ryniu 25.06.2002 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 On 2002-06-25 12:10, dobrzykowice wrote: czy twoja i moja żona to nie jedna i ta sama osoba? Ckwadrat, już to chyba gdzieś widziałem a Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 25.06.2002 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 No tak, ale w moim przypadku chodziło w wspólny dom a nie żonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 25.06.2002 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Chodziło mi tylko o te zabawne kwiprokwa, które powoduje nasza nickowa pisanina. Ale nie zaśmiecajmy wątku. Do rzeczy: księguś, hasło "termos" bardzo działa na wyobraźnię, ale nie odpowiada rzeczywistości. Tak jak napisał ktoś powyżej dyfuzja pary przez ściany zewnętrzne naprawdę nie jest procentowo duża, jeśli jednak taki argument nie przemawia do Twej szacownej małżonki - daj wełnę jak radzi ckwadrat. Ściana musi być ciepła, nie ma siły. Jednowarstwowy Porotherm ma współcz. k ok. 0,4. Ja uważam, że to za dużo przy dzisiejszych możliwościach technologicznych. Jeśli już jednowarstwowo to z betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 25.06.2002 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 dobrzykowice zapewne masz piękną i mądrą żonę ale mam nadzieję że każdy z nas ma swoją a nie we dwóch wspólną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 25.06.2002 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 ryniu producent Porothermu 44 na ciepłą zaprawę podaje 0,31 czy to nie jest prawda? beton komórkowy też źle się kojarzy małżonce no bo jak to budować dom z betonu jak ludzie od kilkuset lat budują z cegły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witek34 25.06.2002 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Sprawdź z czego budują sąsiedzi i wypytaj ich o doświadczenia z zastosowanym materiałem. Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 25.06.2002 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Księguś - porównaj też ceny Porothermu 30 i 44... różnica spora (ok. 60%!). Na pewno cieplej i chyba nie drożej wyjdzie 30-ka + ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 25.06.2002 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 ckwadrat - z tego co podawali w Muratorze to różnicz na metrze kwadratowym jest złotówka pod warunkiem że ociepleniem będzie styropian nie wiem jak by to wyglądało z wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 25.06.2002 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Ja też jeszcze dokładnie nie wiem, ocieplam w przyszłym roku, więc jeszcze tematu cenowo nie zgłębiłem. Orientacyjnie wełna - cały system z robocizną - to 30-50% więcej niż styropian. Może niech się ktoś wypowie, kto ma już ten wybór za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 25.06.2002 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Mnie ocieplenie wełną (Rockwool) wyszło 43 zl/m kw (z tynkiem mineralnym) + 20 zł robocizna. W maju była promocja w PSB to skorzystałem. Styropian wychodzi podobnie cenowo.Normalna cena systemu z wełną to ok. 58 zl m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 25.06.2002 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Postawiłem ścieny 44 P+W. Podoba mi się to- grube, solidne równe. Jeszcze nie mieszkam, a chałupa ma już klimat- sprwadziłem w ostatnie upały. Taką samą chorobę jak autor tego tematu pszeszedłem na przełomie jesieni i zimy ( Bob Budowniczy był wtedy Bobkiem i przeszedł pierwsze choroby wieku dziecięcego). Od forum głowa mi rosła i rodziły się wątpliwości. Szczególnie jak mój sąsiad postawił dom z szarego gazobetonu 25, ocieplił od środka styropianem i zakrył to płytą kartonowo gipsową! Mieszka i chwali!Pierwszy pomysł był jednak najlepszy - 44PW. I stoi czerwony dom z "cegły". Czas pokaże czy faktycznie będzie ciepło czy troche chłodniej. Pragnę zdementować to, że pióra się łamią, zdarzają się ukruszenia, ale to nie odgrywa znaczenia.Pewnie Ci nie pomogę w dokonaniu wyboru, gdy dodam, że moi projektaci i kierownik potępiają zakrywanie takiej ściany styropianem, a wełna przy dociepleniu wymaga bardzo fachowej roboty, bo chłonie wodę.Robię teraz dach i to następny dylemat: blacha, dachówka...... i tak bez końca.Aha, jeżeli Twoja żona jest tak wpływowa, to co będzie przy wykończeniu?!!!Baw się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 25.06.2002 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Ciekawostka: na swoich austriackich i niemieckich stronach Wienerberger lansuje teraz cegły POROTON-Plan-T9, w których wolne przestrzenie wypełnione są perlitem. Wygląda to trochę jak system FELCO i osiąga wg nich przy grubości pustaka 36,5 współcz. k=0,23. Może zaczekać jak się u nas pojawi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2002 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2002 On 2002-06-24 10:32, franekF wrote: Producenta mam w Bielsku-Białej. A koszty liczyłem w momencie zakupu, w zimie. Była wtedy duża promocja bo wchodził na rynek. Jaki to producent? Proszę o jakieś namiary? Chcę budować z keramzytobetonu, ale tego producenta jeszce nie znam. Jarek z Gliwic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2002 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2002 On 2002-06-24 10:32, franekF wrote: Producenta mam w Bielsku-Białej. A koszty liczyłem w momencie zakupu, w zimie. Była wtedy duża promocja bo wchodził na rynek. Jaki to producent? Proszę o jakieś namiary? Chcę budować z keramzytobetonu, ale tego producenta jeszce nie znam. Jarek z Gliwic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 03.07.2002 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2002 Jeśli ktoś chce budować 1-warstwowo to niech sobie czeka. Ja do takiej ściany nie mam zaufania i już! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 04.07.2002 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2002 Powoli zaczynam występować z pozycji człowieka, który ma to za sobą... Wczoraj podziwiałem końcówkę układania płytek, tak za 1 miesiąc się wprowadzimy.Postawiłem z Porothermu 44 P+W na ciepłej zaprawie, do tego tradycyjne tynki trójwarstwowe. To była decyzja przemyślana, zrezygnowałem ze styropianu, wg mnie to błąd w sztuce, klejenie polistyrenu na ceramikę. Jeśli Gudzowaty i Gazprom mnie dopadną cenowo - docieplę, ale wełną.W ostatnie upały (także wczoraj) w domu niezmiennie panował miły chłodek. Tak samo na poddaszu, gdzie łącznie mam 25 cm wełny mineralnej. Jest tak, jak się spodziewałem. Sądzę, że zimą też napiszę to samo - jest tak, jak się spodziewałem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 04.07.2002 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2002 On 2002-07-03 18:48, Anonymous wrote: Jaki to producent? Proszę o jakieś namiary? Chcę budować z keramzytobetonu, ale tego producenta jeszce nie znam. Jarek z Gliwic. Anonimowy, daj mi swój adres mailowy na priva, to Ci napiszę namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts