uzi123 19.06.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Witam. Wiem, że temat kiedy potrzeba pozwolenie na budowę, kiedy zgłoszenie a kiedy nic nie trzeba robić był wielokrotnie powtarzany, jednak nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na mój problem. Wszystkie prace, jakie zamierzam przeprowadzić będą odbywać się w ścianach działowych, wewnątrz mieszkania. Mam zgodę spółdzielni na takie prace. Zamiast okna łączącego kuchnię z salonem zamierzam wstawić tam trochę węższe drzwi, niektóre z drzwi w lokalu planuję poszerzyć z tzw 70 cm do 80 cm. Wydaje mi się, że powinno wystarczyć zgłoszenie tych prac do urzędu. Jednak, jak już usłyszałem w urzędzie oni prawie na pewno i tak zażądają wystąpienie o pozwolenie na budowę. Nie za bardzo mi się uśmiecha występowanie o pozwolenie na budowę, bo na tej działce znajdują się trzy bloki, 10 pieter każdy łącznie około 600 mieszkań i z tego co zrozumiałem powinienem uzyskać zgodę wszystkich właścicieli. W praktyce nie realne. pozdrawiam i proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.06.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Mam zgodę spółdzielni na takie prace.. W zasadzie spełniłeś podstawowy wymóg. Zakres przewidzianych prac nie jest przebudową (z definicji) bo nie zmienione będą podstawowe parametry, czyli parametry techniczne, ani użytkowe - czyli będziesz remontował. A skoro remont, to ewentualnie tylko zgłoszenie - podstawa prawna Prawo Budowlane art. 3.7a i art.30.1.2. Gdybyś "zapomniał" o tym, że drzwi będą trochę większe, to nie będzie to remont, tylko konserwacja, czyli nie potrzeba nawet zgłoszenia. Ale uwaga, ten ostatni scenariusz jest możliwy tylko wtedy, kiedy żadna ze ścian działowych, nie jest konstrukcyjna (nośna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
porba 27.08.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 W zasadzie spełniłeś podstawowy wymóg. Zakres przewidzianych prac nie jest przebudową (z definicji) bo nie zmienione będą podstawowe parametry, czyli parametry techniczne, ani użytkowe - czyli będziesz remontował. A skoro remont, to ewentualnie tylko zgłoszenie - podstawa prawna Prawo Budowlane art. 3.7a i art.30.1.2. Gdybyś "zapomniał" o tym, że drzwi będą trochę większe, to nie będzie to remont, tylko konserwacja, czyli nie potrzeba nawet zgłoszenia. Ale uwaga, ten ostatni scenariusz jest możliwy tylko wtedy, kiedy żadna ze ścian działowych, nie jest konstrukcyjna (nośna). Niestety według ostatnich wyroków Najwyższego Sądu Administracyjnego jest to już przebudowa i wymagane jest pozwolenie na budowę. Kilka lat temu wyroki NSA były odmienne i zgodnie z nimi wyburzenie ścianki działowej czy postawienie nowej nie wymagało nic, teraz wykonanie nadproża czyli nowego elementu konstrukcyjnego podchodzi pod przebudowę i pod pozwolenie. Niestety takie są teraz stanowiska sądów. A remont to odtworzeniowe stanu istniejącego, a poszerzenie otworu to nie jest już odtworzeniowe stanu istniejącego, czyli nie remont a przebudowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts