Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ciany no?ne

Recommended Posts

Chodziło mi tylko o te zabawne kwiprokwa, które powoduje nasza nickowa pisanina. Ale nie zaśmiecajmy wątku.

Do rzeczy: księguś, hasło "termos" bardzo działa na wyobraźnię, ale nie odpowiada rzeczywistości. Tak jak napisał ktoś powyżej dyfuzja pary przez ściany zewnętrzne naprawdę nie jest procentowo duża, jeśli jednak taki argument nie przemawia do Twej szacownej małżonki - daj wełnę jak radzi ckwadrat. Ściana musi być ciepła, nie ma siły. Jednowarstwowy Porotherm ma współcz. k ok. 0,4. Ja uważam, że to za dużo przy dzisiejszych możliwościach technologicznych. Jeśli już jednowarstwowo to z betonu komórkowego.

Postawiłem ścieny 44 P+W. Podoba mi się to- grube, solidne równe. Jeszcze nie mieszkam, a chałupa ma już klimat- sprwadziłem w ostatnie upały. Taką samą chorobę jak autor tego tematu pszeszedłem na przełomie jesieni i zimy ( Bob Budowniczy był wtedy Bobkiem i przeszedł pierwsze choroby wieku dziecięcego). Od forum głowa mi rosła i rodziły się wątpliwości. Szczególnie jak mój sąsiad postawił dom z szarego gazobetonu 25, ocieplił od środka styropianem i zakrył to płytą kartonowo gipsową! Mieszka i chwali!

Pierwszy pomysł był jednak najlepszy - 44PW. I stoi czerwony dom z "cegły". Czas pokaże czy faktycznie będzie ciepło czy troche chłodniej.

Pragnę zdementować to, że pióra się łamią, zdarzają się ukruszenia, ale to nie odgrywa znaczenia.

Pewnie Ci nie pomogę w dokonaniu wyboru, gdy dodam, że moi projektaci i kierownik potępiają zakrywanie takiej ściany styropianem, a wełna przy dociepleniu wymaga bardzo fachowej roboty, bo chłonie wodę.

Robię teraz dach i to następny dylemat: blacha, dachówka...... i tak bez końca.

Aha, jeżeli Twoja żona jest tak wpływowa, to co będzie przy wykończeniu?!!!

Baw się dobrze.

Ciekawostka: na swoich austriackich i niemieckich stronach Wienerberger lansuje teraz cegły POROTON-Plan-T9, w których wolne przestrzenie wypełnione są perlitem. Wygląda to trochę jak system FELCO i osiąga wg nich przy grubości pustaka 36,5 współcz. k=0,23. Może zaczekać jak się u nas pojawi?

• 2 weeks później...

On 2002-06-24 10:32, franekF wrote:

Producenta mam w Bielsku-Białej.

A koszty liczyłem w momencie zakupu, w zimie. Była wtedy duża promocja :smile: bo wchodził na rynek.

Jaki to producent? Proszę o jakieś namiary? Chcę budować z keramzytobetonu, ale tego producenta jeszce nie znam.

Jarek z Gliwic.

On 2002-06-24 10:32, franekF wrote:

Producenta mam w Bielsku-Białej.

A koszty liczyłem w momencie zakupu, w zimie. Była wtedy duża promocja :smile: bo wchodził na rynek.

Jaki to producent? Proszę o jakieś namiary? Chcę budować z keramzytobetonu, ale tego producenta jeszce nie znam.

Jarek z Gliwic.

Powoli zaczynam występować z pozycji człowieka, który ma to za sobą... Wczoraj podziwiałem końcówkę układania płytek, tak za 1 miesiąc się wprowadzimy.

Postawiłem z Porothermu 44 P+W na ciepłej zaprawie, do tego tradycyjne tynki trójwarstwowe. To była decyzja przemyślana, zrezygnowałem ze styropianu, wg mnie to błąd w sztuce, klejenie polistyrenu na ceramikę. Jeśli Gudzowaty i Gazprom mnie dopadną cenowo - docieplę, ale wełną.

W ostatnie upały (także wczoraj) w domu niezmiennie panował miły chłodek. Tak samo na poddaszu, gdzie łącznie mam 25 cm wełny mineralnej. Jest tak, jak się spodziewałem. Sądzę, że zimą też napiszę to samo - jest tak, jak się spodziewałem.

Pozdrawiam