Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 912
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dana, Renata dziękuję za życzenia zdrowia:hug: Już jest o niebo lepiej, dzisiaj 8 dzień choroby. Nie zarażam bo mam już tylko strupki więc postanowiłam dzisiaj wyjść na szybkie i małe zakupy bo siedzenie w domu jest dobijające. No nie wyglądam za dobrze jeszcze więc czapkę naciągnęłam na pół twarzy, okulary, olbrzymi szalik i co? Jak zwykle w takich dziwnych sytuacjach spotkałam dwie znajome. No kurde, człowiek miesiącami może się szwędać po mieście od świtu do nocy i nie spotka nikogo znajomego a tu proszę:( Jutro też miałam wyjść na godzinkę żeby chociaż trochę prezenty ogarnąć ale chyba to przemyśle i pójdę tylko do lasu z psem.

Wiem o co miałam was zapytać. Może zagląda tu mama jakiejś 11-latki albo dziewczynki w podobnym wieku i podpowie mi co jest teraz najmodniejsze w szkolnych kręgach tzn. jakie kolory, może jakieś szczególne buty, jakie szaliki, jakie kurtki, może coś serialowego, w czym takie dziewczynki noszą książki? Mąż przyniósł z kościoła wylosowaną kopertę z danymi właśnie takiego dziecka, dla którego chcemy zrobić paczkę. Może to z mojej strony naiwne i nie powinno się tak robić ale chcę dla tego dziecka kupić naprawdę odjazdowe rzeczy żeby czuła się bardzo dobrze w gronie swoich rówieśników. Dzieci w szkołach potrafią być mega podłe dla mniej zamożnych rówieśników.

W domu robi się coraz bardziej świątecznie. W sobotę o 6 rano pojechaliśmy na giełdę kwiatową i kupiliśmy dużo kwiatów m.in. lilie które muszą być u mnie w domu w ten wyjątkowy czas. Stoją w garażu żeby się nie rozwinęły za szybko ale za parę dni trafią na salony:) Rozwiną się hiacynty i amarylisy, które obłożę jeszcze mchem. Będzie pięknie.

20161218_210224_HDR.jpg

20161218_211111_HDR.jpg

20161218_212639_HDR.jpg

20161218_211503_HDR.jpg

Hej Aguś, ciszę się, że wracasz do zdrówka :) Święta już spędzisz zdrowa, a to najważniejsze.

Szykuje się nowe pomieszczenie, już zacieram ręce na Twoją bibliotekę :lol2:

Piszesz o pluszu, ja właśnie jestem na etapie marzeń o takiej kanapie, a przynajmniej fotelu. Strasznie zaczął mnie pociągać ten materiał.

Wczoraj oglądałam z niego piękną granatową spódniczkę i bordową sukienkę :D Widać nie tylko w meblarstwie powraca do łask :lol2:

Żywe kwiaty na święta - cudo. Ja kupiłam białego amarylisa i niestety nie pomyślałam, żeby go "zapóźnić". Kwitł cudnie, ale właśnie skończył ;)

Wieczorna produkcja bukietów. W tym roku stawiam na monotonię:) Dom ma tonąć w kwiatach. Amarylisy już prawie rozwinięte, hiacynty kwitną pełną parą:)

Wstępny projekt biblioteki będzie po świętach. Potem dogrywanie szczegółów, który pilaster usunąć, co dodać,czy cokół dać wyższy itd.

Wszystkim odwiedzającym wątek życzę radosnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w zdrowiu i gronie najbliższych!!!

20161223_213429_HDR.jpg

Calutkie święta spędziłam w łóżku z temperaturą oglądając z mężem filmy, drżąc żeby nie rozwinęło się zapalenie płuc. Za szybko wróciłam do pracy po ospie i osłabiony organizm nie dał rady. Po tygodniu przytargałam jakieś choróbsko. Dziś jest lepiej, zrobiłam nawet parę zdjęć moim roślinkom o które tak naprawdę dbał mąż. Ja od soboty nie byłam nawet w salonie więc jestem mu bardzo wdzięczna. Myślę że przez resztę okresu świątecznego wszystko przetrwa w zupełnie dobrym stanie. Choinki kupiliśmy w szkółce w donicach do wsadzenia do gruntu. Te marketowe mimo, że w doniczkach są do kitu bo mają nacięty system korzeniowy, żeby ładnie się zmieścił do pojemnika i z całą pewnością nic z nich potem nie ma. Nie miał kto otworzyć świątecznych crackersów więc poczekają do sylwestra. Nie były niestety kupowane w Harrodsie ale może jakiś fajny prezencik w nich znajdę, długopis albo wykałaczki:)

20161227_120758_HDR.jpg

20161227_121240_HDR.jpg

20161227_122414_HDR.jpg

20161227_122718_HDR.jpg

20161227_123030_HDR.jpg

Napasłam oczy :) Szczególnie zdjęciami z 791 postu. Piękne i kto by pomyślał, że takie zestawienie różowego z zielenią będzie takie ciekawe. O kobalt nie ma się co martwić, bo ten z każdym kolorem się skomponuje, ale ta zieleń...

Zdrowiej Królowo Kolorów, żebyś Nowy Rok powitała w radosnym nastroju :hug:

Ciężka, masz rację. My też czujemy się nieco zmęczeni. Myślę, że pogoda jest tu bardzo winna. A dziś ta wichura za oknem... nawet moje koty przespały cały dzień i śpią nadal :)

Przydałoby się trochę słońca, śniegu i lekki mrozik. W taką pogodę świetnie się spaceruje. Dla Ciebie to też byłaby dobra pogoda. Ciepłe ubranko i spokojny spacerek jako początek poprawiania kondycji.

Witam wszystkich w Nowym Roku. Niech będzie dla nas obfity w ciekawe pomysły, szybkie ich realizacje i zdrowie żeby na to wszystko zarobić;)

Mamy już wizualizacje biblioteki ale niestety nie udostępnię ich w tej chwili na forum, ponieważ umowa na wykonanie nie jest jeszcze podpisana więc nie roszczę sobie praw do projektu. Wszystko będzie wykonane z lakierowanego MDF - również plecy plus wiele elementów będzie malowanych dwustronnie - i dlatego cena nie należy do najniższych ale byłam na to przygotowana ( no prawie przygotowana ). Prawdę mówiąc to ilościowo tych mebli będzie więcej niż mamy w kuchni więc możemy powiedzieć, że robimy większą kuchnię tyle, że w kuchni lakieruje się tylko fronty a tu każda jedna półeczka musi przejść przez malarnię. Nie wybrałam jeszcze koloru. Może jakieś czerwone wino, oliwka.

Mąż będzie trochę uczestniczył w procesie tworzenia bo na szybki chcę nałożyć cienkie mosiężne X. Mąż twierdzi, że da radę w środek X wstawić okrągły medalion ale uwierzę jak zobaczę:)

W piątek pojechaliśmy do Ćmielowa do fabryki porcelany. Okazało się, że są dwa zakłady. W pierwszym jest fajne muzeum i wszystko wykonywane jest ręcznie. Skupiają się na figurkach i garniturach kawowych a w drugim produkcja jest maszynowa i produkowane są głównie serwisy obiadowe i garnitury kawowe. Właśnie po serwis pojechaliśmy ale niestety muszę trochę poczekać bo zakochałam się w serwisie Empire Belweder albo Empire Antonina i nie starczyło mi kasy. Bardzo mi nie starczyło kasy. Gigantycznie nie starczyło mi kasy:) Do tego trzeba doliczyć odpowiednie kieliszki i sztućce.

Z ciekawostek to jeśli chodzi o ręcznie wykonywaną filiżankę czy figurkę to na 100 szt proces produkcji kończy się pomyślnie tylko dla 10. Ogólnie po zapoznaniu się z ze wszystkimi jego etapami nie dziwię się, że te wyroby są drogie. Projekty pochodzą głównie z lat 60-70 ale obecny właściciel ( bardzo sympatyczny pan, który obsługiwał nas w kawiarni na terenie zakładu :) odnalazł głównego projektanta z tamtych lat w USA, który stworzył nową kolekcję. Sam właściciel też projektuje m.in. wykonał boskiego flaminga z różowej porcelany. Próbowałam znalezc ten wzór w katalogu ale projekt pochodzi z 2016 i nie mogę go namierzyć. Mąż obiecał, że mi kupi ale na jakąś okazję:(

Chcę jeszcze wybrać się do Miśni do fabryki zobaczyć co mają ciekawego. Nawet nic nie kupować tylko napatrzeć się na te cudeńka.

Popatrzyłam na tę porcelanę. To co wybrałaś piękne jest, taką skromną, rasową pięknością :) Wybrałabym Antoninę, bo nie ma tyle złota na stopkach co Belweder.

Mam niestety bardzo mocno zdekompletowane serwisy ćmielowskie po babci. To bardzo prosta porcelana i już swoje przeżyła tak bardzo, że aż widać. Trzymam jako pobabciną pamiątkę, głeboko spakowaną. Nie mogę tego wystawić, bo po pierwsze strasznie się brudzi w mikropęknięciach.

