autko 19.06.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Witam Posiadam studnie kopana na 5 kregow. Glebokosc wody jest okolo 1m. Studnia jest dosc plytka ale woda znajduje sie pod nieprzepuszczalna glina wydajnosc studni jest okolo 2m3/h wody nie da sie wypompowac bo woda leje sie jak z rury. Studnia wykopana 3lata temu uzywana byla sporadycznie podczas budowy. W chwili obecnej chce podlaczyc wode do domu zrobilem badania, ktore zamieszczam ponizej. Moje pytanie dotyczy manganu ktory jest dwukrotnie podwyzszony norma 50 a u mnie 106. Jaki wplyw moze miec na instalacje czy ewentualne picie? Druga sprawa co oznaczaja te bakterie coli czy to chodzi o jakies szamba (niema w poblizu zadnego) czy tez o ogolne skazenie? Studnia byla raz dezynfekowana, ale woda do probki byla pobierana zwyklym szlaufem, ktory lezy caly czas na ogrodzie. Studnia po budowie byla odmulana potem wsypalem okolo 30cm zwiru z betoniarni i oblozylem kosz zasysajacy kilkoma kamieniami granitowymi i kwarcytowymi czy te kamienie ktore teraz tam leza w stusni moga miec jakis wplyw na poziom manganu? Dodam, ze woda jest czysta jak krysztal nie widac zadnych osadow nie smierdzi w smaku jest ok, ale jednak mangan 2x ponad norme. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeTNK 20.06.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Mangan to pół biedy (chociaż są ciekawe badania mówiące o negatywnym wpływie jego nadmiaru - http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1627211,1,nadmiar-manganu-w-wodzie-pitnej-szkodzi-inteligencji-dzieci,index.html ), ale ja to bym się chyba bał pić wodę z bakteriami coli. Bakterie mogą pochodzić ze wszystkiego tak naprawdę i nie musi być żadnego szamba w pobliżu (może sąsiad nawozi pola "naturalnie" na przykład) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autko 20.06.2014 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Babka w sanepidzie powiedziala ze trzeba zdezynfekowac studnie i ponownie sprawdzic. Bakterie sie chyba da wytepic, ale ten mangan moze byc problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.06.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Babka w sanepidzie powiedziala ze trzeba zdezynfekowac studnie i ponownie sprawdzic. Bakterie sie chyba da wytepic, ale ten mangan moze byc problemem Masz plytka studnie kopana. Blisko do powierzchnowych zanieczyszczen, wiec baktetrie w takiej wodzie, to dosyc spodziewana rzecz. Takiej ilosci manganu ani nie wyczujesz jezykiem, ani Ci nie zaszkodzi. Jak popatrzysz na zalecenia WHO to dawki ktore sa szkodliwe sa dziesiatki lub setki razy wyzsze. Od bakterii zas, mozna sie pochorowac powaznie, wzglednie dostac sraczki. Pare lat temu w niemczech zmarlo kilkadziesiat osob z racji jakiejs wyjatkowo zlosliwej e*coli przywleczonej z Egiptu wraz z kielkami czy czyms tam. Studnie nalezy zdezynfekowac. Ale zeby przy plytkiej i narazonej na zanieczyszczenie biologiczne studni miec pewnosc, ze nie dochodzi na nawrotu zanieczyszczenia, badanie nalezaloby bardzo czesto powtarzac. A to sa juz spore koszty. Swieze bakterie latwo moga doplynac z powierzhni. Druga i pewnie lepsza opcja to montaz dezynfekujacej lampy UV. Koszt takiej lampy to ~1500PLN plus pewnie ze 250PLN rocznie eksploatacja (prad plus wymiana zarnika co 12miesiecy) Mangan mozna zalatwic filtrem z odpowiednim zlozem. Ale tu sie licz z kosztem pewnie z 2000PLN. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autko 20.06.2014 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Mam w domu wodociag i kran w kuchni bedzie podlaczony do wodociagu. Woda ze studni bylaby do wszystkiego pozostalego czyli mycie, wc, pralka, zmywarka ogrod. czy ten mangan nie bedzie mial wplywu na trwalosc np rur armatury? Mysle, ze z bakteriami sobie poradze, ale jesli sporadycznie by cos w tej wodzie bylo to czy np kapiel mycie zebow ito bedzie niebezpieczne dla zdrowia? Pic jej nie bede bo musialbym ja pewnei badac co miesiac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.06.2014 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Mam w domu wodociag i kran w kuchni bedzie podlaczony do wodociagu. Woda ze studni bylaby do wszystkiego pozostalego czyli mycie, wc, pralka, zmywarka ogrod. czy ten mangan nie bedzie mial wplywu na trwalosc np rur armatury? Mysle, ze z bakteriami sobie poradze, ale jesli sporadycznie by cos w tej wodzie bylo to czy np kapiel mycie zebow ito bedzie niebezpieczne dla zdrowia? Pic jej nie bede bo musialbym ja pewnei badac co miesiac... Nie umiem odpowiedziec jak bardzo grozne moze byc sporadyczne umycie zebow w wodzie z e-coli. Jak bardzo mangan bedzie uciazliwy tego nikt Ci w ciemno nie powie. Mangan zostawia czarne, smoliste osady. Trudne do usuniecia. Gorsze od zelaza.Ale zostawia je gdy sie utleni, jak szybko sie utleni zalezy od pH wody (im wyzsze tym szybciej). Przy nromalnym pH wody utlenia sie trudno, wiec dlatego zeby go wyfiltrowac potrzebne sa specjalne zloza katalityczne. Skoro sie trudno utlenia to i ie pobrudzi Ci wanny czy WC. Prawdopodobnie. Moj sasiad ma w wodzie 0.3 mg manganu, wiec wiecej. Odzelaziacz go nie usuwa. Zadnych skutkow ubocznych nie obserwuje. Dopiero badanie to pokazalo. Ja osobiscie balbym sie podlaczyc wode z takiej studni do np mycia czy prania (nie wszystko pierzesz w wysokiej temperaturze, bakterie tam moga przezyc.) . Zwlaszcza jesli masz wodociag! Czy mycie to tez mycie zebow? Czy beda w tym myte male dzieci ktore potrafia sie wanny wody z mydlinami napic? W takiej studni kopanej woda sie moze zmieniac sezonowo, po roztopach czy deszczach. No, ale to Twoja decyzja. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts