baltazar 23.06.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Czy w praktyce spotkaliście się z sytuacją, że skład budowlany, dostawca dawał termin np. 2-4 tyg. na dokonanie płatności?Ja dopiero zaczynam ale z tego co widzę, to preferowana wszędzie gotówka od razu bez faktur, rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.06.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Z preferencjami że gotówka a nie karta sie spotkałem, chętnej dawali na przelew niz platności karta. Teraz biorę na WZ, fakturuje raz 2 raz na mc mam platności 15-30 dniowe od wystawienia faktury. Nigdy nie spotkalem się z sytuacja braku paragonu lub faktury, w zasadzie od tego zaczyna sie kupowanie. Dodam że warto brać faktury a nie pararon bo sklad mając historie zakupów po kwotach daje jakieś upusty na brany towar. Przy paragonie dostajemy zawsze cenę z półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 23.06.2014 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Mi w sumie faktury są zbędne, bardziej mnie interesuje zbicie ceny i odroczenie płatności w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.06.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 W przypadku obslugi firm to standard ze wydaje sie towar na dokumenty wz a fakturuje raz w tygodniu z odroczonym terminem platnosci (taki wymog narzucilo nam nasze wspaniale panstwo, oczywiscie jest zapis w prawie ze co 7 dni, o ile w umowie nie zostalo zapisane inaczej, ale.... podpisanie umowy tez niczego nie daje, bo w przypadku upierdliwego urzednika z US - moze miec punkt zaczepienia i drazyc temat) W przypadku osob fizycznych - inwestorow prywatnych - zazwyczaj stosuje sie zasade - zamowienie, gotowka, faktura/paragon, wydanie towaru, chociaz nie zawsze. Jezeli jest uzasadnienie dla fakturowania rzadziej - spotkalem sie w jednej z firm w ktorej pracowalem, ze z taka osoba byla podpisywana umowa i byla tez fakturowana raz na tydzien z odroczonym terminem platnosci. Towar wydawany byl na dokumenty WZ. Taka forma bardzo wszytskim ulatwia zycie: pracownik nie musi sprawdzac kazdej ceny z oferta za kazdym razem, robi to zbiorczo raz w tygodniu, a inwestor nie musi biegac z gotowka. Zazwyczaj przy takiej formie inwestor upowaznia do odbioru towaru/skladania zamowien wykonawce, co tez bardzo ulatwia mu caly proces budowy. Oczywiscie jest jeszcze kwestia zaufania do wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.06.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Mi w sumie faktury są zbędne, bardziej mnie interesuje zbicie ceny i odroczenie płatności w czasie. Pomysł masz ciekawy brać towar i nic nie podpisywać , a sprzedawca potem będzie szukał wiatru w polu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 24.06.2014 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Oczywiście podpisywać cokolwiek będzie potrzebne, zresztą nie wiatru w polu bo już dostarczali materiały i wiedzą gdzie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 26.06.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Oczywiście podpisywać cokolwiek będzie potrzebne, zresztą nie wiatru w polu bo już dostarczali materiały i wiedzą gdzie jestem. no i co przyjada i ci wyjma cegly ze sciany? chodzilo mu o to ze osoby fizycznej duzo trudniej sciagnac naleznosci niz z firmy, a czasem a nawet zazwyczaj jak takowy nie chce.zaplacic to nie sciagna. ale zalezy tez od firmy i pewnie zaufania. u mnie nawet moge zadzwonic i powiedziec ze potrzebuje na juz tira bloczkow i mi podwioza bez zadnej umowy, gotowki czy takie cos, na wztke, ale to pewnie dlatego ze ja zawsze pamietam zeby placic i zawsze ja dzwonie ile wisze i jade placic. zalezy od stosunkow z dostawca. u mnie np tak bylo jak fundamenty stawialem to wzialem bloczki, duzo ok 3000tys na wztke, wymurowali, jak mi zostaly to zabrali razem z paletami ktore byly po wymurowanych i dopiero zaplacilem za to co zuzylem. tylko bylo to w czasie kiedy byla platnosc Edytowane 26 Czerwca 2014 przez jacek.zoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dewelopper 07.07.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 zdobędziesz zaufanie to ci dadzą miesiąc na spłatę - ale na to trzeba zapracować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.07.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Zależy od składu.W jednym mam termin do końca miesiąca (biorę 1-wszego, spłacam 30-tego).W drugim rozliczenie tygodniowe.Tylko że na początku musiałem brać ze spłatą przy odbiorze lub z góry.Teraz na telefon, płatność tak jak wyżej opisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts