Joasia Jasia 27.05.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Witam. Posiałam sobie rzodkieweczkę, różne gatunki, nasiona zaprawiane i nie zaprawiane. Wyrosła jędrna i krzepka i nagle - liście pożółkły częściowo, a z ziemi wyciagam oblepione ziemią i robakami kikuciki. Robalki sa białe i larwowate i ruchliwe- a wokół rzodkiewek przechadza się tabun mrówek. Na ok 100 szt - jadalne było 5... aż pięć sztuk To tak pytam - co by tu zrobić, zeby na przyszłość nie mieć takich problemów... I jeszcze jedno - ta zarobalkowana ziemia - tam coś można siać? czy też mi zeżre? Dodam uprzejmie, że bób, szpinak i inne zielone trzymają się dzielnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 27.05.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Te robaszki to śmietka kapuściana na przyszłosc albo pryskaj albo podlewaj opryskiem ew przykryj agrowłókniną-najbardziej ekologiczny sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 27.05.2004 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 To ja jeszcze o tę agrowłókninę - jak z nią postępować? na? pod? ja jestem zupełnie zielona w sprawie szkodników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 27.05.2004 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 weynrob - bardzo dzięki - przeszłam przyspieszony kurs śmietkowy :)Wyguglałam sobie Najcudniejsza jest nazwa preparatu - "Bioczos" - coś a'la bicz z ciosem ekologicznym na śmietki. Kupię - rzodkiew będzie czosnkiem jechała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 27.05.2004 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 To ja jeszcze o tę agrowłókninę - jak z nią postępować? na? pod? ja jestem zupełnie zielona w sprawie szkodników NA po siewie -oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 27.05.2004 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 weynrob - bardzo dzięki - przeszłam przyspieszony kurs śmietkowy :)Wyguglałam sobie Najcudniejsza jest nazwa preparatu - "Bioczos" - coś a'la bicz z ciosem ekologicznym na śmietki. Kupię - rzodkiew będzie czosnkiem jechała... Przykro mi to mówić ale ten BIOCZOS nic już ci nie pomoże-a tym bardziej rzodkiewce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 28.05.2004 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Czyli sypać chemią? A czosnek zostawić na wampiry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 31.05.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marblah 31.05.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Miałem przed laty podobny problem. Rzodkiewki które wyrosły były pięknie uliścione z dorodnym korzeniem lecz niestety w większości rzodkiewek znajdował się lokator który smakował się moimi rzodkiewkami. Zacząłem raz na tydzień podlewać grządkę słabym roztworem wapna hydratyzowanego. Od tej pory stosuję tę metodę i w rzodkiewkach nie spotykam nieszczęsnego lokatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts