Jan761 17.06.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Witam,Wiem, że temat wałkowany wiele razy ale mam kilka pytań. Mam spadki ciśnienia rzędu 0,2- 0,3 bara na miesiąc. Dom piętrowy, podłogówka na dole. Jaka to moze być ilość - szklanka, dwie, więcej?Hydraulik powiedział, że naprawi jak znajdę przeciek .... I zaraz dodał, że pewnie nie znajdę - a to odparuje (teraz ciepło więc nie grzeje), a to, że nie będzie widać bo pod tynkiem albo w podłodze. Taki przeciek to może być uszkodzona rura od podłogówki czy raczej szukać przy rozdzielaczu? Pozdrawiam i dziękuje za ewentualne wskazówki. p.s Spec mówił, że takie małe przecieki się same uszczelniają... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.06.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 dziura w rurze to miałbyś kłopot, a nie takie fiu-mździu trzeba szukać na uszczelnieniach (połączenia skręcane, zaciski, śrubunki) sprawdzić poprawność działania zaworu bezpieczeństwa (jak był sklejony i poruszony to może lekko puszczać na tyle że nie widać). Generalnie całą instalację trzeba przejrzeć. Skoro nie piszesz jak duży obiekt to kto ci chłopaku powie czy to szklanka czy beczka 50ltr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan761 18.06.2014 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 (edytowane) ogrzewanie jest na ok 220 m2 -60m2 podłogówki reszta grzejniki. Z tym, że poddasze (2 piętro) jest nieużytkowane. Zastanawiam się nad odcicnaniem po kolei obwodów- tylko przy tak małych spadkach trzeba miesiąc czekać na pewność co do nieszczelności ... . Wydaje mi się, że to powinno być widać gołym okiem - ślady po wodzie. Nawet jak odparowała to osadza się kamień. Takiego miejsca nie znalazłem. Edytowane 18 Czerwca 2014 przez Jan761 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.06.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 ogrzewanie jest na ok 220 m2 -60m2 podłogówki reszta grzejniki. Z tym, że poddasze (2 piętro) jest nieużytkowane. Zastanawiam się nad odcicnaniem po kolei obwodów- tylko przy tak małych spadkach trzeba miesiąc czekać na pewność co do nieszczelności ... . Wydaje mi się, że to powinno być widać gołym okiem - ślady po wodzie. Nawet jak odparowała to osadza się kamień. Takiego miejsca nie znalazłem. nie zawsze są ślady - przy takich ilościach na miesiąc zdąży odparować zanim pocieknie odetnij kocioł, dobij instalację z czego tam masz ile się da - hydrofor, sieć - bo pompki do prób ciśnieniowych na pewno nie masz i po godzinie popatrz na instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan761 18.06.2014 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 nie zawsze są ślady - przy takich ilościach na miesiąc zdąży odparować zanim pocieknie odetnij kocioł, dobij instalację z czego tam masz ile się da - hydrofor, sieć - bo pompki do prób ciśnieniowych na pewno nie masz i po godzinie popatrz na instalację Odetnij kocioł... jasne. Mój sąsiad zaczoł kombinować przy zaworach. Po godzinie zorientował się że mu woda się leje w kotłowni. Dobrze, że był w odmu. Jednego zaworu nie odkręcił i lało się zaworem bezpieczeństwa. Jakby wyjechał... . Jak piszesz, że to pierdoła ( w pierwszym poście) to dam sobie spokój. Chociaż pewnie kamień się będzie szybciej zbierał w wymienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan761 12.07.2014 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 nie zawsze są ślady - przy takich ilościach na miesiąc zdąży odparować zanim pocieknie odetnij kocioł, dobij instalację z czego tam masz ile się da - hydrofor, sieć - bo pompki do prób ciśnieniowych na pewno nie masz i po godzinie popatrz na instalację Wyłaczyłem piec. Po dwóch dobach wszystkie rury które wychodzą z pieca były wilgotne. To może być przeciek czy przyczyna jest inna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.07.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Może rury porowate:) Jedną z przyczyn może być ucieczka powietrza z naczynia wyrównawczego.Takie przecieki można uszczelnić płynem do uszczelniania instalacji co LS-1 firmy Fernox lub REPA innej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan761 13.07.2014 04:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Może rury porowate:) Jedną z przyczyn może być ucieczka powietrza z naczynia wyrównawczego. Takie przecieki można uszczelnić płynem do uszczelniania instalacji co LS-1 firmy Fernox lub REPA innej firmy To nie są skropliny z kondensatu? Rozumiem, że ciekanie po jednej rurze ale wszystkie są mokre a na styku tych rur z piecem od dołu widać ślady korozji. Co do podanych specyfików to trzeba chyba wiedzieć dokładnie gdzie jest ten przeciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.07.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 zrób foty, wrzuć na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.07.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 To nie są skropliny z kondensatu? Rozumiem, że ciekanie po jednej rurze ale wszystkie są mokre a na styku tych rur z piecem od dołu widać ślady korozji. Co do podanych specyfików to trzeba chyba wiedzieć dokładnie gdzie jest ten przeciek. Specyfik dodaje się do wody w układzie .On sam znajduje dziurę . A jak rury mokre to sprawdź dlaczego .To jak piszesz korozja to może być miejsce wycieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan761 13.07.2014 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 zrób foty, wrzuć na forum Wszystkie rury wyglądają podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.07.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 ło jezusku, ale te zaworki mają fajne blond włoski ewidentnie na kotle masz przecieki - sprawdzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts