że meble kuchenne będą na wymiar. Musiałam przejść szkolenie http://images61.fotosik.pl/1092/eb4eab878e8cbd7fgen.jpg http://images65.fotosik.pl/1094/54e59370af83cfcfgen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 19.06.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Czy dobrze zrozumiałam , że nie da się zrobić szafki na przyszłość pod zmywarkę? Oczywiście liczę się z tym, że meble kuchenne będą na wymiar. Oczywiście, że się da. Tylko już wtedy bez korpusu. Wykorzystujesz sam front i cokół. I dobrze, aby uchwyt był przewiercony tak jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 19.06.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Jak patrzę teraz to dobrze by wyglądały wysokie witryny http://images64.fotosik.pl/1093/96bcc89506873204gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 19.06.2014 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Ślicznie dziękuje. Rozważam jeszcze eksmisję pralki z kuchni. I martwi mnie kaloryfer pod oknem. Pewnie kolidowałby z Twoimi planami Baska? Tym bardziej, że mają być tam podzielniki ciepła (teraz to sobie uświadomiłam!!!!!), zatem pod oknem muszą być półki na gary.A to zmienia całą aranżację. Mam rację? Edytowane 19 Czerwca 2014 przez Sylw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 19.06.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Ślicznie dziękuje. Rozważam jeszcze eksmisję pralki z kuchni. NI i martwi mnie kaloryfer pod oknem. Pewnie kolidowałby z Twoimi planami Baska? Tym bardziej, że mają być tam podzielniki ciepła (teraz to sobie uświadomiłam!!!!!), zatem pod oknem muszą być półki na gary.A to zmienia całą aranżację. Mam rację? Zamorduję... Nie może być tam ani zmywarki ani pralki, szafka z dostępem, najlepiej zlewozmywakowa albo szuflady. Trzeba przemyśleć wszystko na nowo. Pomyśl o tej pralce i dokładnie jaki ma być układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 19.06.2014 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Zadaj mi jakąś pokutę Baska, tylko nie morduj. Pewnie mordujesz z tak piękna elegancję jak tworzysz kuchnie, ale mimo wszystko chciałabym jeszcze trochę pożyć ...Nie wiem jeszcze czy z przyczyn technicznych da się eksmitować pralkę do innego miejsca niż łazienka zatem zostają mi opcje: kuchnia z pralką i be z niej. No i zlewozmywak pod oknem odpada.No i chciałabym mieć stół, aby mieć przy czym zjeść , wysoką lodówkę i zlewozmywak dwukomorowy. Bo chyba zmywarka na jedna osobę to bezsensowna fanaberia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 19.06.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Zadaj mi jakąś pokutę Baska, tylko nie morduj. Pewnie mordujesz z tak piękna elegancję jak tworzysz kuchnie, ale mimo wszystko chciałabym jeszcze trochę pożyć ... Nie wiem jeszcze czy z przyczyn technicznych da się eksmitować pralkę do innego miejsca niż łazienka zatem zostają mi opcje: kuchnia z pralką i be z niej. No i zlewozmywak pod oknem odpada.No i chciałabym mieć stół, aby mieć przy czym zjeść , wysoką lodówkę i zlewozmywak dwukomorowy. Bo chyba zmywarka na jedna osobę to bezsensowna fanaberia? Ale może spróbujemy jutro ze zmywarką 45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 20.06.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Sylw. Grzejnik pod oknem, który musi tam zostać to spory problem. Zasięgnij potem rady firmy co będzie robiła meble. Próbowałam przysłowiowego Zjem cukierka i nadal mam cukierka Moim zdaniem (fajnie jakby ktoś to potwierdził) wystarczy zastosować głębszy blat wchodzący w parapet, wmontowanie kratki wentylacyjnej w blacie i w cokole i zapewnić dostęp od strony zlewozmywaka poprzez brak tylnej pleców. Zmywarka ma pełną głębokość, rurki trzeba poprowadzić w cokole gdzie jest takie wcięcie na te sprawy. I stąd odsunięcie wszystkich szafek o 5 cm. Potem może się okazać, że potrzebne i 10 cm. Więc od lewej : blenda aby lodówkę otworzyć, lodówka, zmywarka 60, zlewozmywakowa, pralka, szuflady 90, szuflady 30, piekarnik w zabudowie. Potem jak już będziesz wiedzieć jak tam przechodzą kanały wentylacyjne i czy jeden jest do podłączenia okapu to trzeba przewidzieć jak poprowadzić rurę od okapu do przewodu, bo zawsze lepiej jak podłączony jest w systemie otwartym. Można rury położyć na płasko na szafkach wtedy ich nie widać Podsumowując. Możliwości jest bardzo dużo. Doradzi ktoś w studio kuchennym. I nie tylko odnośnie ustawienia ale wyposażenia, którego nie widać. http://images62.fotosik.pl/1096/502a12b638ba03ae.jpg http://images62.fotosik.pl/1096/39e229330a38dee8gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts