Miszcz Jaszczonb 24.06.2014 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Dzisiaj pojeździłem po sklepach, nawet tych specjalizujących się w sprzedaży elektryki i lipa, jakem Miszcz Jaszczonb, nigdzie nie mają takiego kabla bez niebieskiej żyły. I co wy na to? Ja siem wkurzyłem. Poważnie. Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Miszcz Jaszczonb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qnto 24.06.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Kolego na jakiej podstawie twierdzisz, że w każdym obwodzie ma być przewód zółto-zielony ?Ta żyła ma być obecna w każdym obwodzie a przewód do wyłącznika jest częścią obwodu. Ponadto wyłączniki w obudowie metalowej również istnieją. I nie kabel a przewód i żyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 24.06.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Miszczu, żebyś się był zapytał, to byś sobie jeżdżenia zaoszczędził. Ci elektrycy, którzy dają brązowo-niebieski między puszką a wyłącznikiem, to robią ta nie dlatego, że forum muratora nie czytają, jeno z bardziej prozaicznych powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 24.06.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 ...na jakiej podstawie twierdzisz, że w każdym obwodzie ma być przewód zółto-zielony ?Na podstawie (kulawego) rozporządzenia o warunkach jakim.... Oczywiście nie ma takiego wymogu gdy obwód zasila jeden odbiornik z transformatora separacyjnego kub gdy jest chroniony przez SELV lub PELV. Tysiąc razy temat wyjaśniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qnto 24.06.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 No zgadza się, ale dlaczego każesz Koledze do hermetycznego przełącznika firmy Ospel doprowadzać przewód ochronny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 24.06.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Pisałem wcześniej, ze jest to część obwodu.A może nie jest? Do oprawy wykonanej w II klasie ochronności też nie będziesz przewodu PE doprowadzał??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 24.06.2014 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Koledzy, jakem Miszcz Jaszczonb, oszczędziłem sobie jazdy i poszukiwań jakiś kabli 4x1,5 bez niebieskiej żyły. Wykorzytsałem to co mam, więc kabel YDYp 3x1,5 i oznaczyłem sobie żyły fazowe koszulkami termokurczliwymi w stosownych kolorach. Źyła neutralna jest mi zbędna w plastikowych hermetycznych wyłącznikach i obudowach lamp, została w puszcze. Wszystko działa pięknie i jak trzeba. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Miszcz Jaszczonb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 25.06.2014 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Pytał, pytał i zrobił co i jak chciał. Zdrowe podejście zeżarła głupota. I tym sposobem mamy narodziny kolejnego "elektryka" który już wie "wszystko". Źyła neutralna jest mi zbędna w plastikowych hermetycznych wyłącznikach i obudowach lamp, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 25.06.2014 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 No tak a jak, żyła neutralna, jest częścią obwodu, tylko co za różnica, że została ona w puszce rozgałęźnej a nie pociągłem do plastikowych obudów lamp? ta, że tam i tak nie miała by co robić, tylko by była, tak samo w wyłącznikach, jakem Miszcz Jaszczonb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.06.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Żyła ochronna, nie neutralna, nie myl proszę, bo to ważna różnica. W instalacji TN-S masz trzy żyły: brązową/czarną/szarą fazową, niebieską neutralną (błędnie przez Ciebie określaną mianem zerowej - "zero" to stare nazewnictwo dotyczące trochę innych rodzajów instalacji) i żółtozieloną ochronną. Teoria oraz zdrowy rozsądek nakazują, alby każdy fragment instalacji miał w swoim przebiegu tą żyłę ochronną, nawet jeśli nie jest wykorzystana, bo nie ma jej do czego podłączyć, w przewodzie powinna być. Dlaczego? Dlatego, że jest żyłą ochronną, jej nazwa bezpośrednio wskazuje na jej przeznaczenie. Ma być, nawet jeśli gdzieś wydaje się to bez sensu i kłopotliwe, dokładnie tak samo jak pasy bezpieczeństwa w samochodzie. Na co dzień tylko wkurzają, przeszkadzają, stanowią dodatkową komplikację w życiu. Ale bywa, że czasem ratują życie. Dlatego ta żyła jest wyróżniona kolorami, dlatego tych kolorów (tej żyły) nie powinno się używać do niczego innego, żeby nigdy, nigdzie (np. przy łataniu przeciętego w połowie długości przewodu) się nie pomylić i nie uznać, że a żółtozielona to "uziemienie", można dotykać.Z podobnych przyczyn nie powinno się używać żyły niebieskiej niezgodnie z jej przeznaczeniem, np. w odgałęzieniach do wyłączników. Niebieski kolor jest zarezerwowany dla przewodu neutralnego, nie ma prawa się na nim pojawić faza. Tyle mówi teoria. Praktyka zaś mówi, że niestety różnie bywa. Jedni z niewiedzy, inni z wyrachowania robią jak im wygodnie, choćby Ty zrobiłeś jak opisałeś, bo przewodu bez żyły niebieskiej nie udało Ci się kupić. One bywają bezproblemowo w szanujących się hurtowniach elektrycznych, ale faktycznie w sklepie "mydło i powidło, gwoździe, łańcuch na metry i przewody" zwykle sprzedają jedynie standardowe. Czy to będzie działać? Oczywiście będzie, prąd popłynie dokładnie tak samo, jednak formalnie taka instalacja jest instalacją złą i należy mieć tego świadomość. Dobrze, że oznaczyłeś końce, ale to niewiele tu zmienia. Czy powinieneś stanąć na głowie i znaleźć przewód z odpowiednimi kolorami, czy też można na to machnąć ręką, uznać, że to tylko kolory, ważne, żeby od technicznej strony było dobrze zrobione - nie odpowiem na to pytanie, nie jestem formalistą, też mi się zdarza wbijać gwoździe kombinerkami, jak młotka nie ma pod ręką, a nie chce mi się z drabiny schodzić, ważne jednak, żeby to było jasno powiedziane: tak się robić nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 25.06.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 ...jakem Miszcz Jaszczonb. Jednak widać, że jaki "miszcz" taki Jaszczomb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariushf 12.09.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Mam pytanie w podobnej tonacji ... Chcę zmienić ściemniacz na normalny wyłącznik.Wymontowałem ściemniacz i w puszce mam dwie wiązki przewodu 3x1,5 YDYp.Przewody niebieskie są ze sobą połączone, żółto zielone też.Pozostają mi dwa brązowe, które były podłączone do ściemniacza - jeden do oznaczenia prądu zmiennego, drugi przewód na drugim końcu - przy oznaczeniu strzałki.Czy te dwa brązowe przewody mogę podłączyć do normalnego wyłącznika oświetlenia ? Standardowo zawsze dawało się niebieski i fazowy. Nie jestem pewien dlatego proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 12.09.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Mam pytanie w podobnej tonacji ... Chcę zmienić ściemniacz na normalny wyłącznik. Wymontowałem ściemniacz i w puszce mam dwie wiązki przewodu 3x1,5 YDYp. Przewody niebieskie są ze sobą połączone, żółto zielone też. Pozostają mi dwa brązowe, które były podłączone do ściemniacza - jeden do oznaczenia prądu zmiennego, drugi przewód na drugim końcu - przy oznaczeniu strzałki. Czy te dwa brązowe przewody mogę podłączyć do normalnego wyłącznika oświetlenia ? Standardowo zawsze dawało się niebieski i fazowy. Nie jestem pewien dlatego proszę o pomoc. Tak.Możesz je podłączyć do wyłącznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariushf 13.09.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts