MateuszMateusz 22.06.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Witam, proszę o pomoc w rozmieszczeniu domu na działce. Działka spora, ale znajduje się na niej budynek przemysłowy, przy zakupie działki miałem opcje aby poprzedni właściciel wyburzył ten budynek, ale jest on w bardzo dobrym stanie i spokojnie może się przydać podczas budowy, a nawet myślę go komuś wynajmować na działalność. Dlatego też chciałbym pogodzić jego istnienie z budową domu. Z początku myślałem o podpiwniczonej wersji domu, ale doszedłem do wniosku, że z użytkowym poddaszem będzie taniej no i chyba prościej. Więc zdecydowałem się na projekt z pracowni z500 z273Ph+st - wariant z poddaszem użytkowym, podniesioną ścianką kolankową i stropem teriva z tym, że odbicie lustrzane i wersja o metr szersza. Wymiary przedstawiają się dokładnie tak jak na poniższych przykładach, na których usadowiłem dom według mnie najlepiej, ale proszę o opinie osoby, które mają jakieś doświadczenie. 1. Wersja garaż po lewej przy domu, wejście do garażu tylko z zewnątrz chce, nie chce wejścia od wewnątrz domu - trochę naczytałem się i nie chce robić sobie jakiś dodatkowych kłopotów. No i w tej wersji jest taki problem, że od strony południowej gdzie świeci słońce do salonu,a zimą jest to podstawa aby nagrzewać dom zostaje tylko 8 metrów i obawiam się, że może to być za mało tym bardziej, że sąsiad od strony północnej będzie stawiał bliźniaki i z pewnością będzie zabudowa ustawiona blisko granicy. Przez co obawiam się, że może padać cień na mój salon. Nie wiem czy moje obawy są uzasadnione, a czy te 8 metrów w zupełności jest dobrą odległością? W takiej postaci podoba mi się to, że garaż jest po lewej jednak bezpieczniej chyba będzie uciekać z garażem dzięki czemu zyska się 4 metry i wizja ta przedstawiona jest w wersji numer 2. PLAN ROZMIESZCZENIA NUMER 1 2. Garaż przeniesiony z lewej strony domu dobudowany do ściany budynku przemysłowego. Z tym, że chciałbym aby ten garaż był metr od granicy południowej równo z przemysłowym, ale pewnie nie dostane zgody na takie bliskie wybudowanie. Jeżeli nie da rady to się odsunie o 2 metry w lewo tak aby bylo 3 metry - > 3 metry będę mógł. PLAN ROZMIESZCZENIA NUMER 2 Co o tym wszystkim myślicie, proszę o opinie. Dziękuję. Edytowane 24 Czerwca 2014 przez MateuszMateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.06.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 ...Rozumiem, że ilość sypialni jest dla ciebie sprawą kluczową? Sorry, że nie na temat ale zamiast dachu czterospadowego znajdź podobny projekt z dachem dwuspadowym. Raz, że konstrukcja prostsza, dwa, że same skosy w pokoju to klaustrofobia straszna. Przy dwuspadowym w każdej sypialni będziesz miał przynajmniej jedną ścianę z normalnymi oknami. To zupełnie inaczej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 22.06.2014 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) perm, nie ma takiego projektu z dwuspadowym aby na dole było tyle pomieszczeń co w tym projekcie, a szukałem no i z mizernym skutkiem. Pełno projektów z 2 pokojami i reszta na górze, a chce tak aby parter był nieuzależniony od góry. Czyli wszystko zrobię na parterze i będę korzystał z domu bez wchodzenia na górę - góra ma być dodatkiem/bonusem. Całe życie będzie na dole. Edytowane 22 Czerwca 2014 przez MateuszMateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 03.07.2014 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Myślę, że jednak trzeba wybrać rozwiązanie numer 2 bo 8 metrów w wariancie numer 1 to jednak chyba za mało :-| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts