Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej andariel. Myślę, że jest fajna jak wszystkie małe szczeniaki. Najważniejsze, że bardzo dba o to, żeby w domu większość mebli była bardziej shabby a mniej chic no i oczywiście nie siknie tam gdzie są płytki bo przecież to warunki polarne dla pęcherza tylko tam gdzie milutko, cieplutko czyli drewniano :) :bash:

• Odpowiedzi 912
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ogrodzenie trochę mi się z twierdzą skojarzyło :) na pewno nikt Was nie będzie podglądał :)

Aga czy ten pojemnik na chleb który masz na pierwszym zdjęciu jest praktyczny ? Zastanawiam się nad takim pojemnikiem tylko nie wiem czy on się sprawdza tak naprawdę czy tylko pięknie wygląda ? :)

Psina cuuuuudna :)

Andariel mój mąż też miał wątpliwości bo mówił, że najpierw mamy mieć dzieci bo inaczej będę się bawić w " psią mamę" ale uległ:) Myślę, że zachowuję równowagę bo jak sunia sika to mam ochotę ją udusić a jak nie sika to jest słodziakiem :)

Dardurko dzięki za zostawione fotki foteli - są przepiękne ale nie wiem czy nie wyświadczyłaś mi niedzwiedziej przysługi bo jak mój mąż je zobaczył i porównał do mojej próby obicia fotela ( w całej jednej sypialni podłoga jest wyłożona materiałami i częściami rozebranego fotela ) to miałam wrażenie, że patrzył na mnie z politowaniem a jak powiedział żebym lepiej u Ciebie zamówiła gotowiec to już nawet nie miałam złudzeń:(

O ogrodzeniu szkoda gadać bo jak mąż muruje w wolnych chwilach z kostki granitowej, która jest idealnie równa i zawsze do siebie pasująca niczym klocki lego to wolę mu schodzić z drogi:) A mury muszą być jeszcze podciągnięte do wysokości bramy. Czekam też na pergole na których będą pnącza

wijące się przy furtce.

Donice przyjechały z Chorwacji. Jak się ktoś pytał co sobie przywiozłam to luby odpowiada że się rozkręcam zakupowo bo tym razem 100 kg betonu:)

Mugatko musieliśmy zrobić wysokie i szczelne ogrodzenie ze względu na to, że jako jedyni w okolicy nie mamy utwardzonej drogi i strasznie się kurzy elewacja- okien to mogłoby nie być bo wstyd je odsłaniać:( A w urzędzie mówią za rok, może za dwa a najlepiej to niech sama sobie pani asfalt położy.

Pojemnik jest ok. Jak go kupowałam to miałam wątpliwości bo taki jakiś bez dziurek to pewnie pieczywo będzie pleśniało. Nic z tych rzeczy. Pojemnik ma trochę większa pokrywkę przez którą jest dostęp powietrza i jest baaardzo pojemny. Zakup okazał się udany i mogę polecić.

Dardurko sunia to buldog angielski- zapomniałam odpowiedzieć na pytanie a zdjęcie fotela mogę wrzucić chociaż nie ma tam nic, czego nie mogłabym ogarnąć. Chodzi raczej o moją powolność i bałagan twórczy, który tworzę a jak ktoś patrzy z boku to go coś strzela bo ile można się nad czymś znęcać:) A ja tak bardzo chcę sama być z siebie dumna.

Witam się nieśmiało i zacznę prosto z mostu - u Ciebie jest po prostu pięknie, a jednocześnie przytulnie. Nie odważyłabym się pójśc w takim kierunku, jaki wybrałaś, ale gdybym miała choć30% Twojego wyczucia- to kto wie. Bardzo podoba mi sie nieszablonowe podejście do urządzania i choć łamiesz konwenanse i łączysz materiały i faktury, ktore z założenia nie miałyby prawa znaleść się koło siebie, to efekt jest taki, że wszystko razem gra najpiękniejszy "domowy"koncert w pełnej harmonii. No i masz przefajnego psiaka :)

Pozdrawiam

Witam fafulja :) Bardzo dziękuję za miłe słowa. Wychodzimy z mężem z założenia,że w domu ma być milutko, cieplutko i przytulnie. Jeśli ktoś tak odbiera nasz dom to oznacza,że osiągneliśmy cel a przynajmniej się do niego zbliżamy.

Tym razem nie moje wnętrza ale nie mogłam się powstrzymać.Ładuję baterie i cieszę się,że nawet głupi pokój hotelowy pozwala mi się wczuć w klimaty, które tak lubię.

Kopia DSC_1078.jpg

Kopia DSC_1075.jpg

Kopia DSC_1076.jpg

• 2 weeks później...

szafa.jpg drzwi1.jpg drzwi2.jpg

DSC_1179.jpg

DSC_1186.jpg

Nic ciekawego się nie dzieje. Działamy głównie na podwórku. Rozebraliśmy komórkę na narzędzia, przywiezliśmy ziemię do wyrównania terenu. Jedyne co zrobiliśmy dla wnętrza to zaprojektowaliśmy 3 szafy wnękowe (sypialnia,garderoba i wiatrołap) tzn. wnętrza tych szaf bo fronty będą jak na zdjęciach i są zerżnięte z katalogu. Trzy szafy i trzy inne fronty. W garderobie dodatkowo nie będzie takich luster z krzyżykami. Mam nadzieję, że pies nie opędzluje im rogów tak jak to zrobił z rogami listew przypodłogowych:( Uczę się tym samym właściwego podchodzenia do rzeczy materialnych, które ulegają dezintegracji i już jestem na etapie master:) Były doskonałe ale się zmyły.

Jaszcze dwa zdjęcia z dzisiejszego spaceru z moją psują i to chyba ostatnie bo to w końcu forum budowlane ale strasznie mnie korci bo ją baaardzo lubię:)

Aguś, Twoja psuja rośnie jak na drożdżach!!!!

Widać że właścicielce skradła serce ;)

Mam pytanie o te fronty z krzyżykami. Ostatnio oglądałam podobne szafy, z krzyżykami i marokańskimi wzorami na lustrze. Bardzo mi się podobają, możesz napisać gdzie takie gotowe można dostać? Zastanawiałam się też jak je się myje, pewnie nie za ciekawie... ale warte są zachodu :)

Cześć dardurdko. Nie wiem gdzie u nas można dostać gotowe bo ja jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny poszłam po najmniejszej linii oporu i skorzystałam z katalogu firmy The English Wardrobe Company. Potem to już tylko stolarz i powiedzenie poproszę takie jak na zdjęciu. I tak zrobił się kłopot z dwoma szafami bo po wymierzeniu okazało się,że drzwi nie mogą być otwierane tylko przesuwne. Nie mam pomysłu jak przeprojektować te szafy żeby były stylowym angielskim komandorem:( Czekam na jakieś olśnienie z gazet lub netu bo chcę jak najszybciej to popchnąć do przodu. Stolarz i tak nie będzie robił trzech szaf w jednym czasie więc jeszcze chwila jest do zastanowienia. Z czyszczeniem będzie kłopot, nie mam co do tego wątpliwości.

bul6027gryjck_1.jpg dk34mccp_1.jpg fb18cp_2.jpg jc6002_1.jpgjv2680pc_2.jpg

Drop inn zdjęcia z hotelu w Londynie. Specjalnie zrobiłam bo jak mówi mój mąż pokój w tym mieście jest zazwyczaj wielkości szafy na ubrania lub nowoczesny. Ten ze zdjęć był taki w klimacie.

