Haszu84 18.06.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Witam jestem użytkownikiem atmosa dc18s problem polega na tym, że kocioł działa 95% czasu z wentylatorem wyciągowym a czas spalenia wsadu przy suchej akacji (3lata) wynosi maksymalnie 3h(po tym czasie resztki żaru spadają do popielnika). Ustawienia pokrętlo kotłowe na min czyli ok 80st a prawe spalinowe na max - jak przestawię na pozycję ok 13.30-14 tak aby wentylator nie działał i kocioł działał z mocą obniżona jest ok przez jakiś krótki czas tzn kocioł pracuje grawitacyjnie, pompka laddomatu chodzi i jest ok ale póżniej pompka wyłącza się i kocioł sie przegrzewa, więc musze dla bezpieczeństwa pozostawić prawe pokrętło na godz 12. Może mam coś źle podpięte?. Dodam,że klapka z tyłu kotła jest mniej lub więcej uchylona a temp spalin wynosi 170-220st. Może ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haszu84 18.06.2014 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Dodam,że otwarcie laddomatu mam przy 72st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 18.06.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Przede wszystkim ustal, jaki sygnał steruje włączeniem/wyłączeniem pompy. Czy kontaktowałeś się z instalatorem/ osobą udzielającą gwarancji na instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.06.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 (edytowane) a ten kociol ma jeszcze miarkownik ciągu? ma nastawioną dobrą wartość?pokretlo spalinowe ustawiasz na taką temp. że w czasie palenia ma wiatrak chodzić a po wypaleniu wyłączyć, czyli temperatura względnie niska np. 120 stopniPS znalazlem info ze termostat kotlowy ma miec 5 stopni mniej niz jest na miarkowniku Edytowane 19 Czerwca 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haszu84 20.06.2014 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Przede wszystkim ustal, jaki sygnał steruje włączeniem/wyłączeniem pompy. Czy kontaktowałeś się z instalatorem/ osobą udzielającą gwarancji na instalację? INSTALATOR twierdzi, że jest ok i tak ma być więc szukam na własną rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haszu84 20.06.2014 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 a ten kociol ma jeszcze miarkownik ciągu? ma nastawioną dobrą wartość? pokretlo spalinowe ustawiasz na taką temp. że w czasie palenia ma wiatrak chodzić a po wypaleniu wyłączyć, czyli temperatura względnie niska np. 120 stopni PS znalazlem info ze termostat kotlowy ma miec 5 stopni mniej niz jest na miarkowniku Oczywiście, że ma miarkownik ciągu jest mniej lub więcej otwarta klapka może za bardzo.... Czyli oznacza, że ma zamknąć się na 100% po przekroczeniu np 85st przy ustawieniu 80st na termostacie kotłowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.06.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 przy 95 stopniach ma sie klapka oprzeć o wkrecony dystans, minimalna szczelina musi zostac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haszu84 22.06.2014 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 przy 95 stopniach ma sie klapka oprzeć o wkrecony dystans, minimalna szczelina musi zostac Dzięki na pewno mi to pomoże w dostrojeniu kotła ale nie zmienia to dalej faktu, że nie działa mi pompa przy ustawieniu termostatu kotłowego na godz 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.06.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 wejdz na strone "mora" i poszukaj do nich kontakt, sprowadzają atmosy z czech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haszu84 22.06.2014 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Dzięki na pewno mi to pomoże w dostrojeniu kotła ale nie zmienia to dalej faktu, że nie działa mi pompa przy ustawieniu termostatu kotłowego na godz 13 tzn termostatu spalinowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haszu84 22.06.2014 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 wejdz na strone "mora" i poszukaj do nich kontakt, sprowadzają atmosy z czech Dzięki wielkie zadzwonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 22.06.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 tzn termostatu spalinowego No i tu pies pogrzebany... Czy pompę steruje sygnał z tego termostatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.06.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 może czujnik jest uszkodzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.06.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 dzwoniłeś? coś powiedzieli? dzisiaj byłem u nich i padl pomysł że może czujnik jest w złym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haszu84 26.06.2014 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 No i tu pies pogrzebany... Czy pompę steruje sygnał z tego termostatu? Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haszu84 26.06.2014 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Pompa laddomatu powinna być sterowana od temperatury wody w kotle. Z twojego opisu może wynikać, że jest sterowana z termostatu spalinowego. termostat spalinowy jest jedynie po to aby po wypaleniu drewna i spadku temperatury spalin wentylator się wyłączył. Przekręcanie pokrętła tego termostatu w prawo powoduje, że wentylator przy wyższej temperaturze się wyłączy. Przekręcenie w lewo maksymalnie powoduje, że wentylator będzie pracował cały czas (przydatne przy rozpalaniu).Ja gdy kupowałem kocioł (22kW) otrzymałem termostat przylgowy, który miałem nałożyć na rurę wody wyjściowej z kotła i ustawić pokrętłem temperaturę załączania pompki Laddomatu. Termostatu nie zamontowałem bo miałem prosty sterownik właśnie mierzący temperaturę na rurze wody wyjściowej z kotła i mam taki stan, że pompka Laddomatu załącza się przy temperaturze około 60 stopni i jest to załaczenie NIEZALEŻNE od pokręteł termostatów lewego i prawego. Lewy termostat wyłącza wentylator w zależnosci od temperatury wody w kotle. Jeśli woda w kotle przekroczy dajmy na to 85 stopni to wentylator się wyłącza. Jeśli w kotle 18kW sterowanie jest to samo, to nie rozwiążasz problemu bez zastosowania dodatkowego termostatu - takiego jak mi sprzedano. Dzięki wielkie sporo mi to pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 26.06.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 w takim razie co steruje wyciągiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 26.06.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 W takim razie co steruje wyciągiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts