Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam w budynku gospodarczym małą elektryczną rozdzielnie budowlaną z gniazdem siłowym oraz na 230V. Chciałbym z tej rozdzielni wyprowadzić oświetlenie na pojedyńczy wyłącznik. Mam płaski natynkowy kabel 3 żyłowy YDYp (brązowy - FAZA, niebieski - ZERO, żółtozielony - NEUTRALNY). Wiem jak podłączyć kable w rozdzielni pod wyłącznik B10, teraz tylko proszę o wyjaśnienie, jak to dalej pociągnąć. W teorii coś tam wiem, rozumiem, że muszę wyprowadzić kable do puszki hermetycznej i tam je podłączyć i wyprowadzić kable do żarówki i natynkowego wyłącznika hermetycznego.

Bardzo uprzejmie proszę po kolei o wytłumaczenie, który kabelek do którego i czy od wyłącznika mogę podłączyć niebieski kabelek do brązowego od żarówki? (faza)

Będę wdzieczny za jakiś schemacik lub rysunek.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9620d0736bf2.png

Edytowane przez Miszcz Jaszczonb

Nie jestem pewien czy możesz użyć z włącznika takie kolory przewodu, ale to jest forum amatorskie więc:

tam gdzie czerwona kropka powinieneś oznaczyć przewód, ponieważ na niebieskim kolorze zarezerwowanym dla "N" pojawia się "L" z włącznika - również dlatego, że w przyszłości możesz zapomnieć że użyty przewód jest zły lub ktoś inny kto będzie modernizował...

9620d0736bf2.jpg

Nie no tak właśnie myślałem bo inaczej tego nie widzę, chyba, że dałbym 2 osobne żyły i wtedy brązowy do brązowego. Tak to po prostu wykorzystam 1 kabel 3 żyłowy, podłączając faze (brązowy) pod wyłącznik i tym samym kablem w puszcze podłączę niebieski od wyłącznika pod brązowy w puszcze do żarówki. Pamiętać będę, że to faza bo przecież inaczej sie nie da i wyłącznik jednobiegunowy. Ale mam jeszcze jedną opcję by podłączyć wyłącznik podwójny pod 2 osobne żarówki. Tak więc, jak rozumiem, musiałbym wykorzystać przewód żółtozielony(?).

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3970d88ecf6b.png

Nie no tak właśnie myślałem bo inaczej tego nie widzę, chyba, że dałbym 2 osobne żyły i wtedy brązowy do brązowego. Tak to po prostu wykorzystam 1 kabel 3 żyłowy, podłączając faze (brązowy) pod wyłącznik i tym samym kablem w puszcze podłączę niebieski od wyłącznika pod brązowy w puszcze do żarówki. Pamiętać będę, że to faza bo przecież inaczej sie nie da i wyłącznik jednobiegunowy. Ale mam jeszcze jedną opcję by podłączyć wyłącznik podwójny pod 2 osobne żarówki. Tak więc, jak rozumiem, musiałbym wykorzystać przewód żółtozielony(?).

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3970d88ecf6b.png

tak. Zauważ, że zaznaczyłem przewód PE jako uziemienie lamp(-y), oficjalnie wg sztuki: lepiej podciągnij osobną żyłę w kolorze innym niż niebieska i żółtozielona (lub porządnie oznacz). Poza tym schemat jest ok.

Schemat (rysunek)nie jest ok.

Pierwszy powód to niedopuszczalna zmiana przeznaczenia zastrzeżonych oznaczeń barwnych poszczególnych żył.

A powód drugi to brak żyły ochronnej do opraw.

Do wyłącznika należy ułożyć przewód czterożyłowy nie zawierający żyły niebieskiej, albo skasować puszkę pod sufitem i zasilanie doprowadzić do puszki pod wyłącznikiem a z niej wyprowadzić dwa przewody do opraw.

Forum może jest i amatorskie, ale właśnie dlatego rady udzielane amatorom powinny być profesjonalne a nie rodem z zagrody chłopka roztropka..

Edytowane przez kkas12

Rozumiem cię, nie wiem, czy zauważyłeś, ale wspomniałem, że to instalacja w budynku gospodarczym w suchym miejscu. Kable prowadzę natynkowo od prostej rozdzielni z wyłącznikami nadprądowymi B10, puszki i wyłączniki również są natynkowe, nie da sie tak połączyć przewodów nie stosując tych puszek.

Jeśli chodzi o kolory to chyba nie problem, przecież mogę przeciągnąć żyłę brązową zamiast niebieskiej, ale to strata materiału, poza tym będę wiedział, że to przewód fazowy bo wszystko będę miał na wierzchu a nie pod tynkiem.

Jednak, chętnie jeszcze poczytam wasze propozycje i sugestie, będę wdzięczny za pomoc.

http://www.telef.pl/sklep/img/p/645-3579-large.jpg

http://hurtowniaelektryczna.eu/images/big/176f811eafa5a0289db442cc5583c5ae.jpg

To gdzie ma zostać wykonana instalacja nie ma nic do rzeczy w kwestii oznaczeń żył.

Więc Twoje "wyjaśnienia" są kompletnie nie na miejscu.

Wymień ten przewód pomiędzy puszką i wyłącznikiem na odpowiedni i nie pisz o "stracie" materiału.

Aha, czyli wszystko ok, tylko koniecznie muszę wyjąć niebieską żyłę z kabla przy wyłączniku i przeciągnąć brązową, tak żeby w kablu były 2 brązowe żyły do puszki od wyłącznika, tak? Bo inaczej się nie da. Wtedy będzie ok bo kolory będą się zgadzać?

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1f2d4204270f.png

Jak tę żyłę wyjmiesz???

Jak na jej miejsce włożysz następną???

Nie kombinuj jak koń pod górę.

Należy zastosować przewód o żyłach: zielono-żółta, brązowa, szara i czarna.

Przecież masz to narysowane.

Zamień tylko barwy dwóch żył w przewodzie do wyłącznika (oprawy) na czarną i szarą.

Zielono-żółtą zakończ w wyłączniku kostką lub zaizoluj.

Dlatego specjalnie poprosiłem cię o rysynek. To wiąże się z zakupem nowego kabla 4x1,5mm bo, jak ma być tak, jak trzeba, jak piszesz.

Więc, wszystko się o to rozchodzi by wyeliminować niebieską żyłę od wyłącznika do puszki. Tylko po co mi kabel 4 zyłowy? Po co mi kabel zielonożółty w obudowie wyłącznika? Nie da się kupić kabla 3 żyłowego bez niebieskiej i żółtozielonej żyły, YDY z kolorami żył braz, czarny i szary?

Po co mi kabel zielonożółty w obudowie wyłącznika?
Ta żyła ma być obecna w każdym obwodzie a przewód do wyłącznika jest częścią obwodu. Ponadto wyłączniki w obudowie metalowej również istnieją.

I nie kabel a przewód i żyła.

Edytowane przez kkas12

Ja mam plastikowe wyłączniki hermetyczne. Nie będę specjalnie szukał w metalowej obudowie.

Czyli po prostu, najlepiej byłoby kupić ten kawałek kabla YDYp 4x1,5. Dzisiaj właśnie, akurat przy okazji pojeździłem po sklepach i składach i nigdzie nie mają takiego kabla 3x1,5 bez niebieskiej żyły. O 4x1,5 nie pytałem, nie wiem, można bez problemu kupić taki kabel bez tej niebieskiej żyły?.

Miszczu Jaszczonbie, toć już wszystko wiesz. Stara prawda jest taka, że w przypadku sprzedawanych u nas przewodów, typu 3*1.5, 4*1.5 żyły różnią się tylko kolorem. To oznacza, że po każdej z nich prąd popłynie tak samo, izolacja ma takie same wartości, obciążalność jest identyczna. Możesz zamówić dwa metry przewodu z żyłami w tym samym kolorze. W większości domowych instalacji tego typu między puszką a włącznikiem jest brązowy i niebieski i jakoś to działa. Eleganckim ruchem z Twojej strony byłoby założenie na końcówki niebieskiej izolacji, tam gdzie pełni ona rolę fazową, koszulki termokurczliwej w kolorze właściwym dla fazy. Tak się oznacza zmianę roli żyły, choć przez forumowych krzykaczy jest to zwalczane. Moja sugestia jest taka, abyś zielono-żółtą zostawił w spokoju, ona jest specjalna, zarezerwowana. Jak potrzebujesz trzy żyły robocze, to ciągniesz przewód 4*....

Jak chcesz jeszcze jakieś pomysły, to możesz zrezygnować z puszki rozgałęźnej, do wyłącznika zejść dwoma przewodami, w jego puszce połączyć żyły wedle kolorów, na brązowej wstawiając wyłącznik. Jeśli masz kaprys dać metalowe puszki, to masz na miejscu PE. I 6 żył, gdy technicznie wystarczą dwie.

Eleganckim ruchem z Twojej strony byłoby założenie na końcówki niebieskiej izolacji, tam gdzie pełni ona rolę fazową, koszulki termokurczliwej w kolorze właściwym dla fazy. Tak się oznacza zmianę roli żyły...
Tak się oznacza zdaniem forumowych wszystkowiedźminów.

Innymi słowy barwa zielono-żółta jak i barwa niebieska są barwami zarezerwowanymi dla przewodu ochronnego i przewodu neutralnego.

Jedynym odstępstwem od tej zasady jest założenie koszulki o zielono-żółtej barwie na żyłę niebieską i koszulki niebieskiej na żyłę zielono-żółtą.

Taka kombinacja mówi nam, że w obu przypadkach mamy do czynienia z przewodem PEN.

Innej możliwości nie ma.

Ok, dzięki wszystkim za pomoc, dzięki @m.k.k (tak, wiem, że nie ma żadnej róznicy między przewodami, ale wg tego co tu koledzy piszą, niebieski fazowy nie może być łączony z brązowym fazowym bo to karygodny, niewybaczalny i śmiertelny błąd, tak wynika z dyskusji ;) ). Jutro kupię kilka metrów kabla 4x1,5 do wyłączników bez niebieskiej żyły i będzie git, muszę jeszcze puścić drugą wiązkę o osobnego wyłącznika nadprądowego B10 do innego pomieszczenia. Kable rozgałęzie w puszcze bo w wyłącznikach ciężko by było to upchać, wręcz niemożliwe do zrobienia w obudowach tych wyłączników. Wyłączniki mam marki TIMEX hermetyczne podwójne, takie chyba najtańsze, lepszych nie trzeba.

Pozdrawiam