Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Numer ksiegi wieczystej

ninka9

Recommended Posts

Ale chciałabyś sprawdzić księgę wieczystą czego? Mieszkania, działki? Spróbuj na http://www.ksiegiwieczyste.info.pl - mieszkanie znajdziesz na liście po adresie, natomiast jeśli chodzi o działkę, to najpierw musisz znać jej numer, a dopiero potem wyszukać.

Prawdopodobnie powyższy link jest spamem, ponieważ sprawdzenie działania tej wyszukiwarki kończy się komunikatem tej treści: "Numer księgi wieczystej dla wybranej nieruchomości zostanie udostępniony za opłatą 29.95 zł. Opłatę można uiścić przelewem lub płatnościami elektronicznymi. ". Pozdrawiam

Na stronie gov....mozna znaleźć KW tylko po numerze księgi, ten numer można uzyskać w Urzędzie Miasta/Gminy np z wypisu a rejestru gruntu.Czasem można uzyskać taką informacje w Urzędzie telefonicznie,czasem trzeba wykazać tzw interes społeczny.Radze zadzwonić do Referatu Geodezji.

• 2 weeks później...
Ale chciałabyś sprawdzić księgę wieczystą czego? Mieszkania, działki? Spróbuj na http://www.ksiegiwieczyste.info.pl - mieszkanie znajdziesz na liście po adresie, natomiast jeśli chodzi o działkę, to najpierw musisz znać jej numer, a dopiero potem wyszukać.

sprawdzilam ksiege swojego mieszkania i... pierwsza rzecz, ktora rzucila mi sie w oczy to blad w nazwisku we wpisie :-((( blad nie jest duzy, to mniej wiecej tak: zamiast kowalski jest konwalski, ale to chyba moze stanowic problem np. przy sprzedazy, jak to poprawic?

zasiegnelam wiedzy w kancelarii notarialnej i niestety, ale ze wzgledu na to, ze nazwisko wlasciciela zawiera blad, rzetelny notariusz powinien odmowic jakichkolwiek czynnosci :((( jest to niby dosyc powszechna pomylka-literowka, ale przed jakimikolwiek czynnosciami nalezy to poprawic tak jak napisal lukasz w sadzie...

Tego typu błędy we wpisach, jako oczywiste pomyłki z winy sądu, są poprawiane niezwłocznie po ich dostrzeżeniu, z urzędu albo na żądanie strony.

W tym celu należy wypełnić formularz KW-WPIS, w polu treść żądania wyjaśnić zauważone błędy do korekty, w pole 'wnioskodawcy/uczestnicy postępowania' wpisać swoje dane i podpisać formularz. Korekta oczywistych pomyłek pisarskich nie podlega opłacie. Sprawy o sprostowanie usterek wpisu załatwiane są w ciągu kilku dni.

Podstawą prawną jest §14 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie prowadzenia ksiąg wieczystych i zbiorów dokumentów z dnia 7 września 2001 r. oraz art. 626 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. nr 43, poz. 296 ze zm.)

Ps. Można też zadzwonić do Sądu i poprosić o poprawienie wersji elektronicznej. Jeśli błąd występuje tylko w wersji elektronicznej nie potrzeba składać wniosku - literówkę poprawią z urzędu.

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem Ps.

z bledem w ksiedze wieczystej, to nie jest jak sie okazuje taka prosta sprawa... niby teoretycznie powinni poprawic taka pomylke po zgloszeniu, ale... oczywiscie kazali stawic sie osobiscie i okazac dokumenty, na podstawie ktorych dokonywany byl wpis (czy oni nie maja juz tego przypadkiem od notariusza???). szkoda gadac, ciekawi mnie tylko co jeszcze wymysla.

Powiedz tej panience (chyba stażystka), że oryginał jest u nich, a nie u Ciebie.

Niech ruszy dopę z za biurka i sprawdzi.

Zawsze możesz się zapytać, czy masz napisać skargę - z reguły skutkuje ruszeniem doopy i załatwieniem sprawy.

Proszę o informację, jeśli ktoś potrafi udzielić odpowiedzi, czy po scaleniu dwóch działek (obie działki wpisane są do jednej księgi wieczystej) nastąpi zmiana numeru księgi wieczystej na nowy?

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
faktycznie, skoro jest jak jest, to trzeba bedzie chyba raz jeszcze tam zadzwonic - najwyzej sie pokloce :-P.

poklocilam sie ;-), ale nie przez telefon, tylko na miejscu. kazali przyjsc, bo "blad nie dotyczy drobnostki, tylko jest to blad w nazwisku", ale na szczescie udalo sie wszystko pozytywnie zalatwic...

Może ktoś wie o co chodzi. Chciałem sprawdzić KW jednej z działek w okolicy Poznania. Dzwoniłem do właściwego wydziału ksiąg wieczystych w Gnieźnie by sprawdzić jaki ma numer. Pani, przez telefon odmówiła mi podania numeru księgi, twierdząc, że może go udostępnić tylko osobiście po okazaniu dowodu osobistego. Zapytałem co ma mój dowód do KW kogoś innego ale usłyszałem, że takie są przepisy. Ponoć rozporządzenie jej szefa, którego nie potrafiła mi wskazać. (numer, czy cokolwiek). Mam tam pojechać i wtedy dostanę. Czy jest to powszechna praktyka?