Powyżej i w kolejnym poście zdjęcia moich dzisiejszych zakupów internetowych. Mała gałka z pierwszego zdjęcia będzie miała srebrną rozetę a nie porcelanową(jedna sztuka do drzwi od spiżarni). Kolejna gałka jest już spora i będzie na drzwi w części "mieszkalnej".Klamki będą w pomieszczeniach gospodarczych i na szlaku komunikacyjnym do nich. Włączniki światła będą białe chociaż zastanawiam się nad czarnymi do salonu na ścianę z cegły. Będą grały z czarnym granitem i czarnym piecem. Albo i nie będą:) Na tle tapety będzie stała komoda (której jeszcze nie znalazłam) pomalowana moją ulubioną farbą do mebli annie sloan w kolorze ciemnej oliwki, którą dla odmiany już kupiłam. Mam wrażenie ,że ostatnio działam chaotycznie skacząc z kwiatka na kwiatek ale korzystam z faktu braku lenia na karku:) Mam nadzieję, że zakupy dotrą do mnie za jakieś dwa tygodnie i bez komplikacji.

Edytowane przez Aga11*

DSC_1240.jpg

DSC_1241.jpg

DSC_1245.jpg

Od wczoraj mam furtkę i pół wideodomofonu tzn. pół zestawu. W domu jest biały a na słupku będzie czarny. Zmieniłam też rozety drzwiowe. Jedne są do gałek drugie do klamek. Oczywiście w złocie tylko zdjęcie.

fb11cp.jpgm1000.jpg

Edytowane przez Aga11*

1.jpg 2.jpg 03214262661734823201.jpg

Kupiłam ogromne łóżko do jednej z sypialni. Szukam do niego nowoczesnego stolika (szkło plus metalowe nóżki na krzyż) i minimalistycznej lampki nocnej. Gdyby ktoś coś widział to będę wdzięczna za linka.

Byliśmy dzisiaj u stolarza. Szafa w sypialni została taka jak kilka postów wyżej pokazywałam. W wiatrołapie szafa mocno inspirowana pierwszym zdjęciem tylko drzwi przesuwne. W garderobie szafa jak na drugim zdjęciu tylko pan nas mocno zmartwił ceną takiego systemu do drzwi (ok 3tyś sztuka):( Fajnie to wygląda bo drzwi są w jednej płaszczyznie. Umówiliśmy się, że poszukamy gdzieś w świecie duuuużo tańszego odpowiednika a jeśli nie znajdziemy to będą zamontowane na klasycznym systemie. Jak będę miała chwilkę to wrzucę opisane stelaże z wymiarami. Może się komuś przyda przy projektowaniu szafy bo widziałam w którymś wątku dyskusję o szafach. Z takich moich dziwactw to nie ma w tych szafach ani jednej najmniejszej półeczki na buty.

Aguś, co do systemu do szafy, to chodzi ci o to żeby drzwi były przesuwne? Jeśli tak top wystarczy zwykły system do szaf przesuwnych :) U mojej szwagierki ostatnio stolarz zrobił 3 takie szafy stylizowane ze zwykłymi szynami (jak szafa jest zamknięta to i tak nie widać szyn... Szafy ma 2 i 3 drzwiowe lustrzane i są w jednej płaszczyźnie:) Takich stoliczków widziałam dużo w hurtowniach, w sklepie to zdaje się że u MagdyZ ;)

Cześć dardurdko. Nie wiem czy jasno wytłumaczę. Chcę a raczej muszę mieć drzwi przesuwne w 2 szafach ale mają wyglądać jak zwykłe drzwi otwierane. "Zwykłe" przesuwne nie mogą być w jednej płaszczyznie bo jak je przesunąć w bok? Szyny oczywiście da się zamaskować mniej więcej. Do uzyskania pożądanego przeze mnie efektu drzwi muszą się najpierw wysunąć do przodu (w moim kierunku) a dopiero potem w bok. Drugi patent to drzwi otwierane dokładnie tak jak w tramwaju do przodu i na obydwa boki. Ten drugi wariant jest niestety tylko dla szaf wolnostojących bo w ścianę raczej te skrzydła nie wjadą:)

Co to znaczy w hurtowniach?:) Tzn. wiem co to hurtownia żeby nie było. Może głupie pytanie ale nie wiem jak mam to rozumieć jako detalistka:)