baltazar 21.06.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Czeka mnie wybór materiałów/technologii i chciałbym wybrać tańsze opcje. Chodzi mi o orientacyjny koszt metra kw. dla domu jednorodzinnego, który jest podpiwniczony a zostanie wykonany z bali.Pierwsza kwestia to ścianki wewnętrzne w piwnicach - murarze wskazują na pustak MAX ale chciałbym wiedzieć, czy jest tańszy zamiennik. Druga to strop - do wyboru teriva oraz tradycyjna płyta wylewana. Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.06.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Na domu z bali chcesz robic wylewany strop ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 21.06.2014 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 strop piwnicy, płyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 22.06.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Teriva tańsza jest jeśli chodzi o strop .-Mniejsza ilość materiału na podparcie stropu-Mniejsza ilość betonu -Szybszy sposób wykonania ( nie zawsze ) A pustaki policz ile masz metrów i przelicz ilość razy cenę i ci wyjdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 22.06.2014 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Mówisz teriva.. Beton B20 mam po 180 zł, stal po 2500/t, jeśli chodzi o terivę to już pewnie nie załatwię z dobrą ceną.Wiem, że muszę przeliczyć ile wyjdzie za m2 ale pytam czy jest jakiś inny pustak, alternatywa dla maxa o podobnych właściwościach abym mógł go użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 22.06.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Jaka ma być grubość tych ścianek? U mnie terriva była dużo tańsza niż lany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 22.06.2014 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 20-25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 25.06.2014 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 (edytowane) Dwóch różnych budowlańców mówiło, że teriva wychodzi drożej, teraz sam nie wiem czy mówili tak bo preferują robić w tradycyjny sposób czy faktycznie ich opinia jest więcej warta bo oparta na doświadczeniach w stawianiu obu konstrukcji. Tutaj jak ktoś zrobił z terivy, to może nie wie ile by to kosztowało w wersji wylewanej. Dodam, że ekipa za robociznę weźmie tyle samo, niezależnie od typu stropu. Mam 4 kubiki desek, cześć jeszcze nieużywana, zostało trochę prętów 12 i 6, stemple musiałbym kupić. Edytowane 25 Czerwca 2014 przez baltazar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 25.06.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Ścianki działowe, to chyba +/- 12 cm powinny mieć, 25 cm to chyba nośne mają?Przelicz sobie ile stali, betonu, desek na szalunki pójdzie przy obu stropach + wycena terivy i będziesz miał co tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 25.06.2014 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Jak mówiłem majstrowi o MAXach 11 cm to stwierdził, że za mało i proponował MAXa normalnego, wieć ścianka ok 20 cm.Podejrzewam, że z moją nikłą wiedzą, mogę się machnąć w obliczeniach, dlatego pytam bo pewnie jest jakieś uniwersalne wyliczenie, ile czego idzie na 1m2.Co prawda na pewnej stronie znalazłem wyliczenia udowadniające, że strop wylewany jest o 50% droższy ale to była strona firmowa producenta stropów ( ͡° ͜ʖ ͡°) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.06.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Czepiłes sie tego stropu, przez lata wylewane były tańsze niż teriva. Teriva jest postrzegana jako szybsza i latwiejsza w wykonaniu. Tak naprawde który jest tańszy zależy od układu ścian, rodzaju zbrojenia iczy decydują detale. Róznice w cenie nie powalają. Różnica w jakości stropu , wg mnie zdecydowanie na korzyś monolitu, dobrze wykonany monolit nie ma konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 27.06.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Biorąc pod uwagę ceny samych materiałów strop teriva jest nieznacznie tańszy, ale różnica robi się znacząca, gdy dodamy koszt robocizny - ta w wypadku stropu teriva jest dużo tańsza (łatwiejsze i zwykle szybsze wykonanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 28.06.2014 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 To robię wylewany, ekipa i tak liczy robociznę w tej samej cenie, materiały uda się kupić w dobrej cenie i z tego co czytam jakoś monolitu jest wyższa niż terivy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts