Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wilgotność silikatów

Recommended Posts

Gość Arturo72
co ciekawe są tacy co twierdzą, że wszyscy się mylili w PRLu i biała cegła silikatowa na piwnice i elewacje to pomyłka, bo ona nasiąkała jak gąbka... o dziwo... nasiąkała a mróz jej nie rozsadza :)

straszliwe i dziwne rzeczy uczą w tych szkołach ... Dr. Inż........ http://www.mybudujemy.pl/porady/mury-z-silikatow,18.html

Gdzie wyjdzie punkt rosy przy 18cm silikacie i 20cm styro z lambdą 0,031 ?

A ten lin,który zapodałeś jest czysto marketingowy i ogłupiający zielonych inwestorów.

U mnie w domu jakoś wilgotność nie che przekroczyć 47% pomimo,iż mam szczelny termos opatulony szczelnie styropianem i nie przepuszczający wilgoci na zewnątrz przez ściany i moje ściany nie mają skrzeli do oddychania.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zakładając, że masz w domu temp. ok 20C i zakładając Twoją wilgotność ok. 40-45% przy ciśnieniu ok 1000 hPa - punkt rosy będzie na wysokości ok. 3 cm od wewnątrz w styropianie, ale wystarczy wzrost wilgotności o 7% lub wzrost temperatury wewnątrz o 2-3 stopnie ... a punkt rosy wypadnie na ok. ostatnich 3mm silki.... zakładam, że

tynk ok. 1 cm i farba....

Edytowane przez finf

Gość Arturo72

A no widzisz,u mnie wilgotność nie przekroczyła 47% a przez większość roku jest na poziomie 40%,w zimie ok.32-35% a to wszystko przy "nie oddychających ścianach" i domu bez skrzeli...

Może przestaniecie w końcu pleść głupoty o oddychających ścianach ?

Może przestaniecie w końcu pleść głupoty,że styropian nie nadaje się do izolacji bo nie "oddycha" ?

Może w końcu nauczycie się,że do "oddychania" służy sprawna wentylacja a nie ściany ?

Edytowane przez Arturo72

Nie zmienia to faktu, że jak mam docieplać silkę styropianem i stracić jej główną zaletę (bo zimna, ciężka, droższe tynki....) - to wolę wersję bez dyfuzyjności, a więc bloczki pienione-impregnowane... bo są zrobione z tego samego, ale mają znacznie lepsze parametry cieplne, są lżejsze ale niestety nasiąkliwe.. a więc obowiązkowo styropian lub PIR .... w tej samej cenie uzyskam ścianę ze znacznie mniejszą akumulacją, bez dyfuzyjności ale z lepszymi parametrami cieplnymi.. więc tanio i prawidłowo = bloczki pienione...

Gość Arturo72
Nie zmienia to faktu, że jak mam docieplać silkę styropianem i stracić jej główną zaletę (bo zimna, ciężka, droższe tynki....)

Kolejna bzdura,powiedziałbym nawet bezmyślna.Skąd się kolego urwałeś ?

Co to znaczy zimna ? Co to znaczy droższe tynki ?

Ja nie mam zimnego silikatu,w domu jest ciepło,min.22,5st.C,zużycie na ogrzewanie za poprzedni sezon 1900kWh.To nie ściany grzeją a izolacja domu.Tylko ja nie mam badziewia wełnianego na ścianie.

Droższe tynki ? W jaki sposób ?Co za bzdury pleciesz ?

Tynk gipsowy kosztował mnie 22,5zł/m2 na gotowo.

w tej samej cenie uzyskam ścianę ze znacznie mniejszą akumulacją, bez dyfuzyjności ale z lepszymi parametrami cieplnymi.. więc tanio i prawidłowo = bloczki pienione...

Następna bzdura.

18cm+20cm styropianu z lambdą 0,031 i z U 0,13 kosztował mnie za m2 76zł

Pokaż mi tańsze U ściany z innego materiału ?

Zanim marketingowcy wełniarscy zaczniecie się bardziej pogrążać proponowałbym douczenie się teoretyczne a przede wszystkim praktyczne bo pływacie nieziemsko i macie blade pojęcie o teraźniejszej rzeczywistości.

No chyba,że zostaliście faktycznie odmrożeni po 30 latach spędzonych w kapsule z PRL-u...

Edytowane przez Arturo72

... zimna bo Lambda silki to ok. 0,6-0,8, a analogicznego np. solbetu to nawet od 0,08-0,35 ... co nie oznacza, że po dociepleniu styropianem odpowiednio ...

... droższe bo aby zatrzymać zalety.... to najlepiej silikatowe, silikonowe.... a te są droższe!

... cięższa i to o ponad 100 kg na 1m2 przy 24cm grubości...

.. solbet energo 24cm... 45 zł + 10 cm styropianu...

... budowałem 2 swoje domy...

=> pierwszy Silka 18+20 wełna - tynki mineralne - w lecie jest zimniej... w zimie cieplej...

=> drugi Solbet 18+15 styropian - tynki akrylowe ... zdecydowanie brakuje 10-15 cm........

Szanowni przedmówcy, czy słyszeliście o chłonności materiałów higroskopijnych, o wilgotności równoważnej, gdzie materiał higroskopijny, taki jak drewno, silikat, tynk wapienno-cementowy nawet beton chłoną lub oddają wilgoć stosownie do wilgotności otoczenia i wcale nie musi to być temperatura punktu rosy.

Dodatkowo w materiałach higroskopijnych, przed temperaturą punku rosy (100%RH) występuje jeszcze kondensacja kapilarna (ok. 85%RH).

Natomiast w typowych zmianach wilgotności otoczenia, zmienia się wilgotność niektórych materiałów w niewielkim stopniu i różnym, ale się zmienia.

Przykładowo i w przybliżeniu 20 metrowe pomieszczenie, gdzie ściana wewnętrzna z silikatu grubości 24cm zmieniając swoją wilgotność o 1 % co wcale nie jest dużo ( drewno zmienia wilgotność 3 - 5%) potrafi zgromadzić, lub oddać zgromadzoną wilgoć wielkości 160 litrów.

Przy czym gromadzenie takiej ilości wilgoci nie będzie trwało kilka, czy kilkanaście dni, tu trzeba wziąć po uwagę cały okres poza grzewczy.

Teraz policzcie sobie, biorąc pod uwagę czynniki zewnętrze jak i wewnętrzne, na jak długo starczy tej, zgromadzonej w ścianach wilgoci, przy określonej wymianie powietrza, kiedy włączycie ogrzewanie i z natury wilgotność w pomieszczeniu powinna spadać.

Podpowiedż, w powietrzu 20 metrowego pomieszczenia przy temperaturze ok 20' i wilg. ok. 50% mamy zaledwie 1/3 litra wody.

Ponadto czy nie uważacie, że tu ze względu na różną dyfuzyjność styropianu i wełny, po włączeniu ogrzewania, zawarta wilgoć w ścianach nie będzie jednakowo się przemieszczać.

I jeszcze jedno pytanie czy rozróżniacie oddychanie pomieszczeń poprzez ściany (znikome) od oddychania ścian, czyli aktywność ścian i ich wyprawy w samoregulacji wilgotności własnej i otoczenia?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet

Gość Arturo72

Przykładowo i w przybliżeniu 20 metrowe pomieszczenie, gdzie ściana wewnętrzna z silikatu grubości 24cm zmieniając swoją wilgotność o 1 % co wcale nie jest dużo ( drewno zmienia wilgotność 3 - 5%) potrafi zgromadzić, lub oddać zgromadzoną wilgoć wielkości 160 litrów.

Przy czym gromadzenie takiej ilości wilgoci nie będzie trwało kilka, czy kilkanaście dni, tu trzeba wziąć po uwagę cały okres poza grzewczy.

Podpowiedż, w powietrzu 20 metrowego pomieszczenia przy temperaturze ok 20' i wilg. ok. 50% mamy zaledwie 1/3 litra wody.

jak powstaje wilgoć w domu i jak i czy zostaje usuwana ?

U mnie wilgotność powietrza w domu nie przekracza 47% zatem ile "wody" mam w ścianach ?

I pozostałe pytania na które nie dostałem odpowiedzi:

Co to znaczy "wentylowanie pomieszczeń" i co ma na celu ?

Co powoduje grzyba i czemu u mnie w domu go nie ma ?

Czemu w domu mam tak niską wilgotność czyt.poprawną i co to oznacza ?

jak powstaje wilgoć w domu i jak i czy zostaje usuwana ?

U mnie wilgotność powietrza w domu nie przekracza 47% zatem ile "wody" mam w ścianach ?

I pozostałe pytania na które nie dostałem odpowiedzi:

No i masz prawidłowo, co latem silikat nazbiera, to zimą odda, dzięki temu masz wilgotność powietrza na właściwym, w miarę równym poziomie. Z kolei styropian w przeciwieństwie do wełny "trzyma" zgromadzone zapasy. Przy właściwym "U" ścian i takiej wilgotności w pomieszczeniu nie ma mowy o grzybach. Pozdrawiam.

Gość Konto usunięte na żądanie
No i masz prawidłowo, co latem silikat nazbiera, to zimą odda, dzięki temu masz wilgotność powietrza na właściwym, w miarę równym poziomie. Z kolei styropian w przeciwieństwie do wełny "trzyma" zgromadzone zapasy. Przy właściwym "U" ścian i takiej wilgotności w pomieszczeniu nie ma mowy o grzybach. Pozdrawiam.

"... co latem silikat nazbiera, to zimą odda, ...." - skąd taka teoria?

Co to jest "właściwe U"?

P.S.

Coraz bardziej intryguje ;) mnie to forum i panujące tu poglądy ...

Własciwe U sciany, to taka wartośc, która przesuwa punkt rosy poza elementy muru. Silikat ma duże własnosci akumulacji i zarowno energii cieplnej, jak i wilgoci.

Potrafi wchlonąć jej więcej niż inne materiały (gazobeton, ceramika), bez szkody dla siebie i ryzyka powstania grzybca i oddać wtedy, gdy wilgotnosc we wnetrzach spadnie (w sezonie grzewczym).

Oczywiscie 10 cm welny na silikacie (jak to zostało pokazane w pewnej zabawnej tabeli) nie gwarantuje właściwej wartości wsp. U, ale juz 15-20 cm dobrego styropianu bez problemu.

Własciwe U sciany, to taka wartośc, która przesuwa punkt rosy poza elementy muru. Silikat ma duże własnosci akumulacji i zarowno energii cieplnej, jak i wilgoci.

Potrafi wchlonąć jej więcej niż inne materiały (gazobeton, ceramika), bez szkody dla siebie i ryzyka powstania grzybca i oddać wtedy, gdy wilgotnosc we wnetrzach spadnie (w sezonie grzewczym).

Oczywiscie 10 cm welny na silikacie (jak to zostało pokazane w pewnej zabawnej tabeli) nie gwarantuje właściwej wartości wsp. U, ale juz 15-20 cm dobrego styropianu bez problemu.

Rozumiem, że to Twoja autorska definicja - bo wtedy to ją tłumaczy ;).

Podaj swoją, ocenię.

Moja ocena jest zbyteczna. Wystarczy z kart technicznych porównać parametry poczytać trochę o charakterystyce fizycznej przegród.