Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia wiercona - parametry, zakres, oferta, cena

zubrzyk

Recommended Posts

Witam,

zdecydowałem się na wykonanie studni, zleciłem wykonanie projektu i mniej więcej wiem co jest pod ziemią. Składając zapytania do 'studniarzy' chciałbym wiedzieć, co muszą wykonać, żeby to był tzw. full opcja a nie tylko wywiercenie dziury a potem reszta ekstra płać pan. Full opcja dla mnie to jest doprowadzenie do takiego stanu, że mam wyjście pod rurę doprowadzającą wodę do domu + kranik do podłączenia węża a reszta instalacji jest zasłonięta, zabezpieczona itd.

Co musi być w ofercie, żeby była kompletna?

Studnię chcę wiercić na głębokość 35 lub 45 metrów - w projekcie są 2 potencjalne miejsca, rura 110mm - taka jest wystarczająca, dać większą?

Wykonawcy jakby się umówili i krzyczą wszyscy 300zł/mb 'na gotowo' - ja wolałbym wiedzieć co musi być zrobione 'na gotowo' i konkretnie wymienione, dlatego Was pytam.

Inna sprawa, że 300zł/mb to trochę stawka kosmiczna, tak mi się wydaje.

Edytowane przez zubrzyk

Dzisiaj dostałem pierwszą ofertę...300zł za mb ale netto do głębokości 50m:

1. wiercenie

2. montaż i zabudowa filtra

3. pompowanie oczyszczające i pomiarowe (pompą wykonawcy)

Obudowa studni: +2000 netto

W przypadku gdy nie będzie wody - 1mb/150netto

Wydaje mi się, że ceny trochę z 'górnej półki', nie trzeba wiercić w skałach, teren prac to pomorze (okolice Gdańska). Może ktoś odnieść do swoich doświadczeń te ceny?