Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobic szczeline wentylacyjna w dachu z papa?

Gość wisienkozerca

Recommended Posts

Gość wisienkozerca

Czyli trzeba wywiercic otworki taki eo srednicy 15-20mm w srodkowej czesci krokwi przy samym jej koncu.

Ps. Tomek W. - bez obrazy ale zamiast odpowiedziec prosto i na temat (jak projesjonalista) to odsylasz do linka - chcesz sobie nabic punktow czy jak?

Dzien dobryBedzie szlo tak:

Karton/bips/

folia paroizolacyjna,

welna

folia paroprzepuszczalna

i szczelina musi byc bo jest pele deskowanie i papa - ale jak ta szczeline wykonac. Co zrobic by polozona folia paroprzepuszczalna sie nie garbowala a byla rowno ulozona, by woda z przecieku nie byla zatrzymywana a splywala na dol - do podbitki? pomysly?

Nie wiem dlaczego ludzie upieracie się przy papie na dechach??? Powiem inaczej moi rodzice wybudowali dom 15 lat temu, mają dach kryty blachą trapezową(tak grubej już nie robią:(( )pod nią papę i pełne deskowanie. Szczelina wentylacyjna jest pomiędzy dechami a wełną(ocieplenie zrobione 3 lata temu). Wszystko było ok dopóki moja siostra nie zaczęła mieszkać na poddaszu a stało się to dwa lata temu. Od tego czasu na suficie zaczynają pojawiać się wykwity. Tak więc 2 lata użytkowania dech krytych papą wystarczyło żeby wilgoć zrobiła swoje.

Wełna ma tendencję do ubijania się i przesuwania i jeżeli nie zrobi się idealnej przestrzeni wentylacyjnej, wówczas mamy problem. Nie jestem zwolennikiem papy i nie polecam po doświadczeniach mojej siostry.

Osobiście będę miał dechy na to folia wysokoparoprzep. Braasa universal lub maximum 25 na to dachówka cementowa Braas. Dodatkowo dachówki wentylacyjne poniżej kalenicy. Dach dwuspadowy prosty powierzchnia 125m2. Wykonany będzie w sierpniu tego roku. Czytałem wiele i to jest najlepsze rozwiązanie wg. mnie.

Gość wisienkozerca
Czemu papa? odpowiedz jest prosta - widzialem co robia osy/pszczoly z takim czyms. Po jednym sezonie wyglada to tak jak powypalane przez ogien. Papy nic nie zje a membrane osy podziurawia. Jak masz mozliwosc zobacz jak wyglada membrana na nowym dachu po sezonie - jest pocieta. Ale to Twoj dach.

Czemu papa? odpowiedz jest prosta - widzialem co robia osy/pszczoly z takim czyms. Po jednym sezonie wyglada to tak jak powypalane przez ogien. Papy nic nie zje a membrane osy podziurawia. Jak masz mozliwosc zobacz jak wyglada membrana na nowym dachu po sezonie - jest pocieta. Ale to Twoj dach.

Od wszelakich owadów będę miał siatki zabezpieczające umieszczone wzdłuż okapu. Ekipa, która wykonuje dach jest solidna i buduje mój dom od podstaw. Widziałem już wiele ekip, ale ta dba o szczegóły i nie odwala fuszerki. Pracowałem także z nimi i widziałem co robią. Dodatkowo zbudowali już nie jeden dach i rozmawiałem z osobami u których robili. Nikt nie narzekał i ich chwalił. Więc skoro mój majster mówi że papa jest bardzo złym rozwiązaniem, to mu ufam. Zresztą eksperci także odradzają papę, bo zaburza ona całą wentylację dachu a nie da się wykonać super szczeliny wentylacyjnej, wystarczy że trafi się na komin czy może okna i cyrkulację szl.. trafia.

Folia jest izolacją tymczasową, wcześniej czy później wszystkie szczeliny zapchają się mchami, piaskiem i innymi rzeczami niesionymi z wiatrem. Powstanie warstwa dobrze izolująca dach. Szczeliny wentylacyjne w okapie oraz pod kalenicą zapewnią idealną cyrkulację powietrza. Dodatkowo większą cyrkulację dadzą otwory wentylacyjne w ścianie szczytowej po obu stronach budynku.

Tak zrobię i napiszę na forum za 3 lata jak sprawdza się to rozwiązanie.

