alhaz 22.06.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Witam wszystkich, Mam do Państwa pytanie, dla niektórych zapewne proste dla mnie to duży problem. Otóż od pół roku jestem w trakcie budowy domu, fundamenty, piwnica i pierwszy strop już za mną. Przyszła kolej na murowanie ścian parteru. W moim projekcie mam okna półokrągłe (nie łuki, tylko typowe półokręgi). No i moja "ekipa budowlana" NIGDY nie murowała ścian pod takie okna (proszę darujcie sobie komentarze). Dom buduję z porothermu profi i mam teraz zagwozdkę jak murarz ma do tego podejść, czy ktoś z Państwa może doradzić jak powinno to być wykonane? Chce mieć pewność, że to dobrze zrobią, a aktualnie nie mam nikogo z kim mógłbym to skonsultować (sezon urlopowy). W załączniku zdjęcie z projektu okna (jest nad nim belka nośna, więc okno chyba nie będzie miało jakiś specjalnych właściwości, jednak nie wiem z czego powinny być wykonane przestrzenie (zaznaczone na czerwono) pomiędzy ścianą a oknem? Czy ktoś mógłby coś doradzić czy muszę czekać aż KB wróci z urlopu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.06.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Ja bym to zrobił z betonu, szalujesz kształt łuku i zbroisz jak na schemacie. Dolem niebieskie to 2x fi12 odcinakami lub wygięte łukiem, zielone to strzmiona dałbym z fi8. Z porotermu nie bardzo widze możliwośc tego wykonać, jeżeli bardzo chcesz murowac to cegła pełna. Ale do tego równiez potrzbujesz szalunku i murowania cegieł jak sklepienie łukowe Kleina, murarze powinni potrafic to wykonać- ważne jest odpowiednie ułożenie cegły i klinowanie u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alhaz 22.06.2014 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Nie mam ciśnienia na murowanie, czyli najlepsza opcja to poprostu zrobic szalunek w ksztalcie luku, zazbroic i zalac betonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.06.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Nie mam ciśnienia na murowanie, czyli najlepsza opcja to poprostu zrobic szalunek w ksztalcie luku, zazbroic i zalac betonem? Wg mnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 26.06.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 W Porotherm Profi nadproża masz tylko proste, ale są one właśnie ze zbrojonego betonu. Jeśli chłopaki przygotują więc Ci takie łukowate nadproże, to będziesz mieć prawie jak fabrycznie Tylko trzeba przeliczyć jakie tam będą obciążenia i dać odpowiednio grube zbrojenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 27.06.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 u mnie murarze wycieli dwa półkola z płyty osbpołączyli je pasem dykty po łuku i włożyli w szalunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.06.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 W Porotherm Profi nadproża masz tylko proste, ale są one właśnie ze zbrojonego betonu. Jeśli chłopaki przygotują więc Ci takie łukowate nadproże, to będziesz mieć prawie jak fabrycznie Tylko trzeba przeliczyć jakie tam będą obciążenia i dać odpowiednio grube zbrojenie! Parówko, wyobraź sobie że idea łuku nie wymaga zbrojenia... A tak na temat: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzprojekty 07.08.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Nie ma sensu wykonywać łuku z cegły, ponieważ ściana frontowa i tak będzie tynkowana, więc nie będzie widać nawet najpiękniejszej licówki, a jeśli masz ścianę warstwową, to tym bardziej. Zrobić szalunek i zabetonować, pamiętając o pogrubieniu izolacji termicznej w tym miejscu, tj. nie betonować na pełną grubość ściany. http://www.mzprojekty.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts