coulignon 06.07.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 .. - gdyż dyspersja akrylowa wręcz przyciąga grzybki i Pogląd prawdziwy . tylko że mniej więcej w okolicach końca lat 90. I w zasadzie dotyczył tylko jednej dyspersji styrenowo - akrylowej dość często stosowanej wtedy do produkcji tynków. Twoja wiedza jest mocno nieaktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 06.07.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Jeżeli nie będziesz ogrzewał pomieszczeń to czas nie ma znaczenia, natomiast przed uruchomieniem ogrzewania taką ścianę musisz ocieplić, szczególnie kiedy zamieszkasz i w pomieszczeniach wraz z temperaturą wzrośnie wilgotność. Pozdrawiam. Dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Powiedzial, co wiedział Pojawil się zabawny czlowiek, z niejakimi kłopotami sprzedający system budowy Per...ko, kreujący sie na alfę i omegę fizyki budowli. Nie jest merytowyczne, ale za to choć zabawne Fizyka i zjawiska zachodzące w przegrodach nie jest/ nie są skomplikowane. Nie mam potrzeby kreować się na alfę i omegę. Piszę o podstawach a dla Ciebie czytam to jakaś wiedza niedostępna?Wysil się choć trochę. O jakich "niejakich kłopotach" moich piszesz? Co masz na myśli? Nie bądź ignorantem i zainteresują się zjawiskami fizycznymi w przegrodach. Poczytaj o tych zjawiskach. Sprawdź gdzie, kiedy i jak krzywe się przecinają i co to oznacza. Przeanalizuje co to jest dyfuzja i w jakich materiałach zachodzi i jakie to ma znaczenie. Bez podstaw które ignorujesz nie da się z Tobą dyskutować w żaden sposób. Twój brak znajomości podstawowych zagadnień jest dla mnie z kolei zabawny. Miło, że zabawnie wspólnie spędzamy czas:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Bardzo proszę wklej tabele, o których napisałeś a będę mógł się do nich odnieść. W tej chwili nie bardzo wiem o co chodzi. Póki co wiem, że oddychanie pomieszczeń poprzez ściany jest marginalne, być może nie mam pełnej wiedzy i chętnie skorzystam z Twojej. Pozdrawiam. Jakie znowu oddychanie pomieszczeń poprzez ściany? Co to za pojęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Może zaczniesz odpowiadać na pytania a nie piszesz bzdury ? Za bardzo nie wygodne pytania ? Na Twoje pytania odpowiada fizyka. Wróć do tabeli którą wkleiłem, poczytaj o jednostkach które tam występują, rozpoznaj parametry, zdobądź wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Wy tu tak całą niedzielę jesteście ? Ogólnie rzecz ujmując mylicie zagadnienia związane z wentylacją pomieszczeń ze zjawiskami które zachodzą w warstwie przegrody. Zbijacie jakoś te dwa zagadnienia. Tak się nie da prowadzić rozmowy. Dziękuję i pozdrawiam. Edytowane 6 Lipca 2014 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.07.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Jakie znowu oddychanie pomieszczeń poprzez ściany? Co to za pojęcie? Czy naprawdę sprawia Ci przyjemność robienia z siebie błazna ? "Oddychanie ścian" - to już zagadnienie fizyczne, coraz poważniej traktowane ( nie koniecznie w naszym kraju). W jaki sposób oddychają ściany w tej technologii ? "oddychanie ścian" co za kretyństwo... Edytowane 6 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Czy naprawdę sprawia Ci przyjemność robienia z siebie błazna ? W jaki sposób oddychają ściany w tej technologii ? [ATTACH=CONFIG]268998[/ATTACH] "oddychanie ścian" co za kretyństwo... Dlaczego jesteś niegrzeczny? Nie ma czym się denerwować. Widzę, że nie dostrzegasz różnicy w moich cytowanych wypowiedziach, ale proszę nie obwiniaj mnie o to. Postaraj się czytać ze zrozumieniem na spokojnie.To naprawdę nie są skomplikowane rzeczy. Twoje pytanie pozostawiam Tobie do analizy. Wierzę, że jesteś w stanie przeprowadzić ją samodzielnie, tym bardziej że przypadek dość skrajny. Pozdrawiam. Edytowane 6 Lipca 2014 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.07.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Twoje pytanie pozostawiam Tobie do analizy. Wierzę, że jesteś w stanie przeprowadzić ją samodzielnie, tym bardziej że przypadek dość skrajny. Pozdrawiam. Nie jest to przypadek skrajny bo coraz więcej inwestorów buduje w tej technologii. Ja nie potrzebuję analizy bo wiem,że słynne "oddychanie ścian" to bzdura, i dlatego też chcialbym poznać odpowiedź na to pytanie od ciebie. Co wtedy jak ściany w w/w technologii "nie oddychają" ? Jakie skutki to przyniesie ? U mnie ściany także nie oddychają i jakoś się jeszcze nie podusiły a wodą mnie także nie zalało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.07.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Nie bądź ignorantem i zainteresują się zjawiskami fizycznymi w przegrodach. Poczytaj o tych zjawiskach. Sprawdź gdzie, kiedy i jak krzywe się przecinają i co to oznacza. Przeanalizuje co to jest dyfuzja i w jakich materiałach zachodzi i jakie to ma znaczenie. Bez podstaw które ignorujesz nie da się z Tobą dyskutować w żaden sposób. Twój brak znajomości podstawowych zagadnień jest dla mnie z kolei zabawny. Przecież Ty nie posiadasz żadnej wiedzy... To przykre, ale prawdziwe. Wciąż odsyłasz do "tabel" Tak, to nawet absolwent LO o profilu humanistycznym może dyskutować. Coś tam chyba liznąłeś na szkoleniu z Per...ko i tyle... Dobra, załóżmy nie nie skończyłem technicznej uczelni, że nie mam ścisłego umysły, tylko jestem po LO, i wybieram nie na politykoznawstwo. Opisz ten rysunek, konsekwencje i zagrożenia dla mieszkańca: https://lh4.googleusercontent.com/-pmk3fng_QVQ/U7l9oeFhHHI/AAAAAAAAA8M/LG3LWOCsXfU/s1200/uwert.jpg Co do Twoich kłopotów z Per...ko w parze, to jak się wpisze w Google Perfekko i Kleczewski to dzieje, że ho... W swój zwykły, wybiórczy sposób pominąłeś moją poprzednią prośbę do Ciebie. Proszę o odpowiedź: A teraz proszę o przykłady domów z 18cm silikatu, 20cm styropianu i WM z grzybem na owym silikacie. Skoro efekt jest "oczywisty" to przykładów powinno byc od groma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Przecież Ty nie posiadasz żadnej wiedzy... To przykre, ale prawdziwe. Wciąż odsyłasz do "tabel" Tak, to nawet absolwent LO o profilu humanistycznym może dyskutować. Coś tam chyba liznąłeś na szkoleniu z Per...ko i tyle... Dobra, załóżmy nie nie skończyłem technicznej uczelni, że nie mam ścisłego umysły, tylko jestem po LO, i wybieram nie na politykoznawstwo. Opisz ten rysunek, konsekwencje i zagrożenia dla mieszkańca: https://lh4.googleusercontent.com/-pmk3fng_QVQ/U7l9oeFhHHI/AAAAAAAAA8M/LG3LWOCsXfU/s1200/uwert.jpg Co do Twoich kłopotów z Per...ko w parze, to jak się wpisze w Google Perfekko i Kleczewski to dzieje, że ho... W swój zwykły, wybiórczy sposób pominąłeś moją poprzednią prośbę do Ciebie. Proszę o odpowiedź: To Twoim zdaniem kłopoty? No bądź poważniejszy trochę . Co do schematu - jest to jakiś wycinek z badania dla założonych teoretycznie danych, podający iż przy danych teoretycznych krzywe ciśnień przecinają się w izolacji zewnętrznej, Niestety rysunek nie pokazuje rozkładu krzywych w różnych następujących warunkach - mających miejsce w praktyce. Wygląda