Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wejsciowe do domu pasywnego

Gość wisienkozerca

Recommended Posts

Myślę że z materiałem wyszło by mi koło 1500 -2000 zł dla U 0,2 W/m2K.

czyli jakieś 15cm izolacji z lambdą 0,035 W/mK. Cóż jak ciepło to samodiełki.

Stawiam na drewno dębowe.

Rozważałeś aerożel ? Drzwi mogą wtedy mieć bardziej przyjazną grubość.

Nie bez znaczenia są uszczelki ,które po jednym sezonie ,siadają",są docinane na gerung a więc nie do końca szczelne.No i czy na pewno tradycyjny

umyk?

Aregel ok tylko że burzy moją koncepcję z tymi drzwiami ...

Nie potrzebuję dokładnie uszczelek aby było szczelnie.

Śrubunki jak do wody skręcałem nie miały uszczelek :D

Czyżby kol. o stożkopodobnym wyrobie myślał?

Ty tu historyjek o sąsiadach nie opowiadaj tylko ideę rysuj .

Trochę się poznęcamy ( w pozytywnym sensie).

• 1 year później...

Witam,

zamówiliśmy w lipcu 2014 r drzwi wewnętrzne i zewnętrzne. Pan Rutkowski otrzymał zaliczkę i do dnia dzisiejszego nie mamy zrealizowanej umowy. Jest to człowiek bardzo niesłowny, mistrz świata w składaniu obietnic, bez honoru. Zwodzi nas już półtora roku!!!

Drzwi zewnętrzne, które zrealizował jedynie częściowo, są WADLIWE.

Bardzo żałuję wyboru jego firmy. Przestrzegam przed panem Rutkowskim. Odradzam Rutkowski drzwi pasywne..

A ja polecam tego gościa:

http://www.lestol.com/?file=oferta/drzwi-zewnetrzne/przekroj

Sam u niego brałem drzwi 80mm, U=0,84, w cenie 3550zł z montażem. Szyba zespolona dwukomorowa, zamek listwowy, bardzo solidne. Miał 100mm, ale 600zł drożej i to olałem, chociaż U poniżej 0,7.

• 3 weeks później...

Witam

Zacząłem powoli interesować się tematem drzwi do swojego domku. Czytam ,przeglądam internet w poszukiwaniu jakiś ,dobrych i niedrogich drzwi do domu pasywnego i tych tańszych nigdzie nie znalazłem .Chyba naklejka ,drzwi pasywne powoduje ,że cena rośnie w "cały świat".

Zastanawiam się jak by pogodzić pasywność drzwi z ceną i wymyśliłem coś takiego. W domach pasywnych ,energooszczędnych mamy grube ściany ,ścianę nośną gr 20 -30 cm + bez mała tyle samo styropianu. Mamy dosyć miejsca by zamontować dwoje drzwi. W rozsądnej cenie można kupić drzwi ,metalowe,drewniane ocieplone pianką ,watą w środku nie spełniające jednak norm drzwi pasywnych. A czy montując dwoje takich drzwi nie uzyskamy lepszej izolacji niż pojedynczych drzwi pasywnych i jeszcze w kieszeni zostanie trochę kasy.Lepsza izolacja i lepsze zabezpieczenie przed włamaniem.

IMG_20160115_101012592[1].jpg Moje ocieplenie to 30 cm styropianu 0.031 i 10 cm wełny w stelażu pod regipsy. Między styropianem a stelażem będzie folia paraizolacyjna/ czerwona linia na rysunku/

Futryny drzwi leżą na XPS do którego przyklejamy płytki.Futryny /gdy są metalowe wypełniamy pianką/ i dodatkowo między nie wklejamy w środku płytę XPS. Nie wiem jak policzyć straty ciepła w takim układzie .I mam jeszcze jedną wątpliwość ,czy między drzwiami ,nie będzie wykraplała się woda.Jeżeli by to mogło nastąpić to można by ,doprowadzić między drzwi bardzo mały nawiew i wywiew powietrza ,jak będę układał rury do WM.

Miłego dnia J.Korona

Edytowane przez jerzyka51

• 3 weeks później...
WItam! Rozumiem, że chodzi o dzwi Rutkowski. Przestrzegam przed tą firmą - oszukała mnie, pobrała zaliczkę, terminy montażu obiecywała już kilkanaście razy, za każdym razem kłamstwo. Musiałem dopiero zawiadomić prokuratora i zaangażować mojego prawnika, aby coś ruszyć. Tak jak na wielu innych stronach internetowych piszą inwestorzy - to oszust.