Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

DSC_5986.jpg DSC_5990.jpg DSC_5993.jpg DSC_5995.jpg

Nie było mnie tydzień bo zaginęłam w natłoku zajęć służbowych ale na szczęście już niedługo moje wakacje i lenistwo :)

Słonko miło, że wpadłaś i przepraszam, że nie odpisałam ale nie miałam zupełnie czasu ani głowy do FM. Pod farby AS nie trzeba przygotowywać powierzchni. Wyczyść tylko mebel z kurzu. Potem pomaluj a jeśli nie chcesz nawet wosku nakładać to nie musisz tylko będzie ciężko z takich mebli kurz ścierać:) Jest to prawdę mówiąc niemożliwe bo kurz tylko się wciera w farbę. Możesz dolewać wody do farby. Dla mnie są za gęste a poza tym wtedy wydajniej się maluje. Nie kupuje tych farb w Polsce bo są za drogie. Mąż przywozi mi z delegacji w ramach prezentów :)

Czaplanko dzięki za ostrzeżenie :( My na szczęście nie mamy takich chromowanych modeli, tylko same brązowe. Jeden wisi w łazience od 1,5 roku i stan jest idealny. Może na jakąś wadliwą serię trafiliście?

Na nic nie miałam czasu a dzisiaj leżąc na kanapie i czytając jak pozbawić mojego psa przywództwa w stadzie stwierdziłam, że już jakoś tak u mnie jesiennie się robi w domu. Nawet kwiaty dostałam takie przypominające mi koniec wakacji na wsi u dziadków z czasów dzieciństwa. A od męża małe prezenciki prosto z tureckiego lotniska - podstawki na gorące naczynia z tradycyjnymi tureckimi wzorkami :)

• Odpowiedzi 912
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aga jaki klimacik cudny, podstawki śliczne, ta przy Twoim superowym czajniku bardzo mi się podoba...

Co do jesieni... też mam już takie przemyślenia, szczególnie gdy dziś zobaczyłam w ogrodzie wrzosy w pełnym rozkwicie ... no cóż ... aby do wiosny :)

Pozdrówka

A co tam, będę nieskromna - masz rację Mugatko, że czajnik jest fajny :) Jest przede wszystkim solidnie wykonany tak jak i inne produkty tej marki dlatego też powolutku je sobie gromadzę. Teraz poluję na toster. Właściwie zbieram je dla męża bo to on u nas gotuje:)

U mnie wrzosy z ubiegłego roku nie przyjęły się przesadzone do gruntu:( Nie mam farta do niektórych roślin ( róże też kiepsko ) bo ogólnie to co wsadzę w ziemię to dobrze rośnie a w domu wszystko wylewa się z doniczek. W sumie to mam przemyślenia w tej kwestii. Jak za bardzo zależy mi na jakimś gatunku to za dużo chodzę przy nim i uśmiercam go a te rośliny, które dostaję od znajomych i sąsiadów sadzę na luzaku bo często zapominam nawet co dostałam i te dane od serca i sadzone bez spinki rosną jak głupie :)

Aga od dawna podziwiam Twoje wyczyny i jestem zachwycona. Może całość domu to byłoby dla mnie za dużo, ale detale są wspaniałe. Odezwałam się w kwestii stolika, który widać na zdjęciach powyżej. Nie wydaje Ci się, że ta biel go odrobinę szpeci? Blat się bardzo odcina od reszty. A gdybyś białą część przemalowała delikatnie woskiem w kolorze orzecha, nie byłoby ciekawiej?

Pozdrawiam Cię i gratuluję ciekawych pomysłów.

Aga dziękuję za odpowiedź:)

Potwierdzasz, że malowanie farbami AS nie pasuje raczej do nowoczesnych wnętrz ? tzn chodzi mi o efekt - czy da się uzyskać gładką biel bez śladów pędzla ??

Czajnik faktycznie świetny :)

Teraz poluję na toster.

oooo toster polecam :) zwłaszcza z dodatkowym rusztem do podgrzewania bułeczek i rusztami to robienia tostów składanych z pyszną zawartością, jaką sobie przygotujesz :)

http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/hniesfp/8/images/detailed/41/kitchenaid_toaster_3.jpg

http://ecx.images-amazon.com/images/I/61zi4BLFBUS._SL1000_.jpg

Aniko pewnie, że dużo zależy od PH gleby i dlatego tam gdzie np. sadzę hortensje sypię trzy worki kwaśnej ziemi. Zwracam na to uwagę ale mimo wszystko mi nie wychodzi. Szkoda bo naprawdę dużo pracy i serca w to wkładam :( Chodzę parę razy dziennie i patrzę czy jakiś listek się nie podniósł albo co nowego zakwitło :) Marka wiekowa KitchenAid. Mają naprawdę niezawodny i super wykonany sprzęt kuchenny. Ich flagowy produkt mikser nie zmienił się stylistycznie od kilkudziesięciu lat. Ich najbardziej znana linia to Artisan. Ja mam jeszcze mikser z mniej znanej linii Architect ale czajnik to właśnie Artisan.

KejtR dziękuję za miłe słowa:) Wiem, że wszystkiego jest dużo ale jak tylko coś próbuję zabrać to następnego dnia już mi tak doskwiera ta pustka, że zapełniam ją dwiema innym rzeczami albo kolorami :) Czasami tak mam, że wchodzę do domu i sobie myślę - o kurde, pierdolnik jak u cyganki w tobołku a potem mi przechodzi :) Nad kolorem stolika bardziej się nie pochylałam chociaż Twoja wersja wydaje się być taka bardziej elegancka. Również pozdrawiam:)

Slonko potwierdzam, że powierzchnia nie jest idealnie gładka po farbach kredowych i widać ślady pędzla chociaż mam jedną drewnianą witrynę, która tak idealnie przyjęła farbę, że powierzchnia jest gładka. Czy pasuje do nowoczesnych wnętrz czy nie to już zależy od kierownika i szefa robót:) Toster chcę taki na cztery grzanki ale to straszna kobyła a ruszt jak najbardziej przydatny. Przy moich zdolnościach kulinarnych to chociaż w tostach z różnym nadzieniem się wykażę:))

U mnie wrzosy z ubiegłego roku nie przyjęły się przesadzone do gruntu:( Nie mam farta do niektórych roślin ( róże też kiepsko ) bo ogólnie to co wsadzę w ziemię to dobrze rośnie a w domu wszystko wylewa się z doniczek. W sumie to mam przemyślenia w tej kwestii. Jak za bardzo zależy mi na jakimś gatunku to za dużo chodzę przy nim i uśmiercam go a te rośliny, które dostaję od znajomych i sąsiadów sadzę na luzaku bo często zapominam nawet co dostałam i te dane od serca i sadzone bez spinki rosną jak głupie :)

Aga, u mnie naczelna zasada to jeśli nie chce rosnąć bez pieszczenia i okrywania zimowego, to wywalam.

Wrzosy są niestety grymaśne, ale jeśli Ci na nich szczególnie zależy, to:

• przynieś z leśnego wrzosowiska wiadro ziemi i podsyp pod swoje wrzosy. One żyją w symbiozie z jakimiś grzybami i będą zachwycone.
  • nie lubią polewania wodą i na mokre często reagują chorobami. Najlepiej pod wrzosami rozłożyć linię kroplującą.
  • trzeba je w odpowiednich terminach przycinać, żeby ładnie się rozkrzewiały i kwitły.

Polecam Ci stronę chyba najlepszego polskiego fachowca od wrzosów i wrzośców szkółkarza Jacka Wolskiego http://wolski.com.pl/?setlang=pl Po prawej jest ikona jego katologu w PDF do pobrania. Na stronie znajdziesz naprawdę wypasiony sklep, rzetelne porady o uprawie i nawet plany nasadzeń. Kiedyś korespondowałam z nimi w zamiarze założenia wrzosowiska (zrezygnowałam :( ). Bardzo miło i szybko odpowiadali na wszystkie nawet najgłłupsze pytania.

DSC_6030.jpg DSC_6029.jpg

Upolowane na starociach i przywrócone do stanu używalności krzesełko idealnie podpasowało mi w kąciku sypialni. Jeszcze jedno krzesło mam do tapicerki ale nie mogę znalezć materiału. Musi być koniecznie wełniana krata a póki co będzie granatowy zamsz, który mam jeszcze gdzieś w domu ale nie wiem gdzie:(

Aniko, zobacz choćby tego sprzedawcę http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=16409911 Co chwilę ma coś innego.

A tego obserwuję, bo poluję na pewne krzesło :) I... patrz podobne krzesełko do krzesła Agi http://allegro.pl/h-p-wspanialy-fotel-rzymski-typu-krzyzak-antyk-i5602093939.html Taki on tam w prawdzie rzymski jak i ja Rzymianka, ale....

Ja za ten fotel dałam 250 zł. Pojechaliśmy z mężem na randkę do Poznania. Mieszkamy pod Warszawą ale dla nas jak coś jest blisko to nie ma zabawy::lol2:

Wstąpiliśmy do miejscowości Czacz, o której fenomenie czytałam parę razy w ostatnich latach. Cała miejscowość to jedna wielka graciarnia! W każdej jednej stodole miejscowi handlują czym tylko się da. Przywożą towar z Niemiec, Holandii, Francji. Większość to straszny badziew ale można znalezc też coś fajnego. Chodzenia na pół dnia albo i dłużej. Dobrze, że pojechaliśmy małym samochodem i w portfelu miałam tylko parę stówek bo z romantycznej randki zrobiłaby się gigant awantura :) Mąż ma ograniczone pokłady wyrozumiałości.

Edytowane przez Aga11*
błąd

Pestko, pertraktuj, skoro tak wygląda sytuacja. Masz duże szanse.

Aga, patrząc na Twój dom i Twoje poczynania meblarskie mąż jest mega wyrozumiały. Każdy mąż ma ograniczenia w tym zakresie (ja przynajmniej innych nie znam). Mój by w ogóle na żadne zakupy nie pojechał, cierpliwość mu się kończy na dźwięk słowa "kupić" :D

• 2 weeks później...
Ja za ten fotel dałam 250 zł. Pojechaliśmy z mężem na randkę do Poznania. Mieszkamy pod Warszawą ale dla nas jak coś jest blisko to nie ma zabawy::lol2:

Wstąpiliśmy do miejscowości Czacz, o której fenomenie czytałam parę razy w ostatnich latach. Cała miejscowość to jedna wielka graciarnia! W każdej jednej stodole miejscowi handlują czym tylko się da. Przywożą towar z Niemiec, Holandii, Francji. Większość to straszny badziew ale można znalezc też coś fajnego. Chodzenia na pół dnia albo i dłużej. Dobrze, że pojechaliśmy małym samochodem i w portfelu miałam tylko parę stówek bo z romantycznej randki zrobiłaby się gigant awantura :) Mąż ma ograniczone pokłady wyrozumiałości.

Aga, zawsze marzyłam, żeby tam pojechać! :) Mogę na takich graciarniach chodzić i trzy dni ;) Kiedyś nałogowo co tydzień odwiedzałam podwarszawski Słomczyn ;) Ale Czacz to jest dopiero coś :) Fotel kupiłaś piękny. I cały czas wyglądam fotek na Twoim wątku. Mimo, że nie odważyłabym się na wiele połączeń, Twoje wnętrza wprowadzają mnie w dobry nastrój :) Już wiem: Ty po prostu jesteś dobrym człowiekiem i to znajduje swoje odbicie w Twoim otoczeniu :yes: Nie daj długo czekać na nowe zdjęcia :)