na to, że to Ty coś liznąłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Nie jest to przypadek skrajny bo coraz więcej inwestorów buduje w tej technologii. Ja nie potrzebuję analizy bo wiem,że słynne "oddychanie ścian" to bzdura, i dlatego też chcialbym poznać odpowiedź na to pytanie od ciebie. Co wtedy jak ściany w w/w technologii "nie oddychają" ? Jakie skutki to przyniesie ? U mnie ściany także nie oddychają i jakoś się jeszcze nie podusiły a wodą mnie także nie zalało. "Skrajny" w sensie danych fizycznych a nie sprzedażowych;). Swoją drogą skąd wiesz co się zaczyna sprzedawać obecnie na rynku? Masz jakieś dane od producentów bezpośrednio?:)Skąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Dobra. Panowie, promujcie sobie dalej styropiany różnej maści i formy i dane z badań wyrwane z kontekstu które posiadacie. Ja w tym mieszkać nie będę, więc mi nie zależy:). Tym razem naprawdę już uciekam. Dobrego kawałka jeszcze niedzieli życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.07.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Niestety rysunek nie pokazuje rozkładu krzywych w różnych następujących warunkach - mających miejsce w praktyce. Wygląda na to, że to Ty coś liznąłeś. Dobrze, to ja Ciebie poproszę o dane o rozkładzie "krzywych w różnych następujących warunkach - mających miejsce w praktyce" I wiem, że się powtarzam, ale wciąż nie potrafisz spełnić mojej prośby: A teraz proszę o przykłady domów z 18cm silikatu, 20cm styropianu i WM z grzybem na owym silikacie. Skoro efekt jest "oczywisty" to przykładów powinno byc od groma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Dobrze, to ja Ciebie poproszę o dane o rozkładzie "krzywych w różnych następujących warunkach - mających miejsce w praktyce" I wiem, że się powtarzam, ale wciąż nie potrafisz spełnić mojej prośby: A dlaczego? Wyszło Ci w badaniu, że krzywe się mijają? Nie wiem, nie sprawdzałem, ale jeśli nawet to co?Jest to Twoim zdaniem dowód na to, że styropian jest dobrym materiałem. Polecałem Ci tabelę, byś miał szansę analizować jednostki i parametry w niej zawarte - wszystkie równocześnie. Ta tabela omawia całe zagadnienie w 80% kompletnie. Ani wyrwane "U" do analiz ani "krzywe" bez analiz dalszych dają tylko wnioski pobieżne.Owszem zdarza się, że pojawiają się przegrody z użyciem styro z dobrym U i bez zagrożeń związanych z pracą krzywych ciśnień ( a nie zdarza się w kanadyjczykach - i dlatego w tej technologii ładuje się folię w ścianie - FUUUUJ ). ---- > ale to nie jest żaden argument za styropianem - FUUUUJ:). Nikomu nie życzę ani nie radzę stosować styropianu, bo to zły materiał i tak mówią wszystkie parametry - jeśli ktoś tylko je zna i rozumie. Lobby styropianowe będzie zawsze mocne - wiadomo, producentów jest wielu i sprzedawać muszą. Bardzo rzadko w praktyce zdarza się by dom lub mieszkanie ocieplane styro nie po 6-10 latach nie było zaatakowane przez grzyba, choć nie zawsze to widać. Pomijam sprawy związane z szeroko pojmowanym mikroklimatem, komfortem, alergenami etc. Tego się nie da opisać na forum. Niech czytający nie dają się wrabiać w domy termosy!!!. Edytowane 6 Lipca 2014 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 06.07.2014 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Jakie znowu oddychanie pomieszczeń poprzez ściany? Co to za pojęcie? Oddychanie jako metafora. Piszemy o przenikaniu wilgoci, czy bardziej technicznie, pary wodnej. W pomieszczeniach, praktycznie zawsze jest więcej wilgoci niż na zewnątrz, stąd też będzie ona parła min. przez ściany. O ile XPS nie pozwoli na przenikanie to już EPS troszeczkę więcej a wełna jeszcze więcej, przy czym to i tak będzie marginalnie, bez znaczenia, max ok. 1%. I to na tyle "po chłopsku". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.07.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Bardzo rzadko w praktyce zdarza się by dom lub mieszkanie ocieplane styro nie po 6-10 latach nie było zaatakowane przez grzyba, choć nie zawsze to widać. Pomijam sprawy związane z szeroko pojmowanym mikroklimatem, komfortem, alergenami etc. Tego się nie da opisać na forum. Niech czytający nie dają się wrabiać w domy termosy!!!. Skąd te dane ? Masz coś na poparcie swej tezy ? Jakieś opracowanie ?Czy to Twój KOLEJNY wymysł, którego nie potrafisz udowodnić ? Kto tu za czym lobbuje, ja się pytam ? Kto ZARABIA na konkretnym systemie budowlanym. Z nas dwóch to TY, więc trudno nazwać Cię obiektywnym. I skończ już z tą żenującą tabelką z uprzedniej dekady... Napisałeś dziś jedną wartościową rzecz: Owszem zdarza się, że pojawiają się przegrody z użyciem styro z dobrym U i bez zagrożeń związanych z pracą krzywych ciśnień Brawo. 18cm silikatu i 20cm styropianu grafitowego. Wstaw taką przegrodę do zaktualizowanej wersji Twojej tabelki, nad którą pracujesz już niemal od tygodnia. I jeszcze podaj cenę za m2 w odniesieniu do Perfekko Edytowane 6 Lipca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Skąd te dane ? Masz coś na poparcie swej tezy ? Jakieś opracowanie ?Czy to Twój KOLEJNY wymysł, którego nie potrafisz udowodnić ? Kto tu za czym lobbuje, ja się pytam ? Kto ZARABIA na konkretnym systemie budowlanym. Z nas dwóch to TY, więc trudno nazwać Cię obiektywnym. I skończ już z tą żenującą tabelką z uprzedniej dekady... Napisałeś dziś jedną wartościową rzecz: Brawo. 18cm silikatu i 20cm styropianu grafitowego. Jeśli sprawdziłeś i tak jest to być może. Ale to nie jest jedyny przypadek. Jest sporo lepszych opcji i bez paskudnego styro. Jesteśmy w grupie Silikaty - to dobry materiał konstrukcyjny, ale wymaga dobrego ocieplenia - i wyłącznie wełną. Wady = długi czas budowy i problemy z wiązaniem na spoinach. Ale ogólnie w odniesieniu do innych mokrych technologii - nie jest źle;). Nie sprzedaję Silikatów, ani mi nic nie płacą za to co piszę, choć może i powinni;). Więc pochopne są Twoje wnioski. Edytowane 6 Lipca 2014 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Oddychanie jako metafora. Piszemy o przenikaniu wilgoci, czy bardziej technicznie, pary wodnej. W pomieszczeniach, praktycznie zawsze jest więcej wilgoci niż na zewnątrz, stąd też będzie ona parła min. przez ściany. O ile XPS nie pozwoli na przenikanie to już EPS troszeczkę więcej a wełna jeszcze więcej, przy czym to i tak będzie marginalnie, bez znaczenia, max ok. 1%. I to na tyle "po chłopsku". Pozdrawiam. Zgadam się że jw. "po chłopsku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Skąd te dane ? Masz coś na poparcie swej tezy ? Jakieś opracowanie ?Czy to Twój KOLEJNY wymysł, którego nie potrafisz udowodnić ? Co tu udowadniać. Przejdź po mieszkaniach oddanych 6-10 lat temu. Uprzedzając podpowiedzi cenne - w pomieszczeniach o tak samo zaprojektowanej wentylacji a ocieplonych wełnami i wykończonych odpowiednimi tynkami (rzecz jasna) problem nie istnieje;). Są i inne konsekwencje mieszkania w termosach oczywiście, ale niektórzy jak nie doświadczą sami nie uwierzą ... No nie? Edytowane 6 Lipca 2014 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts