Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO i CWU w hotelu - jaki zasobnik, czy bufor i mnóstwo innych problemów :)

yareck

Recommended Posts

Witam

za około miesiąc będę się borykał z kotłownią w obiekcie typu hotel/kwatery pracownicze. Trochę danych:

1. Budynek troszkę ponad 600 m^2 do ogrzania, mur stary i gruby (>=50 cm) + 10 cm styropianu

2. Piec na ekogroszek o mocy 75 kW

3. Liczba osób - do 45, przy czym realnie patrząc obłożenie będzie pełne (nie wchodzę w szczegóły, bo to nie dotyczy tematu)

4. Grzejniki stalowe, zasilane przez alupex

Zastanawiam się nad rozwiązaniem kotłowni: jaka pojemność zasobnika CWU oraz czy i jaki bufor. Prawdopodobnie w wybranym przeze mnie modelu kotła jest możliwość zainstalowania nagrzewnicy CWU.

Gdy padną jakieś propozycje - dyskusja na pewno się rozwinie:)

Dzięki z góry, z dołu i z boku!

tak sie pobawiłem w programie buderusa i założyłem:

45 prysznicy po 1 uzytkowniku

na prysznic 40 litrów wody

woda w zbiorniku 60 stopni

woda z kotła 80 stopni

wiec minimalna moc wymiennika w zbiorniku to 50 kW i potrzebny jest zbiornik 500 litrów

zwiększając moc zmniejszamy pojemność

przy 60 kW wystarczy 250 litrów bo idzie prawie przeplywowo

PS program zakłada czas rozbioru 3 godz. dla hoteli

PS2 w sumie to moc może być trochę mniejsza ale pojemnośc i tak zostaje

Edytowane przez BrodowskiG

U mnie w bloku gdzie mieszkałem jest 40 mieszkań - 20 3-pokojowych i 20 2-pokojowe (odpowiednio 60 i 50m2). W każdym z tych mieszkań można przyjąć, że żyje przeciętnie rodzina 4 osobowa (są większe i mniejsze a przyjąłem średnio). W 90% w łazienkach ludzie mają wanny.

Kilka lat temu po odłączeniu od miejskiej kotłowni bloki postanowiły zamontować sobie własne piece gazowe. Montowała to jedna firma na osprzęcie Hovala w sumie marka nie istotna. Na takie bloki montowali piece o mocy 250kW i zbiornik 500L CWU. Nigdy nikomu nie było zimno w największe mrozy ani nie zabrakło ciepłej wody.

Wg mnie jeżeli piec będzie stale odpalony zbiornik 300L ci wystarczy. W jednym momencie wszyscy się nie kąpią. Nim jedni skończą się myć a następni zaczną, zbiornik swoje się zagrzeje.

w mieszkaniu inaczej rozkłada sie zapotrzebowanie na ciepłą wodę. jakby miał zbiornik z węzownicą 73 kW to może grzać przeplywowo. tylko że kociol węglowy nie działa tak jak gazowy :) jesli przyjdzie 10 robotników to jest szansa że po przyjezdzie na kwaterę wszyscy na raz pójda pod prysznic (każdy swój żeby nie było)

w mieszkaniu inaczej rozkłada sie zapotrzebowanie na ciepłą wodę. jakby miał zbiornik z węzownicą 73 kW to może grzać przeplywowo. tylko że kociol węglowy nie działa tak jak gazowy :) jesli przyjdzie 10 robotników to jest szansa że po przyjezdzie na kwaterę wszyscy na raz pójda pod prysznic (każdy swój żeby nie było)

I każdy by nagle do prysznica musiał zużyć 50l wody a piec w tym czasie nie grzać. Poza tym oczywiście każdy odkręca te 50l tylko ciepłej wody o temperaturze ok 50*C i nie miesza jej z zimną. Naprawdę wierzysz w tak skrajny, teoretyczny przypadek.

Tak się składa, że dosyć dużo jeżdżę po delegacja i często widzę jak to wygląda na pensjonatach/hotelach. Ani trochę nie zgadza się z tym co piszesz.

@BrodowskiG : nie sądziłem, że ktoś mnie tu aż tak nie lubi, by chcieć mnie przyprawić o zawał! :) Buderus to na pewno świetny sprzęt, ale cena jest zaporowa. Taniej wyjdą 2 zwykłe zasobniki mniejszej firmy i mniejszej mocy połączone równolegle. Tym niemniej za wskazanie dziękuję!

@yaiba83: takie założenie muszę przyjąć. Obiekt powstaje tuż przy powstającym mszczonowskim Aquaparku i Parku rozrywki. Przez kilka lat głównym klientem będą robotnicy, którzy rano zazwyczaj się nie kąpią, zjeżdżają z roboty o jednej godzinie, idą się wymyć i później na wódkę i spać. Taki klimat :) Poza tym w hotelach nikt się nie pierniczy z oszczędzaniem wody czy światła, bo w końcu zapłacił. Perlator troszkę pomoże, ale tylko troszkę.