Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wilgotność silikatów

Recommended Posts

Mam pytanie do Ekspertów:

- jaka jest wilgotność silikatów tuż po wyprodukowaniu?

- jaka może być wilgotność po składowaniu w różnych warunkach?

- jak taka lub inna wilgotność Waszych produktów przekłada się na wilgotność w nowych budynkach?

- jak silikat, takiej lub innej klasy, może wpływać na regulowanie wilgotności w pomieszczeniach podczas ich użytkowania?

- czy są jakieś wskazania lub przeciw wskazania w tym zakresie?

Czekam na rzeczowe odpowiedzi i pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.. z tego co pamiętam..

- wilgotność silikatów po opuszczeniu pieca to ok. 8%

- jak będzie stał w wodzie to może naciągnąć drugie tyle - więc ok 16%

- jeżeli nie pokryjesz go akrylami, styropianami itp sam odda wilgotność w 5-7 dni ogrzewania + wentylacja mechaniczna

- silikat to najlepszy i niepowtarzalny materiał na rynku - jego główną zaletą jest zdolność hydrofobowa (regulowanie wilgotności) - warunek wszystkie warstwy ściany muszą być konsekwentnie dobierane tzn. docieplenie wełną tynki i farby silikatowe lub silikonowe, a z dobrze zaplanowaną wentylacją mechaniczną nie ma sobie równych.

przeciwwskazania:

nie zalecam styropianu, PIR itp.. nie przepuszczają wody i silikat traci tak dobrą właściwość. Silikat z natury nie lubi się z akrylem - gdyż dyspersja akrylowa wręcz przyciąga grzybki i glony oraz nie przepuszczają pary wodnej. Przy dużych mrozach i mostkach termicznych skraplanie pary wodnej w ścianie (w silikacie) może spowodować wzrost wilgotności. Akryl spowoduje brak możliwości jej „wyjścia” ze ściany i spowoduje zawilgocenie akrylu... mokry akryl + ciepło ok. 20C w domu... a jak dojdzie słaba wentylacja i grzybek naścienny gotowy :)

Gość Arturo72

przeciwwskazania:

nie zalecam styropianu, PIR itp.. nie przepuszczają wody i silikat traci tak dobrą właściwość. Silikat z natury nie lubi się z akrylem - gdyż dyspersja akrylowa wręcz przyciąga grzybki i glony oraz nie przepuszczają pary wodnej. Przy dużych mrozach i mostkach termicznych skraplanie pary wodnej w ścianie (w silikacie) może spowodować wzrost wilgotności. Akryl spowoduje brak możliwości jej „wyjścia” ze ściany i spowoduje zawilgocenie akrylu... mokry akryl + ciepło ok. 20C w domu... a jak dojdzie słaba wentylacja i grzybek naścienny gotowy :)

Co za bzdury.

Od utrzymywania w domu wilgotnosci na odpowiednim poziomie jest sprawna wentylacja a nie materiał ścienny także izolacja nie ma żadnego znaczenia jaka będzie.

Prawie od dwóch lat wilgotność u mnie w domu to przedzial 32-47%.

Na ścianie,w podłodze i na stropie styropian czyli szczelny termos ze styropianu i nie widzę skutków ubocznych.

Gość Arturo72
Wełna jest zdecydowanie lepszym wyborem.
Jedynie dla tych,którzy wierzą,że dom zamiast wentylacji posiada skrzela do oddychania w scianach,czyli dla tych,którzy zatrzymali się myśleniu w czasach PRL-u.

Ja nie mam ani grama wełny w domu i jakoś grzyba od dwóch lat nie widać.Czemu ?

Przypomnę,szczelny szescian izolowany ze wszystkich stron styropianem.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Styropian klejony na ścianę na klej w piance po obwodzie i w środku a dodatkowo,żeby polepszyć szczelność łączenia każda płyta była ze sobą łączona pianą.

U mnie sciana nie oddycha,nawet nie ma prawa tego robic,tą robotę robi sprawna wentylacja

Edytowane przez Arturo72

Gość Konto usunięte na żądanie
Jedynie dla tych,którzy wierzą,że dom zamiast wentylacji posiada skrzela do oddychania w scianach,czyli dla tych,którzy zatrzymali się myśleniu w czasach PRL-u.

Ja nie mam ani grama wełny w domu i jakoś grzyba od dwóch lat nie widać.Czemu ?

Przypomnę,szczelny szescian izolowany ze wszystkich stron styropianem.

To że nie widać grzyba na ścianie nie jest żadnym argumentem za styropianem.

Czasy PRL-u nie mają nic do stosowania materiałów izolacyjnych, a z tych dwóch materiałów jeśli któryś je lepiej pamięta to właśnie styropian.

Gość Konto usunięte na żądanie
Styropian klejony na ścianę na klej w piance po obwodzie i w środku a dodatkowo,żeby polepszyć szczelność łączenia każda płyta była ze sobą łączona pianą.

U mnie sciana nie oddycha,nawet nie ma prawa tego robic,tą robotę robi sprawna wentylacja

Sprawna wentylacja odpowiada za wentylowanie pomieszczeń a nie za zjawiska fizyczne zachodzące w warstwie przegrody zewnętrznej.

Są to dwie różne sprawy.

Gość Arturo72
Sprawna wentylacja odpowiada za wentylowanie pomieszczeń a nie za zjawiska fizyczne zachodzące w warstwie przegrody zewnętrznej.

Są to dwie różne sprawy.

Co to znaczy "wentylowanie pomieszczeń" i co ma na celu ?

Gość Arturo72
To że nie widać grzyba na ścianie nie jest żadnym argumentem za styropianem.

Co powoduje grzyba i czemu u mnie w domu go nie ma ?

Czemu w domu mam tak niską wilgotność czyt.poprawną i co to oznacza ?

.. no cóż ten styropian powoduje że największa zaleta silikatów bierze znacznie w łeb.... rozwiązaniem jest oszustwo "pod pozorem wymogów ppoż" - bardzo często stosowane w celu zmniejszenia kosztów termomodernizacji w starych budynkach przy częściowym zachowaniu "paroprzepuszczalności" - 30% ściany od góry dociepla się wełną...

Arturo72 ->

co do sprawdzenia czy nie masz grzyba... termowizja od wewnątrz - grzyb będzie widoczny... choć owocnik już nie musi ... i o ile raczej nie martwiłbym się silikatem (zakładam że z tego masz ścianę) - bo grzyby go nie lubią.. o tyle już tynk i farby akrylowe - kochają .. no chyba, że masz silikonowy, silikatowy lub mineralny tynk od wewnątrz, pomalowany silikatowymi lub silikonowymi farbami.... wtedy wilgoć jest oddawana do wnętrza.... i tu sprawdza się wentylacja mechaniczna...

co do wilgotności ścian itp - nie będę robił tu wykładów z 5 lat zajęć z termodynamiki i wymiany ciepła, abyś zrozumiał - poszukaj na google hasła: "punkt rosy w ścianie"... a za klimat w domu w dużej mierze odpowiada wentylacja... ale praca ściany jest pasywna i za darmo :)

Gość Arturo72
.. no cóż ten styropian powoduje że największa zaleta silikatów bierze znacznie w łeb.... rozwiązaniem jest oszustwo "pod pozorem wymogów ppoż" - bardzo często stosowane w celu zmniejszenia kosztów termomodernizacji w starych budynkach przy częściowym zachowaniu "paroprzepuszczalności" - 30% ściany od góry dociepla się wełną...

Arturo72 ->

co do sprawdzenia czy nie masz grzyba... termowizja od wewnątrz - grzyb będzie widoczny... choć owocnik już nie musi ... i o ile raczej nie martwiłbym się silikatem (zakładam że z tego masz ścianę) - bo grzyby go nie lubią.. o tyle już tynk i farby akrylowe - kochają .. no chyba, że masz silikonowy, silikatowy lub mineralny tynk od wewnątrz, pomalowany silikatowymi lub silikonowymi farbami.... wtedy wilgoć jest oddawana do wnętrza.... i tu sprawdza się wentylacja mechaniczna...

co do wilgotności ścian itp - nie będę robił tu wykładów z 5 lat zajęć z termodynamiki i wymiany ciepła, abyś zrozumiał - poszukaj na google hasła: "punkt rosy w ścianie"... a za klimat w domu w dużej mierze odpowiada wentylacja... ale praca ściany jest pasywna i za darmo :)

Same ble,ble ble ;)

Nie rozmawiamy o starym budownictwie z PRL-u tylko o nowych domach,także Wasze myślenie musicie zmienić o 180 stopni bo nie wypada pisać coś o czym się pisało 20-30 lat temu.

