yareck 21.06.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Witam za około miesiąc będę się borykał z kotłownią w obiekcie typu hotel/kwatery pracownicze. Trochę danych:1. Budynek troszkę ponad 600 m^2 do ogrzania, mur stary i gruby (>=50 cm) + 10 cm styropianu2. Piec na ekogroszek o mocy 75 kW3. Liczba osób - do 45, przy czym realnie patrząc obłożenie będzie pełne (nie wchodzę w szczegóły, bo to nie dotyczy tematu)4. Grzejniki stalowe, zasilane przez alupexZastanawiam się nad rozwiązaniem kotłowni: jaka pojemność zasobnika CWU oraz czy i jaki bufor. Prawdopodobnie w wybranym przeze mnie modelu kotła jest możliwość zainstalowania nagrzewnicy CWU.Gdy padną jakieś propozycje - dyskusja na pewno się rozwinie:)Dzięki z góry, z dołu i z boku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.06.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 zależy co masz w łazienkach, prysznice, wanny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareck 21.06.2014 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Prysznice, w 5 pokojach aneksy kuchenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.06.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) tak sie pobawiłem w programie buderusa i założyłem:45 prysznicy po 1 uzytkownikuna prysznic 40 litrów wodywoda w zbiorniku 60 stopniwoda z kotła 80 stopniwiec minimalna moc wymiennika w zbiorniku to 50 kW i potrzebny jest zbiornik 500 litrówzwiększając moc zmniejszamy pojemnośćprzy 60 kW wystarczy 250 litrów bo idzie prawie przeplywowo PS program zakłada czas rozbioru 3 godz. dla hoteliPS2 w sumie to moc może być trochę mniejsza ale pojemnośc i tak zostaje Edytowane 21 Czerwca 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 21.06.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 U mnie w bloku gdzie mieszkałem jest 40 mieszkań - 20 3-pokojowych i 20 2-pokojowe (odpowiednio 60 i 50m2). W każdym z tych mieszkań można przyjąć, że żyje przeciętnie rodzina 4 osobowa (są większe i mniejsze a przyjąłem średnio). W 90% w łazienkach ludzie mają wanny.Kilka lat temu po odłączeniu od miejskiej kotłowni bloki postanowiły zamontować sobie własne piece gazowe. Montowała to jedna firma na osprzęcie Hovala w sumie marka nie istotna. Na takie bloki montowali piece o mocy 250kW i zbiornik 500L CWU. Nigdy nikomu nie było zimno w największe mrozy ani nie zabrakło ciepłej wody.Wg mnie jeżeli piec będzie stale odpalony zbiornik 300L ci wystarczy. W jednym momencie wszyscy się nie kąpią. Nim jedni skończą się myć a następni zaczną, zbiornik swoje się zagrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.06.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 w mieszkaniu inaczej rozkłada sie zapotrzebowanie na ciepłą wodę. jakby miał zbiornik z węzownicą 73 kW to może grzać przeplywowo. tylko że kociol węglowy nie działa tak jak gazowy jesli przyjdzie 10 robotników to jest szansa że po przyjezdzie na kwaterę wszyscy na raz pójda pod prysznic (każdy swój żeby nie było) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareck 21.06.2014 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 A co Panowie myślicie o pomyśle zdublowania ogrzewania CWU? Kocioł z wężownicą służący wtedy jako quasi bufor + zbiornik? Z tego co widzę pierwszy lepszy zasobnik (Biawar Mega 300l ) ma tylko 25 kW mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareck 21.06.2014 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Oczywiście odwrotnie: zbiornik jako quasi bufor, pardon! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.06.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 logalux lt300/1 43,6kWlogalux su400 53,4kWlogalux su500 60,5 kWmozna dać tez wymiennik płytowy zamiast wężownicy tylko że w zalezności od wody będzie trzeba go odkamieniać i raczej nie dawalbym do ukladow otwartych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 21.06.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 w mieszkaniu inaczej rozkłada sie zapotrzebowanie na ciepłą wodę. jakby miał zbiornik z węzownicą 73 kW to może grzać przeplywowo. tylko że kociol węglowy nie działa tak jak gazowy jesli przyjdzie 10 robotników to jest szansa że po przyjezdzie na kwaterę wszyscy na raz pójda pod prysznic (każdy swój żeby nie było) I każdy by nagle do prysznica musiał zużyć 50l wody a piec w tym czasie nie grzać. Poza tym oczywiście każdy odkręca te 50l tylko ciepłej wody o temperaturze ok 50*C i nie miesza jej z zimną. Naprawdę wierzysz w tak skrajny, teoretyczny przypadek. Tak się składa, że dosyć dużo jeżdżę po delegacja i często widzę jak to wygląda na pensjonatach/hotelach. Ani trochę nie zgadza się z tym co piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareck 21.06.2014 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 @BrodowskiG : nie sądziłem, że ktoś mnie tu aż tak nie lubi, by chcieć mnie przyprawić o zawał! Buderus to na pewno świetny sprzęt, ale cena jest zaporowa. Taniej wyjdą 2 zwykłe zasobniki mniejszej firmy i mniejszej mocy połączone równolegle. Tym niemniej za wskazanie dziękuję! @yaiba83: takie założenie muszę przyjąć. Obiekt powstaje tuż przy powstającym mszczonowskim Aquaparku i Parku rozrywki. Przez kilka lat głównym klientem będą robotnicy, którzy rano zazwyczaj się nie kąpią, zjeżdżają z roboty o jednej godzinie, idą się wymyć i później na wódkę i spać. Taki klimat Poza tym w hotelach nikt się nie pierniczy z oszczędzaniem wody czy światła, bo w końcu zapłacił. Perlator troszkę pomoże, ale tylko troszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.06.2014 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 bo na cennik buderusa sie nie patrzy tylko gada z handlowcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts