Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Aga, Wani, Pestko dziękuję za zostawiony wpis:hug: To suuuper miłe widzieć i wiedzieć, że są osoby, które nie wchodzą tu tylko sprawdzić czy nie ma kolejnych zdjęć a jak nie ma to kolejny dziennik na tapetę ale są na tyle empatyczne, że zostawią chociaż słowo otuchy:) Klasa dziewczyny:) Czuję się lepiej i właśnie omawiamy z mężem bibliotekę. Koncepcja całkiem nowa. Potem jak mąż pojedzie na obiad do rodziny to napiszę dwa zdania.

• Odpowiedzi 912
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój projekt nie był zły ale był taki prosty, za prosty. Na całe szczęście mąż pokierował mnie na trochę nowe tory myślenia bo np. niby dlaczego ma nie być w środku miejsca do siedzenia. Dodam jeszcze, że ta biblioteka to PRAWDZIWA biblioteka. Mebel na książki które czytamy, lubimy i szanujemy. Książki w różnych rozmiarach i kolorach, ładniejszych i brzydszych okładkach. Atmosfera antykwariatu na półkach a nie atmosfera królewskiej biblioteki z równymi rzędami identycznie wyglądających książek.

Cała zabudowa ma zajmować dwie sąsiednie ściany a całkowita długość to 435 cm. Powiedzmy że będą cztery części. Dwie ze szklanymi drzwiami, jedna z półkami otwartymi i jedna z miejscem na wygodny fotel. Mniej więcej coś takiego jak niżej.

20161211_161702_HDR.jpg

Na dole mają być wszędzie szafki ale niziutkie żeby nie było wrażenia meblościanki chociaż pewnie i tak za 5 czy 10 lat wrócą do łask:)

biblioteka-48.jpg

Oświetlenie chcę mniej więcej w 3 miejscach. Jedna lampa będzie nad fotelem a dwie pozostałe na górze albo w 1/2 wysokości mebla na elementach konstrukcyjnych. Lampy nie muszą być takie same.

Biblioteka różne oświetlenie.jpg

Biblioteka.jpg

Lampa która będzie nad fotelem to może ta niżej wklejona. Reszta może być złota bo lampy stojące na komodzie planuję w tym pokoju złote. Cały pokój jest ciepły więc niech metale też będą ciepłe:)

lampa.jpg

Nic nie musi być symetryczne.

Biblioteka z pieskiem.jpg

Nie wiem które części zrobić przeszklone a które otwarte i czy nie zamienić dwóch przeszklonych na otwarte. Co by lepiej wyglądało bo co będzie praktyczniejsze to wiadomo. Może coś byście zmieniły w tym naszym prowizorycznym projekcie? Coś dodały, coś wywaliły? Nad fotelem będą wisiały nasze zdjęcia a jeszcze wyżej zostawię chyba tylko 1 rząd półek a nie dwa.

Projekt czy raczej wstępna jego wizja powstawała krócej niż omawianie materiału z którego ma być to zrobione. Całość z MDF-u lakierowanego kryjącą farbą przy cenie 200 zł za sam lakier z metra wyjdzie cenowo jak cały mebel z dębu. Ok, mogę zrobić to z dębu tylko problem w tym, że tak czy siak to pomaluję. Druga opcja to front z MDF a środek z laminatu tylko nie dopasuję tego idealnie kolorystycznie bo to nie jest ta sama paleta barw. Trzecia front z MDF-u a środek fornirowany drewnem coś jak tu:

b16abe06c25ba0bcad32ed0f6ef51e3e.jpg

Może obłogowany a nie fornirowany bo ten pierwszy jest dużo grubszy.

Musimy porozmawiać z fachowcami jak do nas przyjadą, co nam pokażą na próbnikach i co nam doradzą oczywiście w najrozsądniejszym budżecie ceny do jakości.

Większość bibliotek które wklejam to MDF ( albo inne płyty ) a i tak są piękne więc zupełnie się tego materiału nie boję. Ta czarna biblioteka która jest moim nr 1 też prawdopodobnie jest tylko fornirowana jakimś drewnem bo część desek jest za gruba na lite deski ale to opinia mojego męża.

Edytowane przez Aga11*

Sporo miejsca.

Fajnie, że ktoś oprócz nas ma tyle książek, że warto dla nich budować bibliotekę :)

Fotel raczej postawiłabym luzem blisko okna, a w tej wnęce między szafami bibliotecznym zrobiłabym malytki sekretarzyk, albo wypełniła ją oszkloną witryną na białe kruki. Tu akurat jest okno, ale z półokrągłym parapetem, co daje pewne wyobrażenie o efekcie.

ne4.jpg

Proponowalam mezowi taki uklad ale niestety fotel by stal w samym oknie a musi tam byc jeszcze jakas lampa do czytania, maly stolik. Bez dostepu do okna by bylo. To miejsce do siedzenia zlamie monotonie poteznej zabudowy i ja zlagodzi. To w sumie dwa razy tyle mebli ile mamy w kuchni mamy:)

A ile masz od ściany do okna? Jak głębokie biblioteki chcesz mieć?

Jeśli chodzi o fotel, to jednak bym się mocno zastanowiła, bo najlepiej jest czytać przy dziennym świetle, a to przecież biblioteka i chyba nie będzie tak, że to okno będzie często otwierane.

Jeśli we wnęce byłby sekretarzyk, albo witryna, to tę przełamałby monotonię. Ale ja bym się tym nie przejmowała. To, że półki będą otwarte już ten problem – ciężar całości – niweluje. Co innego, gdyby to były szafy zamykane pełnymi, a nawet przeszklonymi drzwiami.

My mamy bibliotekę 7 m długości x 3 m wysokości, która jeszcze zakręca na ścianę okienną jak u Ciebie. Nie ma problemu z wizualnym ciężarem całości. Fakt, że jest płaska, tylko na szer. jednej książki. Nic tam poza książkami nie stoi.

No, ale to wszystko musicie sami ustalić, bo tylko Wy wiecie jak naprawdę jest z przestrzenią w tym pokoju.

Ciekawe co Aga narysuje :)

Podziwiam rozmiar Twojego ksiazkowego krolestwa.

Od obudowy karnisza do sciany jest 130 cm. Glebokosc 40cm. Pestko maz koniecznie chce wiekszosc za szklem zeby sie ksiazki nie kurzyly. Nawet mi tak naszkicowal. Ja tez chcialam za szklem. Przy malej bibliotece to moze by bylo ok ale przy takiej duzej juz niekoniecznie. Musimy isc na kompromis i czesciowo zrobic otwarte a czesciowo zamkniete polki.

Czyli zostaje jakieś 80 cm do okna. To fotel faktycznie trochę wszedłby w okno, ale nie dużo. Fotel po skosie, stolik mały okrągły miedzy fotelem a biblioteką. Lampę można razem ze stolikiem. Bywały takie kiedyś dość powszechnie :)

Już Cię urządziłam :lol2:

Za szkłem – nie wiem jak to działa – ale ciągle się kurzy. W mieszkaniu miałam całą bibliotekę z szybami przesuwanymi w takich rowkach w półkach. Szyby na zakładkę kilka cm. Niby bardzo szczelne, a co tydzien dopadało mnie odkurzanie i mycie tych szyb, bo stale ktoś palce zostawiał. No, i to był mały koszmar, bo trzeba było szyby przesuwać lub wyjmować, każdą część/sekcję biblioteki osobno. I do tego jeszcze drabina :( Teraz biorę odkurzacz z miękką szczotką na końcy i jadę po półkach i książkach jak leci. Połowa roboty.

krzywo ale co tam :D Wybacz nowoczesne lampy ale one mi się tak szalenie podobają, to nic, ze inny styl. U Ciebie jest tak głęboki eklektyzm, że nic nie zaszkodzi. Wiem, że Twoja biblioteczka będzie milion razy piękniejsza od mojego rysunku ale i tak wielką radochę miałam z rysowania. Tylko fotel, to całkiem trudna jak dla mnie sztuka :D Idę próbować to teraz pokolorować :D

http://ta2.com.pl/fm/biblio1.jpg

Edytowane przez andariel

Aga ja nie wiem jak będzie wyglądał ten pokój jak go urządzisz bo on nawet teraz, taki pusty i niedokończony ma swój urok. Nie wiem jak Ty to robisz, serio....

Andariel szybka jesteś :) Pięknie wyszło, ja bym się chyba tylko ilości lamp doczepiła bo mnie by wystarczyła ta jedna nad fotelem (swoją drogą piękna i jak realistycznie na rysunku oddana :) ) plus oświetlenie górne.

Ciekawa jestem na jaki materiał się Aga zdecydujesz, jesli możesz napisz mi też na prv wycenę ;) U nas biblioteka powstanie w pokoju który obecnie zajmują dzieci. Ale to jeszcze spokojnie z dwa lata miną...Biblioteka którą kupiliśmy ostatnio okazała się śmiesznie mała w porównaniu z ilością książek które leżą na strychu, Rozpakowałam raptem jeden karton ale widzę że 3/4 książek nie zmieści się. Czekam jeszcze bo u nas ciągle królestwo kurzu w związku z powolna i mozolną budową ściany kominkowej. Ale...jeśli mogę sobie pozwolić na odrobinę prywaty jeszcze : kamień już na swoim miejscu i zaczynamy kleić cegły :lol2:

Biblioteka będzie do sufitu.

Boczne ściany chcę też jakoś wykończyć. Elementami wypukłymi jak w sypialni albo wklęsłymi. To zależy jaką konstrukcję będą miały drzwiczki na dole.

20161212_120100_HDR.jpg

20161212_120426_HDR.jpg

Na górze będzie zwieńczenie koroną.

Kolor wybiorę z próbników bo nie wiem jeszcze jakiego materiału użyjemy. Chodzi mi po głowie jakiś ciepły i stonowany ale jak mi wpadnie w oko czerwone wino to czemu nie:) Fotel pod który robiliśmy wnękę to Strandmon z Ikea. Widziałam wiele uszaków i naprawdę niewiele jest tak zgrabnych w takiej cenie. Może tkaniny obiciowe nie te ale nie ma co narzekać. Aga wspominała, że fotel jej słabo wyszedł a ja uważam, że jest razem z lampką wisienką na tym pokolorowanym szkicu:)

Wani zaprosiliśmy do siebie fachowców 17-stego. Z tydzień jeszcze pewnie zajmie wycena i jak tylko dopniemy umowę to dam znać oczywiście na priv. Ekipę już znamy i mamy do nich zaufanie więc wszystko rozbije się o cenę i możliwości realizacji mojego projektu.

Plan na urządzenie pokoju już wstępnie istnieje. Biurko, wygodna duża kanapa z funkcją spania w razie gdyby ktoś chciał u nas nocować, dwie złote lampy z ogromnymi kloszami na komodę plus jedna stojąca na podłodze plus jedna od czapy a la ananas albo turkusowy konik morski na stoliku przy kanapie. Otoman, dywan i duuużo angielskiej kratki na kocach i poduszkach. Kanapa marzy mi się w takim "pluszu" z lekkim połyskiem. Coś jak materiały na moim zielono bordowym fotelu w salonie. To nie jest plusz ale prawdziwych nazw już nie pamiętam. Złote uchwyty do biblioteki. Dużo fajnie oprawionych prac i zdjęć nieregularnie rozrzuconych po ścianach i tak już oklejonych tapetą. Mam ochotę zaszaleć, no co tu dużo pisać:) To nie musi być eleganckie, wysublimowane i stonowane. To ma być mega przytulne szaleństwo. Ten pokój to plan na najbliższe miesiące.

Edytowane przez Aga11*