forgetit 18.06.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Znalazłem dziś na strychu (ocieplonym, zafoliowanym) zwłoki rohatyńca nosorożca. Więźba jest co prawda z drewna sosnowego i stoi już z 4 lata. Niedawno kupiłem drewno do kominka: dąb i buk i wniosłem kilkanaście kawałków do domu.Czy powinienem zacząć się bać, że mi dach zeżre? Czy przyjechał w drewnie do kominka i nic mi nie grozi? ps. wygląda niesamowicie nawet martwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.06.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Larwa (pędrak) żyje najczęściej w pryzmie kompostowej. O ile takowej na strychu nie posiadasz możesz czuć się bezpiecznie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.06.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Dodam jeszcze, że pędraczek ma do 12 cm długości (w sam raz na małego hot-doga) a przepoczwarza się w kolebce poczwarkowej wielkości kaczego jaja.. Drewna nie żre... owszem, w starej, przepraszam, kupie trocin znaleźć można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 18.06.2014 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 te 12cm to jakiś mutant popromienny chyba, mój miał ledwie 50mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.06.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Pędraka znalazłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 18.06.2014 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 nie, imago. taki rozmiar na wiki podają. nietypowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.06.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Ech... przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem. Ze zrozumieniem:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 19.06.2014 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Dodam jeszcze, że pędraczek ma do 12 cm długości (w sam raz na małego hot-doga) a przepoczwarza się w kolebce poczwarkowej wielkości kaczego jaja.. Drewna nie żre... owszem, w starej, przepraszam, kupie trocin znaleźć można. Czego nie zrozumiałem? Pędrak jest większy od imago? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts