vincetns 22.06.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Witam, Chciałbym zapytać o sprawę izolacji piwnicy w budynku z lat 50. Jestem na etapie zbierania informacji o metodach izolacyjnych budynków podpiwniczonych. Jestem na etapie zakupu domu z podpiwniczeniem. Wiem że w piwnicy pojawia się wilgoć na podłogach i ścianach (kropelki na ścianie a podłoga ma ciemne plamy). Muszę zaplanować drenaż opaskowy budynku wraz z izolacją i dociepleniem - chciałbym aby piwnica była ciepła, sucha i użytkowa (pralna, suszarnia jakiś kont użytkowy dla nas). Z tym nie mam problemu, systemy drenarski, maty kubełkowe i systemy dociepleń są szeroko opisane. Choć jedna sprawa mnie martwi. Część budynku jest dostawiana w późniejszym czasie niż budowa i nie jest podpiwniczona jak pozostała część budynku - dostawiona tzw. nerka. Co ze scianami piwnicy które są przysłonięte dostawką niepodpiwniczoną (zgodnie z rzutem) Czy tam można zastosować inne alternatywne metody izolacyjne (iniekcja krystaliczna lub inne o których jeszcze nie wiem) A bardziej martwi mnie podłoga (chyba nazywa się to lawa pozioma ). Pewnie nie ma tam żadnych drenaży odprowadzających wodę i dlatego pojawiają się ciemne plamy wilgoci. Zapewne duża część tego spowodowana jest naporem wód gruntowych na ściany. Ale pewnie też duża część jest wypychana z dołu. Czy istnieją jakieś metody izolacji podłóg już w stojących budynkach. Będę wdzięczny za informację i pomoc (jak świeżak w dziedzinie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts