Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc! Jak wymurować okna?

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Mam do Państwa pytanie, dla niektórych zapewne proste dla mnie to duży problem. Otóż od pół roku jestem w trakcie budowy domu, fundamenty, piwnica i pierwszy strop już za mną. Przyszła kolej na murowanie ścian parteru.

W moim projekcie mam okna półokrągłe (nie łuki, tylko typowe półokręgi). No i moja "ekipa budowlana" NIGDY nie murowała ścian pod takie okna (proszę darujcie sobie komentarze). Dom buduję z porothermu profi i mam teraz zagwozdkę jak murarz ma do tego podejść, czy ktoś z Państwa może doradzić jak powinno to być wykonane? Chce mieć pewność, że to dobrze zrobią, a aktualnie nie mam nikogo z kim mógłbym to skonsultować (sezon urlopowy). W załączniku zdjęcie z projektu okna (jest nad nim belka nośna, więc okno chyba nie będzie miało jakiś specjalnych właściwości, jednak nie wiem z czego powinny być wykonane przestrzenie (zaznaczone na czerwono) pomiędzy ścianą a oknem? Czy ktoś mógłby coś doradzić czy muszę czekać aż KB wróci z urlopu?

zdjęcie 2.jpg

zdjęcie 2.jpg

Ja bym to zrobił z betonu, szalujesz kształt łuku i zbroisz jak na schemacie. Dolem niebieskie to 2x fi12 odcinakami lub wygięte łukiem, zielone to strzmiona dałbym z fi8. Z porotermu nie bardzo widze możliwośc tego wykonać, jeżeli bardzo chcesz murowac to cegła pełna. Ale do tego równiez potrzbujesz szalunku i murowania cegieł jak sklepienie łukowe Kleina, murarze powinni potrafic to wykonać- ważne jest odpowiednie ułożenie cegły i klinowanie u góry.

W Porotherm Profi nadproża masz tylko proste, ale są one właśnie ze zbrojonego betonu. Jeśli chłopaki przygotują więc Ci takie łukowate nadproże, to będziesz mieć prawie jak fabrycznie :) Tylko trzeba przeliczyć jakie tam będą obciążenia i dać odpowiednio grube zbrojenie!

Parówko, wyobraź sobie że idea łuku nie wymaga zbrojenia...

A tak na temat:

87.jpg

• 1 month później...
Nie ma sensu wykonywać łuku z cegły, ponieważ ściana frontowa i tak będzie tynkowana, więc nie będzie widać nawet najpiękniejszej licówki, a jeśli masz ścianę warstwową, to tym bardziej. Zrobić szalunek i zabetonować, pamiętając o pogrubieniu izolacji termicznej w tym miejscu, tj. nie betonować na pełną grubość ściany. http://www.mzprojekty.pl