Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie jak w temsacie. Bardzo proszę o podanie konkretnych nazw tego typu środków. Czy one faktycznie się sprawdzają?

Czy tym smaym środkiem można zaimpregnować fugę na ścianie w kuchni , szczególnie przy kuchence i okapie.

Pozdrawiam Paty.

https://forum.murator.pl/topic/19113-czym-najlepiej-zaimpregnowa%C4%87-jasn%C4%85-fug%C4%99-w-terakocie/

To czy można zaimpregnować fugę zależy od jej rodzaju, Oraz środka szukałbym w produktach tej firmy której fugę kupiłeś. Ja w kuchni kupiłem specjalną figę, która nie wymaga impregnacji i jest OK.
Pytanie jak w temsacie. Bardzo proszę o podanie konkretnych nazw tego typu środków. Czy one faktycznie się sprawdzają?

Czy tym smaym środkiem można zaimpregnować fugę na ścianie w kuchni , szczególnie przy kuchence i okapie.

Pozdrawiam Paty.

Mówia że dobre środki do impregnacji gresów i fug sa marki HG dostepne chyba w Castoramie. Może jest ktoś kto tego uzywał i ma uwagi bo sam jestem zainteresowany tematem

Aktualnie impregnuję tym preparatem.

Przy nakładaniu drugiej warstwy wyraźnie widać, że fuga jest mniej nasiąkliwa. Niestety doświadczeń użytkowych jeszcze nie mam.

Preparat polecił mi sprzedawca w hurtowni i czytałam o nim gdzieś na forum.

Czee, ja impregnowałem HG w łazience i kuchni i jestem zadowolony z efektów. Ważne jest aby położyć ją dokładnie i dwukrotnie - mam grube, 9mm fugi pomiędzy luksferami w niszy prysznicowej i nic na nich nie znać - są też raczej b. trudno nasiąkliwe. Aha, no i oczywiście nie zmienia koloru fugi, jak niektóre inne specyfiki.

Polecam

Pozdrowienia

faktycznie dużo zależy od fugi (np jeżeli jest szeroka -9mm-i nie do końca gładka to ten preparat nie pomoże w 100 %.

tanim preparatem jest DELFIN Atlasu (ok 10 PLN za litr) ale jest taki sobie

Ja mam problem w drugą stronę. Mam mieć (zrobiłam sobie próbkę na 1m2) fugę ciemno czekoladową Mapei. Jest to intensywny kolor i strasznie traci na wyglądzie w moim zapylonym domu w trakcie budowy. Każdy pył nawet ten z dworu wżera się w fugę i robi się ona szarawa. Gorzej, że pył cementowy nie chce się wymywać i wstrzymuję się przez to z fugowaniem. Fugi Mapei są takie trochę szorstkie co dodatkowo sprzyja łapaniu pyłu. Przydał by mi się specyfik, który wniknie i wygładzi fugę - co polecicie???
  • 3 weeks później...
Ja przed impregnowaniem czyściłam fugi preperatem HG do usuwania zapraw, klejów itp. (zarówno jasne jak i ciemne fugi). Pomaga też w usuwaniu resztek zapraw klejowych czy nawet pozostałości po farbach.
Ja u siebie robiłem fugi delfinem atlasa ale teraz stwierdzam że rewelacyjny on nie jest. Po roku użytkowania w miejscach gdzie się najwięcej chodzi zostają ślady (jasna fuga). Co jakiś czas szczoteczka do łapki i do boju.
Ja impregnowałam płynem HG kupiłam w catoramie.Kosztuje cos 54 zł,ale jest bardzo wydajny.Kup pedzelek taki co dzieci maluja w szkole:) Fugi sa bez zarzutów.

Przemyj fugi preparatem HG hagesan błękitny, albo HG do usuwania zaprawy i zaimpregnuj ponownie HG do impregnacji fug. Powinno być OK.

Te dwa preparaty powodują, że impregnat ( ten z HG) przestaje mieć swoje własności i fuga zamacza się jakby nie była impregonwana (przypadkowo udało mi się to stwierdzić) więc przypuszczam, że z Delfinem też sobie poradzą.

wiesz...ale spróbuj gdzies w niwidocznym miejscu, bo cos kołacze mi po głowie ze jak nie umyjesz z delfinka to kolor moze sie zmienic...