Podoba mi się żaba ze złotą nogą :D

O tak, żaba jest rzeczywiście jedną z ładniejszych figurek:)

Mają jeszcze fajny biało złoty garnitur kawowy art deco o nazwie kula. Małe dzieło sztuki jeśli chodzi o kształt. Przyjemnie było nawet tylko potrzymać w dłoni pustą filiżakę. Kurcze kto by pomyślał jeszcze parę lat temu, że takie rzeczy będą mi sprawiały tyle frajdy. Nie kupowanie butów czy torebek ale właśnie otaczanie się pięknymi przedmiotami domowego użytku czy tylko takimi na które można się pogapić leżąc na kanapie.

Widziałam ten komplet kawowy. Ładny, chociaż ja wolę takie bardziej tradycyjne filiżanki z wyraźniejszą stopką.

Masz dom. Nadałaś mu styl i przy okazji nauczyłaś się tyle, że zaczęłaś cenić piękno przedmiotu. :) Ciekawa jestem czy zdecydowałabyś się na tkaninę powieszoną na ścianie. Myślę o czymś starym, delikatnym jak jedwabny gobelin, albo po prostu kawałek podszytej dla zabezpieczenia starej tkaniny.

Ja mam dwa spore fragmenty pasa kontuszowego i ciągle nie mogę znaleźć im dobrego miejsca.

Cześć Aguś :D

Wpadłam zobaczyć jak zdrówko, mam nadzieję że już lepiej!

Piękny klimat stworzyłaś w domu na święta, w zasadzie nawet jakbyś nic nie zrobiła i tak byłoby cudownie :D

Nie mogę się napatrzeć na Twoje kompozycje. Wzdycham tylko...

Czekam na projekt biblioteki:yes:

Co do porcelany odkryłam tą miłość kilka lat temu, mnie zachwyca biała niezdobiona. Kocham dwie polskie serie Fryderyka i Maria Teresa.

Teraz produkują ograniczoną ilość wzorów, dlatego szukam na starociach dawne produkty z tych serii.

Pozdrawiam i życzę samych szczęśliwych chwil w Nowym Roku :D

Pestko pewnie że bym powiesiła coś fajnego na ścianie. Myślę, że to kwestia czasu i znalezienia odpowiedniej tkaniny a raczej wpadnięcia na taką nieoczekiwanie i zapałanie do niej miłością dozgonną:)

Danusiu też chciałam polować na porcelanę w necie i na giełdach staroci ale bazowy biało złoty serwis postanowiłam kupić nowy. Lubię mieszać wzory więc na starociach będę polowała na porcelanę ze wzorem słomkowym.

Dziękuję za życzenia i przyjmij je również ode mnie, w szczególności pomyślnych decyzji administracyjnych, startu budowy i spokoju ducha:hug:

Jutro z samego rana podpisujemy umowę i pracujemy nad wstępnym projektem biblioteki. Czas realizacji do 10 tygodni, minie jak z bicza. Zmiany, które naniosę to :

1) Inna korona

2) Cokół również we wnęce

3) Inne ramiaki przeszklonych drzwi. Połączenia pod prostymi kątami zupełnie mi nie leżą. Prawdę mówiąc to nie chcę żeby były widoczne.

4) Na dzień dzisiejszy będą dwa kolory biblioteki ( wiem na 100 % że nie chcę białego mebla, ładne są ale już takie nudne mi się wydają a poza tym jestem bardzo podatna na wpływy z kolorowych wnętrzarskich gazet które czytuję a tam już jest zupełny odlot w miksowaniu kolorów w obrębie jednego zespołu meblowego:). Witryny będą blado żółte a reszta razem z wnęką w kolorze czerwonego wina wpadającego w ciemny głęboki róż. Chcę efektu złożenia w całość trzech oddzielnych mebli. Dwóch witryn i regału. Dla podkreślenia tego efektu potrzebuję jeszcze zewnętrzne ozdobne złote zawiasy ale tylko przy witrynach. Ogólnie okucia i uchwyty będą złote. W "winnej" wnęce postawię żółty uszak a jutro jedziemy oglądać sofy. Potrzebuję takiej także "winnej" w aksamicie.

5) Jutro także wybiorę model dolnych drzwiczek i wykończeń z boku.

Może macie jakieś uwagi? Chętnie skorzystam z podpowiedzi. Co byście zmieniły, co dodały a co usunęły? Na tym etapie mogę wszystko:)

biblioteka2.jpg

Edytowane przez Aga11*