Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 912
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

6 - Kopia.jpg

Już poprawiłam. Wiem, że niewielu osobom się spodobają ale dla mnie mają to coś czego szukam we wnętrzach. Na zdjęciach są niektóre pomieszczenia, ale tak wyglądają całe domy. Chciałabym tak nonszalancko dekorować swój dom rzeczami przyniesionymi niby przypadkiem.

Dorka widziałam te płytki ale one są na ścianę a ja potrzebuję na podłogę. Co do tego, że są ładne to się zgadzam. Dzwoniłam tu i tam i rzeczywiście jest kłopot ale w dwóch miejscach zaklinają się, że dostawa będzie ok 15 marca więc może być. Dziś zamówię.

Ja jestem w stanie zrozumieć taką fascynację, bo sama ulegam czasami urokowi rzeczy dziwnych, zaskakujących, bogatych, mam słabość do wzorzystych tkanin. Jednak osobiście potrzebuje pomieszczeń wyciszonych kolorystycznie. :) Uważam że każdy z nas powinien stworzyć sobie do życia miejsce, w którym będzie się dobrze czuł. :)

Ja na tych zdjęciach przede wszystkim widzę te dywany. Prawdziwe, z wełny, tkane, które twają latami. Uwielbiam takowe. Właśnie jeden dokonuje u mnie żywota, ale dopóki ostatnie nici się trzymać razem będą to go nie oddam :)

Dorka dla mnie dywany to teraz wielka miłość:) Gdyby ktoś mi rok temu powiedział, że będę je miała to bym padła ze śmiechu. Obecnie mam dwa a trwają dalsze poszukiwania. Nie jest łatwo o piękne perskie w dobrym stanie bo oczywiście nie mam kilku wolnych tysięcy na nowy nie mówiąc o tym co pies by im zrobił:( Szukam używanych ale tak jak piszę jest problem. Mój dziadek ma przepiękny dywan na który się czaję. Chociaż ostatnio oddał go do prania a tam - oczywiście za jego zgodą:( pozbawili go takich pięknych grubych ozdobnych frędzli. Podobno mole częściowo zjadły. Dziwna sprawa,że dywanu nie ruszyły a frędzle już opitoliły.

drzwi - wiatrołap.jpg [ATTACH=CONFIG]304917[/ATTACH]

Pierwszy raz nie wiem czego bym chciała bo zmienia mi się co tydzień. Chodzi o kolor szafy w wiatrołapie a realizacja tuż tuż. Nie chcę białej - to pewne. Będzie taka sama jak na zdjęciu jeśli chodzi o kształt a kolorystycznie miała już być w dwóch odcieniach szarości, oliwkowo - szara a dziś chodzi za mną ciemna śliwka z jasną szarością:(

• 1 month później...

Wakacje się skończyły i trzeba zabrać się do pracy. Wymiana podłogi w garderobie na płytkowy dywanik. Położenie tapety w pokoju gościnnym. Uzupełniłam kolekcję farb do mebli więc mini biblioteczka z korytarza będzie ciemno oliwkowa a stolik czerwony ze złotymi okuciami. Przyciemnię jeszcze lamperię w wiatrołapie. A w oczekiwaniu na szafy to aż mnie skręca z niecierpliwości, odliczam już dni.

DSC_2311.jpg DSC_2315.jpg DSC_2317.jpg DSC_2321.jpg

Witaj Aga :)

Po raz kolejny przewędrowałam Twój wątek. Dziękuję Ci za wszystkie opisy i zdjęcia. Dzięki nim wiem, że to co chcę osiągnąć u siebie w domu ma szansę nie budzić obrzydzenia u gości :) :) :)

witam się :)

Pięknie jest u Ciebie :) Co prawda nie moja stylistyka, ale kilkoma elementami jestem zachwycona - przepiękna białą stolarka, świetlne lampy i tapety i te obudowy grzejnika - super. Czy ten ażur to metalowa 'siatka' machnięta na biało? W zagranicznych programach widziałam jak takie obudowy tworzą i jaki mają ogromny wybór takich metalowych siatek - mi marzy się wzór koniczynki :rolleyes:

Witaj Aga :)

Dzięki nim wiem, że to co chcę osiągnąć u siebie w domu ma szansę nie budzić obrzydzenia u gości :) :) :)

Pestka urządzaj dom dla siebie a nie dla gości :) Może masz lepszy gust niż oni i po Twojemu wyjdzie obiektywnie lepiej i ładniej. A nawet jeśli subiektywnie to kto by się przejmował:yes:

Zależy jacy to będą goście. Zdarzyło mi się w ostatnim czasie odwiedzić dwa niezależne domy i jęknęłam podczas zwiedzania. Niby wszystko ładnie, cudownie pusto, przestrzennie, a przy okazji tak potwornie nieosobiście. Na moje pytanie, czy dom urządzony jest pod dyktando projektanta odpowiedź była dumna i twierdząca. Jedni właściele jedynie się przyznali, że po roku mieszkania się męczą, bo starają się żyć pod przykazania projektanta, czyli zero przydasiów, wszystko co osobiste pozamykane i pochowane.

Domy ładne, na pokaz, bez ducha właścicieli. Takie hotele dla stałych mieszkańców.

[ATTACH=CONFIG]304614[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]304615[/ATTACH]

Płytki, które wybrałam- szare manises geotiles. Vivesy są piękne ale to właśnie manises są tym czego szukałam. W paczce są 4 duże sztuki - wszystkie z innymi wzorami. W Warszawie sprzedawcy twierdzą, że dopiero pod koniec kwietnia są osiągalne. Mam nadzieję, że gdzieś w Polsce znajdę szybciej bo nie mogę tyle czekać. Jutro dalsze poszukiwania.

piękne! gdzie zamierzasz je dać ? chyba przeoczyłam informację

ten dywanik do garderoby, co to ?

buziaczki wiosenne!

No, goście, gośćmi, ale dom ma być mój :) Dlatego zachwycił mnie dom gospodyni wątku. Chciałabym, żeby i mnie tak się udało powiązać chciejstwa we wspaniałą, ciepłą i osobistą całość.

Dywanów zazdroszczę :) Mam jeden, niestety tylko persowaty, ale wełniany i nie brzydki. Żałuję, że będąc kiedyś kilka miesięcy w Egipcie i potem w Tunezji, nie miałam takich pragnień. Tam można było wytargować świetne ceny.

Do Kairouanu (Tunezja) nadal warto pojechać do tamtejszych tkalni dywanów na zakupy. Uczestniczyłam raz w czymś co nazwałbym wyprzedażą połączoną z prezentacją. Super przeżycie i szkoda, że byłam za głupia na takie zakupy. Kupujący byli dosłownie z całego świata.

Witam wszystkie nowe osóbki:) Zawsze można się czegoś od Was nauczyć np. jak wygląda styl bobo. Podane hasło, do wyszukiwarki i już jestem mądrzejsza. Od Pestki mam namiar na tkalnię, dobrze wiedzieć nawet jeśli nigdy nie skorzystam.

Dywanik do garderoby to któraś z kolekcji vives.

Ażur to właśnie blacha perforowana pomalowana na biało.

Dzisiaj po pracy w ramach relaksu pomalowałam wstępnie biblioteczkę. Ja nie mogę pisać o swoich planach bo prawie zawsze wychodzi mi coś innego. Miała być oliwkowa, wyszło zupełnie co innego. Jak mi się znudzi to przemaluję bo w sumie 3 godz. pracy i nowy mebel.

DSC_2323.jpg DSC_2334 - Kopia.jpg

Eh, tkalnia w Kairouanie. Patrzyłam jak się te dywany tka, a właściwie wiąże supełek po supełku... a przed chwilą mój J. przeczytał, że w Tunisie, w najpiękniejszym, o najbogatszej ekspozycji na świecie Muzeum Mozaiki Bardo, terroryści zastrzelili z kałasznikowów 22 osoby w tym siedmioro Polaków.

Jeżdżenie do krajów islamskich już nie jest takie fajne jak ...dzieści lat temu, kiedy czułam, że traktują mnie tam jak przyjaciela.

Biblioteka super :)