szkutnik 21.06.2014 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 W remontowanym salonie mam podłogę na której leży stary sosnowy parkiet. Mam zamiar go wymienić na deskę podłogową litą , dębową i tak do głowy mi wpadło żeby go nie zrywać tylko nową podłogę przykleić do niego. Proszę o opinie ekspertów czy tak można zrobić czy to pomysł raczej kiepski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 21.06.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 W remontowanym salonie mam podłogę na której leży stary sosnowy parkiet. Mam zamiar go wymienić na deskę podłogową litą , dębową i tak do głowy mi wpadło żeby go nie zrywać tylko nową podłogę przykleić do niego. Proszę o opinie ekspertów czy tak można zrobić czy to pomysł raczej kiepski? Witam Jest kilka opcji montażu deski dębowej w pana przypadku. (Nie widze stanu podłoża, mało info., więc mogę przypuszczać, że chodzi o deske sosnową na legarach, ewentualnie klejona do posadzki), może to również być parkiet bukowy, a nie sosnowy Kilka fotek pomoże w odpowiedzi, lub prosze opisać dokładniej co i jak jest przytwierdzone. pozdrawiam Jeżeli stara podłoga to sosna na legarach: (legary są OK.- wypoziomowane,stabilne, w odpowiedniej odległości,) Deski sosnowe zrywamy i bezpośrednio do legarów kręcimy deski dębowe (niewidoczny montaż wkręty pod <45"), lub na legary kładziemy OSB, cyklinujemy i dopiero przyklejamy deski dębowe. Stara podłoga (deski,parkiet) przyklejone do posadzki: Zrywamy, frezujemy, gruntujemy, wylewamy mase samoniwelująca, i następnie klejenie desek dębowych (Nasze foto z podobnej realizacji: lite deski dębowe klejone na OSB 30mm. lub kręcone pod < 45")- adaptacja poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts