ludwikmar 16.09.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Witam. Mam taki problem. Jestem wlaścicielem działki budowlanej. Działka ma założoną księgę wieczystą. Porządkując dokumenty natrafiłem na inny numer księgi dla działki niż był mi do tej pory wiadomy. Obecnie posiadam dwa numery ksiąg wieczystych. Sprawdzałem i w obu księgach wpisana jest moja działka. Co mogę zrobić by to poprawić? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwikmar 05.10.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Pozwolę sobie ponowić swoją prośbę o poradę. Pozdrawiam, L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 05.10.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Pozwolę sobie ponowić swoją prośbę o poradę. Pozdrawiam, L. Może to wynikać z tego że założono elektroniczną KW-wtedy zmienia się numeracja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.10.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) Nie zmienia się. A co do pytania - zbyt mało informacji, bo jedna KW może dotyczyć tylko gruntu, a druga np. zabudowy (wyodrębnionej).Mogła tez być "przepisana".Możliwosci jest wiele. Podaj na PW numery (pełne) obu KW to postaram się "dojść" w czym sprawa. Edytowane 5 Października 2014 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 06.10.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Ależ pewnie, że może się zmienić - do właściwości naszego Sądu Rejonowego kilka lat temu dołączono dwie gminy, co oznacza, że zmieniła się też właściwość wydziałów wieczystoksięgowych, trzeba było zmienić numery ksiąg, żeby księgi się nie dublowały. Co do zasady stary numer powinien z automatu przejść na nowy numer, ale to wcale nie jest reguła. Ale rzeczywiście, trzebaby zobaczyć obie KW, żeby być pewnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.10.2014 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Ale zmiana nie nastąpiła z przyczyny: Może to wynikać z tego że założono elektroniczną KW-wtedy zmienia się numeracja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 07.10.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Ale zmiana nie nastąpiła z przyczyny: Nr elektr.KW składa się z: Czteroznakowego kodu wydziału sądu Właściwego numeru księgi wieczystej, odpowiadającego numerowi nadanemu w repertorium ksiąg wieczystych danego wydziału. W przypadku ksiąg wieczystych, które prowadzone były wcześniej w postaci tradycyjnej (tzn. papierowej) jest to numer, który widniał na okładce księgi wieczystej uzupełniony zerami do ośmiu znaków (system uzupełnia zera w sposób automatyczny). Cyfry kontrolnej – nadawanej w chwili zakładania księgi w postaci elektronicznej. Moja KW miała nr 465 teraz nr ma w/w format nie doszły tylko zera ale też cyfra kontrolna Z trzech cyfr zrobiło sie wiele więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poleszakalicja 21.10.2014 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Może ten artykuł okaże się pomocny http://forum.muratordom.pl/showthread.php?227805-Numer-ksiegi-wieczystej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwikmar 11.11.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Nie zmienia się. A co do pytania - zbyt mało informacji, bo jedna KW może dotyczyć tylko gruntu, a druga np. zabudowy (wyodrębnionej). Mogła tez być "przepisana". Możliwosci jest wiele. Podaj na PW numery (pełne) obu KW to postaram się "dojść" w czym sprawa. Przepraszam, ale co to jest "PW"? Pozdrawiam, L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 11.11.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 PW - prywatna wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts