Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa c Daikin Altherma niskotemperaturowa

kpmedia

Recommended Posts

zanim zadałem pytanie poczytałem ten i inne wątki...zastanawiam się nad wspomnianą konkretną pompą. Dom będzie porządnie ocieplony /podaj email to podeślę projekt albo napisz na [email protected]/. Jestem na etapie skończenie projektu i rysowaniu instalacji: dlatego konstruktorowi muszę podać podłogówkę /wysokości sobie ma rozrysować/ i być pewnym na 100% PC /inna kotłownia, możliwość przeniesienia pralni do kotłowni, która w wypadku PC będzie czysta/. Zapomniałem dopisać: będzie kominek bez płaszcza wodnego. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi więc śmiało

Podstawą doboru PC jak i innego źródła ciepła są obliczenia OZC - skoro czytałeś wątki, to o tym wiesz

Orientacyjne straty budynku, znając U wszystkich przegród zewnętrznych może policzyć sobie każdy po szkole podstawowej, znający tabliczkę mnożenia: UxdTxS przegrody

można korzystać z kalkulatorów online, np http://ziemianarozdrozu.pl/artykul/2494/kalkulator-ogrzewania-domu

budowanie z bloczka 30cm mija się z celem, bo to ściana konstrukcyjna i nie służy do docieplenia, a do konstrukcji w zupełności wystarczy 24cm, dzięki czemu można dać więcej styro czy wełny i mieć cieplejszą przegrodę. Nota bene w obecnych czasach 20cm styro na ścianach to już właściwie prawie standard, więc szału nie ma.

Gość Arturo72
dom z H+H 30cm + stryropian 20cm. pompa do ogrzewania podłogowego + woda użytkowa. Parterowy z poddaszem łącznie 100m2. Co sądzicie o tym rozwiązaniu?

A co Ty sądzisz o takim rozwiązaniu ?

To jest Twój dom,Ty wiesz jaki będzie to dom ,Ty wiesz jakie będzie generował rachunki za ogrzewanie,Ty będziesz je płacił także to Ty musisz decydować :)

Jeśli nie wiesz nic o swoich przyszłych rachunkach to się dowiedz robiąc np.OZC,do tej pory zużywałeś również cwu także powinieneś mieć już wszystko na tacy czyli czy koszt pompy ciepła i związane z tym mniejsze rachunki za c.o+cwu niż w przypadku prądu to będzie to co Cię satysfakcjonuje.

• 2 weeks później...

budowanie z bloczka 30cm mija się z celem, bo to ściana konstrukcyjna i nie służy do docieplenia, a do konstrukcji w zupełności wystarczy 24cm, dzięki czemu można dać więcej styro czy wełny i mieć cieplejszą przegrodę. Nota bene w obecnych czasach 20cm styro na ścianach to już właściwie prawie standard, więc szału nie ma.

Gentoonx nie przesadzajmy z tym U i ociepleniem - przykład u mnie Ytong 36,5 i 12 cm grafitu strata przez przenikanie 3795W. A teraz Y24 i 25cm ocieplenia to strata 3549W a roczne zużycie 7028/6503 kWh. Przy pompie to będzie gdzieś powiedzmy 200kWh/rok

Gentoonx nie przesadzajmy z tym U i ociepleniem - przykład u mnie Ytong 36,5 i 12 cm grafitu strata przez przenikanie 3795W. A teraz Y24 i 25cm ocieplenia to strata 3549W a roczne zużycie 7028/6503 kWh. Przy pompie to będzie gdzieś powiedzmy 200kWh/rok

coś kręcisz z tym Y+S :) zbudowałeś 2 takie same domy z innymi ścianami?

coś kręcisz z tym Y+S :) zbudowałeś 2 takie same domy z innymi ścianami?

Jest takie "cóś" jak OZC :) wystarczy zmienić dane ścian zewnętrznych:cool:

Mogę jeszcze zdradzić że poniżej 10 to faktycznie leci na pysk a powyżej 15 to ma mocno pod górkę. Mówię o przypadku Ytong 36,5.

Edytowane przez plusfoto

Jest takie "cóś" jak OZC :) wystarczy zmienić dane ścian zewnętrznych:cool:

Mogę jeszcze zdradzić że poniżej 10 to faktycznie leci na pysk a powyżej 15 to ma mocno pod górkę. Mówię o przypadku Ytong 36,5.

masz ten domek swój i różnica 250W, albo OZC, w przypadku mojej parterówki takie zmiany (na Y24+S25) to różnica dla samej ściany 30%, dla całego budynku 460W. Mam się o co bić, poza tym tonaż grubszego Ytonga nie przekłada się na nic, oprócz wyższej ceny.

Jak widzisz nie można generalizować :)