Ściany mam z bloczka silikatowego 18cm.

Od wewnątrz mam tynk gipsowy pomalowany farbami lateksowymi,chłonie wilgoć jak gąbka ;)

Jak już wiesz,że w domu sprawdza się poprawna wentylacja to może pozostań przy tym i nie pisz dla skołowania inwestorów,że "ściany oddychają" bo to jest bzdura.

Co do punktu rosy,spokojnie,przerabiałem temat.

Podaj mi gdzie znajdzie się ten punkt w ścianie z 18cm silikatu i na tym jest 20cm styropianu z lambdą 0,031,tylko czasami nie doznaj szoku,że nie zdawałeś sobie z tego sprawy ;)

Panowie promujący wełnę i "oddychające ściany" ,pora wrócić z PRL-u do teraźniejszości :)

Sąsiadowi grzyb wyszedł po miesiącu od SSZ i jeszcze nie ma żadnej izolacji na ścianie...

Edytowane przez Arturo72

... i wbrew pozorom najgorsza kombinacja to pustak MAX + 10-12 cm styropianu + akryl z obu stron... Punkt rosy przy temperaturze ok. -17 (-20) wypada w środku (2/3) pustaka MAX... mamy wtedy znaczny spadek wytrzymałości i izolacyjności pustaka,a w efekcie następuje przemarzanie ścian i skraplanie się w kątach, za meblami... pary wodnej z powietrza (wtórny punkt rosy) - tu nawet TURBO nie da rady.... co ciekawe - od lat deweloperzy tak budują domy jednorodzinne.... a później zachodzisz dlaczego ogrzanie 140 metrowego domu piecem dwu-funkcyjnym (z otwartą komorą - też popularne, ale nie znaczy że dobre) kosztuje po 2-3 tyś.....

Mój domek letniskowy ... silikat 18 cm + 2x10 cm (dach 30 cm) wełny mineralnej szklanej + mineralne tynki (od wewnątrz i zewnątrz) o powierzchni 98 metrów... ogrzewany kominkiem z paleniskiem z wermikulitu oraz szamotową warstwą akumulacyjną własnej konstrukcji z zabudowaną grzałką 350W i pasywnym systemem DGP (bez dmuchaw) + elektryczne ogrzewanie podłogowe w kuchni i łazience + wentylacja hybrydowa... temperatura wewnątrz w zimie jest ustawiona na ok. 6-8 st. C - aby nie wysadziło wody. Koszt ogrzewania od października 2013 do maja 2014 to - 437,38 zł

Edytowane przez finf
błąd ortograficzny :)

Gość Arturo72
... i wbrew pozorom najgorsza kombinacja to pustak MAX + 10-12 cm styropianu + akryl z obu stron... Punkt rosy przy temperaturze ok. -17 (-20) wypada w środku (2/3) pustaka MAX...

Zatem ponawiam pytanie,bloczek silikatowy 18cm+20cm styropianu z lambdą 0,031.

Gdzie wystąpi punkt rosy ?

Ja wiem,chcę Wam obalić bzdurne teorie,które wygłaszacie i oczekuję odpowiedzi.

Edytowane przez Arturo72

co ciekawe są tacy co twierdzą, że wszyscy się mylili w PRLu i biała cegła silikatowa na piwnice i elewacje to pomyłka, bo ona nasiąkała jak gąbka... o dziwo... nasiąkała a mróz jej nie rozsadza :)

straszliwe i dziwne rzeczy uczą w tych szkołach ... Dr. Inż........ http://www.mybudujemy.pl/porady/mury-z-silikatow,18.html