• 2 weeks później...

... czyli poczekajcie. Zakładamy, że mamy dach kryty papą z pełnym deskowaniem. Deski idą od okapu aż po samą kalenicę i właśnie w kalenicy też są ze sobą złączone (stykają się). Mur/ściana jest podniesiony do wysokości desek be żadnego odstępu/wlotu. To jak w takim domku zrobić poprawną wentylację dachu ??

W kalenicy uciąć papę z deskami tak aby powstała (patrząc od góry dachu) ok 5cm szczelina.... mur natomiast uciąć od desek tak na 2-3 cm tak aby powstał wlot, dobrze myślę ??

Tak kalenica

szczelinawentylacyjnawkalenicy.jpg

a tak wygląda murłata

murlata.jpg

Acha nie napisałem chyba najważniejszego ... dach jest dwuspadowy i zamierzamy go pokryć blachodachówką ;)

Edytowane przez szumigt
Małe poprawki w tekście i dodanie obrazków

Czyli trzeba wywiercic otworki taki eo srednicy 15-20mm w srodkowej czesci krokwi przy samym jej koncu.

Ps. Tomek W. - bez obrazy ale zamiast odpowiedziec prosto i na temat (jak projesjonalista) to odsylasz do linka - chcesz sobie nabic punktow czy jak?

Wisienkozerca odpowiadam na pytanie i dokładam link dla kogoś kto ma ochote zaglądnąc i doczytać, nie chce zasypywać forum i pisać laboratów.

Jesli potrzebujesz coś zglebić masz jakieś pytania dodatkowe pisz na priv tam mogę ci pisać laboraty :)

• 10 months później...
Jak zrobić ta wentylację pod nadbitka? Moja ekipa 14 lat w ociepleniach twierdzi ze nigdzie nie robili takiej szczeliny. Wręcz przeciwnie opianowuje jeszcze styropian do desek żeby się lepiej trzymał. Jest w tym logika bo styropian ma tutaj dobre 25 cm bez podparcia do ściany. Siatka pod wpływem wilgoci ma ponoć położyć sie? Czy są jakieś elementy dekarskie które można tu zastosować żeby takową wentylację zrobić. Jak to wykończyć żeby dobrze wyglądało?

Nie robili szczeliny??:bash: Więc prawie każda ich realizacja jest skopana. Wiadomo, żę to nie dekarze no ale podstawowa wiedza budowlana musi być. Tak to jest jak rzeźnicy czy inni piekarze zabierają się za budowlankę. Są siatki jest wszystko tylko potrzeba kompetentnego człowieka i logicznie myślącego a nie tanich ,, fachurów,, Nie pozwól by nie zrobili szczeliny.MUSI BYC.

Oczywiście ze szczelinę zrobię. Pytanie jest natomiast jak ja zrobić żeby styropian nie pracował? Przecież od góry nie będzie miał czego trzymać się. Ostatnie 25 cm będzie praktycznie bez oparcia bo murlata jest 3 cm głębiej jak mur. Moi fachowcy jeśli chodzi o tynki robią je bardzo ładnie. Zrobią ocieplenie tak jak będę chciał. Powiedzieli mi tylko ze ten styropian będzie tam pracował i może pękać bo nie będzie podbitki i wiatr tam będzie ten styropian wciskal.

Myślałem żeby przed klejem i siatka dać przy tej Szczecinie taśmę wentylacyjna taka 5 cm z PCV wkleić ja jakoś w styropian zakleic taśma malarską obronić klejem potem znowu przed tynkowaniem taśma malarską żeby tych oczek nie zakleic.

W kalenicy dekarze przecieli tylko pape także trochę mało. Szczeliny prawie nie ma. Chce wywiercic w kalenicy po 4 dziury między każdymi krokiem o sredni 5 zł i na jednym szczycie dać kratkę wentylacyjna. Czy to wystarczy?

No właśnie tak to jest z wykonawcami elewacji ładnie kładą tynki nie rozumiejąc funkcji wentylacji. Podobnie bywa z dekarzami ładnie kryją dach nie rozumiejąc, że dusza dachu jest pod pokryciem. W Twoim przypadku można wykonać wloty powietrza pod pokryciem stosując specjalne kratki wentylacyjne. Takie rozwiązanie obrazuje załączone zdjęcie z jednej z moich realizacji. Pozdrawiam.

P1010695.jpg