Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atmos dc18s problem pomożcie

Haszu84

Recommended Posts

Witam jestem użytkownikiem atmosa dc18s problem polega na tym, że kocioł działa 95% czasu z wentylatorem wyciągowym a czas spalenia wsadu przy suchej akacji (3lata) wynosi maksymalnie 3h(po tym czasie resztki żaru spadają do popielnika). Ustawienia pokrętlo kotłowe na min czyli ok 80st a prawe spalinowe na max - jak przestawię na pozycję ok 13.30-14 tak aby wentylator nie działał i kocioł działał z mocą obniżona jest ok przez jakiś krótki czas tzn kocioł pracuje grawitacyjnie, pompka laddomatu chodzi i jest ok ale póżniej pompka wyłącza się i kocioł sie przegrzewa, więc musze dla bezpieczeństwa pozostawić prawe pokrętło na godz 12. Może mam coś źle podpięte?. Dodam,że klapka z tyłu kotła jest mniej lub więcej uchylona a temp spalin wynosi 170-220st. Może ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć?

a ten kociol ma jeszcze miarkownik ciągu? ma nastawioną dobrą wartość?

pokretlo spalinowe ustawiasz na taką temp. że w czasie palenia ma wiatrak chodzić a po wypaleniu wyłączyć, czyli temperatura względnie niska np. 120 stopni

PS znalazlem info ze termostat kotlowy ma miec 5 stopni mniej niz jest na miarkowniku

Edytowane przez BrodowskiG

a ten kociol ma jeszcze miarkownik ciągu? ma nastawioną dobrą wartość?

pokretlo spalinowe ustawiasz na taką temp. że w czasie palenia ma wiatrak chodzić a po wypaleniu wyłączyć, czyli temperatura względnie niska np. 120 stopni

PS znalazlem info ze termostat kotlowy ma miec 5 stopni mniej niz jest na miarkowniku

Oczywiście, że ma miarkownik ciągu jest mniej lub więcej otwarta klapka może za bardzo.... Czyli oznacza, że ma zamknąć się na 100% po przekroczeniu np 85st przy ustawieniu 80st na termostacie kotłowym?

Pompa laddomatu powinna być sterowana od temperatury wody w kotle. Z twojego opisu może wynikać, że jest sterowana z termostatu spalinowego. termostat spalinowy jest jedynie po to aby po wypaleniu drewna i spadku temperatury spalin wentylator się wyłączył. Przekręcanie pokrętła tego termostatu w prawo powoduje, że wentylator przy wyższej temperaturze się wyłączy. Przekręcenie w lewo maksymalnie powoduje, że wentylator będzie pracował cały czas (przydatne przy rozpalaniu).Ja gdy kupowałem kocioł (22kW) otrzymałem termostat przylgowy, który miałem nałożyć na rurę wody wyjściowej z kotła i ustawić pokrętłem temperaturę załączania pompki Laddomatu. Termostatu nie zamontowałem bo miałem prosty sterownik właśnie mierzący temperaturę na rurze wody wyjściowej z kotła i mam taki stan, że pompka Laddomatu załącza się przy temperaturze około 60 stopni i jest to załaczenie NIEZALEŻNE od pokręteł termostatów lewego i prawego. Lewy termostat wyłącza wentylator w zależnosci od temperatury wody w kotle. Jeśli woda w kotle przekroczy dajmy na to 85 stopni to wentylator się wyłącza. Jeśli w kotle 18kW sterowanie jest to samo, to nie rozwiążasz problemu bez zastosowania dodatkowego termostatu - takiego jak mi sprzedano.

Dzięki wielkie sporo mi to pomogło.