Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyty betonowe na taras i schody

Recommended Posts

Witajcie,

Będę bardzo wdzięczny za podsunięcie konkretnych materiałów z których mógłbym wykonać taras i schody - oczywiści mówimy o płytach betonowych.

Produkty (np. Libet) którym bliżej do płytek mnie nie interesują. Płyty z betonu architektonicznego w naprawdę dużych rozmiarach - to jest to :)

Balto - u mnie projekt jest w fazie przygotowania. Zastanawiam się nad możliwościami jeżeli chodzi o sam materiał. W tym kluczowa kwestia to schody.

Kamień naturalny to raczej nie. Właśnie takie płyty z betonu architektonicznego mnie interesują najbardziej (przykład jak na zdjęciach). Duże rozmiary. Ale też wylewane murki które będą pasować do płyt. No i schody .. czy takie schody wylewa się z betonu architektonicznego, czy mamy jakieś gotowe płyty których możemy użyć?

Jak obniżyć ewentualnie koszty, bo beton architektoniczny drogi jednak ...

2.jpg

drewniane przyslony murki i lawki.jpg

plyty betonowe i drewno.jpg

podjazd.jpg

Ech... trzeba zacząć od projektu w którym będzie wszystko, od wymiarów po grubość i zgodnie z tym realizować kolejne podpunkty. To z tego będzie wynikało co i jak będzie zamawiane. Delikatne zmiany w wymiarach mogą wynikać z konkretnej realizacji konkretnego fragmentu. Płyty betonowe na końcu.

No dobrze (wiadomo projekt pierwszy) ale też trudno robić projekt w których są duże płyty betonowe, jeśli takiego materiału nie ma w sprzedaży. Np. czy są takie gotowce z betono architektonicznego na schody?

No właśnie, takich gotowców jak wspomniane wyżej płyty z Libetu szukam.

W betonie architektonicznym nie ma gotowców. Robisz projekt, jedziesz z tzw. koksem i wtedy wykonywane są płyty - taki wymiar jaki jest konieczny (także: grubość), po czym docinane finalnie są na miejscu. O ich strukturze nie wspominam bo to jasne przez oczywiste....

• 2 weeks później...
Witam wszystkich. Ostatnio przeglądałam internet w poszukiwaniu czegoś na taras i znalazłam firmę, która produkuje doskonałe płyty dekoracyjne w rożnych kolorach i wymiarach, które doskonale nadają się na tarasy, schody zewnętrzne, a także do wielu innych rzeczy. Firma bodajże nazywała się dekobeton, czy coś w tym rodzaju. Ja jednak zdecydowałam się na kamień.

• 1 year później...
  • 9 months później...