Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wilgotność silikatów

Recommended Posts

Gość Konto usunięte na żądanie
Szanowny Kolego, nie podpowiadaj, to nie wypada. Pozdrawiam.

To żadna dla nich podpowiedź. Statystyki sprzedaży i preferencji są ogólnie dostępne.

Wypowiadając się przeciwko rozwiązaniom ze styropianem kasujesz od razu 50% Klientów.

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolego masz "klapki na oczach" zarówno styropian jak i wełna może mieć zastosowanie.

Ja bym nie wykluczał ani wełny ani styropianu, zarówno jedne jak drugie mają swoje wady i zalety a wiedza o ich właściwościach pozwoli odpowiednio uniknąć wad a wykorzystać zalety.

To posłuży każdemu. Pozdrawiam.

Kolego ośmieszasz się, myślisz, że ten wątek będzie czytać stado baranów i uwierzy we wszystko, co Ty napiszesz. Opamiętania życzę.

Spokojniej. Sprawdź parametry dokładnie, potem się wypowiadaj. Jak wolisz styropian, Twój wybór.Przecież każdy ma swój rozum i każdy niech dokonuje wyboru jaki uzna za odpowiedni.

Spokojniej. Sprawdź parametry dokładnie, potem się wypowiadaj. Jak wolisz styropian, Twój wybór.Przecież każdy ma swój rozum i każdy niech dokonuje wyboru jaki uzna za odpowiedni.

Przejrzałem materiały izolacyjne do fasad w porównywalnym zastosowaniu wyprawki lekkiej mokrej i przedstawiam poniżej.

Wełny:

Wełna Isovera Fasoterm NF, lambda = 0,042 W/mK

Wełna Isover TF Profi lambda = 0,036 W/mK

Styropiany:

Austrotherm EPS 0,31 lambda = 0,031 W/mK

Swisspor Eps 0,31 lambda = 0,031 W/mK

Przy niektórych rozwiązaniach ocieplenia fasad lambda jest porównywalna ale rozwiązania są te są znacznie droższe.

Pozdrawiam.

Przejrzałem materiały izolacyjne do fasad w porównywalnym zastosowaniu wyprawki lekkiej mokrej i przedstawiam poniżej.

Wełny:

Wełna Isovera Fasoterm NF, lambda = 0,042 W/mK

Wełna Isover TF Profi lambda = 0,036 W/mK

Styropiany:

Austrotherm EPS 0,31 lambda = 0,031 W/mK

Swisspor Eps 0,31 lambda = 0,031 W/mK

Przy niektórych rozwiązaniach ocieplenia fasad lambda jest porównywalna ale rozwiązania są te są znacznie droższe.

Pozdrawiam.

Sprawdź i pozostałe parametry. Lambda to nie wszystko.

Każdy głupi to kupi co mu wciśniesz.

Mądrzejszy dopyta się lub zajrzy do kart technicznych produktów i porówna, po czym wybierze to co jego zdaniem jest najlepsze. Pozdrawiam.

Niech wybiera:).

Witam ponownie EKSPERTÓW i czekam na odpowiedż w sprawie wilgotności ich produktów.

EKSPERT od betonów komórkowych rzeczowo opisał produkowane przez siebie produkty i tu mam przekonanie, że producenci betonów komórkowych wiedzą co robią i jakie właściwości mają ich produkty.

Słowa uznania dla tegoż Eksperta.

Tu mam pytanie, czy producenci silikatów lub ceramiki wystawili swoich ekspertów tylko na pokaz, czy też eksperci ci, nie zdążyli jeszcze przygotować odpowiedzi.?

Pozdrawiam.

Być może eksperci są zajęci. Tu znajdziesz wszystkie dane fizyczne, każdej technologii o której piszesz:

http://polskieforumbudowlane.pl/forums/topics/view/2621

Pozdrawiam.

Szanowny "EKSPERCIE" jeżeli pańskim zdaniem są tu zawarte wszystkie dane fizyczne, każdej technologii, która mnie interesuje, to ja Panu już podziękuję. Pozdrawiam.

Szanowny "EKSPERCIE" jeżeli pańskim zdaniem są tu zawarte wszystkie dane fizyczne, każdej technologii, która mnie interesuje, to ja Panu już podziękuję. Pozdrawiam.

Bardzo proszę. Polecam się wczytać dokładnie w dane fizyczne każdej technologii z załączonej tabeli. Pozdrawiam.

Gratuluję dobrego samopoczucia, przy niedzieli to bardzo zdrowo.

I faktycznie czegoś się nauczyłem: powtarzasz cały czas te same bzdury - brak wiedzy, inwencji czy czegoś innego?

Cóż widocznie potrzebujesz więcej czasu. Rozumiem. Nie musisz nic więcej tłumaczyć. Wytrwałości życzę i powodzenia i pozdrawiam.

• 4 weeks później...
Odnośnie rzeczonej tabelki: pomijam już cuda dotyczące parametrów poszczególnych materiałów, ale terminy budowy też są fajnie dobrane - żeby się marketingowo zgadzało z jedyną słuszną linią :p Jak to możliwe, że ściany z Porothermu Dryfix stawia się w aż 10 miesięcy, a "twoją" ścianę czterowarstwową (dobrze liczę?) tylko 3 miesiące? Rozumiem, że są to gotowe elementy, które na budowie trzeba tylko połączyć? Kompletnie nie mam przekonania do takiej technologii - tak samo jak do kanadyjek... Ściany działowe pozbawione wełny drzewnej pewnie mają izolacyjność akustyczną na poziomie domu kanadyjskiego, czyli bliską zeru...

• 1 month później...
Odnośnie rzeczonej tabelki: pomijam już cuda dotyczące parametrów poszczególnych materiałów, ale terminy budowy też są fajnie dobrane - żeby się marketingowo zgadzało z jedyną słuszną linią :p Jak to możliwe, że ściany z Porothermu Dryfix stawia się w aż 10 miesięcy, a "twoją" ścianę czterowarstwową (dobrze liczę?) tylko 3 miesiące? Rozumiem, że są to gotowe elementy, które na budowie trzeba tylko połączyć? Kompletnie nie mam przekonania do takiej technologii - tak samo jak do kanadyjek... Ściany działowe pozbawione wełny drzewnej pewnie mają izolacyjność akustyczną na poziomie domu kanadyjskiego, czyli bliską zeru...

Jeśli już o tym mowa to przeczytaj proszę tabelę ze zrozumieniem, bo nie omawia ona zakresu stanu surowego budynku.I po czym wnosisz, że ściany są pozbawione wełny drzewnej? - to po 1 sze. Po kolejne - czy analizowałeś dogłębnie parametry akustyczne kolejnych porównywanych materiałów i czy wiesz w ogóle jakie są składowe? Mam wrażenie, że nie. Komentujesz coś czego nie rozumiesz. Nie dziwi mnie to jednak. bo sporo tu takich komentarzy na tym forum.

• 2 weeks później...
Jedynie dla tych,którzy wierzą,że dom zamiast wentylacji posiada skrzela do oddychania w scianach,czyli dla tych,którzy zatrzymali się myśleniu w czasach PRL-u.

Ja nie mam ani grama wełny w domu i jakoś grzyba od dwóch lat nie widać.Czemu ?

Przypomnę,szczelny szescian izolowany ze wszystkich stron styropianem.

Także dla tych, którzy nie chcą obkładać ścian domu materiałami łatwopalnymi.