Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obiżanie kosztów: Jakie pustaki do ścian działowych oraz Strop Teriva czy wylewany?

baltazar

Recommended Posts

Czeka mnie wybór materiałów/technologii i chciałbym wybrać tańsze opcje. Chodzi mi o orientacyjny koszt metra kw. dla domu jednorodzinnego, który jest podpiwniczony a zostanie wykonany z bali.

Pierwsza kwestia to ścianki wewnętrzne w piwnicach - murarze wskazują na pustak MAX ale chciałbym wiedzieć, czy jest tańszy zamiennik.

Druga to strop - do wyboru teriva oraz tradycyjna płyta wylewana. Co wybrać?

Dwóch różnych budowlańców mówiło, że teriva wychodzi drożej, teraz sam nie wiem czy mówili tak bo preferują robić w tradycyjny sposób czy faktycznie ich opinia jest więcej warta bo oparta na doświadczeniach w stawianiu obu konstrukcji. Tutaj jak ktoś zrobił z terivy, to może nie wie ile by to kosztowało w wersji wylewanej.

Dodam, że ekipa za robociznę weźmie tyle samo, niezależnie od typu stropu. Mam 4 kubiki desek, cześć jeszcze nieużywana, zostało trochę prętów 12 i 6, stemple musiałbym kupić.

Edytowane przez baltazar

Jak mówiłem majstrowi o MAXach 11 cm to stwierdził, że za mało i proponował MAXa normalnego, wieć ścianka ok 20 cm.

Podejrzewam, że z moją nikłą wiedzą, mogę się machnąć w obliczeniach, dlatego pytam bo pewnie jest jakieś uniwersalne wyliczenie, ile czego idzie na 1m2.

Co prawda na pewnej stronie znalazłem wyliczenia udowadniające, że strop wylewany jest o 50% droższy ale to była strona firmowa producenta stropów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Czepiłes sie tego stropu, przez lata wylewane były tańsze niż teriva. Teriva jest postrzegana jako szybsza i latwiejsza w wykonaniu. Tak naprawde który jest tańszy zależy od układu ścian, rodzaju zbrojenia iczy decydują detale. Róznice w cenie nie powalają. Różnica w jakości stropu , wg mnie zdecydowanie na korzyś monolitu, dobrze wykonany monolit nie ma konkurencji.